2015. január 25., vasárnap

Magyar reménység pallérozódik Amerikában! - exkluzív interjú

Magyar gólok nyomában a tengerentúlon, avagy nem mindennapi lehetőséget kapott a sorstól Sallói Dániel. Az ambiciózus támadó Újpesten nevelkedett, most azonban az Egyesült Államokban a Sporting Kansas City akadémiáján rúgja a bőrt. 

Az egykori magyar válogatott középpályás Sallói István fia egy Texasi túra előtt válaszolt kérdéseinkre, s mesélt nagy lelkesedéssel jelenéről, terveiről és az amerikai életről. Az interjút követően Dani sietett a bázisra, ahonnan repülővel indult a csapat az Andromeda és Dallas Texans elleni bajnoki mérkőzésre.


- Újpesten szerezted meg a futball alapjait, most a Sporting Kansas City akadémiáján pallérozódsz. Hogyan jött a nem mindennapi lehetőség?
- Édesapám jó kapcsolatban van Urbányi Istvánnal, jelenlegi edzőmmel aki megkeresett minket május körül és javasolta a Sporting Kansas City akadémiáját. Elmondta mennyi lehetőség rejlik az itteni fociban, kiemelte a profizmust ami a csapatot jellemzi és egyéb pozitívumokat is. Az elején nem nagyon tetszett az ötlet hiszen így nem készülhetek az U19-es válogatottal az Eb-selejtezőkre, de végül a hosszútávú terveket helyeztük előtérbe. A Master Class nevű cserediák programmal jöttem ki augusztusban és egészen májusig a szezon végéig itt maradok. Fontos a családomnak és nekem a tanulás is, ezért ez egy nagyon jó lehetőség, hogy az Egyesült Államokban tanulhatok és az angol tudásomat is fejleszthetem.

- Összehasonlítva milyenek a hazai, illetve a kinti körülmények? Gondolok itt a végzett edzésmunkára, az akadémiai struktúrára, illetve a létesítményhelyzetre. 
- Nem az edzésmunkában található meg a legnagyobb különbség, hiszen magyar edzőm van. Urbányi István remek szakember aki nemzetközi szintű tudással és rutinnal rendelkezik. A különbséget a felfogásban érzem, ahogyan mindenkinek egy dolog számít: a győzelem. Minden gyakorlatnál, edzésen és meccsen is mindenki száz százalékot nyújt, harcolnak a pályán, emellett az a pozitív mentalitás ami mindenkiben benne van. Az akadémia stábja is kiváló, hiszen remek orvosok, gyúrók, erőnléti edzők és segédedzők vesznek körül minket. A létesítményünk gyönyörű, 10-15 pályánk van füves és műfüves is egyaránt. Most újítják fel az öltözőket vagyis folyamatosan fejlesztik az edzőközpontot.


- Milyen megállapodásod van a klubbal, a tervek szerint hogyan alakul a kinti karriered?
- Amatőrként szerepelek az U18-as korosztályban ami az otthoni U19-nek felel meg. Ez itt a legmagasabb korosztály tehát ezután egyetemekre mennek focizni a játékosok. Én májusban haza kell, hogy menjek hiszen lejár a vízumom. Egy évet biztosan otthon leszek hiszen befejezem a középiskolai tanulmányaimat. Több egyetemmel is beszélgetek tehát remélhetőleg lesz lehetőségem ösztöndíjat szerezni és visszajönni érettségi után és az egyetemi ligában játszani. Emellett második csapatot is indít a Sporting Kansas City ahol lehetőségem nyílik edzeni majd. Természetesen bármikor van esély az első csapatba bekerülni.

- Feladnád az európai karriert, szeretnél inkább az MLS-ben játszani és az USA-ban élni?
Természetesen nem! A célom, hogy bekerüljek egy NB I-es csapatba azalatt az egy év alatt, és minél jobban szerepeljek. Ha nagyon jól fog menni a labdarúgás akkor az európai vonalat próbáljuk meg. Ha esetleg nem menne minden a terv szerint akkor a tanulásra is hangsúlyt kell fektetnem. Ezzel nem adnám fel a profi focit hiszen ahogy említettem vannak lehetőségek az MLS-be való bekerülésre. Egy amerikai egyetem erre tökéletes lenne, hiszen a foci mellett tanulhatnék is.

- Hány csapatos pontvadászatban szerepeltek, eddig milyen a teljesítményed, illetve a csapaté? 
- Tizenhárom csapatos bajnokságban játszunk. Jól szerepeltünk eddig, viszont most elveszítettünk pár találkozót így kicsúsztunk az első ötből. Én 11 meccsen 6 gólt szereztem, amivel házi gólkirály vagyok. Emellett úgy érzem nagyon sokat fejlődtem több területen is.


- A felnőtt csapatnak Vermes Péter a vezetőedzője, milyen véleménnyel vagy róla?
- Vermes Péter nagyon elismert szakember aki hatalmas tiszteletet kap idekint. Beszélgettünk már többször is és egyszer lehetőségem volt a felnőtt csapattal edzeni. Véleményem szerint nagyon jó edző és remélem egyszer a keze alatt játszhatok.

