2013. szeptember 24., kedd

Angol Ligakupa: Továbblépő nagyok, búcsúzó Everton, mesébe illő Norwich fordítás - eredmények

Elmaradtak az igazi kupaeredmények, a bravúrok az Angol Ligakupa keddig játéknapján, ugyanis minden elsőosztályú klub továbblépett, mely alacsonyabban rangsorolt gárda ellen lépett pályára. Izgalmak azért így is akadtak jó pár pályán, bár kétségtelen a Norwich fordításához semmi sem fogható. 

Két gólos veresége ellenére nagy dicséret illeti a szebb időket is megélt Bristol City csapatát, mely megszorongatta a Southamtont. A Spurs meglepően sima és könnyed győzelmet könyvelhetett el városi riválisa az Aston Villa otthonában, míg az Premier Leaguebe idén feljutó Hull egy rendkívül kiélezett meccsen gyűrte le tavalyi tavalyi riválisát.

Southampton – Bristol City (III.) 2-0
G: Ramirez (15.), Ward-Prowse (82.) ill. -

Aston Villa – Tottenham 0-4
G: - ill. Defoe (45+1., 90.), Paulinho (48.), Chadli (86.)

Hull City – Huddersfield (II.) 1-0
G: Proschwitz (59.) ill. -

A Leichester otthon mutatott be fordítás, vagy fogalmazhatunk úgy is, hogy egy pár perces rövidzárlat kiesést jelentett a Derby számára egy már zsebben lévő meccsen. A Manchester City elképesztő könnyedséggel gázolt át az Európa Ligában szereplő Wigan csapatán. A találkozón két gólt jegyzett a manchesteriek nyáron szerződtetett támadója Jovetic. A Premier Leaguebe való feljutást dédelgető Nottingham nem bírt ligatársával a Burnley csapatával, mely vesztett helyzetből fordította meg a párharcot.

Leichester (II.) – Derby (II.) 2-1
G: Knockaert (77.), James (80.) ill. Martin (41.)

Manchester City – Wigan (II.) 5-0
G: Dzeko (33.), Jovetic (60., 83.)  Toure (76.), Navas (86.) ill. -

Burnley (II.) – Nottingham (II.) 2-1
G: Ings (44., 68.) ill. Derbyshire (24.)

Könnyedén gyűrte le harmadik vonalból érkező ellenfelét a Sunderland, mely a héten edzőváltáson ment át, miután tök utolsó helyen szerénykedik a csapat a bajnokságban. A Chelsea egy nagyon lagymatag mérkőzésen hozta a kötelezőt két osztállyal alacsonyabban rangsorolt ellenfelével szemben, Mourinho ismételten törheti a fejét, vajon hol van a bizonyítási vágy játékosaiból. A nap legnagyobb meccse a Watford és a Norwich összecsapása lett. Priskin Tamás korábbi csapata ugyanis már 2-0-ra vezetett, azonban a "Kanárik" megtalálták a visszautat és Hooper vezérletével megfordították a párharcot. Az egyenlítő találat a hosszabbítás utolsó pillanataiban esett, majd mikor már a csapatok a büntetőkre hangoltak Hooper ismét megrezgette a hálót, s ezzel a meccs hősévé lett.

Sunderland – Peterborough (III.) 2-0
G: Giaccherini (32.), Roberge (74.)

Swindon (III.) – Chelsea 0-2
G: - ill. Torres (29.), Ramires (35.)

Watford (II.) – Norwich 2-3 - hosszabbítás után 
G:  Acuna (22.), Faraoni (55.) ill. Murphí (77.) Hooper (90+4., 114.)

Hasonló izgalmakat hozott a "Kalapácsosok" és a walesi Cardiff összecsapása, ám ezen párharcban csupán felállni sikerült a padlóról, Vaz Te találata három perccel a vége előtt döntőnek bizonyult. Nagy meglepetésnek mondható a Fulham továbbjutása, Gera Zoltán korábbi csapata az Everon együttesét búcsúztatta a sorozattól.

West Ham – Cardiff  3-2
G: Morrison (1.), Jarvis (8.), Vaz Te (87.) ill. Nonne (44.), Odamwingie (75.)

Fulham – Everton 2-1
G: Berbatov (53.), Bent (67.) ill. Naismith (12.)

2013.09.25. Szerda:
20:45 Birmingham (II.) – Swansea
20:45 Manchester United – Liverpool
20:45 Newcastle – Leeds (II.)
20:45 Tranmere (III.) – Stoke
21:00 West Brom – Arsenal

Őszi Ádám

Háttérbe szoruló Barca játékost vehet a Sociedad

A legfrissebb információi szerint a Real Sociedad nem csupán bajnoki mérkőzésre utazik kedd este a Barcelona együtteséhez, hanem a két klub illetékesei tárgysóasztalhoz ülnek egy ifjú katalán játékos ügyében. 

