2015. július 25., szombat

NB I: Második meccsén is kikapott a bajnok

Immáron kijelenthetjük, nagy hullámvölgyben van a regnáló magyar bajnok Videoton, mely második bajnoki mérkőzésén sem tudott pontot, sőt gólt sem szerezni. Ellenben a Paks szárnyal, otthoni debütálásukat az újonc Békéscsaba bánta.  

Videoton - Haladás 0-1 (0-0)
Helyszín: Székesfehérvár, Sóstói Stadion
Gólszerzők: ill. Juhász Roland (49.-öngól)
Sárga:  ill. Bosnjak (42.)
Kiállítás: - ill. -

Videoton: Danilovic - Heffler, Vinicius, Juhász, Mereval - Oliveira (Gyurcsó 55.), Pátkai, Kovács, Simon (Fejes 46.), Koltai - Ivanovski (Soumah 55.). Vezetőedző: Bernard Casoni

Haladás: Király, Bosnjak, Jagodics, S. Wils, Schimmer - Medgyes (Németh 66.), Nagy, Batarelo (T. Wils 57.), Iszlai, Ugrai (Gosztonyi 77.) - Martizez. Vezetőedző: Mészöly Géza

Pánikhangulat Székesfehérváron!? Ezután a meccs után minden bizonnyal megszólalnak a vészharangok, ugyanis ez így jó útra nem vezet. A Honvéd után a Haladás is három pontot szerzett a regnáló magyar bajnok ellen, mely indiszponáltan, pocsék támadójátékkal drukkolt elő ezúttal is. Két bajnoki meccs, nulla pont és nulla lőtt gól, ez áll a Vidi neve mellett. Illetve székesfehérvári gólszerző már van az idei szezonban, csakhogy Juhász Roland ma a saját kapuját vette be a második félidő elején. Bernard Casoni a csapat vezetőedzője már az 55. percben elhasználta mindhárom cserelehetőségét, ám ez sem vezetett eredményre, Fejes, Souma és Gyurcsó sem tudta elhozni a megváltást. Nikolics távozásával elől üres lyuk tátong, s láthatólag a többi elvesztett játékosnak is mélyen érzi sebét a Videoton, mely a BATE elleni Bajnokok Ligája meccsre készülhet, majd hétvégén Diósgyőrbe látogatnak Koltaiék.

Paks - Békéscsaba 4-0 (1-0)
G: Gévay (9., 73.), Balázs Z. (80.), Szakály D. (90+1.) ill. -

Az Újpesten elért gól nélküli döntetlent követően hazai közönsége előtt is bemutatkozott a Paks, mely hathatós verést mért az újoncra. Lila-fehér után újfent lila-fehér ellenfél jött, ám a két ellenfél közt minőségi különbség volt. A Paks idei első NB I-es gólját Gévay Zoltán jegyezte a találkozó 9. percében, majd a második is az ő nevéhez fűződik, igaz az már a hajrára fordulva. A végjátékban a cserék voltak főszerepben, beállását követően két percre gólt lőtt Balázs Zoltán, majd a végeredményt a hosszabbításban az egykoron Kaposváron játszó Szakály Dénes szerezte. Győzelmével a Paks ideiglenesen feljött a tabella második helyére, míg a Békéscsaba toronymagasan utolsóm ezidáig úgy festm hogy magas lépcső az élvonal, s a legnagyobb gondok a csapat védelmével lesznek. 

A folytatásban:
Szombat 20:30 Vasas - Újpest
Vasárnap 18:00 Debrecen - Puskás Akadémia
Vasárnap 18:00 Ferencváros - Diósgyőr

Őszi Ádám

Emirates Cup: Darabokra szedte ellenfelét az Arsenal

Az Emirates Cup második mérkőzésén bemutatkozott a házigazda Arsenal, mely tíz perc alatt négyelte fel a francia Lyont. Az Ágyúsok azonban nem elégedtek meg ennyivel, s a második félidőben növelték győzelmük arányát, mely végül hatalmas kiütéssé érett. 

Arsenal - Lyon 6-0 (4-0)
G: Giroud (29.), Oxlade (34.), Iwobi (35.), Ramsey (38.), Özil (62.), Cazorla (85.) ill.

Szűk fél órán át egyenrangúak voltak a felek, ekkor azonban Wenger tanítványai egy fokozattal feljebb kapcsoltak, s a Lyon védelme átjáróházzá vált. Tíi perc sem kellett a londoni csapatnak, s felnégyelte a francia klubfutball egyik kirakatcsapatát. A gólok sorát Giroud nyitotta egy zseniális fejessel, majd Oxlade-Chamberlain duplázta meg az Ágyúsok előnyét. A következő gólra gólörömmel együtt nem kellett egy percet várni, a fiatal nigériai támadó Iwobi góllal hálálta meg Wenger bizalmát. Három perc alatt aztán majdnem duplázni is tudott Iwobi, be is talált, ám les címén érvénytelenítették a találatot. Ramsey góljánál azonban nem történt szabályszegés, a walesi zárta a negyedelést.

