2013. október 26., szombat

Tovább menetel a Southampton, védelme mint a beton!

A szombati játéknap zárómeccsén a Southampton fogadta a Fulham együttesét. A találkozó könnyed győzelmet hozott a Szentek számára, amivel a csapat ideiglenesen a dobogó harmadik fokára lépett. 

A Fulham sem tudta áttörni a Southampton betonvédelmét, mely kilenc fordulót követően is csupán három kapott gólt tud felmutatni. A védelem olyannyira jól működött, hogy az egész meccset figyelembe véve csupán két lövést eresztettek el a  vendégek, míg kaput találó lövésük nem is volt. Ellenben a túloldalon húsz alkalommal is próbálkoztak a hazaiak, melynek az eredménye is meglett. A 21. percben egy jobb oldali szögletet követően Lambert talált Stekelenburg kapujába, ezzel vezetést szerezve a hazaiaknak, majd a félidő vége előtt sikerült megduplázni a hazai gólok számát. A 43. percben egy újabb fejes gólnak tapsolhatott a népes pubnlikum, miután egy bal oldali beadást az érkező Lambert fejelte a túloldalra, ahol Rodriguez érkezett és egy méterről a kapuba bólintott. 

A második játékrészben nem változott az állás, a Southampton lendülete tehát tovább tart, melynek értelmében a csapat jelenleg harmadik, azaz Bajnokok Ligája indulást érő helyen áll. 

Southampton - Fulham 2-0 (2-0)
G: Lambert (21.), Rodriguez (43.) ill. -

Őszi Ádám

Nem sokon múlott a United újabb égése

Továbbra is döcög a szekér a Manchester United együttesénél, mely ezúttal begyűjtötte a három bajnoki pontot, de a mutatott játék, ezúttal sem verdeste az eget. A másik meccsen a Norwich és a Cardiff osztozott a pontokon 

Manchester United - Stoke City 3-2 (1-2)
G: Van Persie (43.), Rooney (78.), Hernandez (80.) ill. Crouch (4.), Arnautovic (45.)

Nem kellett eltelnie sok időnek és máris vezetést szereztek a vendégek Crouch révén. Mondhatnánk, hogy mekkora meglepetés, a Stoke vezetése az Old Traffordon, de az utóbbi időben bizony egyre többször esik meg hasonló eset. A vendégek jól tartották magukat és felvették a kesztyűt, azonban Van Persie lövésére nem volt ellenszer a félidő vége előtt két perccel. Sokáig azonban nem örülhettek a United fanatikusai, egy perccel később Arnautovic akasztott hatalmas szabadrúgásgólt De Gea kapujába. A fordulást követően sokáig úgy tűnt, hogy megtarthatja előnyét a vendég együttes, de jött egy rövidzárlat, melyet kihasznált a hazai gárda. A 78. percben Rooney bólintott a kapuba egy szögletet követően, majd  egy perccel később Hernandez tudott eredményes lenni fejjel, mely fordítást és három pontot jelentett a Manchester United számára. Győzelmével a United nyolcadik a tabellán.

Norwich City - Cardiff City 0-0 (0-0)
G: - il. -

Nem született gól a kiesési rangadón, melyet igen csak megnyomott a hazai együttes, ám hiába a 29 próbálkozás, a hálóban egy sem kötött ki. Az egy pontnak a statisztikákat látva a Cardiff örülhet, azonban egyik csapat sincsen beljebb a döntetlennel.

Őszi Ádám

Suárez mesterhármasával hengerelt a Liverpool

Nem hagyta meglógni az Arsenal együttesét a Liverpool, mely Suárez vezérletével könnyedén tartotta otthon a három bajnoki pontot, míg liverpool kékebbik csapata az Everton idegenben tudott diadalmaskodni.

Liverpool - West Brom 4-1 (2-0) 
G: Suárez (12., 18., 55.), Sturridge (77.) ill. Morrison (66.-büntető)

Nem kellett sokat várni, hogy Suárez kinyissa a boltját, a harapós támadó a 12. percben szerzett vezetést csapatának, miután átfűzte az előtte álló védőt és laposan a kapuba helyezte a labdát. Hat perccel később ismét az uruguayi volt főszerepben, aki bombagólt fejelt mintegy 15 méterről. A fordulást követően sem fagyott alább a mérkőzés, a vendégeknek is megvoltak a helyzeteik, lehetőségeik, ám sokkal pontatlanabbnak bizonyultak befejezésben, mint a hazaiak. Alig telt el tíz perc a második etapból, mikor elkönyvelhettük Suárez mesterhármasát. A harmadik találat, csakúgy mint a második fejjel született, ezúttal azonban nem bólintott, hanem csúsztatott a csatár. A 66. percben aztán szépítettek a vendégek Morrison révén, aki büntetőből talált a kapuba. Az i-re a pontot a csatársor másik tagja, a góllövőlista éllovasa Sturridge tette fel, egy fantasztikus emeléssel, helyzetfelismeréssel.

