2013. június 4., kedd

Barátságos mérkőzések: Román diadal és sok más eredmény

Hétfőn és kedden is rendeztek barátságos válogatott mérkőzéseket. Kiemelkedő meccsekről nem tudunk beszámolni, többnyire kis válogatottak játszottak egymással. Ami számunkra érdekes lehet az Románia magabiztos győzelme Trinidad és Tobago ellen. A találkozón brillírozott Marica, aki mesterhármasig jutott. Íme az eredmények és a szerdai program. 



Hétfőn játszották:
Észtország - Fehéroroszország 0-2 ( Pucila 32., Rodionov 80.)
Svédország - Macedónia 1-0 ( Kacaniklic 39.)

Keddi meccsek:
Új-Zéland - Jordánia 0-1 (Al Saify 3.)
Mianmar - Szingapúr 0-2 ( Amri 10., Esah 13.)
Hong Kong - Fülöp-szigetek 0-1 ( Younghusband 33.)
Tádzsikisztán - Afganisztán 3-2 (nincs hír a gólszerzőkről)
Kazahsztán - Bulgária 1-2 ( Shomko 89. ill. Iliev 55., Ivanov 60.)
Egyiptom - Botswana 1-1 (Hegazi 38. ill. Ramatlhakwane 5.)
Románia - Trinidad és Tobago 4-0 ( Marica 31., 33., 81., Cyrus - öngól 49. ill. - )
Lengyelország - Liechtenstein 2-0 ( Sobiec 53., Rybus 72.)

Szerdán játsszák:
Spanyolország - Észak-Írország 18:00
Dánia - Grúzia 20:15
Uruguay - Franciaország 21:00

Őszi Ádám

Vb 2014: Dél-Korea az élre állt, Libanon pedig kiszállt a harcból

Mint ahogyan arról már korábban hírt adtunk Japán mai pontszerzésének köszönhetően kvalifikálta magát a 'B' jelű ázsiai selejtezőcsoportból. Este az 'A' jelű kvartettben játszottak két meccset. Egy biztos, Libanon a továbbiakban tét nélkül játszik, Dél-Korea pedig az élre állt, ám nagyon szoros a verseny. 

Katar és Irán válogatottja is egyaránt 7 ponttal várta a mai meccset, mely óriási téttel bírt. Azzal a nagy különbséggel, hogy a házigazda már egy meccsel többet játszott, így számukra a mai napon mindenképpen a győzelem lett volna az elfogadható, ám ez nem így lett. Irán válogatottja egy a 67. percben szerzett góllal bezsebelte idegenseb a nagyon fontos három pontot. A győztes találatot Ghoochannejhad jegyezte. Ezzel pedig Irán nagy lépést tett a 2014-es vb felé illetve az esetleges pótselejtezőért.

Katar - Irán 0-1 (0-0)
Gólszerző: Ghoochannejhad (67.)

A játéknap másik mérkőzésén a csoport utolsó Libanon fogadta Dél-Korea együttesét. A találkozó egyértelmű esélyese a vendég együttes volt, ám a találkozó nem éppen a papírforma szerint alakult. Libanon számára ez volt az utolsó mentsvár, számukra csak a győzelem lett volna az elfogadható és ennek tudatában léptek pályára a srácok. A 12. minutumban Maatouk lévén pedig meg is szerezték a vezetés, mely nagyon úgy tűnt, hogy három pontot és ideiglenes menekülést érhet. A 90. percben azonban második sárgalapját követően Ismail a kiállítás sorsára jutott Nincsenek információink, hogy volt-e balhé, vagy hány perces volt a hosszabbítás, csupán annyit tudunk, hogy a 96. percben Woo találata egy pontot ért Dél-Korea számára, Libanon pedig a biztos kiesők közt tudhatja magát. illetve rosszul fogalmazunk, elvesztették esélyüket a kvalifikációra.

Libanon - Dél-Korea 1-1
Gólszerzők: Maatouk (12.) ill. Woo (90+6.)
Kiállítva: Ismail  (90.)

Íme az 'A' csoport tabellája:
1. Dél-Korea 6 3 2 1  12-6  11 pont
2. Üzbegisztán 6 3 2 1  6-4  11 pont
3. Irán 6 3 1 2   3-2 10 pont
4. Katar 7 2 1 4  4-8 7 pont
5. Libanon 7 1 2 4  3-8  5 pont

A csoport állására rátekintve megállapítható, hogy Libanon utolsó meccsét tét nélkül vívhatja meg, ennek pedig az ellenfél Irán gárdája örülhet a legjobban. Katar is gyakorlatilag elvesztette minden reményét, egy esélye van, ha Irán a következő két meccsén nem szerez pontot, ők pedig megverik Üzbegisztánt. Még ez is csak akkor lenne elég, ha gólkülönbségük jobb lenne mint Iráné, hiszen a pontazonosság elején a gólarány a dönt. A tabella első három helyén álló csapat közül még mindegyik két meccset játszik, közülük ketten automatikusan kijutnak, egyikőjük pedig majd pótselejtezhet a 'B' csoport harmadlikjával.

