2015. augusztus 14., péntek

Bundesliga: Rangadóval indul a bajnokság - előzetes

Vissza a régi kerékvágásba, avagy megkezdődik a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, közismertebb nevén a Bundesliga 2015/2016-os sorozata. Harc a bajnoki trófeáért és a nemzetközi porondért, illetve vannak klubok, melyek erről nem álmodhatnak, számukra a bennmaradás, az utolsó helyek elkerülése a cél. Mindenki motivált és rajtra kész, nézzük mi vár ránk az 1. fordulóban! 

Péntek este a regnáló bajnok, címvédő Bayern München hazai bajnokijával indul a Bundesliga 2015-16-os szezonja, a Hamburgé a feladat, miszerint elrontsa a rekordbajnok rajtját.

Az újonc Ingolstadt a Mainz otthonában kezdi meg az élvonalbeli szereplést szombat délután. Ezzel a találkozóval egy időben a szintén újonc Darmstadt hazai pályán mutatkozik be a tavaly a kiesés elől menekülő Hannover ellen. Derbit hoz a Schalke 04 bemutatkozása, a Werder Bremen otthonába látogatnak a bányászok, a találkozónak pedig van egy pikantériája, miszerint a brémaiaktól távozó csatár Di Santo volt csapata ellen mutatkozhat be a Schalke színeiben bajnoki találkozó keretein belül. Dárdai Pál csapata a Hertha BSC idegenben kezd, az ellenfél a tavaly önmagához mérten remekül szereplő Augsburg lesz. Szintén délutáni mérkőzés szombaton a Bayer Leverkusen bemutatkozása, a Szalai Ádámot is foglalkoztató Hoffenheim látogat a Gyógyszergyáriakhoz.

A szombati játéknapot a forduló rangadója zárja, Tuchel a Mönchengladbach ellenében debütálhat a BVB kispadján, ráadásul hazai közönség előtt.

Vasárnapra szokás szerint két találkozó marad, délután a Wolfsburg is megkezdi az idei szezont, ezt pedig az Eintracht Frankfurt rontaná el. Utolsóként a Stuttgart és a Köln mutatkozik be, Stuttgartban határozottan jobb szezonrajtban bizakodnak, mint azt a csapat az utóbbi években tette.

Péntek:
20:30 Bayern München - Hamburger SV (Eurosport)

Szombat:
15:30 Mainz - Ingolstadt
15:30 Darmstadt - Hannover 96
15:30 Werder Bremen - Schalke 04  (Eurosport 2)
15:30 Augsburg - Hertha BSC
15:30 Bayer Leverkusen - Hoffenheim
18:30 Borussia Dortmund - Mönchengladbach (Eurosport 2)

Vasárnap:
15:30 Wolfsburg - Eintracht Frankfurt (Eurosport 2)
17:30 VfB Stuttgart - 1. FC Köln (Eurosport 2)

Őszi Ádám

Bundesliga csapatok a rajt előtt: Borussia Dortmund – körkép

Szombaton rajtol a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, ismertebb nevén a Bundesliga 2015/2016-os szezonja. Ennek apropóján górcső alá vesszük a liga pár meghatározó klubját, körülnézünk a házuk táján, feldolgozzuk a nyári változásokat, történéseket. Foglalkozunk az érkezőkkel és a távozókkal, illetve átnézzük a csapatok felkészülését. Jöjjön a Borussia Dortmund!   

