2015. szeptember 28., hétfő

Aranycipő: Nikolics is harcban, Messi sehol! - Íme a Top 8

A 2015/16-os szezonban első ízben jelentkezünk népszerű cikksorozatunkkal, az Aranycipővel, avagy szeptember végén így fest a kezdetlegesen kibontakozó harc a nívós elismerésért. Lewandowski feladta a leckét, Ronaldo az üldözőbolyban, míg Messi sehol, s valószínűleg ez idén így is lesz egy jó darabig. 

Az elmúlt években Lionel Messi és Cristiano Ronaldo párharcáról szólt az európai futballelit nívós elismerése az Aranycipő, melybe egy-egy játékos azért néha oda tudott szólni, ilyen volt Luis Suarez, még Liverpool játékosként. Idén úgy fest, hogy más lesz a képlet, a katalánok argentin zsenije ugyanis nem kezdett csúcsformában, a hétvégén pedig sérülést szenvedett, mely két hónapos kihagyást sejtet, ez pedig hatalmas előny a riválisoknak, köztük a Real Madrid portugál klasszisának, aki nem fért fel a listára, 5 góljával és 10 pontjával az üldözőbajbon foglal helyet. Azért is lett nyolcas a lista, s nem hagyományos tízes, mivel 5 gólos labdarúgó rengeteg van.

A gólszorzók úgy működnek, mint az előző években, megvan, hogy melyik liga milyen szorzóval bír. A legnívósabbak 2-es, őket követik az 1,5-ös, míg a maradék 1-es, ezen ligákból szinte esélytelen a toplistára felkerülni, nem nagyon volt még rá példa, a szezon végére általában az 1,5-ös szorzóval bíró ligák leggólerősebb játékosai is kikopnak. Most azonban hárman ott vannak az élmezőnyben jelenleg, köztük Nemanja Nikolics a Legia Warszawa magyar válogatott gólfelelőse, illetve a Shakhtar  és a Basel házi gólkirálya.

A németeknél szép kis párharc van kibontakozóban Lewandowski és Aubameyang között, a lengyel a héten feladta a leckét, két bajnokin 14 pontot szerzett, tehát 7 gólt lőtt, bizonyára a Wolfsburg elleni mesterötös mindenki számára megvan, aki követi a labdarúgást.

A Serie A-ban, illetve a Premier Leagueben a sztárcsatárok nem tündökölnek, s ez igaz a spanyol élvonalra is. Persze ami késik, nem múlik, addig is figyeljük azokat, akik remek szezonrajtot vettek, meglepetést okoztak, illetve erőn felül teljesítenek.


Őszi Ádám

Gyászol a futballvilág, elhunyt a Real Madrid legendája

Hátvédként és középpályásként is bevethető volt, a Real Madrid legendás játékosaként emlékszünk rá. életének 76. évében elhunyt Ignacio Zoco 25-szörös spanyol válogatott labdarúgó. 

Ignacio Zoco 12 szezonon át erősítette a Real Madrid csapatát, korszakos egyénisége, legendás alakja volt klubnak, mellyel hét bajnoki címet, egy Király-kupát és egy BEK elsőséget szerzett.  Karrierje során 434 hivatalos tétmérkőzésen erősítette a Real Madrid csapatát, s ez idő alatt 17-szer vette be az ellenfelek kapuját. Együtt rúgta a bőrt Puskás Ferenccel 1962 és 1966 között.

A spanyol nemzeti csapatban is letette névjegyét, 25-ször ölthette magára a címeres mezt. Tagja volt az 1964-ben hazai pályán Európa-bajnoki címet szerző csapatnak, végigjátszotta a magyarok elleni elődöntőt, s a fináléban is végig a pályán volt a szovjetek ellen.

Pályafutását 35 esztendősen hagyta abba, s élete végéig közel maradt a klubhoz, aktívan kivette a részét a munkából. Madridban hunyt el 76 esztendősen. Isten Nyugosztalja! 

Őszi Ádám

Robbant a "bomba"! - Higuain csúnyán beolvasott CR7-nek

Ha valaki, akkor Gonzalo Higuaín a Real Madrid ex-támadója jól ismeri korábbi csapattársát a klub portugál klasszisát CR7-et! Testközelben, egy öltözőben szívták a levegőt éveken át, részesei voltak egymás mindennapjainak. Az argentin és a portugál kapcsolata nem felhőtlen, ezt eddig is tudtuk... 

A Don Balonnak adott interjújában a Napoli gólfelelőse élesen kritizálta a portugált - "Ronaldónak hatalmas egója van. Ha nem őt tartod a legjobbnak, nem lesz a barátod. Cristiano meg van győződve róla, hogy ő a világ legjobb játékosa, de szerintem túlértékelt. Többször voltam egy öltözőben Messivel, és mondhatom, össze sem lehet hasonlítani őket."

Higuaín egy korábbi nyilatkozatában arról is beszélt, hogy pont Cristiano Ronaldo miatt hagyta el Madridot, elege lett abból, hogy mindig CR7 alá kell játszani.

