2013. február 21., csütörtök

Európa Liga: Óriási meglepetések és drámák, kialakult a nyolcaddöntő párosítása!

Véget értek az Európa Liga csütörtöki küzdelmei, minden egyes visszavágót sikeresen megrendeztek, így a mezőny 32 csapatról 16-ra feleződött. A Bajnokok Ligájával ellentétben itt már a párharcokat megelőzően tudni lehetett, mely párharcot kell figyelnie a továbbjutó csapatnak. Hogy miért? Az Európa Ligában már a sorsolást követően kisorsolták azt is, hogy mely párharcok győztesei találkoznak majd egymással a nyolcaddöntőben. Vannak óriási meglepetések, illetve lesznek nagyon jó és kemény párharcok, nézzük, hogyan alakul az Európa Liga további programja. 

Rengeteg említésre méltó esemény történt, bogozzuk ki a szálakat!

Kezdjük talán a plzeni csodával, avagy a Napoli felejthetetlen búcsúztatásával. A cseh kiscsapat ugyanis az első meccsen 3-0-ra diadalmaskodott az olasz csapat otthonában, és a visszavágón pedig mindenki arra számított, a nápolyiak kitesznek magukért és megpróbálják visszahozni a párharcot. Ez azonban nem így lett, idegenben is 2-0-ra égett az olasz gárda, ez pedig elképesztő 5-0-ás Plzen továbbjutást jelentett. A csehek már a csoportkörben is jelezték szándékukat, hiszen a  címvédő Atletico előtt végeztek, ez a diadal azonban minden bizonnyal a legnagyobb meglepetés volt a fordulóban. nehéz ezt így kijelenteni, hiszen történetek még igen nagy meglepetések, de ezt később. A Plzen ellenfele a Fenerbahce lesz, mely két igen szoros piroslapokkal gazdagított párharcon jutott tovább a BATE ellen.

 Az Anzhi egy drámai és havas meccsen nyolc perces hosszabbítást követően búcsúztatta Huszti Szabolcs együttesét, a Hannover magyar szélsője gólpasszig jutott, ám ez kevésnek bizonyult. A dagesztáni klub a nyolcaddöntőben a Newcastle csapatával találkozik, azzal a csapattal, aki idegenben a a Metaliszt otthonában mentette meg az idei szezont.

A forduló slágermeccse minden bizonnyal a Tottenham-Internazionale párharc lesz, utóbbi klub a CFR Cluj együttesét verte ki magabiztosan, míg a Bale vezette Spurs drámai véghajrában ütötte el a  Lyon csapatát a továbbjutástól. Ez a párharc a Bajnokok Ligájában is megállná a helyét...

A Levante és Rubin Kazany személyében két  olyan klub csap majd össze, melynek továbbjutására kevés esélyt adtak a szakemberek. A spanyol csapat a Megyeri Balázst foglalkoztató Olympiakoszt ütötte el a továbbjutástól könnyedén, míg a tatár főváros együttese a címvédő Atletico Madridot utasította a kieső csapatok sorába.

A BL címvédő Chelsea, majdnem a Napoli sorsára jutott, a cseh csapatok igen veszélyesek voltak ebben a fordulóban. A Sparta Praha a hazai egy gólos vereséget követően nem adta fel és majdnem sikerült a lehetetlen. A londoni kékeket Eden Hazard mentette meg a hosszabbítástól a 91. percben, soha nem tudjuk meg mit hozott volna az a bizonyos hosszabbítás. A Chelsea a nyolcaddöntőben a Steaua Bucarest csapatával mérkőzik meg, ugyanis az Ajax a hazai 2-0-ás győzelmet követően idegenben kikapott, a hosszabbításban nem esett gól, a büntetőpárbajt pedig a románok nyerték. Ezzel az is eldőlt, hogy a döntő házigazdája nincs versenyben a továbbiakban...

A fent említett párharcok mellett portugál-francia és német-olasz párharc is lesz, sőt egy svájci-orosz páros is kialakult. Utóbbinál megemlítendő, hogy a Zenit 3-3-as összesítéssel idegenben lőtt góllal verte ki a Liverpoool csapatát, mely hiába nyert 3-1-re hiányzott a negyedik gól.

Ami a magyarok szereplését illeti, Köteles László a Genk csapatával búcsúzott, az őket kiverő Stuttgart azonban Hajnal Tamással tovább masírozott, azonban ez nem nagy öröm számunkra, hiszen Tamás már epizódszerephez sem nagyon jut klubjában. Megyeri Balázs a pireuszi csapattal búcsúzott, míg Huszti Hannoverje fejet hajtott az Eto'o vezette Anhiak. Ezzel már csak egy magyar játékos van a mezőnyben, megállapítható, hogy nem a magyarok fordulója volt ez! 

Európa Liga nyolcaddöntő párosítás:

Plzen - Fenerbahce
Benfica - Bordeaux
Anzhi - Newcastle
Stuttgart - Lazio
Tottenham - Inter
Levante - Rubin Kazany
Basel - Zenit
Steaua Bucarest - Chelsea

Ami a legjobb 16 mezőnyének országonkénti felosztását jelenti:
- angol (3) Chelsea, Tottenham, Newcastle
- orosz (2) Anzhi, Zenit
- olasz (2) Inter, Lazio
-  cseh (1) Plzen
- török (1) Fenerbahce
- portugál (1) Benfica
- francia (1) Bordeaux
- német (1) Stuttgart
- spanyol (1) Levante
- svájci (1) Basel
- román (1) Steaua Bucarest

Ezt látva kijelenthető, hogy elég vegyes a mezőny és az előző évvel ellentétben megszűnt a spanyol dominancia, hiszen csupán egy klub képviseli a La Ligát a 16 közt.

Őszi Ádám