Az érkezők névsora: Egy korszak véget ért, Jürgen Klopp lemondott, s helyette Thomas Tuchel a Mainz korszakos egyénisége érkezett. Ezzel rögtön egybe is vág Jonas Hofmann, a szélső pont Mainzban volt kölcsönbe, s Tuchel keze alatt dolgozott, visszatért, s a tréner számít rá. Gonzalo Castro személyével az egyik fő vetélytársat a Leverkusent gyengítette meg a BVB, igaz 11 millió euró ellenében. A 28 esztendős német válogatott irányító kétségtelenül most van karrierje eddigi csúcsán. Julian Weigl személyében egy 19 esztendős védekező középpályást vett a sárga-fekete klub. Az 1860 Münchennel 2,5 millió euróban sikerült megegyezni, ezen vételár sokszorosát hozhatja az ifjú tehetség, amennyiben a vele kapcsolatos elvárások beigazolódnak. Weidenfeller riválist kapott, avagy úgy fest, hogy Roman Bürki a csapat új elszőszámú portása. A Freiburg 3,5 millió eurót kért kapusáért. Három tétmeccset játszott eddig a Dortmund, kétszer az új kapuvédő állhatott a gólvonalon.

A távozók névsora: Sebastian Kehl hosszú időt töltött el Dortmudnban, a szurkolók nagy kedvence volt, s hosszú időn át csapatkapitány, eljött azonban a visszavonulás ideje, szögre került a stoplis. Kapus érkezett és kapus ment, a Stuttgart 3,5 millió eurót fizetett Mitchell Langerak játékjogáért. A szerb Milos Jojic játszani szeretne, így a távozás mellett döntött, s aláírt Kölnba. A klubok 3 millió euróban egyeztek meg. Az irányítónak gyakorlatilag teljesen betette a lehetőségek kapuját Gonzalo Castro érkezése, így borítékolható volt a klubcsere. Végezetül pedig a bukott olasz csatár, akinek Németországban szinte semmi nem tetszett, igaz az ő produktuma és hozzáállása sem győzte meg a szurkolókat. Ciro Immobile a szezon végéig a Sevilla kölcsönjátékosa, ám aligha hisszük, hogy valaha is magára öltheti még a BVB mezét.

Kíváncsian várjuk, hogy az átigazolási  szezon végéig lesz-e sztárigazolása, vagy netán eladott kulcsjátékosa a Borussiának. Sérültek is vannak, Kirch és Sahin biztosan nem lehet ott a szezonrajton.

Játékosokra költöttek idáig: 17 millió euró
Játékosok eladásából befolyt összeg: 6,5 millió euró

Felkészülés:  Tíz mérkőzésen van túl az új érába lépő Dortmund a Bundesliga rajtja előtt. Egyetlen egy vereség rontja el az eredménysort, egy a Bochum elleni meccs. Ezt leszámítva jó és lendületes, mozgékony alapozáson van túl a csapat, mely ismerkedett az új vezetőedzővel és az elvárásokkal. Ázsiában is tiszteletét tette a BVB, ahol népes rajongótábor fogadta őket, főként Japánban. Három tétmérkőzésen túl van már Tuchel csapata, illetve egy Juventus elleni derbin is, mely remek erőfelmérő volt. Noha, csak felkészülés, de mindkét csapat igen erős kezdőt küldött a pályára, a mérkőzést pedig simán nyerték a sárga-feketék. A Wolfsberger jött szembe a nemzetközi porondon, s egy nyögvenyelős odavágót követően, a visszavágó hamar formalitássá lett. A Német Kupa első fordulóját is sikerrel vette e Borussia, az alacsonyabb osztályú Chemnitzer nem jelentett gondot. Cél a dobogó elérése, a tavalyi rossz produktum feledtetése. Mérleg: 10 mérkőzés, 9 győzelem, 1 döntetlen és 0 vereség, 34-5-ös gólkülönbség.

A Borussia Dortmuns  szombaton a Signal Iduna Parkban, tehát hazai környezetben kezdi meg az új bajnoki évadot. Első meccsnek pedig mindjárt jön is egy rangadó a Mönchengladbach ellenében.

