2013. december 2., hétfő

Hat gól és Napoli siker a Stadio Olimpicóban

Az olasz labdarúgó bajnokság (Serie A) 14. fordulójának hétfő esti zárómeccsén a jobb helyezésről álmodó Lazio fogadta a bajnoki vágyakat dédelgető Napoli együttesét. A végén Benitez mester és tanítványai örülhettek. 

Lazio - Napoli 2-4 (1-1)
G: Behrami (25.-öngól), B. Keita (87.) ill. Higuain (24., 72.), Pandev (50.), Callejon (90+1.)

Kiegyenlített játékot hozott a mérkőzés, mely csakúgy mint a korábban lejátszott Fiorentina-Hellas Verona összecsapás kevesebb mint egy perc alatt gólváltást eredményezett. A kaput előbb a Real Madridtól a nyáron érkező Higuain vette be Inler passzát követően, melyre a középkezdés után Behrami válaszolt. Az olasz futballban jártas szurkolók szeme felcsillan és megkérdezik, miért nem 0-2 állt az eredményjelzőn, nos a svájci nagyon megsajnálta a hazaiakat és saját kapuját vette be. Mindkét együttes előtt adódtak remek helyzetek lehetőségek, sőt Higuain még hálót is rezgetett, igaz est lesen állva tette meg, így igazságosnak mondható döntetlennel vonultak az öltözőbe a felek.

A fordulást követően az egykori Lazio kedvenc talált a kapuba, Pandev az 50. minutumban értékesítette Maggio passzát, mellyel ezen az estén nem lett közönségkedvenc. Pláne, hogy a 72. percben ő tetszelgett az előkészítő szerepkörében egy a három a három elleni szituációban remek labdát adott Higuain lábára, aki maga elé vette azt és nem hibázott. A két gólos előny tudatában váltott Benitez, Pandev helyére Dzemailivel erősítette meg a középpályát. Az egykori kedvenc füttykoncert közepedte vonult le, de ez legyen az ő elismerése, hiszen oroszlánrészt vállalt egykosi csapata legyőzésében. Pár perccel a vége előtt aztán nyílttá vált a meccs, mikor is B. Keita vette be Reina kapuját és élesztette fel az akkorra igen csak elszunnyadó reményeket. A totálisan kitámadó hazaiak aztán kaptak még egyet, az i-re a pontot Callesjon tette fel. 

Győzelmével a Napoli harmadik, míg a Lazio mindössze a kilencedik pozícióban tetszeleg. A szereplés, a mai meccs igen erős füttykoncertet váltott ki a Stadio Olimpico közönségétől...

A 14. forduló eredményei:
Parma - Bologna 1:1 
Genoa - Torino 1:1
Catania - AC Milan 1:3
Atalanta - AS Roma 1:1
Cagliari - Sassuolo 2:2
Chievo - Livorno 3:0
Inter - Sampdoria 1:1
Juventus - Udinese 1:0 
Fiorentina - Hellas Verona 4:3

Az olasz pontvadászat állása:
1. Juventus 37 pont, 2. AS Roma 34 p., 3. Napoli 31 p., 4. Inter 27 p. (31-14), 5. Fiorentina 27 p. (28-18), 6. Verona 22 p.,... 8. AC Milan 17 p.,... 18. Livorno 12 p., 19. Sampdoria 11 p., 20. Catania 9 p.

A góllövőlista élmezőnye:
1. Giuseppe Rossi 12 gól
2. Alessio Cerci 8 gól
3.Carlos Tévez , Gonzalo Higuaín, Domenico Berardi, Rodrigo Palacio, José Callejón 7 gól

Őszi Ádám

Hét gól és Fiorentina győzelem

Remek mérkőzést hozott hétfő este a Fiorentina és az újonc Hellas Verona összecsapása. A mérkőzés jó pár fordulatot tartogatott, a helyszínre kilátogató szurkolók nem unatkoztak, hiszen hét gólt és egy piros lapot is láthattak. 

Fiorentina-Hellas Verona 4-3 (3-2)
G: Valero (5., 14.), Vargas (43.), G. Rossi (54.-büntető) ill. Romulo (6.), Iturbe (13.), Jorginho (72.)
Kiállítva: - ill. Jankovic (53.)

