2015. június 1., hétfő

Diaz a hős! - Drámai meccsen maradt bent a Hamburg

Bennmaradt a Hamburg, avagy Fortuna elpártolt a Karlsruhe mellől. A visszavágó igazi hőse Diaz, a chilei előbb saját gólvonaláról mentett a második félidőben, majd a ráadásban szabadrúgásgóljával kiharcolta a hosszabbítást, a reményt a Hamburgnak, mellyel aztán Stieber Zoltán passza révén Müller élni tudott.   

Karlsruhe - Hamburg 1-2 (0-0) - hosszabbítás után
G: Yabo (79.) ill. Diaz (90+2.), N. Müller (115.)
Bennmaradt: a Hamburg 3-2-es összesítéssel

A tét rányomta a bélyegét a meccsre, avagy egyik fél sem érdemelt gólt az első játékrészben. Noha a Hamburg enyhe mezőnyfölényben játszott, sem ők, sem pedig a a hazai csapat nem tudott gólt szerezni, gyenge kísérletekből tudtunk azonban feljegyezni, hatalmas bravúrt sem Orlishausennek, sem pedig Sdlernek nem kellett bemutatnia. A félidőre így gól nélküli döntetlennel vonulhattak a felek, avagy egy játékrésszel közelebb érezhette magát a Karlsruhe az élvonalhoz.

A második játékrész első perceiben semmi változást nem konstatálhattunk, a labda többet volt Labbadia csapatánál, ezért azonban nem osztanak bennmaradást. Ahogy telek, a percek, egyre fogyott a Hamburg ideje, ezáltal egyre kinyílni kényszerültek, a támadások pedig már-már görcsösek voltak a 60. perc tájékán.  A 62. minutumban Nazarov lövése intő jel volt a vendégek számára, s még ebben a percben két ízben is felhördült a hazai publikum, a felérkező Gordon csak centikkel maradt le a kapu előtt elguruló labdáról. A 69. percben aztán ismételten Adlernek kellett tornáznia, a hazai közönség hajtotta sajátjait. Ugyan ebben a minutumban egy szöglet után pedig Diaz a gólvonalról tisztázott, Adler már verve volt, az eredményjelzőn pedig továbbra is 0-0 díszelgett. A találkozót egyébként a Hamburg magyar válogatott játékosa Stieber a padon kezdte, ahogyan az odavágót is. Most a 66. percben ezúttal is Holtby helyére érkezett. A hajrára fordultunk, s Lassonga remek fejessel vétette magát észre, a hazai szimpatizánsokban egy pillanatra a vér is meghűlt, ám Orlishausen nagy védést mutatott be. Fordulva aztán hangrobbanás rázta meg az arénát Yabo bevette Adler kapuját, ezzel a feljutás szélére lőve csapatát (1-0).

A Hamburg innentől a hosszabbításra hajthatott, egy gól ráadást eredményezett volna, ám fontúra nem volt Stieberékkel, elképesztően meleg perceket élt meg a Karlsruhe, előbb a kapufa hárított, majd Orlishausen védett nagyot egy támadássorozaton belül. 

A vendégek vérszemet kaptak, megérezték a kiesés szelét, s a kapujukhoz szegezték a hazaiakat, akik alig kaptak levegőt. Ez persze a kontra lehetőségét kinyitotta, ám mindent egy lapra kellett feltennie a Hamburgnak. A 86. percben Kempe jött a pályára, s első labdaárintéséből hőssé válhatott volna, ám fejese elkerülte a kaput, Orlishausen földbe gyökeredzett lábbal nézte az elsuhanó játékszert. A ráadásban aztán hatalmas és egyben utolsó lehetőséghez jutott a Hamburg, egy kezezés révén 19 méterről végezhetett el szabadrúgást, Diaz pedig a hálóba tekert, ezzel megmentve csapatát a kiesés elől. A chilei előbb a gólvonalról mentett saját kapuja előtt, majd ő tartotta meccsben csapatát, nemsokára harsant a hármas síp, a csapatok készülhettek a ráadásra (1-1). 

A hosszabbítás első felében egyik csapat előtt sem adódott nagy lehetőség, érződött a feleken az óvatosság és a hatalmas tét, na meg a fáradtság. Nazarov a 103. percben elvállalt egy lövést, a labda nem talált kaput, de veszélyes volt a kísérlet. A 115. percben aztán Stieber adott zseniális passzt, Müller pedig bevette a hálót, ez a gól pedig bennmaradást ért a Hamburgnak  (1-2).