A Borussia Dortmund felkészülési mérkőzései:
Rhede - Borussia Dortmund 0-5
Kawasaki - Borussia Dortmund 0-6
Johor DT - Borussia Dortmund 1-6
VfL Bochum - Borussia Dortmund 2-1
Luzern - Borussia Dortmund 1-4
Borussia Dortmund - Juventus 2-0
Wolfsberger - Borussia Dortmund 0-1
Borussia Dortmund - Real betis 2-0
Borussia Dortmund - Wolfsberger 5-0
Chemnitzer - Borussia Dortmund 0-2

Őszi Ádám

Bundesliga csapatok a rajt előtt: Werder Bremen – körkép

Szombaton rajtol a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, ismertebb nevén a Bundesliga 2015/2016-os szezonja. Ennek apropóján górcső alá vesszük a liga pár meghatározó klubját, körülnézünk a házuk táján, feldolgozzuk a nyári változásokat, történéseket. Foglalkozunk az érkezőkkel és a távozókkal, illetve átnézzük a csapatok felkészülését. Jöjjön a Werder Bremen!  

Az érkezők névsora: A támadósor egy nigériai válogatott csatárral erősödött Anthony Ujah személyében. Előző klubja a Köln 4,5 millió eurót kapott érte. Szintén a támadószekcióba igazolta a Werder Aron Jóhannsont, az amerikai válogatott támadó a holland élvonalt ész az Alkmaart hagyta maga mögött 4,2 millió euróért cserébe. A gólvonalra igazolták ingyen a tavaly még a Frankfurtot erősítő Felix Wiedwaldot. Csakugyan szabadúszóként érkezett egy mindössze 19 esztendős védő, nevezetesen Ulisses Garcia, a svájci utánpótlás válogatott labdarúgó a Grasshopperst erősítette. A lengyel Ludovic Obranik a Rizesportól tért vissza, s úgy fest, újfent továbbadják, a befutó ezúttal az 1860 München lehet. Mateo Pavlovic a Ferencvárostól, míg Oliver Hüsing a Rostocktól tért vissza. Emellett több fiatal 18-20 éves labdarúgó került fel az első csapathoz, velük majd a szezon során ismerkedünk, annak függvényében, ki hogyan szerepel majd, és mennyi lehetőséget kat. 

A távozók névsora: Sebastian Prödül hét esztendő után intett búcsút Brémának, az osztrák válogatott védő ingyen távozott, karrierjét pedig a Premier Leagueben a Watfordnál folytatja. A jelenkori német labdarúgás egyik legnagyobb csatártehetsége Davie Selke. A 20 esztendős játékos a hatalmas terveket szövő, s a Red Bull által pénzügyileg jól megtámogatott lipcsei csapatot választotta, a zöld-fehérek pedig 8 millió euróval lettek gazdagabbak. Koen Casteels kölcsönben szerepelt Brémában, most egyesülete a Wolfsburg visszahívta. Kölcsönadta olasz belsővédőjét a Werder, Luca Caldirola az idei szezont a Darmstadtban tölti majd. Végezetül pedig Franco Di Santo, az argentín gólvágó, érte a Schalke tett le 6 millió eurót, s a transzfer pikantériája, hogy hétvégén pont volt csapata ellen lép majd pályára a Bundesliga rajtján.

Játékosokra költöttek idáig: 8,7 millió euró
Játékosok eladásából befolyt összeg: 14 millió euró

Felkészülés:  A Werder Bremen felkészülése merőben eltért más Bundesliga csapatokétól. Míg a riválisok többnyire nyolc találkozónál megragadtak, addig a zöld-fehérek majdnem dupla annyi mérkőzést vívtak. Az ukrán vezetőedző Viktor Kripnik az egymás elleni játék helyett inkább ismeretlen keretekkel mérettette meg csapatát. Sok meccs, sok lehetőség, a keret minden tagja kapott esélyt a bizonyításra. Hat ellenfelet igazából le lehet számítani, sokadosztályú klubok, ha nem is komolytalan, de szorosnak nem mondható meccsek, a különbség borzasztóan kiütközött. Azonban volt jó pár nívós ellenfél is, s bár ezek a mérkőzések nem mérvadóak, sokat elárul, hogy veretlenül zárta a meccsek sorát a Werder, holott megmérkőztek a Valenciával, a Sevillával, a West Ham Uniteddel, vagy éppen a Salzburgal. A német kupában rezgett a léc, ám a hosszabbítás ott is meghozta a győzelmet. Mérleg: 14 mérkőzés, 11 győzelem 3 döntetlen és 0 vereség, 59-7-es gólarány. Amennyiben az említett hat jóval gyengébb ellenfelet nem számoljuk bele, 5 győzelem 3 döntetlen, 18-5-ös gólarány.