Hamar, már az 5. percben rezgett a háló, Valero 18 méteres bombájával nem tudott mit kezdeni Rafael, így a labda a bal alsóban kötött ki. Nem örülhettek azonban sokáig a hazai ultrák, a középkezdést követően egy igen csak erős löketet paskolt maga elé Neto, melyre Romulo érkezett és a hálóba pofozta a játékszert. Hét perccel később aztán már az újonc vezetett, mikor is Toni adott labdát Iturbe lábára, aki elképesztően nagy gólt ragasztott a felsőbe. Örülni a vendégek sem örülhettek sokáig, ők sem vezettek egészen egy percig, hiszen a túloldalon Cuardado passzát követően Valero duplázott, illetve kontrázott rá a pár másodperccel korábban látott veronai találatra. A félidő végére a pontot Vargas tette fel, aki a 43. percben Vecino átadása után a büntetőterület sarkáról talált a kapufa mellé. A gólban igen csak benne volt Rafael hálóőr.

A fordulást követően aztán megfogyatkoztak a vendégek, Jankovic gyűjtötte be második sárgáját, mely korai zuhanyzást jelentett számára. Lévén a szabálytalanság a büntetőterületen belül történt, így tizenegyes következett, melyet a góllövőlista élén tanyázó Rossi értékesített magabiztosan. Igaz a 72. percben Jorginho révén közelebb zárkózott a Hellas, a három bajnoki pont sorsán azonban már nem tudtak változtatni, így a violák örülhettek. 

A Verona zsinórban harmadik győzelmét könyvelhette el, ezzel pedig immáron öt pontra a nemzetközi indulást érő hely, melynek utolsó pozícióját a Fiorentina foglalja el 27 egységgel tízre az éllovas Juvétól.

Őszi Ádám

A Ramsey "átok" ismét lesújtott

Újra lecsapott Aaron Ramsey átka! Idén futószalagon termeli a gólokat az Arsenal játékosa, sokan pedig úgy vélekedtek, vége a halált hozó sorozatnak, ugyanis korábban a játékos góljai egy-egy híres ember halálát hozták, illetve fogalmazzunk úgy a sajtó összeboronálta az eseteket. Így történt ez hétvégén is Paul Walker esetében... 

A walesi válogatott sztár még 2008-ban avanzsálódott ágyússá, ám akkor a sors közbeszólt és súlyos sérülést hozott számára, így karrierje megtört és nem is tudott az első csapat kulcsemberévé válni. Szép lassan felépült, lehetőséget és egyre több bizalmat kapott, melyet remek teljesítménnyel hálált meg, ez pedig gólokat is hozott! A halál góljait, ahogyan egyes berkekben mondják, hiszik!

Az "átok" kezdete 2011. május 1. - Történt ugyanis, hogy Ramsey első gólját szerezte a szezonban a Manchester United elleni meccsen, az USA pedig pár órával később közzétett egy hírt, mely szerint megölték Oszáma bin Ládent. A hír bejárta a világot, egy firkász pedig összekapcsolta a két eseményt, így született meg a történet.

2011. október 2. - Ekkor jött a folytatás, a Spurs elleni gól és az Apple alapítójának (Steve Jobs) pár nappal későbbi halála. 

2011. október 19. - A folytatás gyorsan jött, két héttel később az Arsenal fanatikusai egy Marseille elleni Bajnokok Ligája találatnak örültek, míg Muammar Kadhafi líbiai diktátor követői gyászba borultak.

2011. december 11. - Az év vége a diktátorokról szólt, ugyanis egy a Manchester City elleni gólt követően öt nappal később életét vesztette Kim Dzsongil, koreai vezető.

2012. február 11. - Egy a Sunderland elleni találattal jelentkezett a "walesi ördög", sokat pedig nem kellett várni, egy ördögi énekes Whitney Houston halálát jelentették be órákkal a találat után.

Ezt követően nagy csend honolt, Ramsey nem szerzett gólokat, így az átok is megszűnni látszott, míg nem a Wigan és az Olympiakosz elleni találat nem hozott halálhírt. A 2013-2014-es évadot valami elképesztő formában kezdte Ramsey, a hétvégi két találatával együtt immáron 13 gólnál, csatárokat megszégyenítő mutatókkal rendelkezik. Sok gól, kevés halál, de akad, az átok pedig ha haldoklik is, a híre még mindig fenn él.

2013. szeptember 18. - Úgy fest a Marseille elleni gólok nem jó hír hozói, a walesi másodszor vette be a franciák kapuját pályafutása során és mindkétszer haláleset történt. A gól másnapján  Muhammad Ali egykori legyőzője Ken Norton gyászhíre terjedt el a világban.

2013. november 30. - A Cardiff City, egykori csapata ellen két gólt is szerzett a középpályás, a történetet pedig innen valószínűleg mindenki ismeri! Paul Walker, a Halálos iramban-filmek főszereplője szinte groteszk módon egy Porsche ülésén vesztette életét...

Az "átok" a zsurnaliszták műve, persze akadnak jó páran, akik megrögzötten hiszik, ez nem véletlen...

Őszi Ádám