2013. május 12., vasárnap

Soldado repíti a Valenciát, feladták a leckét a Sociedadnak a Vallecano kiütésével

Igazán nagy téttel bírt a vasárnap délben megrendezésre kerülő Vallecano-Valencia spanyol bajnoki mérkőzés. A tét a Bajnokok Ligája indulás, melyért ádáz küzdelmet vív a fent említett Valencia és a találkozót megelőzően két pontos előnyben lévő Real Sociedad, mely a szezon meglepetéscsapata. Az üldözés továbbtart, este a Sociedadon a sor, hogy válaszoljon...

Igazi mezőnyjátékot hozott a találkozó első negyed órája, az első komolyabb lövést a 14. percben jegyezhettük fel Piatti révén. A 27. minutumban Figueras követett el szabálytalanságot a tizenhatoson belül, a "jutalom" nem maradt el, sárgalap és büntető következhetett. A labda mögé Soldado állt oda és értékesítette a tizenegyest, ezzel megszerezve csapatának a nagyon fontos vezetést (0-1).

Két perccel később ismét Soldado tüzelt, lövése azonban kaput tévesztett. A 29. percben kényszerű cserét hajtott végre a hazai csapat, miután a korábban már ápolt Casado nem tudta folytatni a játékot, helyére Nacho szállt be. Nem sokkal később a 34. percben Guardado adott remek labdát Soldadonak, aki kettőre növelte találatai és egyben csapata góljainak számát (0-2). A hátralévő bő tíz percben nem változott az állás, így két gólos vendég előnnyel vonultak a csapatok az öltözőbe.

A második játékrészben sokkal aktívabb hazai gárda futott ki a gyepre, ez azonban csak mezőnyjátékban, többnyire labdabirtoklásban mutatkozott meg, kapura lövésig nem jutottak Pitiék. Egészen a 62. percig kell futnunk, ekkor egy Guardado lövés veszélyeztette Ruben kapuját. Ekkor még hárított a hálóőr, de pár másodperccel később tehetetlen volt, a gólszerző Guardado, aki nagyon nagyot játszott a meccsen (0-3).

A hátralévő percek elcsordogáltak, a Vallecano nem tudott szépíteni. A 90. percben pedig jött a kegyelemdöfés Valdez révén, aki bepofozta a negyedik vendég gólt (0-4). Ezzel a győzelemmel a Valencia egy ponttal megelőzte a Sociedad együttesét, mely hétfőn este játszik majd.

Vallecano-Valencia 0-4 (0-2)
Gólszerzők: - ill. Soldado ( 27. - büntető, 34.), Guardado (62.), Valdez (90.)

Őszi Ádám

Görög Kupa: Megvédte címét az Olympiakosz, Fülöp és Lencse csapataremekül a fináléban remekül helytállt

Igazi "magyaros" kupafinálét rendeztek szombat este görög honban, hiszen az Olympiakosz és az Aszterasz Tripolisz összesen három magyar játékost foglalkoztat. 

A mérkőzésen Fülöp kezdett az Aszterasz kapujában, míg a túloldalon Megyeri Balázs számára ezúttal a kispad jutott. A harmadik magyar Lencse László a 81. percben szállt be csereként, de együttesén nem tudott segíteni.

A tripoli együttes gyorsan, már a 13. minutumban megszerezte a vezetést Rayo révén, azonban egy perccel a szünet előtt Fuster lövése landolt Fülöp kapujában, így 1-1-es állással fordulhattak a felek. A második játékrészben egyik csapat sem tudott a kapuba találni, így következhetett a hosszabbítás, melyet a bajnok bírt jobban. A 99. percben Dzsebbur szerezte meg a vezetést, majd pedig egy perccel a vége előtt Abdun volt eredményes büntetőből, ezzel pedig 3-1-re a pireusziak nyertek.

Fülöp és Lencs nyakában az ezüst, míg Megyeri Balázson az aranyérem fénylett az éremátadást követően, majd pedig kezdődhetett az önfeledt ünneplés, mely ki tudja meddig tartott. Az Olympiakosz ezzel 26. alkalommal hódította ez a Görög Kupát, ezzel pedig növelte előnyét a második, 17 győzelemmel álló ősi rivális Panathinaikos ellen.

Görög Kupa, Finálé, Athén
Olympiakosz Pireusz–Aszterasz Tripolisz 3–1 (1–1, 1–1, 2–1) – hosszabbítás után
Gólszerzők: Fuster (44.), Dzsebbur (99.), Abdun (119. – büntetőből) ill. Rayo (13.)

Őszi Ádám

Mourinho gratulált a Barcának, majd ismér Pepe ügyben "zaklatták"

Szombat este a játéknap zárómeccsén 1-1-es döntetlent játszott a Real Madrid az Espanyol otthonába és ezzel biztossá vélt, hogy az FC Barcelona lesz a 2012-2013-as szezon bajnoka. A királyiak portugál trénere a meccs után gratulált a regnáló bajnoknak és minden elismerését fejezte ki, aztán jöttek a szokásos kérdések: Pepe?

"Először is szeretnék gratulálni a Barcelonának, az edzőiknek, a játékosaiknak, a szurkolóiknak. Azt gondolom, logikus, hogy gratulálok. Tavaly mi nyertünk, és arról beszéltünk, hogy milyen nagy címet szereztünk meg, szóval a legkevesebb, amit tehetünk, hogy kellő jelentőséget tulajdonítunk a sikerüknek." - nyilatkozta Mourinho az újságíróknak.