A Werder Bremen szombaton a Schalke 04 vendéglátójaként kezdi meg az új szenzort, s szinte biztosak lehetünk benne, hogy továbbra is a nyílt sisakos támadójátékot láthatjuk majd a zöld-fehérektől. Egyel többet rúgjunk, mint az ellenfél címszóval...!

A Hertha BSC felkészülési mérkőzései:
Flensburg - Werder Bremen 0-3
Cuxhaven - Werder Bremen 1-4
Delmenhorst - Werder Bremen 1-7
MSV Neuruppin - Werder Bremen 0-11
Rostock - Werder Bremen 1-1
Salzburg - Werder Bremen 0-4
Werder Bremen - Valencia 1-1 - büntetőkkel 3-2
1860 München - Werder Bremen 1-3
Werder Bremen - Brno 2-0
Blumenthaler - Werder Bremen 0-9
Werder Bremen - Sevilla 3-1
Wilhelmshaven - Werder Bremen 0-7
West Ham - Werder Bremen 1-2
Wurzburger Kickers - Werder Bremen 0-2 - hosszabbítás után

Őszi Ádám

Bundesliga csapatok a rajt előtt: Schalke 04 – körkép

Szombaton rajtol a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, ismertebb nevén a Bundesliga 2015/2016-os szezonja. Ennek apropóján górcső alá vesszük a liga pár meghatározó klubját, körülnézünk a házuk táján, feldolgozzuk a nyári változásokat, történéseket. Foglalkozunk az érkezőkkel és a távozókkal, illetve átnézzük a csapatok felkészülését. Jöjjön a Schalke 04!  

Az érkezők névsora: Az első és legfontosabb dolog, Di Mateo ideje lejárt gelsenkirchenben, a kispadot a padeborni sikerkovács André Breitenreiter vette át.  A védelem tengelyébe érkezett Felipe Santana, a kékek kihasználták, hogy a brazilnak lejárt a szerződése a görög Olympiakosznál, így nem kellett fizetniük. Matija Nastasic esetében már nem mentek ilyen könnyen a dolgok, a 22 esztendős szerb belső védőért 9,5 millió eurót fizettek, azt követően, hogy tavalyi kölcsönjátékával elnyerte a klubvezetés bizalmát. Fiatal, mindössze 21 esztendős védekező középpályás érkezett Jonathan Geis személyében, aki tavaly még a Mainz csapatát erősítette. Ára 12 millió euróra rúgott, ám minden bizonnyal erre majd rászolgál. Jobb oldali bekk is érkezett, a bolgár bajnok Ludogorets számlájára 4,5 millió eurót utaltak a brazil Júnior Caicaráért, akinek mindjárt poszt riválist is igazoltak Sacha Reither személyében. A kieső Freiburgot elhagyó rutinos védőért nem kellett fizetni. Végezetül pedig egy nagy erősítés a csatársorban, Di Santo személyében, az argentin gólfelelős 6 millió eurójába került a kékeknek. Ezen felül négy fiatal (18-19 éves) tehetség is profi szerződést kapott a klubtól, neveikkel majd szezon közben ismerkedhetünk.