Aston Villa - Everton 0-2 (0-0)
G: - ill. Lukaku (70.), Osman (81.)

Szoros és kiélezett mérkőzést játszottak a felek, ahol a helyzetkihasználás a liverpooli kékek javára döntött. Teljesen más képet ölthetett volna a mérkőzés, ha Benteke a 8. percben belövi a megítélt büntetőt, azonban a Villa csatár lába megremegett. A hálóban először a 68. percben kötött ki a labda, ekkor a "Chelsea kölcsöncsatára Lukaku vette be Guzan kapuját. A kapott gólt követően kitámadtak a hazaiak, vagy mondjuk úgy, hogy mindent egy lapra tettek fel, melynek eredménye egy újabb kapott gól lett. A végeredményt a 81. percben Osman állította be. Győzelmével az Everton ha csak ideiglenesen is, de Bajnokok Ligája indulást érő helyen áll.

Őszi Ádám

Eszméletlen! - Otthon kapott ötöt a Málaga

Óriási negatív meglepetést okozott a Málaga együttese, mely tavaly még a Bajnokok Ligájában menetelt, most azonban a kiesőzóna elől kell menekülnie a spanyol bajnokságban. Amit az együttes ma hazai pályán művelt, az osztályozhatatlan, a nem túl acélos Celta ugyanis ötöt gurított és ízeire szedte vendéglátóját. 

Hamar, már a 6. percben hátrányba kerültek a hazaiak, Lopez vette be a Caballero kapuját, aki ekkor még nem is sejtette, hányszor kell maga mögé nyúlnia. A félidő felénél aztán érkezett a második találat, melyet Fernandez szállított. A félidei 0-2 is nagy meglepetés volt, hát még az ami a második félidőben történt.

A 64. percben Lopez tudott duplázni, ezzel pedig eldöntötte a három pont sorsát, ám itt még nem volt megállás, nem állt le a Celta gépezete és kilenc perccel később Nolito is feliratkozott a góllövők közé. Az i-re a pontot Charles tette fel a 81. percben.

A Málaga rég látott történelmi vereséget szenvedett a Celta Vigo ellenében, de mondhatjuk úgy is, hogy a vendégek arattak hatalmas győzelmet.

Málaga - Celta Vigo 0-5 (0-2)
G: - ill. Lopez (6., 64.), Fernandez (23.), Nolito (73.), Charles (81.)

Őszi Ádám

Nyögvenyelős Arsenal siker főszerepben Artetával

Nem játszott jól, de begyűjtötte a három bajnoki pontot az Arsenal, mely továbbra is vezeti a bajnokságot, míg a Palace elszenvedte hatodik vereségét zsinórban, helyzete pedig egyre kilátástalanabb. A meccs pozitív és egyben negatív hőse Arteta volt, aki gólt és piros lapot is szerzett a meccsen. 

Crystal Palace - Arsenal 0-2 (0-0)
G: - ill. Arteta (47.-büntető), Giroud (88.)
Kiállítás: - ill. Arteta (65.)

Remekül kezdte a találkozót a listavezető, mely nem hagyott sok játékteret a hazaiaknak. A labdabirtoklás több ízben is súrolta alulról a 80 százalékot, veszélyesebb helyzetei mégis a hazaiaknak akadtak, akik ha eljutottak a kapuig, akkor igyekeztek lövéssel befejezni azt, míg az ágyúsok rengeteget adogattak mezőnyben. A 35. percben aztán Giroud szerethetett volna vezetést a vendégeknek, azonban a labda gyorsabbnak bizonyult nála. A félidőre így gól nélküli döntetlennel vonultak a felek.