Az 1–2. helyezettek kijutnak a világbajnokságra, a 3. helyezettek pótselejtezőt játszanak oda-visszavágós alapon. 

Korábban:
Japán–Ausztrália 1–1 (Honda 91. – 11-esből, ill. Oar 82.)
Omán - Irak 1-0 (Ajmi 45. ill. - )

Íme a 'B' jelű csoport állása:
1. Japán 7 4 2 1  15-15  14 pont
2. Omán 7 2 3 2  7-9  9 pont
3. Ausztrália 6 1 4 1  7-7  7pont
4. Jordánia 6 2 1 3 6-12 7 pont
5. Irak 6 1 2 3  4-6  5 pont

Őszi Ádám

Vb 2014: Japán egy a hosszabbításban szerzett büntetve kvalifikált, ők a második résztvevők

Jövőre Brazíliában kerül megrendezésre a labdarúgó-világbajnokság, melyre a házigazdán kívül eddig egyetlen csapat sem kvalifikálta magát. Ez a mai nap után már nem igaz, hiszen Japán nemzeti csapata a hajrában mentett pontot és ez az egyetlen pontocska biztos kvalifikációt ért. 

A felkelő nap országának nemzeti tizenegye  akár már az előző körben kijuthatott volna, de akkor nagy meglepetésre Jordánia tudott diadalmaskodni 2-1 arányban. A találkozón végig jobban játszó és többet próbálkozó hazaiak, ám eredményben ez nem mutatkozott meg.

A 82. percben ráadásul megszerezte a vezetést Ausztrália, egy igen nagy potyagóllal, ugyanis mint a hulló falevél, úgy pottyant a hálóba Oar ívelése. A japán hálóőr  Kavasima Eidzsi igen csak becsapva érezhette magát. Ez az eredmény rendkívül jó lett volna a vendégeknek, ám nem tudták kihúzni, ugyanis a 90. percben Matt McKay ellen ítélt büntetőt a játékvezető, az ausztrál kézzel ért a játékszerhez a büntetőterületen belül. A megítélt tizengyest Honda magabiztosan értékesítette, ez pedig azt jelentette, hogy Japán kvalifikálta magát a vb-re immáron zsinórban ötödik alkalommal.

A csoport másik meccsén Omán fogadta Irak együttesét. A találkozón egyetlen gól döntött, mely Ajmi nevéhez fűződik az első félidő utolsó percében. Ezzel Omán felugrott a második helyre, Irak pedig elég reménytelen helyzetbe került.

Japán–Ausztrália 1–1 (Honda 91. – 11-esből, ill. Oar 82.)
Omán - Irak 1-0 (Ajmi 45. ill. - )

Íme a 'B' jelű csoport állása:
1. Japán 7 4 2 1  15-15  14 pont
2. Omán 7 2 3 2  7-9  9 pont
3. Ausztrália 6 1 4 1  7-7  7pont
4. Jordánia 6 2 1 3 6-12 7 pont
5. Irak 6 1 2 3  4-6  5 pont

Az 1–2. helyezettek kijutnak a világbajnokságra, a 3. helyezettek pótselejtezőt játszanak oda-visszavágós alapon  

Az 'A' csoport mai programja:
Katar - Irán 18:15
Libanon - Dél Korea 19:30

Őszi Ádám

CR7 lebukott? - Íme egy a távozása mellett szóló indok!

Mourinho immáron hivatalosan is a Chelsea edzője, távozásával pedig megkezdődtek a találgatások, miszerint Cristiano Ronaldo is a váltást fontolgathatja. Volt eddig indok a távozás mellett, ellenérv a maradásra, most pedig egy újabb ok, mely a klubváltás felé mutathat. 

Azzal tisztában kell lenni, hogy CR7 egyszer már kijelentette, hogy ha egyszer Angliába visszatér, akkor csak a Manchester United együttese jöhet szóba, ahol a második apjának tekintett Sir Alex Ferguson a főnök. Nos, azóta lefolyt annyi víz a Dunán, hogy a veterán skót edző visszavonult, a helyzet pedig már így közel sem egyértelmű. A Manchester City együttesét elvből kizárhatjuk, szinte biztosan, ám most ott a Chelsea, egy klub mely kitudná fizetni az árát ha akarná, a legfontosabb pedig, Mourinho személye lehet. Emellett pedig ne feledjük el a PSG-t mint számba vehető csapatot. Ez persze mind találgatás.

Nézzük, amit Madridból tudunk! Az újonnan megválasztott elnök semmi áron nem akar túladni a klub legnagyobb értékén, míg Cristiano Ronaldo a mai napig nem hosszabbította meg szerződését, mely már hónapok óta húzódik. Ennek érdekében Pérez a hosszabbítást sürgeti és hajlandó mélyen a királyi klub széfjébe nyúlni. Legalábbis a hírek erről szólnak.  