A távozók névsora: A 23 esztendős görög védő Kyriakos Papadopoulos kölcsönszerződése lejárt, ám a Bayer Leverkusen élt opciós jogával és 6,5 millió eurót letett az asztalra. Az osztrák válogatott bal oldali bekkje Christian Fuchs szerződése lejárt, s ingyen szerződött a Premier Leagueben szereplő Leichester Cityhez. A nigériai Chinedu Obasi kontraktusa lejárt, a felek nem hosszabbítottak, a támadó jelenleg is klub nélkül van. Jan Kirhhoff kölcsönszerződése lejárt, a védő visszatért a Bayern Münchenhez, míg Tranquillo Barnetta szabadúszóvá lett, s azóta aláírt az MLS-ben szereplő Philodelhiába. Fiatal, mindössze 19 esztendős kapusát Timon Wellenreuthert kölcsönadta a klub, a spanyol Mallorca keretét erősíti egy éven át. Végezetül pedig Dzsudzsák Balázs egykori eindhoveni csapattársa Sefferson Farfán is elhagyta a kékeket, érte 7 millió eurót tett le az emírségek béli Al-Jazira.

Mint látható igen nagy játékosmozgás volt a klubnál, kérdés, hogy az újjak milyen gyorsan tusnak beilleszkedni, illetve, hogy a távozókat hogyan tudja pótolni a klub. Halkan megjegyezzük, átnézve a két listát, nagyon úgy fest, hogy a Schalke jól igazolt és erősödött, azonban nem szabad szó nélkül elmenni a sok sérült mellett. Nem bevethető jelen állás szerint a csapatkapitány Höwedes, Uchida és Boateng sem, illetve a második számú kapus Giefer.

Játékosokra költöttek idáig: 32 millió euró
Játékosok eladásából befolyt összeg: 13,5 millió euró

Felkészülés:  Szépen és roppant tudatosan felépített felkészülésen van túl a gelsenkircheni csapat, mely két osztrák klub ellen kezdett, majd egy kis olasz, német, lengyel kóstoló is jött. A felkészülés végéhez közeledve az ellenfelek egyre nívósabbak voltak, a Porto elleni meccs, illetve a Twente elleni remi remekül szolgálta a célt. A csapat már túl van egy tétmérkőzésen is, a Német Kupában kiütéses sikert arattak a Duisburg felett. A csapattól nemzetközi kupaindulást érő helyet várnak, a cél pedig a dobogó. Meglátjuk, hogy sikerül-e, a mezőny azért igen erős. Mérleg: 8 mérkőzés, 4 győzelem 3 döntetlen és 1 vereség, 15-8-as gólarány.

A Schalke 04 szombaton kezdi meg a szezont, a Werder Bremen otthonában, nem lesz egyszerű a rajt...!

A Schalke 04 felkészülési mérkőzései:
Klagenfurt - Schalke 1-3
Wolfsberger - Schalke 3-1
Udinese - Schalke 1-1
Osnabrück - Schalke 2-3
Lechia gdansk - Schalke 0-1
Schalke - Porto 0-0
Schalke - Twente 1-1
Duisburg - Schalke 0-5

Őszi Ádám

Bundesliga csapatok a rajt előtt: Hertha BSC – körkép

Szombaton rajtol a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, ismertebb nevén a Bundesliga 2015/2016-os szezonja. Ennek apropóján górcső alá vesszük a liga pár meghatározó klubját, körülnézünk a házuk táján, feldolgozzuk a nyári változásokat, történéseket. Foglalkozunk az érkezőkkel és a távozókkal, illetve átnézzük a csapatok felkészülését. Noha az első csapat meghatározónak nem mondható, de magyar szívnek Dárdai Pál miatt roppant fontos, jöjjön a Hertha BSC! 