A második játékrészben aztán gyorsan megszerezték a vezetést Wenger tanítványai. Az első félidőben kényszerű csereként pályára érkező Gnabry lábát húzta ki a büntetőterületen belül Guedioura, melynek köszönhetően tizenegyeshez jutottak a vendégek. A végrehajtó Arteta volt, aki magabiztosan verte a labdát a jobb sarokba félmagasan. Ez aztán átszakított egy gátat, az Arsenal még jobban és felszabadultabban játszott, a kapujához szegezte a hazaiakat. Az 54. percben Giroud fejelt mellé a kapu torkából, a francia ordító helyzetet hagyott ki. 

A 65. percben aztán a gólszerző rántotta le a kilépő Palace csatárt Chamakh személyében, a játékvezető pedig piros lappal büntette az esetet, így hátrányba kerültek a vendégek. A csapatkapitányát vesztő "Ágyúsok", így némileg átszerveződésre kényszerültek, Wilshere érkezett Gnabry helyére, tehát lecserélték a cserét, aki összehozta a tizenegyest. A 74. percben aztán kis híján megérkezett az egyenlítés, a felfutó Ward lőtt felsőlécet, majd pár pillanattal később Jedinak kapáslövését kellet kitolnia az Arsenal kapusának. A 82. percben Özil szólója sikerült remekül, a középre gurított labda azonban elment mindenki előtt, vagy mögött. Emberhátránya ellenére visszajött a meccsbe Wenger csapata, mely gólt is szerezni. A 88. percben Ramsey beadására érkezett Giroud, aki a hálóba fejelte a játékszert, eldöntve a három pont sorsát, megszerezve önmaga ötödik bajnoki találatát.

Őszi Ádám

Mourinho a Manchester Cityt bálványozta

Mint ismeretes, vasárnap összecsap egymással a Chelsea és a Manchester City, azaz az angol bajnokság két bajnokaspiránsa. A hazaiak vezetőedzője Jose Mourinho tőle szokatlan módon az egekig bálványozta ellenfelét és annak játékoskeretét. 

"Azt kell mondani, hogy a City a favorit. Pellegrini megnyerheti a bajnoki címet, és rendelkezik a legfontosabb dologgal, egy hihetetlen játékosokból álló kerettel. Két nagyon jó csapatuk van - az egyik az, amelyik játszik, a másik pedig az, amelyből a padon és a lelátókon vannak. Fantasztikus keret fantasztikus játékosokkal, egy igazán jó együttes." - nyilatkozta a portugál tréner az újságíróknak.

Mourinho igazat szólt, és teljes őszinteséggel, nyíltsággal beszélt, azt azonban szögezzük le, hogy remekül keveri a lapokat a portugál tréner, mely ezen nyilatkozattal igyekszik levenni csapatáról, játékosairól a terhet. Nem véletlenül hívják őt egy pszichológiai zseninek.

Őszi Ádám

Serie A: Csúcsderbik nélkül roboghatnak tovább a nagyok - előzetes

Szombat este kezdetét veszi az olasz labdarúgó bajnokság (Serie A) 9. fordulója, mely ezúttal kivételesen nem tartogat csúcsrangadót a szurkolók számára, de higgyék el, ezúttal sem leszünk jó meccsek híján. 

Este hat órakor a Sampdoria pályáján kezdődik a forduló, ahol az utóbbi hetekben remek formát mutató Atalanta szerepel vendégként. Minkét csapat győzött múlt héten, a különbség csupán az, hogy a genovai egyesület ekkor aratta első győzelmét, míg az Atalanta már a negyediket. A forduló legjobb párharcának ígérkezik az ötödik helyen álló Inter és a szezon meglepetéscsapata a negyedik pozícióban tanyázó Hellas Verona összecsapása. Az újonc legutóbbi négy meccsén tíz pontot tud felmutatni, ellenben az Inter csupán ötöt. A meccs esélyese természetesen a milánói gárda.

Vasárnapra marad nyolc mérkőzés, nézzük, miből él majd az olasz futballszurkoló. Az ebéd utáni ejtőzés mellé ezúttal a Napoli-Torino meccset tudjuk ajánlani, melyen a Bajnokok Ligájában is serénykedő hazaiak feledtetnék szurkolóikkal a Roma elleni kudarcot. A három órakor kezdődő meccsdömping hat találkozót foglal magába, az újonc Sassuolo kiesési rangadót vív majd a Catania ellenében és folytatnák a múlt héten megkezdett győzelmi sorozatot, míg a liga utolsó Bologna hazai pályán lép ringbe a Livorno ellenében az első bajnoki győzelemért. A Juventus hazai közönsége előtt feledtetné csúfos firenzei zakóját, illetve a hét közi madridi vereséget.