A spanyol AS arról számolt be, hogy a Bajnokok Ligájában is érdekelt fehér-kékek szeretnék a csapatukban tudni a 23 esztendős mexikóit Jonathan dos Santost, aki a katalánok felnőtt csapatában nem sok lehetőséghez jut. Az idei szezonban eddig két meccsen lépett pályára és mindössze 20 percet játszott, ez pedig aligha elégíti ki a fiatal irányító igényeit, na de olyan klasszisok állnak előtte a sorban, mint Iniesta, Xavi vagy Fabregas. Fiatalabb már ő sem lesz, valahol el kell kezdenie, ha már Barcelonában nem sikerült a kezdőbe verekednie magát.

A transfermarkt.de becslései szerint 3 millió eurót ér a játékjoga, mely mellé egy 2015-ig szóló szerződés párosul. A Sociedad egy jó ugródeszka lehetne a karrierjében, ám lehet hogy Jonathan kitartó lesz és kivárja idejét a katalán klubnál. Egy biztos, eddig is erőt nem kímélve dolgozott, hogy fejlődjön és ez a továbbiakban is így lesz.

Őszi Ádám

A PSG fiatal titánjával erősítene a Spurs

Nagy bevásárlást tartott nyáron a Spurs, mely Bale távozásával jelentősen átalakult és kiváló szezonrajtot vett a Premier Leagueban. Nincs azonban megállás, hiába szünetel és tartja zárva kapuit az átigazolási piac, a Spurs vezetői már most a téli transzfereket tervezik, melyek során előtérbe kerülhet egy fiatal PSG játékos, egy csiszolatlan gyémánt. 

Noha Adrien Rabiot még csak 18 esztendős, már tavaly bemutatkozott a PSG felnőtt csapatában és a francia utánpótlás válogatottak vezéregyénisége. Posztját tekintve egy irányító középpályásról beszélünk, aki nagyon jól lát a pályán és remekül osztogat. A transfermarkt.de becslései szerint piaci értéke 2,5 millió euró, szerződése pedig 2015-ig köti a párizsi klubhoz.

Ami a csapatnál eltöltött szerepét illeti, stabil cserepados, azonban rendszeresen lehetőséget kap, négy francia bajnokin 66 percet játszott idén, míg a PSG első Bajnokok Ligája meccsén 12 percet kapott. Jelezvén az edző játékosa felé, hogy a bizalom megvan, számítanak rá. Elképzelhető, hogy ő lesz a jövő párizsi alakulatának klasszis irányítója, ám kvalitásait tekintve nagyon nehéz lesz őt megtartani.

Télen várhatóan a Spurs próbálkozni fog, ám aligha lesz olcsó üzlet, ha megköttetik...

Őszi Ádám

Szárnyaló csatárt venne a Zenit

Egyes hírek arról számolnak be, hogy ismételten támadósorát erősítené a télen a Zenit, a kiszemelt már meg is van, Izland legújabb sztárja Alfred Finnbogason személyében.  

A név azoknak lehet ismerős, akik hétről hétre figyelemmel követik a holland pontvadászatot, ugyanis a Heerenveen támadójáról van szó, aki enyhén szólva remek formában kezdte a szezont. A 24 esztendős támadó játéka beérett és hét mérkőzésen kilenc alkalommal rezgette meg az ellenfelek kapuját, ezzel pedig toronymagasan vezeti a góllövőlistát. Egy híján csapata góljainak felét jegyzi és már most sokan felfigyeltek a játékára. Csapatjátékos és ha kell önzetlen, ezt három gólpassza is jelzi.

A transfermarkt.de becslései szerint piaci értéke 4,5 millió euró, a hírek szerint azonban a Zenit 10 milliót sem sajnálna az izlandi játékjogáért, akit szerződése 2015-ig köti klubjához.

A szentpétervári klub igen csak bővelkedik csatárok terén, ám teljesítményük nem feltétlenül ad okot elégségre. A csapat házi gólkirálya a a csapat bal szélsője Danny, aki hét gólnál jár, őt csupán két gólos játékosok követik.

Hulk és a hazatérő Arshavin két gólosak, míg Kerzhakov egy gólt jegyez csupán. A keret tagja még Bukharov és a sérüléséből lábadozó Lazovic. Ez a névsor nem gyenge, így igen erős riválisok várhatnak Finnbogasonra, amennyiben az üzlet megköttetik.

Őszi Ádám

Pogba után újabb MU játékos költözhet Torinóba

A Tuttosport értesülései szerint Pogba után újabb Manchester United játékosra vetné ki hálóját a torinói "Öreg Hölgy". A célpont ezúttal sem egy kész sztár, hanem egy fiatal, akiben az olasz klub szakemberei, illetve Conte mester látja a jövőt. 