Az érkezők névsora: Sok érkezőről, hatalmas játékosmozgásról ezidáig nem tudunk beszámolni, bár a piaczárás még odébb van, így bőven változhatnak a dolgok. Kapus poszton szóba került Dibusz Dénes neve, ám a transzferből nem lett semmi, míg Dzsudzsák Balázs berlini szerepvállalása is úgy fest, hogy ködbe vész, így Dárdai Pál tovább keresgélhet a piacon. Az első fecske a Bayern Münchennél lejáró szerződésű fiatal német utánpótlás válogatott szélső Mitchell Weiser volt. A felek 2018-ig szóló kontraktust kötöttek. Vladimir Darida jó vételnek tűnik, ezt majd persze az idő eldönti, a cseh válogatott irányítójáért 3,8 millió eurót fizetett a Hertha, mely kihasználta a Freiburg másodosztályba sülyedését. Nils Köber az utánpótlásból jött fel és kapott profi szerződést, ezáltal egy 18 esztendős kapussal bővült a keret, míg Sami Allagui a Mainztól tért vissza. A támadót nem adták ezúttal kölcsön.

A távozók névsora: A német másodosztályba visszacsúszó Padeborn együttesét választotta a 33 esztendős kameruni szélső védő Marcel Ndjeng, akinek lejárt a szerződése, így szabadon távozhatott. Johnny Heitinga is elhagyta Berlint, a 31 esztendős belső védő hazatért Hollandiába, s az Ajax játékosa lett. Pénzt utána sem látott a Hertha, szintén egy lejáró szerződésű labdarúgóról beszélünk. Ketten pedig a frissen feljutó Darmstadtot választották. A 31 esztendős védekező középpályás Peter Niemeyer négy esztendő után hagyta el a német fővárost, míg a 27 esztendős támadó Sandro Wagner  három év után intett búcsút. Egyikőjük után sem kapott summát a Hertha...!

Játékosokra költöttek idáig: 3,8 millió euró
Játékosok eladásából befolyt összeg: Nulla

Felkészülés:  Sok, szám szerint nyolc felkészülési mérkőzést játszott Dárdai Pál csapata, s az eredménysor igen vegyes, ahogy a csapatról kapott kép is. Az ellenfelek igen széles spektrumúak voltak, előbb alacsonyabb osztályú kiscsapatok ellen lépett pályára a Hertha, majd jöhetett pár nehezebb ellenfél, de nívósnak mondható egyesület nem képezte a felkészülési program részét. Messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, ami mutatós volt a szezonra tekintve az a Bielefeld elleni Német Kupa találkozó, melyet bár megnyert a csapat, a produktum meggyőzőnek abszolút nem volt nevezhető. Az eddigi átigazolási kép sok jót nem sejtet a berliniek számára. Aggodalomra adhat okot az is, hogy a friss igazolások közül Mitchell Weiser sérült, míg Ben-Hatira és Julian Schieber szolgálataira sem számíthat egyelőre Dárdai. Mérleg: 8 mérkőzés, 3 győzelem 3 döntetlen és 2 vereség, 11-9-es gólarány.

A Hertha BSC szombaton az Augsburg otthonában kezdi meg az új szenzort.

A Hertha BSC felkészülési mérkőzései:
Furstenwalde - Hertha 0-2
Neusterlitz - Hertha 2-2
Hertha - Vallecano 0-1
Grödig - Hertha 2-2
Hertha - Fulham 2-2
Hertha - Akhisar Belediye 1-0
Hertha - Genoa 0-2
Bielefeld - Hertha 0-2

Őszi Ádám

MLS: David Villa gól és City győzelem

Ezen a héten is megkezdődtek az MLS küzdelmei, a New York City fogadta a DC United csapatát. A konferencia első együttes elbukott, Pirlo egész jól játszott, míg David Villa gólt lőtt. Roppant fontos meccset nyert meg az újonc. 

New York City - D.C. United 3-1 (0-1)
G: McNamara (51.) David Villa (80.), Poku (88.) ill.  Saborio (36.)