Ez mind szép és jó, de vajon miért akarja Ronaldo eladni méregdrága luxusvilláját? Igen Roni lebuktál! A sajtó már csak ilyen és minden apróságot kiszimatol, ez pedig ismét a távozásáról szóló pletykákat megerősítő hír. A portugál klasszis a Promora nevű ingatlanügynökséget bízta meg azzal, hogy értékesítse az 5,4 millió eurót érő luxusvilláját, mely 1,5 milliárd magyar forintnak felel meg. Ez nem kis tétel, több mint Ronaldo éves fizetésének a fele.

A hatalmas ház hét hálószobát és két medencét is tartalmaz, nem beszélve a hatalmas telekről. A spanyol sajtó nem tétlenkedik, a spekulációk elkezdődtek. Többen azt mondják ez már a távozás előkészítése.

Őszi Ádám

Elhagyta a PSG együttesét a csapatot kilenc esztendeje szolgáló védő - hivatalos

Egy korszakos egyéniségét vesztette el a mai nap folyamán a PSG labdarúgócsapata Sylvain Armand távozásával. A 32 esztendős francia védő marad a ligában. 

Mint az ismeretes a PSG együttesénél nagy tervek vannak, a klub megnyerte a bajnokságot és már idén is szépen muzsikált a Bajnokok Ligájában. A fő cél azonban a trófea megnyerése lenne, és ennek érdekében sztárok tömkelegét szerződtette tavaly a párizsi klub. Ez azonban áldozatokkal járt, hiszen olyan játékosok kerültek ki a kezdőből, akik eddig a csapat korszakos alakjai voltak. Ez történt Armanddal is, aki székhelyét  a Stade Rennais együtteséhez tette át.

A francia klub ingyen szerezte meg a a 32 esztendős belsővédőt, akinek szerződése lejárt a párizsi klubbal és az nem került meghosszabbításra. Sylvain a PSG igazi korszakos játékosa, hiszen 2004 óta a csapat védelmének tengelyében játszott egészen a mögöttünk álló szezonig, ahol többnyire epizódszerep jutott számára.

Olyan vetélytársat kapott, mint például Thiago Silva, illetve a csapatba kerülésért kellett még harcolnia két másik játékossal is, a francia Sakho és a brazil Alex személyében. A szezon során a Bajnokok Ligájában csupán kétszer lépett pályára csereként és mindössze 16 percet kapott, míg a bajnokságban 18 meccsen azért lehetőséghez jutott, ezen meccsek közül 17 alkalommal kezd bolt, egyszer be, hétszer pedig lecserélték.

Jól tette, hogy eligazolt, be kellett látnia, hogy ha játszani szeretne, akkor itt a váltás ideje. Jó döntést hozott!

Őszi Ádám

Hivatalos: Jesus Navas a Manchester City játékosa

Sejteni lehetett, hogy Jesus Navas Manchesterbe teszi át székhelyét, hiszen korábban a játékos és a City is elismerte, hogy érdeklődnek egymás iránt. Nos, a love story egyetlen akadálya a két klub közti megegyezés volt, ám ez sem szabott gátat és az üzlet megköttetett. 

A vezető angol sportlapok mellett a Sevilla honlapja is elismerte, hogy megegyeztek Navas átigazolási ügyében és már csak az ilyenkor szokásos orvosi vizsgálatok vannak hátra ahhoz, hogy a spanyol válogatott szélső a felkészülést a Manchester City gárdájánál kezdje meg.

A vételárról két verziót is hallani lehet, egyesek 17 millió fontról, plusz későbbi juttatásokról beszélnek, míg euróban meghatározva 25 milliós árat rebesgetnek. a font és az euró közötti különbség, illetve a plusz juttatás figyelembevételével megállapíthatjuk, nagyjából egybemutatóak a számítások.

Jesus leigazolása igen csak megerősíti azon pletykákat, mely szerint Mancini megüresedő kispadját Manuel Pellegrini veheti át. 

Meg kell jegyezni, hogy most először indul nagy kalandra, hiszen a 27 esztendős szélső Sevilla nevelésű játékos. Egészen 2000-ig kell visszamenni, ekkor csatlakozott az ifjúsági csapathoz, majd pedig 2003-tól a felnőtt csapat oszlopos tagjává vált folyamatosan. Majdnem 300 meccsen szerepelt a klub színeiben, eredménysora pedig kiváló, hiszen két UEFA-Kupa győzelem, egy UEFA-Szuperkupa cím és két spanyol kupa győzelemnek is részese volt. A mögöttünk álló szezonban 36 meccsen játszott, és bár gólt nem szerzett, de hat gólpasszt adott és nagyon értékes tagja volt a csapatnak mezőnyben.

Navas ott van a spanyol válogatott Konföderációs Kupára készülő kertében.

Őszi Ádám