A Juve verő Fiorentina, mely az Európa Ligában is aratott hét közben, ezúttal a Chievo otthonában lép pályára és célozza meg a dobogó közelét. A feltámadni látszó AC Milan ezúttal Parma városába látogat. A piros-feketék szurkolói remélik, végre sikerül egymás után két győzelmet aratniuk. A liga első és eddig hibátlan Roma az Udinese vendégszeretetét élvezheti, nagy kérdés, hogy ki lesz az első, aki pontokat csen a fővárosiaktól. A forduló zárómérkőzésén a Lazio javítana a Cagliari ellen, van is mit, ugyanis a csapat az elmúlt öt bajnokin csupán öt pontot zsebelt be.

Szombat:
18:00 Sampdoria - Atalanta (SportKlub)
20:45 Inter - Hellas Verona (SportKlub)

Vasárnap:
12:30 Napoli - Torino (SportKlub)
15:00 Bologna - Livorno
15:00 Catania - Sassuolo
15:00 Chievo - Fiorentina
15:00 Juventus - Genoa
15:00 Parma - AC Milan
15:00 Udinese - AS Roma (SportKlub)
20:45 Lazio - Cagliari (SportKlub)

Őszi Ádám

Premier League, avagy a világ egyik ha nem a legjobb bajnokságának hétvégi menetrendje - előzetes

Szombaton a listavezető Arsenal vendégjátékával veszi kezdetét a Premier League 9. fordulója, mely ezúttal is tartogat a szurkolók számára egy csúcsderbit. Nézzük, mi vár ránk a hétvégén.

Ahogyan azt a bevezetőben is említettük, az Ágyúsok vendégségbe utaznak, ám nem túl messze, hiszen londoni derbire kerül sor a kiesőjelölt Crystal Palace ellen. Az esélyekről annyit, hogy Wenger csapata vezeti a bajnokságot, míg a Palace zsinórban öt meccset bukott el, legutóbb a Fulham ellen szenvedtek súlyos vereséget. Ezt követően tizenhat órai kezdettel négy mérkőzésen zendül majd a sípszó, a Manchester United hazai pályán a Stoke ellenében borítékolná a három pontot, míg a Liverpool a West Brom legyőzésével szeretné tartani a lépést az élmezőnnyel. A másik liverpooli gárda az Everton egészen Birmingham városáig utazik, ahol az Aston Villa lesz az ellenfél. A walesi újonc Cardiff pedig kiesési rangadót vívhat a Norwich otthonában, mondani sem kell, milyen fontos pontok forognak majd kockán. A játéknap zárómeccsén a liga meglepetéscsapata a Southampton fogadja a hétfőn még gálázó Fulham együttesét.

Vasárnapra marad a nagy derbi, ám nem csupán egy meccs lesz. A játéknapot a liga utolsó Sunderland kezdi meg, mely a Newcastle ellen gyűjtené be első bajnoki győzelmét, ehhez azonban a vendégeknek is lesz pár szavuk, netán Rémy személyében. Az Európa Ligában boltó Swansea a West Ham csapatát fogadja, míg az eddig gólszegényen játszó Tottenham a Hull City ellen lép pályára.

A hétvége angol derbije, nem más, mint két bajnokaspiráns, a Chelsea és a Manchester City összecsapása lesz Londonban. A tabellán mindössze egy pont választja el a feleket és az utóbbi hetekben nyújtott teljesítmény alapján két igen jó formában lévő csapatról beszélünk, mely nem csak a bajnokságban, de a Bajnokok Ligájában is aratott hét közben. Torres egyre csak formába lendül, míg Agüero fantasztikusan elkapta a fonalat. Igazi ádáz küzdelem várható, aki szereti a futballt semmiképen ne hagyja ki ezt a meccset.


Szombat:
13:45 Crystal Palace - Arsenal (DigiSport 1)
16:00 Aston Villa - Everton
16:00 Liverpool - West Bromwich
16:00 Manchester United - Stoke (DigiSport 1)
16:00 Norwich - Cardiff
18:30 Southampton - Fulham (DigiSport 1)

Vasárnap:
14:30 Sunderland AFC - Newcastle United
17:00 Chelsea - Manchester City (DigiSport 1)  
17:00 Swansea - West Ham United
17:00 Tottenham - Hull 

Őszi Ádám