Mindkét csapat számára hatalmas téttel bírt a mérkőzéssel, a washingtoniak konferencia elsőségüket óvnák, míg az újonc City a rájátszásért küzd, immáron túl az alapszakasz meccsek kétharmadán jóval. A harmadik percben hatalmas ziccerbe kerültek a vendégek, s Saundersen át is jutott a labda, a gólvonalról sikerült tisztázni az utolsó pillanatban. Az első játékrést nem éppen a hazaiakról szólt, noha mezőnyben irányítani tudtak, egy-egy United kontra hatalmas veszélyeket hordozott magában. A 36. minutumban pedig góllá is lett, Saborio passzolt a kapuba, egy igen tisztára játszott akció végén. A válaszakcióra nem kellett sokat várni, az első játékrész hajrájára fordulva ketté szakadt a pálya, a középpálya átjáróházzá vált. A City is tisztára játszott egy kontrát, ám a befejezésbe hiba csúszott, sikerült kilőni a gólvonalra befutó védő vétlen, támaszkodó lábát. 

A csapatok 1-0-ás vendég vezetéssel fordultak, a második játékrész azonban a hazaiaké volt, sikerült is megfordítani a meccset. Egy nagy helyzettel, Hamid védéssel indult a félidő, majd az 51. percben már nem tudott menteni a kapus, egy gyönyörű lapos lukrafuttatás és egy bepasszolt, teljesen mattra játszott akció végén McNamara egyenlített, majd felrobbantva ezzel a stadiont. A DC united lehetőségei elmaradtak, a City többek közt a 64. percben is majdnem betalált, ám Hamid reflexből egy hatalmasat védett. A 80. percben újra talpra rúgott a stadion egésze, David Villa roppant erőszakosan két védő gyűrűjében vette át a labdát, s lőtt a kapuba. A végeredményt Poku állította be, a ghánai középpályás nagyon megforgatta védőjét, majd a kapuba lőtt, a labdába Hamid még beleért lábbal, ám hárítani nem tudott.

David Villa 14. bajnoki találatát jegyezte, s ezzel harmadik a góllövőlistán, míg a United tovább vezeti konferenciáját, ám üldözője a Red Bulls négy meccsel kevesebbet játszott és könnyedén előzhet. A City még mindig nem ért el rájátszást érő pontszámot és nagyon küzdeniük kell, ez a győzelem roppant sokat jelenthet a csapatnak, mind a végelszámolásban, mind pedig fejben.

A folytatásban:
aug. 15. 05:00 San Jose Earthquakes - Colorado Rapids
aug. 16. 01:00 New York Red Bulls - Toronto FC (Eurosport 2)
aug. 16. 01:30 New England - Houston Dynamo
aug. 16. 03:00 Sporting Kansas - Vancouver Whitecaps
aug. 16. 03:00 FC Dallas - L. A. Galaxy
aug. 16. 04:00 Real Salt Lake - Portland Timbers
aug. 16. 23:00 Seattle Sounders - Orlando City (Eurosport)
aug. 17. 01:00 Philadelphia - Chicago Fire (Eurosport)

A góllövőlista élmezőnye:
1. Kamara (Columbus Crew) – 17 gól
2. Giovinco (Toronto FC) – 16 gól
3. David Villa (New York City) – 14 gól
4. Keane (Los Angeles Galaxy), Larin (Orlando City) – 11 gól
5. Wright-Phillips (New York Red Bulls), Adi (Portland Timbers) – 10 gól
6. Wondolowski (San Jose Earthquakes), Kaká (Orlando City), Bruin (Houston Dynamo), Larin (Orlando City), Davies (New England Revolution), Rivero (Vancouver Whitecaps), Rolfe (DC United)  – 9 gól

Végezetül pedig a bajnoki tabella:


Őszi Ádám

Újabb magyar gólok Lengyelországból

A Lengyel Kupában immáron a nyolcaddöntőbe kerülés volt a tét a héten, s mindhárom magyarok által érdekelt klub pályára lépett. A szánk íze felemás lehet, volt parádés teljesítmény, felejthető produktum és fájó búcsú egyaránt. 