Nápolyban roppantmód tisztelik az argentint, aki meghálálja 37 millió eurós vételárát, Aurelio De Laurentis elnökúr személyes kedvence. Elcsábítani sem lesz egyszerű, ugyanis szerződésébe 100 millió eurós kivásárlási záradékot raktak, a nyáron ez például az Arsenalt is elriasztotta. Higuaín 2013-as érkezése óta 107 tétmérkőzésen szerepelt a Napoliban és 57 alkalommal rezgette meg az ellenfelek hálóját. Idén ezidáig kirobbanó formában van, igaz ez a csapatról nem feltétlenül mondható el.

Őszi Ádám

MLS: Dos Santos, Keane és Gerrard lába is elsült!

Ez a hét is véget ért, már ami az MLS küzdelmeit illeti a tengerentúlon. A Sporting tartalékosan szerepelt a Seattle ellen, míg a Galaxy csillagai remekeltek és szállították a három bajnoki pontot. Nézzük mi történt a héten, hogyan áll a tabella és a góllövőlista, no és persze szó esik a folytatásról is. 

L. A. Galaxy - FC Dallas 3-2 (2-1)
G: Dos Sanros (11.), Keane (14.), Gerrard (57.) ill.  Barrios (35.), Harris (86.)

Konferencia rangadót játszott a két csapat, avagy a győztes az élen várhatja a következő fordulót. Persze a tabella csalóka a lejátszott mérkőzésszám végett. A Galaxy azonban hozta a meccset, Dos Santos és Keane góljával már negyed óra elteltével kettővel vezettek, ám még az első félidőben szépíteni tudott a Dallas Barrios révén, így nyitott maradt a mérkőzés. A fordulást követően azonban Steven Gerrard is betalált, ez colt az ex-liverpooli legenda második gólja a ligában. Az újabb szépítő gól pedig már későn jött, Harris négy minutummal a vége előtt talált a kapuba. Roppant izgalmas végjáték várható nyugaton az erőnyerő pozíciókért.

Sporting Kansas - Seattle Sounders 1-1 (0-1)
G: Dwyer (79.) ill. Martins (32.)

A Sporting Németh németh nélkül és gyakorlatilag a második számú csapatával állt fel a Sounders ellen, Vernes Péter pihentette legjobbjait a hét közben esedékes kupafináléra, melyben csapata érdekelt lesz. Ennek eééenére sikerült egy fontos döntetlent kiharcolnia a hazaiaknak, Marins góljára a csereként beálló Dwyer felelt a hajrára fordulva.

San Jose Earthquakes - Real Salt Lake  1-0 (0-0)
G: Garcia (87.) ill. -
Kiállítva: Garcia 88.) ill. -

Nem adja magát a San Jose, mely be akar kerülni a rájátszásba. Ehhez azonban feltétlenül le kellett győzni soros ellenfelét, mely hasonló álmokat szövögetett, ám az eredmény tükrében gyakorlatilag lemondhat róla, nagy hajrá, kisebb csoda kellene ahhoz, hogy a Real Salt Lake számára ne az alapszakasz zártával fejeződjön be a szezon. A győztes találat a hajrában, pontosabban a 87. percben esett, Garcia szerezte, majd mehetett is zuhanyozni, túlzott gólöröméért ugyanis megkapta második sárgáját.

Ez történt eddig a héten: 
Montreal Impact - Chicago Fire 2-1
Houston Dynamo - Sporting Kansas 1-0
New York Red Bulls - Orlando City 2-5
Toronto FC - Chicago Fire 3-2 
Montreal Impact - D.C. United 2-0
Columbus Crew - Portland Timbers 1-2
New England - Philadelphia 1-1 
Houston Dynamo - Colorado Rapids 3-2 
Vancouver Whitecaps - New York City 1-2

A folytatásban:
okt. 3. 01:00 D.C. United - New York City (Eurosport 2)
okt. 3. 23:00 Toronto FC - Philadelphia
okt. 4. 01:00 New York Red Bulls - Columbus Crew (Eurosport 2)
okt. 4. 01:30 Orlando City - Montreal Impact
okt. 4. 02:30 Chicago Fire - New England
okt. 4. 04:30 San Jose Earthquakes - Vancouver Whitecaps
okt. 4. 04:30 Portland Timbers - Sporting Kansas
okt. 4. 23:00 FC Dallas - Houston Dynamo (Eurosport 2)
okt. 5. 01:00 Colorado Rapids - Real Salt Lake (Eurosport 2)
okt. 5. 03:30 Seattle Sounders - L. A. Galaxy

A góllövőlista élmezőnye:
1. Kamara (Columbus Crew) – 22 gól
2. Giovinco (Toronto FC) – 19 gól
3. David Villa (New York City) – 17 gól
4. Keane (Los Angeles Galaxy) – 16 gól
5. Wondolowski (San Jose Earthquakes) – 15 gól
6. Wright-Phillips (New York Red Bulls), Martins (Seattle Sounders), Larin (Orlando City) – 14 gól
9. Adi (Portland Timbers) - 12 gól
10. Larin (Orlando City), Bruin (Houston Dynamo), Altidore (Toronto FC), Dwyer (Sporting Kansas City) – 11 gól

Végezetül pedig a bajnoki tabella:


Őszi Ádám