A 123. percben aztán büntetőt kapott a Karlsrruhe, Adler pedig kivédte a tizenegyest. Ha bemegy akkor sem lett volna semmi, ugyanis idegenben lőtt góllal akkor is Van der Vaarték lettek volna a jobbak.

A Hamburg a Bundesliga alapítói közül az egyetlen csapat, mely még soha nem esett ki a ligából, s ez továbbra is így marad legalább egy újabb szezon erejéig. 

Őszi Ádám

MLS: Összecsapott a két tavalyi döntős - eredmények, tabella

A 2014-es MLS finálé óta nem találkozott egymással a New England Revolution és a Los Angeles Galaxy, most azonban lehetőség nyílt a visszavágásra. Ez azonban elmaradt, a két csapat egy négy gólt hozó döntetlent tett le az asztalra. A lüktető első játékrész után a második felvonásban már nem esett gól. A cikkben megtaláljátok a héten lejátszott összes meccs eredményét, a legfrissebb tabellát és góllövőlistát, illetve az eheti menetrendet is. 

New England Revolution - Los Angeles Galaxy 2-2 (2-2)
G: Bunbury (5.), Fagundez (37.) ill. Maganto (18.), Zardes (27.)

Igen eseménydúsan kezdődött a mérkőzés, avagy a két kapuvédő Shuttleworth és Penedo nem sokat találkozott a labdával, két-két kaput találó labdából ugyanis mindegyikből gól született az első játékrészben. Hamar, már az 5. percben vezetést szerzett a hazai csapat, Bunbury vette be a vendégek kapuját. Nagyon sokáig azonban nem örülhetett a hazai publikum, a 18. minutumban ugyanis jött az egyenlítő találat, mely Maganto nevéhez fűződik. Szűk fél óra elteltével aztán már a Galaxy vezetett, Zardes is bevette a hálót. A befejezés sem volt csúnya, ám a gólpassz sarokkal, valami káprázatosra sikeredett. A szünet előtt aztán egalizált a tavalyi ezüstérmes, Fagundez akasztott gyönyőrű gólt szabadrúgásból.

A fordulást követően aztán némileg pontatlanabbá váltak a felek, illetve Shuttleworth és Penedo is bemutatott pár védést, a kapuvédők is megérkeztek a találkozóba. A 63. percben komoly lehetőség adódott a hazaiak előtt, ám Penedo remekül tette a dolgát, lehúzta a rolót. A túloldalon Shuttleworth is tündökölt, remekül mozdult ki, s csente le a labdát a kapura törő támadó lábáról. A végjáték egészen laposra sikeredett, a két tavalyi finalista pedig megosztozott a pontokon.

A Galaxy ezzel zsinórban harmadik meccsén maraddt veretlen, ám konferenciájában csupán ötödik, míg a Revolution hullámvölgyben van, legutóbbi öt meccséből egyet sem nyert meg a csapat, igaz kikapni is csak egyen kapott ki. A rossz széria ellenére a csapat őrzi második helyét konferenciájában.

A hét eddigi eredményei:
Seattle Sounders - Colorado Rapids 1-0 
Portland Timbers - D.C. United 1-0 
L. A. Galaxy - Real Salt Lake 1-0 
Sporting Kansas - FC Dallas 4-0
D.C. United - Philadelphia 2-1
Orlando City - Columbus Crew 2-2
Colorado Rapids - Portland Timbers 1-2
Chicago Fire - Montreal Impact 3-0
Toronto FC - San Jose Earthquakes 3-1 
Vancouver Whitecaps - Real Salt Lake 2-1
New York City - Houston Dynamo 1-1

A folytatásban:
jún. 4. 01:00 Philadelphia - Columbus Crew
jún. 4. 01:00 D.C. United - Chicago Fire
jún. 4. 02:00 Montreal Impact - Vancouver Whitecaps
jún. 6. 03:00 Houston Dynamo - New York Red Bulls
jún. 7. 01:00 Philadelphia - New York City
jún. 7. 01:00 D.C. United - Toronto FC
jún. 7. 01:30 Columbus Crew - Montreal Impact
jún. 7. 02:30 Sporting Kansas - Seattle Sounders
jún. 7. 02:30 Chicago Fire - Orlando City
jún. 7. 04:30 L. A. Galaxy - Vancouver Whitecaps
jún. 7. 04:30 Portland Timbers - New England
jún. 7. 23:00 Real Salt Lake - Colorado Rapids (Eurosport 2)
jún. 8. 01:00 San Jose Earthquakes - FC Dallas (Eurosport 2)