Olimpia Grudziadz (II.) - Lech Poznan 0-2
A magyar trióból ezúttal Holman Dávid kapott lehetőséget a kezdőben, s élt is a bizalommal, ugyanis mind a két poznani gólt ő szerezte. Könnyen lehet, hogy ezzel visszajátszotta magát az első keretbe, ugyanis az utóbbi időben a nevezettek között nem igazán szerepelt a neve. Lovrencsics Gergő a 62. pertől volt a pályán, s a második gólnál ő szolgálta ki honfitársát, míg Kádár Tamás ezen a mérkőzésen nem kapott lehetőséget.

Górnik Leczna - Legia Warszawa 0-2
Nemanja Nikolics nélkül kezdett a Legia, ám a félidőben gól nélküli döntetlenre állt a párharc, így ő is érkezett, a varsói csapat felvállalt egy három csatáros játékot, melynek meg is lett a következménye, Nikolics mindkét poszt riválisa eredményes tudott lenni.  

Ruch Chorzów - Wisla Kraków 2-1
A Guzmich Richárdot is foglalkoztató Wisla Kraków számára itt ért véget a kupaszezon, a Ruch nagy falatnak bizonyult csütörtök este. A magyar válogatott labdarúgó ezúttal nem játszott. 

Lengyel Kupa eredmények a legjobb 16-ba jutásért:
Stargard Szczecinski - Zaglebie Lubin 2-4
Wda Swiecie - Korona Kielce 0-1
Dolcan Zabki - Cracovia Krakow 2-3
Stalowa Wola - Piast Gliwice 2-2 - tizenegyesekkel 3-0
Puszcza Niepolomice - Lechia Gdansk 1-5
Jagiellonia - Pogon Szczecin 2-1
Zawisza Bydgoszcz - Chrobry Glogów 4-1
Arka Gdynia - Chojniczanka Chojnice 1-1 - tizenegyesekkel 2-3
Wigry Suwalki - Katowice 0-2
Zaglebie Sosnowiec - Górnik Zabrze 3-1
Stomil Olsztyn - Slask Wroclaw 1-5
Belchatow - Bytovia Bytow 1-0
Miedz Legnica - Podbeskidzie 1-2

Őszi Ádám

Manchesteri belháború! - A City beleköphet a United levesébe

Manchester városát két futballklub osztja meg, vannak a vörös és a kék városlakók. A két klub szimpatizánsai érthető módon nem szeretik, sőt, rühellik a másikat. A legfrisebb hírek pedig még nagyobb feszültséget keltenek az alaphangon megszokottnál, avagy újabb váratlan fordulatot tartogathat a Pedro átigazolási-saga, míg az FC Barcelona számára a több pénz több profitot jelent. Szinte biztos, hogy a spanyol válogatott támadó elhagyja a katalánokat, ám azt, hogy hol folytatja, egyre nagyobb talány fedi. 

Korábban a Bayern München volt periférián, ám a történet lecsengett, s mindenki arról beszélt, hogy Pedro Vörös Ördögnek áll. Nem szeretné elhagyni szeretett klubját az FC Barcelonát, ám a folyamatosság számára mindennél fontosabb, nem a pénz, hanem a játéklehetőség diktál, az lesz a döntő. Manchester még mindig áll, ám lehet, hogy Polgár lesz a spanyolból. A City ugyanis a hírek szerint a semmiből megfejelte a United ajánlatát.

Van Gaal 25 millió eurót és a teljesítmény függvényében további 5 millió eurónyi bónuszt lenne hajlandó fizetni, míg a Manchester City letenné a 30 millió eurós piaci árat fixen, s ezt fejelné még meg pár bónusz millióval. Amennyiben hivatalos ajánlat fut be, a Barca kezében lesz a labda, melybe Pedro is belerúghat...!

Őszi Ádám