- A Sporting Kansas City friss igazolása Németh Krisztián! Róla mi a véleményed?
- Pár hete ismerem csak a Krisztiánt, alig volt lehetőségünk találkozni. Nagyon szimpatikus, kedves ember és természetesen nagyon jó játékos. Biztos vagyok benne, hogy jól fog menni neki a játék, amint felveszi az itteni ritmust. A csapattársaim nagyon izgatottan várták, be kellett mutatnom mindenkinek.

- Példakép, kedvenc játékos és csapat?
Példaképem édesapám. Nagyon tisztelem azért amit elért az életében, nem csak a pályán de azon kívül is. Rengeteg tanáccsal lát el kiskorom óta, nagyon sokat segít a pályafutásomban. Kedvenc játékosom Cristiano Ronaldo és a kedvenc csapatom a Real Madrid. CR egy csoda és egyben motiváció is, hogy honnan hova lehet eljutni. Nagyon szeretem az ő és a Real Madrid játékát.

- Mindenkinek vannak álmai, játszunk el a gondolattal! Mit szeretnél elérni karriered során?
- Szeretnék egy európai top bajnokságban futballozni, természetesen a spanyol vagy az angol bajnokság lenne az álom. Nincsen kifejezetten klub ami álomként szerepel. Remélem sikerül majd játszanom a felnőtt válogatottban is nem csak az utánpótlásban. Álomként szerepel még a listámon, hogy kijussak egy EB-re vagy egy VB-re Magyarországgal.


- Halloween! Ha jól tudom volt szerencséd az amerikaiak nagy ünnepéhez. Hogyan élted meg?
- Igen természetesen én is beöltöztem. Mindenkinek fel van díszítve a háza kívülről belülről, az utcákon kisgyerekek vonulnak tömegesen és mennek házról házra cukrot gyűjteni. Mindenki beöltözik aki csak tud. Hihetetlen mennyire komolyan vesznek mindent. Pontosan olyan mint a filmekben.

- Kansas City első számú csapata a Chiefs, gondolom meccsnapon megőrül a város. Volt szerencséd NFL mérkőzéshez, vagy ez az élmény még várat magára?
- Igen volt szerencsém eljutni a Chiefs egyik meccsére. Eszméletlen milyen hangulat van egy meccsen. Mindenki mezben van, telt ház van mindig. A Chiefs nem a legjobb csapat, nem jutottak be a rájátszásba de ez nem nagyon izgat senkit. Imádják nézni a meccseket és szurkolnak akármi történjen. Életem egyik legjobb élménye volt.


- Amerika híres ételkülönlegességeiről, mindegyik tájegységnek, közösségnek megvan a maga finomságai. Milyen különlegességekkel találkoztál eddig, mi a nagy kedvenc?
- Nem a legegészségesebb Amerikában sportolónak lenni. Próbálom limitálni a hamburgerek számát minden alkalommal. Inkább a kultúrák keveredése miatt többféle étteremmel is találkozhatunk és többféle étellel. Igazából az én nagy kedvencem a mexikói étel lett hiszen rengeteg éttermet lehet találni itt.

- Az európai ember fejében van egy kép a feketék és a fehérek helyzetéről, a fajgyűlöletről, rasszizmusról! Ezen a téren milyen tapasztalataid vannak?
- Én egy nagyon jó környéken lakom és itt szinte alig lehet érzékelni. Személyes tapasztalatom pedig nincsen, úgy értem, hogy nem voltam szemtanúja rasszista megnyilvánulnak. Viszont sokat hallom és olvasom, hogy ez még mindig hatalmas probléma más részeken. Én teljes mértékben elítélem a rasszizmust és a barátaimat is eszerint a felfogás szerint válogatom meg, talán ezért nem tapasztaltam különösebben.

Őszi Ádám

Álomtizenegy játékosokból, akiket bebukott az Arsenal

Döbbenetes listát közölt le a Daily Mirror, avagy ilyen is lehetne az Arsenal kezdőcsapata, amennyiben anno a finisbe érve nem bukja el a tárgyalásokat.

Az álomcsapatban olyan játékosok kaptak helyet, akik közel álltak ahhoz, hogy magukra öltség az Ágyúsok címeres mezét, ám az üzlet valamilyen okból fogva soha nem ért révbe. Arsene Wenger egy remek szakember, akinek nagyon jó szeme van, meglátja a tehetséget a fiatal labdarúgókban, ám a klub üzletpolitikája sokszor nem volt összeegyeztethető az anyagi viszonylatokkal, így történhetett meg például, hogy anno Lionel Messi a Barca ajánlatát fogadta el, vagy például a Manchester United ért révbe a Sporting portugál tehetségénél CR7-nél. Az Ágyúsok sok kritikát kaptak sóher üzletpolitikájuk miatt, a listát elnézve pedig állíthatjuk, egy-egy ilyen labdarúgó segítségével biztosan több címet nyertek volna az elmúlt tíz évben.

A csapat: Gianluigi Buffon - Gerard Piqué, Vincent Kompany, Roberto Carlos - Cristiano Ronaldo, Yaya Touré, Xabi Alonso, Ángel di María, Lionel Messi - Didier Drogba, Zlatan Ibrahimovic.



Őszi Ádám