A góllövőlista élmezőnye:
1. Kamara (Columbus Crew)   10 gól
2. Wondolowski (San Jose Earthquakes)  8 gól
3. Dempsey (Seattle Sounders)  7 gól
4. Martins (Seattle Sounders), Rivero (Vancouver Whitecaps), Branes (Houston Dynamo), Németh Krisztián (Sporting Kansas City), Barnes (Houston Dynamo), Kaká (Orlando City)  6 gól
9. Perez (FC Dallas), Altidore (Toronto FC), Wright-Phillips (New York Red Bulls), Giovinco (Toronto FC), Davies (New England Revolution), Bruin (Houston Dynamo) – 5 gól

Végezetül pedig a bajnoki tabella:


Őszi Ádám

MLS: A Seattle nyerte a rangadót

Rangadót játszott a Seattle Sounders, avagy a New York Red Bulls látogatott a CenturyLink Fieldre. Sokáig úgy tűnt, hogy Henry korábbi csapata három ponttal távozhat, ám a végjáték a hazaiakról szólt, s a mérkőzés ráadásában eldőlt, hogy a Red Bulls végül pont nélkül távozik. A Seattle jelenleg a liga legjobb mutatójával rendelkezik mindkét konferenciát figyelembe véve. 

Seattle Sounders - New York Red Bulls 2-1 (0-1)
G: Pappa (69.), Barrett (90+1.) ill. Sam (36.)

Elszenvedte idei harmadik vereségét a New York Red Bulls csapata, mely hiába szerzett vezetést a Sounders otthonában, a konferencia első előbb egalizált a második félidőben, majd a mérkőzés ráadásában az egy ponttól is megfosztotta vendégét. A mérkőzésen az események a 12. percben fordultak komolyra, ekkor a hazaiak egy komoly próbálkozással, egy remek csúsztatással jelezték szándékukat, ám Robles résen volt, s hárítani tudott. Fantasztikus hangulat, tömött lelátók, majd néma csend lett úrrá a 36. percben, ekkor ugyanis egy megpattanó szabadrúgásra Sam érkezett a leghamarabb, s bólintott közelről Frei kapujába.

A felek egy gólos vendég vezetéssel fordultak, s a Sounders nem igazán tudott olyan rohamokat vezetni, melyben benne volt a fordítás szele, akaratukat nem tudták rátelepíteni ellenfelükre. A 61. percben aztán kis híján növelte előnyét a Red Bulls, ám Frei résen volt, s bravúrral hárítani tudott. A 69. minutumban aztán fellazult a vendégek védelme, Pappa kapott remek labdát, s ültette hintába ellenfelét, majd lőtt Robles szemei között a hálóba. Mondani sem kell, hogy micsoda hangulat lett úrrá a lelátón. Úgy tűnt, hogy megosztoznak a pontokon a felek, azonban a ráadásban  jött egy beívelés, egy a hosszúról a gólvonalra visszatett labda, melyet Barrett  segített a hálóba. Eufória és újabb három bajnoki pont. Győzelmével a Seattle immáron három ponttal vezeti a nyugati konferenciát, míg a Red Bulls elszenvedte harmadik vereségét, s jelenleg harmadik keleten.

A hét eddigi eredményei:
Seattle Sounders - Colorado Rapids 1-0 
Portland Timbers - D.C. United 1-0 
L. A. Galaxy - Real Salt Lake 1-0 
Sporting Kansas - FC Dallas 4-0
D.C. United - Philadelphia 2-1
Orlando City - Columbus Crew 2-2
Colorado Rapids - Portland Timbers 1-2
Chicago Fire - Montreal Impact 3-0
Toronto FC - San Jose Earthquakes 3-1 
Vancouver Whitecaps - Real Salt Lake 2-1
New York City - Houston Dynamo 1-1
New England Revolution - Los Angeles Galaxy 2-2

A folytatásban:
máj. 31. 23:00  Seattle Sounders - New York Red Bulls (Eurosport)
jún. 1.    01:00 New England - L. A. Galaxy (Eurosport)

A góllövőlista élmezőnye:
1. Kamara (Columbus Crew)   10 gól
2. Wondolowski (San Jose Earthquakes)  8 gól
3. Dempsey (Seattle Sounders)  7 gól
4. Martins (Seattle Sounders), Rivero (Vancouver Whitecaps), Branes (Houston Dynamo), Németh Krisztián (Sporting Kansas City), Barnes (Houston Dynamo), Kaká (Orlando City)  6 gól
9. Perez (FC Dallas), Altidore (Toronto FC), Wright-Phillips (New York Red Bulls), Giovinco (Toronto FC), Davies (New England Revolution), Bruin (Houston Dynamo) – 5 gól

Végezetül pedig a bajnoki tabella:


Őszi Ádám