Adanan Januzaj neve sokak számára ismeretlen lehet, azonban a "Vörös Ördögök" fanatikusai tudják kiről van szó. A bal szélen bevethető fiatal belga az Anderlecht csapatától érkezett 2011-ben. Többnyire az u21-es csapat tagja, de a Ligakupában és a Premier Leagueben is pályára léphetett egy ízben csereként. A manchesteri klubhoz még két szezonon át 2015-ig köti szerződés.

A minta nem újszerű, ugyanis tavaly Paul Pogba került a torinóiakhoz, a történet pedig sokak számára ismerős lehet, a 20 esztendős francia hamar alapembere lett a "Zebráknak", beváltotta a hozzá fűzött reményeket, s azóta a francia válogatottban is bemutatkozott.

Adanan piaci értékéről a mérvadó transfermarkt.de még nem készített becslést.

Őszi Ádám

Angol Ligakupa: MU-Liverpool rangadó, avagy harc a nyolcaddöntőért - előzetes

Kedden és Szerdán a Ligakupáé lesz a főszerep Angliában, ahol jelenleg 32 együttes van talpon, ám a mezőny megfeleződik, a tét tehát a nyolcaddöntőbe jutás lesz. 

A legalacsonyabb osztályt, mely a sorozat jelen állásában a harmadik ligát jelenti négy együttes képviseli, míg kilenc másodosztályú gárda mellett tizenkilenc Premier League klub van talpon, a legmagasabb ligából csupán a Crystal Palace esett ki, búcsúztatója a harmadik ligás Bristol volt, mely ma ismét egy PL csapatra csapna le.

A forduló egyértelműen legnagyobb párharca a Manchester United - Liverpool összecsapás lesz, azonban nem ez az egyetlen összecsapás, ahol két PL gárda méri össze tudását. Az alacsonyabb osztályú csapatok további jelenléte is garantált a sorozatban, ugyanis két ízben a Leichester-Derby és a Burnley-Nottingham összecsapásokon alacsonyabb osztályú gárdák vívnak meg.

Ami a keddi játéknapot illeti, a Digi Sport 1 és 2 két meccset tűz képernyőjére.

2013.09.24. Kedd:
20:45 Southampton - Bristol City (III.)
20:45 Aston Villa - Tottenham (Digi Sport 2)
20:45 Hull City - Huddersfield (II.)
20:45 Leichester (II.) - Derby (II.)
20:45 Manchester City - Wigan (II.)
20:45 Burnley (II.) - Nottingham (II.)
20:45 Sunderland - Peterborough (III.)
20:45 Swindon (III.) - Chelsea (Digi Sport 1)
20:45 Watford (II.) - Norwich
20:45 West Ham - Cardiff
21:00 Fulham - Everton

2013.09.25. Szerda:
20:45 Birmingham (II.) - Swansea
20:45 Manchester United - Liverpool
20:45 Newcastle - Leeds (II.)
20:45 Tranmere (III.) - Stoke
21:00 West Brom - Arsenal

Őszi Ádám

Hulk boldogsága

A Zenit brazil válogatott csatára a FIFA-com-nak elárulta, boldog Oroszországban és szabadnak érzi magát. A beilleszkedés azonban nem volt könnyű és zökkenőmentes. 

"Szabadnak érzem magam. Kimehetünk a helyi parkba a feleségemmel és a gyerekemmel anélkül, hogy az újságírók vagy a futballszurkolók bármiféle nyomást helyeznének rám."

"Vannak brazil éttermek, de kedvelem az orosz konyhát is nagyon. Az egyetlen dolog, amely kellemetlenséget okoz, az a hideg időjárás."

"A város ugyanakkor gyönyörű télen, amikor minden hóval van borítva." 

Hulk szavai igen megnyugtatóak és akár csalogatóak is lehetnek Oroszország felé, ugyanis nagyon sok profi labdarúgó csak álmodik arról, amit a brazil csatár nap mint nap megtehet, nevezetesen szabadon járhat, s kelhet szeretteivel anélkül, hogy rendszeresen zaklatnák, villognának a vakuk. Sokan nem tehetik ezt meg, mert folyamatosan a nyomukban járnak, gondolunk itt egységesen nyugatra, a nagy ligákra, klubokra és azok játékosaira, sztárjaira.

A folyamat tán most érett be, Hulk és az orosz föld egymásra lelt, azonban emlékezhetünk a kezdetre, névtelen fenyegető levelek, állbomba a Zenit öltözőjében fényképpel. Azóta változott a helyzet és megszerettette magát a csatár, új otthonra lelt.