A félidőben aztán elmaradt a hatalmas átalakulás, nem cseréltek a trénerek, Wenger is csak a 63. percben kezdte meg a csapata frissítését, igaz, akkor már 5-0 állt az eredményjelzőn, Özil is feliratkozott a gólszerzők közé. A szépítés, a becsületgól sem jött össze a Lyon számára, mely az Emirates Cup történetének legsúlyosabb vereségét szenvedte el. A végeredményt Cazorla állította be, a spanyol a sorval alatt tekerte a hatodikat a kapuba. Felkészülési meccs ide, vagy oda, ez remek lendületet adhat az Ágyúsoknak.

Az Emirates Cupa állása és menetrendje:
Vasárnap 15:00 Villareal - Lyon
Vasárnap 17:20 Arsenal - Wolfsburg

1. Arsenal 9 pont (6-0)
2. Villareal 5 pont (2-1)
3. Wolfsburg 1 pont (1-2)
4. Lyon 0 pont (0-4)

Őszi Ádám

NB I: Elhúzták az MTK nótáját

Két a bajnokságot múlt héten egyaránt győzelemmel nyitó fővárosi csapat ütközetével indult az OTP Bank Liga 2. fordulója. A Bozsik Stadionban a Budapest Honvéd vendége az MTK volt. Marco Rossi tanítványai rossz vendéglátónak bizonyultak, a riválisnak pontot nem engedtek csenni. 

Budapest Honvéd - MTK Budapest 2-1 (1-1)
Helyszín: Budapest, Bozsik Stadion; Vezette: Kassai Viktor
Gólszerzők: Kamber (44.), Vernes (87.) ill. Strestik (38.)
Sárga: Bobál D. (87.) ill. Thian Khaly (45+2.), Torghelle (74.)
Kiállítás: - ill. -

Budapest Honvéd: Kemenes - Botka, Bobal, Ignjatovic, Baráth - Nagy (Gazdag 56.), Kamber, Hidi, Vécsei (Prosser 85.), Holender (Vernes 64.) - Youla. Vezetőedző: Marco Rossi

MTK Budapest: Hegedűs - Vadnai, Grgic, Vukmir, Bese - Varga (Gera D. 72.), Szatmári, Kanta, Thian Khaly (Ramos 90.), Strestik (Hrepka 79.) - Torghelle. Vezetőedző: László Csaba

Az első játékrész a hazai csapat dominanciáját hozta, ám min tudjuk, ezt a sportágat gólra mérik. A vendégek kevés helyzetet tudtak kialakítani, alig jutottak el a kapuig, ám Strestik révén a 39. percben mégis ők szereztek vezetést. Mondhatni, hogy derült égből fasírt, a semmiből jött az MTK vezető találata. Sokáig azonban nem örülhettek a kék-fehérek, Kamber ugyanis megszerezte első gólját a Budapest Honvéd színeiben. A Győrből érkező szerb középpályás egy perccel a félidő vége előtt egalizált.

A szünetben egyik vezetőedző sem változtatott, Szatmári azonban lövőkedvet hozott magával az öltözőből, löketét Kemenesnek kellett hárítania. Aztán újfent Szatmári okozott galibát hazai szempontból, előbb lőtt, majd összeszedte a blokkolt labdát és átforgatta a túloldalra, ahol érkezett Varga Szabolcs, majd csattant a kapufa. Roppant közel volt hozzá az MTK, hogy újra megszerezze a vezetést. Pár lüktető Honvéd támadás után jött egy újabb vendég helyzet, Strestik pergetett kapura, ám egy blokkoló láb a labda útjába állt. A hajrára 1-1-es döntetlennel fordultak a felek, a 82. percben Gera Dávid lábában volt a három pont sorsa, á ma csereként pályára lépő MTK játékos csúnyán eltörte a labdát jó helyzetben. A kihagyott helyzet megbosszulta magát, Vernes a túloldalon ugyanis nem hibázott, s három perccel a vége előtt megfordította a meccset. Prosser is kemény lökettel kínálta meg Hegedűst, aki azonban hárítani tudott, így nem lett nagyobb a különbség a csapatok között.

A Budapest Honvéd két meccs után hibátlan, míg az MTK a győztes nyitány után most elhasalt.

A folytatásban:
Szombat 18:00 Paks - Békéscsaba
Szombat 18:00 Videoton - Haladás
Szombat 20:30 Vasas - Újpest
Vasárnap 18:00 Debrecen - Puskás Akadémia
Vasárnap 18:00 Ferencváros - Diósgyőr

Őszi Ádám

Emirates Cup: Megtorpedózták a Wolfsburgot!

Nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre az Emirates Cup, melynek házigazdája az Arsenal. A nívós londoni felkészülési tornán négy csapat vesz részt, a végelszámolásban pedig a szerzett pontok mellett minden egyes lőtt gól egy pontot ér. A nyitányon a Wolfsburg és a Villareal mérte össze tudását, a nézők pedig nem unatkozhattak (a meccs elején...)! 

Wolfsburg - Villareal 1-2 (1-1)
G: Perisic (10.) ill. Margio (8.), Leiva (18.)

A mérkőzés egy gyors gólváltással kezdődött, a németek védelme kapitulált először a 8. percben, ekkor Mario hálózta ki a felső sarkot egy gyönyörű góllal. Sokáig azonban nem volt hátrányban a Wolfsburg, mely Perisic révén szinte azonnal válaszolni tudott. A nyári felkészülések során sok fiatal labdarúgó is közel kerülhet a tűzhöz, egyikük Leiva. A Villareal 18 esztendős szélsője ezúttal góllal hálálta meg a bizalmat, amikor a 17. minutumban eredményes tudott lenni. Aztán villogtak a sárgák, az embernek olyan érzése volt, mintha nem is felkészülési mérkőzésen lennénk, jól jött a feleknek a szünet ugyanis fejben kicsit elment a mérkőzés egy másik irányba.

Ahogyan arra számítani lehetett, a második játékrészben sorra jöttek a cserék, a friss emberek. Ez pedig hozta magával a sok játékmegszakítást. Folyamosság nem tudott kialakulni, de ordas helyzeteket sem nagyon jegyezhettünk fel. A mérkőzésen üde színfoltot jelentett Bendtner beállítása, az Emirates közönsége nagy üdvrivalgással fogadta az egykoron az Ágyúsok mezét viselő dán támadót. A végjáték unalmasra, eseménytelenre sikeredett, a "Sárga Tengeralattjáró" megtorpedózta a német ezüstérmest, s öt szerzett pontjával jól kezdte a tornát. (a győzelem mellett minden rúgott gólért jár egy pont) 

Az Emirates Cupa állása és menetrendje:
Szombat 17:20 Arsenal - Lyon
Vasárnap 15:00 Villareal - Lyon
Vasárnap 17:20 Arsenal - Wolfsburg

1. Villareal 5 pont (2-1)
2. Wolfsburg 1 pont (1-2)
3. Arsenal 0 pont (0-0)
4. Lyon 0 pont (0-0)

Őszi Ádám

Bombagóllal nyert a Milan az Inter ellen

Derby della Madonnina, avagy Ázsiában, pontosabban Kínában mérte össze tudását a két Milánói óriás. A mérkőzésen egyetlen egy gólt láthatott a népes publikum, ám az zseniális volt, szinte beleégett a retinába. Mindkét csapat nagy tiszteletnek örvend, ezt a lelátó, az atmoszféra és a hangulat nyilvánvalóvá tette. 

AC Milan - Inter 1-0 (0-0)
G: Mexes (59.) ill. -

Álmoskásan kezdődött a milánói derbi, nem mondhatjuk, hogy a srácok a közönségnek játszottak, de azt sem, hogy az akarat a plafont verte. A 12. percben azonban ordító ziccert rontott a Milan, Niang kapott fantasztikus labdát, s találta magát kapussal szemben, ám Carrizo bravúros védést bemutatva óvta meg csapatát a bekapott góltól. AZ Inter még ennyit sem tudott felmutatni, mondhatni komoyl gólszerzési lehetőség nélkül zárták az első játékrészt, melyben akár előnyre is szert tehetett volna a nagy rivális, ám Matri góllövő csukáját az öltözőben hagyta. 

A fordulást követően csere cserét követett, nehéz volt feldolgozni, hogy most akkor ki helyére ki is érkezett, kellett pár perc, míg fejben összeállta az új kép. Az 59. percben aztán állva tapsolhatott a publikum, Mexes parádés gólt szerzett kapásból egy szögletet követően. Egy szó elég a jellemzésre: szenilis! Az újabb gól nem érkezett Kínában, m a meccs vége egyre durvábbnak bizonyult, az embernek helyenként olyan érzése lehetett, mintha egy vérre menő tétmeccset néznénk a San Siro gyepén és nem pedig egy ázsiai felkészülési meccsen. A végjátékban beszorult az AC Milan, ám az Inter nem tudott betalálni, így végül Mexes gólja döntőnek bizonyult. Őszintén szólva nem úgy fest, hogy idén tér vissza Milánóba a csúcsfutball...!  

Őszi Ádám