Az Espanyol elleni döntetlenről szó sem esett és már be is támadták a trénert Pepe ügyben, melyet láthatólag már nagyon un a Spacial One. Aki nem tudná, Pepe egy nyilatkozatában megkritizálta mestere válogatási elvét, mondván tiszteletlen az ahogyan Casillasal bánik. Válaszként Jose kirakta őt az Espanyol ellen készülő keretből.

"Mindig egy játékosról beszéltek, és ez nem tűnik idevágónak. A ligának új bajnoka van, és egy játékos a téma. Én vagyok az edző, és semmit sem kell indokolnom. Már az elejétől kezdve én döntöm el, kik játszanak. Van, amikor megosztom az okát a döntéseimnek, van, amikor nem."

Őszi Ádám

A lapoké, mintsem a focié volt a főszfőszerep! - a Real barcelonai botlásával immáron bajnok a Barca

A La Liga 35. fordulójának szombat esti játéknapját a Real Madrid barcelonai vendégjátéka zárta. A királyiak a kisebbik katalán klub az Espanyol vendégségébe érkeztek. A felek nem vették túl komolyan a meccset, a játék ezt tükrözte, a lapok száma viszont másról árulkodott. Tizenegy sárga és egy piros!

Igen csak tartalékos felállással futott neki az Espanyol elleni idegenbéli meccsnek a Real Madrid. Özil sérülés miatt akeretben sem volt, míg Alonso és Cristiano Ronaldo is a padon foglalt helyet. Ez a teljesítményen is meglátszott, mondja valaki, hogy nem Ronaldo függő ez a jelenlegi Real. Az Espanyol lényegesen jobban játszott és a vezetést is sikerült megszerezni a 23. percben Stuani révén (1-0). A madridiakat kevésbé zavarta az eredmény, a nagyobb gond varane sérülése volt, mely még a 19. percben következettbe. A francia titánt le is kellett cserélni és azonnal vizsgálni vitték, pontos infók és komolyabb diagnózis holnap délelőtt várható. Meg kell jegyezni, hogy a Real Madrid az első félidőben csupán egy alkalommal lőtt kapura, ez a statisztika hűen tükrözi a játék képét királyi részről. Össze is tehették a kezüket a vendégek, ugyanis az Espanyol második találatát érvénytelenítette a játékvezető. Az ismétléseket nézve, történt kontakt, de el kell ismerni, hogy egy meccsen még egy tucat ilyen van, mely nem kerül lefújál. Többen megjegyezték mostanság, hogy a királyiak vitorláját nagyon tolják az utóbbi időben, de ne feledjük, a bíró is csak ember...

A második félidőre már Benzema futott ki a pályára Morata helyett, majd pedig az 56. minutumban jött Cristiano Ronaldo. Komolyabb lehetőségeket nem igazán lehetett feljegyezni, mondhatni barátságos keretek közt zajlott a találkozó. Látszott, hogy egyik csapatnak sincsen égetően nagy szüksége a három bajnoki pontra. Az 58. percben aztán varázscsapásra a semmiből jött az egyenlítő találat. Az oldalvonal mellől Modric kanyarított be egy szabadrúgást, melyet Higuain csúsztatott a kapu jobb alsó sarkába (1-1). Ronaldo beállásával dinamikusabb lett a vendég együttes, de az átütőerő még mindig hiányzott a csapatból. Nem voltak hirtelen ritmusváltások, olyan lagymatag volt az egész játék, a percek pedig csak peregtek, néha egy-egy sárga pedig felvillant. A 71. percben a játékvezető már a hetedik lapot könyvelte el, azért írunk erről, mert ez volt ezekben a percekben a legjelentősebb történés. A 77. percben kezezés miatt reklamáltak büntetőt a hazaiak, a síp azonban néma maradt, a játékvezető továbbot mutatott. A 80. percben kisebb kakaskodás alakult ki, egy szögletet megelőzően Ronaldot fogták szorosan, akinek ez nem tetszett, megfordult és egy határozott mozdulattal ellökte ellenfelét. A felvillanó lapok nem csitították a kedélyeket, a bolyban tovább folyt a viaskodás. A 83. percben egy Wakaso lövést nyugtázhattunk, López rajta volt a lövésen és könnyedén védett. A hosszabbítás első percének elején villant a piroslap, mondhatni furcsa is lett volna, ha nem esik kiállítás a meccsen, a játékvezető igen bőkezűen bánt a lapokkal. A kiállított játás sorezsára Sanch jjutott, majd pedig reklamálásért Capdevilla is besárgult. Az elvégzett szabadrúgást Ronaldo lőtte csúnyán fölé, ez volt a meccs utolsó fontos momentuma a lefújáson kívül.

Összességében a második játékrészben jobban játszott a Real, de nagyon messze volt ez az igazi játéktól, attól amit ezek a játékosok tudnak játszani. Igazságos döntetlen született, Ronaldo beállása hozott lendületet a vendégek játékába. Ez az eredmény pedig azt jelenti, hogy bajnok az FC Barcelona!

Espanyol - Real Madrid 1-1- (1-0)
Gólszerzők: Stuani (23.) ill. Higuain (58.)
Sárgalapok: Stuani (31.), Verdu (51.), Wakaso (62.), Forlin (81.) Capdevila (90+1.) ill. Essien (42.), Alonso (65.), Modric (69.), Carvalho (71.), Albiol (77.), Cristiano Ronaldo (81.)
Kiállítás: Sanchez (90+1.) ill. -

Őszi Ádám