Őszi Ádám

LesHeted: Kedden is meccsdömping - ezt nézheted ma a TV-ben

Alighogy lecsengett a derbik hétvégéje, ismét hódolhatnak kedvenc hobbijuknak a labdarúgás szerelmesei, ugyanis hét közben sem maradunk labdarúgás nélkül. Több országban kupaküzdelmeket rendeznek, míg egyes ligákban tovább robog a vesszőfutás a bajnoki címért. Nézzük, mit tartogat ez a keddi nap... 

Magyar szempontból egy nagyon fontos selejtezőmérkőzésre kerül sor, futsal válogatottunk Ukrajna ellen lép ringbe és 2-1-es idegen béli vereségét dolgozná le azért, hogy ott lehessen a kontinenstornán.

Németországban és Angol földön a kupaküzdelmeké lesz a főszerep, előbbinél Király Gáborék és a Dortmund összecsapását tekinthetik meg. Pályán, na és ami számunkra is fontos, képernyőn lesz ma a Chelsea és a Tottenham egyaránt.

A La Liga és a Serie A tovább robog, az olaszoknál az Udinese javítaná hétvégi botlását, míg spanyol honban tovább fut a Barca és az Atletico versenyfutása, a katalánok a Sociedad együttesét fogadják otthon, míg a matracosok a hétvégén először diadalmaskodó Osasuna gárdáját fogadják. 

18:00 Magyarország - Ukrajna (Sport1)
19:00 1860 München - Dortmund (Sport2)
20:00 Barcelona - Real Sociedad (Sport1)
20:15 Genoa - Udinese (SportKlub)
20:40 Swindon Town - Cheslea (Digi Sport 1)
20:40 Aston Villa - Tottenham (Digi Sport 2)
22:00 Atletico Madrid - Osasuna (Sport1)

Őszi Ádám

La Liga: Továbbra is veretlen a a baszkokat verő Espanyol

Hétfőn késő este rendezték a spanyol labdarúgó bajnokság (La Liga) 5. fordulójának zárómeccsét, melyet a még veretlen Espanyol fogadta az Athhetic Bilbao együttesét. 

Az első négy forduló és a mutatott játék alapján mindkét csapat a felsőházban való helyekért, versenghet majd, most azonban egymás ellen kellett megvívni a csatát. A vezetést a katalánok szerezték meg a 24. percben Sanchez révén, melyre De Marcos nemsokkal a félidő lefújása előtt tudott válaszolni, így 1-1-es állással vonultak a felek az öltözőbe.

A kiegyenlített első félidőt követően a másodikban többet birtokolta a játékszert a vendég baszk gárda, ám a kapura sokkal veszélyesebbnek bizonyultak a hazaiak. A 49. minutumban Sanchez duplázta meg önmaga és csapata góljainak számát, majd pedig negyed órával később Garcia talált Iraizoz kapujába. Ezt követően visszább álltak a hazaiak és átadták a területet. A rendes játékidő vége előtt érkezett a szépítés Ibai talált a kapuba, így a fennmaradó másodpercek és a hosszabbítás izgalmasra sikeredett, az eredmény azonban nem változott.

Győzelmével továbbra is veretlen az Espanyol, mely ezzel ötödik a tabellán, míg a Bilbao két pont lemaradással hatodik a katalánok mögött.

Jó hír a spanyol futball szerelmeseinek, hogy nincsen megállás, kedden már a hatodik forduló kezdődik meg, a La Ligában hétközi mérkőzésekre kerül sor.

Espanyol - Athletic Bilbao 3-2 (1-1)
G: V. Sanchez (27., 49.), S. Garcia (65.) ill. De Marcos (43.), Ibai (89.)

Korábbi eredmények az 5. fordulóból:
Osasuna - Elche 2-1
Almeria - Levante 2-2
Vallecano - Barcelona 0-4
Valladolid - Atletico Madrid 0-2
Real Sociedad - Málaga 0-0
Betis - Granada 0-0
Celta Vigo - Villareal 0-0
Real Madrid - Getafe 4-1
Valencia - Sevilla 3-1

Íme a La Liga állása öt fordulót követően:
1. Barcelona 15 pont (18-4), 2. Atletico Madrid 15 pont (16-4) 3. Real Madrid 13 pont, 4. Villareal 11 pont,.... 7. Real Sociedad 6 pont,.... 9. Valencia 6 pont,... 11. Málaga 5 pont,... 18. Osasuna 3 pont (4-10), 19. Vallecano 3 pont (4-16), 20. Sevilla 2 pont

A góllövőlista élmezőnye:
1. Messi (Barcelona) 6 gól
2. Costa (Atletico Madrid) 5 gól
    Pedro (Barcelona) 5 gól
4. Isco (Real Madrid) 4 gól
    Rios (Almeria) 4 gól
    Cristiano Ronaldo (Real Madrid) 4 gól

Őszi Ádám