2015. március 3., kedd

Szalai Ádám hanyatlása! - Mi lesz a sorsa!?

A jelenkori magyar labdarúgás egyik legnagyobb csillaga Szalai Ádám, ám ez az "égi test" közel sem fénylik mostanság annyira. Mondhatni, hogy Mainz óta hanyatlik, ezzel pedig valószínűleg nem állítunk sem valótlant, sem pedig sértőt. 

A 27 esztendős magyar válogatott támadó Újpestről indult, a Stuttgart utánpótlásában, majd a második csapatban rúgta a bőrt. Eddig viszonylag ismeretlen volt a magyar szurkolók körében, ám amikor 2007 telén a Real Madrid Castilla fél millió euró ellenében leigazolta sokan felkapták a fejüket. Kvalitásait tekintve Ádám egy remek felépítésű, fizikumú támadó, aki nagy tettekre lehetne képes, ezt a Mainz labdarúgójaként meg is mutatta. Madridból ugyanis a német klub kölcsönvette, majd meggyőző teljesítménye révén le is igazolta. Igazi love story volt Szalai és a Mainz kapcsolata. Ádám a szurkolók kedvencévé vált, tényleg a kedvenc volt, tisztelték és becsülték, ezt pedig gólokkal hálálta meg. 

Jött azonban egy ígéretes lehetőség, 2013 nyarán a Schalke 04 tetemes összegért 8 millió euróért megvette, Szalai rábólintott a lehetőségre, ez az összeg pedig a Mainz vezetőit is meggyőzte. Szakmailag mindenképpen előrelépésnek számított a Schalke, ám kérdés volt, hogy Szalai fel tudja-e venni a harcot egy olyan csapatban, ahol Huntelaar az első számú gólfelelős. Anyagilag a kékek nyújtotta lehetőség is hathatós változást jelentett, hallottunk már olyat, aki Dzsudzsák és Szalai karrierjét egy lapon említi, ám meg kell hagyni, hogy utóbbi esetében indokolt szakmai fejlődésről beszélhettünk, nem csak pénzről, míg előbbi esetében inkább a pénz, mint sem a szakmaiság játszott szerepet.

Tény ami tény, Ádám a gelsenkircheni történetbe belebukott, csalódást keltett, nem jöttek be a számításai, azonban klubja anyagilag jól szállt ki az ügyletből, a Hoffenheim ugyanis 6 millió euróért megvette őt. A piaci ár, a kereslet és az érdeklődés jelzi, hogy továbbra is ott a potenciál Ádámban, ezt látják is a szakemberek, ám valami még sem klappol, hiszen a kezdeti lendület itt is alább fagyott, a bizalom megingott, sok esetben pedig csak a kispad jut a válogatott labdarúgónak. Olykor kicsit több idő, máskor pár perc, vagy egy sem...! 

Minden esetre elgondolkodtató, hogy mi lesz Ádámmal, láthatóan a Hoffenheim csapatában sem találta meg számításait, persze ez bármikor megváltozhat. Dost is fél szezonon át aludt a Wolfsburg csapatában, majd 6 meccsen jegyez eddig tavasszal 12 gólt. Reméljük Ádám is felébred téli álmából, összeszedi magát és megmutatja azt, ami benne rejlik...

Őszi Ádám

Aranycipő: Robben feltört, hatalmas a torlódás - Íme a Top10

Cikksorozatunkból kimaradt egy hét, így most két forduló eseményeiről, változásairól tudunk beszámolni. Lionel Messi és Cristiano Ronaldo versenyfutása tovább tart, ám a két klasszis közötti különbség stagnál. A mezőny további részében azonban gyökeres változások voltak, jó nagy a torlódás a dobogó harmadik fokáért. 

Továbbra is a Real Madrid portugál klasszisa van az élen, Messi három gólnyira van riválisától. A katalánok klasszisa eszméletlen sebességgel közelített, ám ez most elkezdett stagnálni, kettejük között mondhatni befagyott a különbség. Ronaldo az elmúlt két bajnokiján is betalált, míg Messi most hétvégén tudott eredményes lenni. Megjegyzendő, hogy egyre több kritika éri a királyiak házi gólkirályát a sok tizenegyes miatt, ám ez nem fontos, hiszen ugyan úgy gól, be kell lőni és két pontot ér a versenyfutásban. Ezek tények! 

Ami azt illeti, Ronaldo 22 meccsen 9 értékesített tizenegyesnél jár, míg Messi 25 mérkőzésen 1 büntetőgólnál tart. A szurkolók szemét ez a különbség böki, egyre többen megjegyzik, hogy sem a góllövőlistán, sem pedig az Aranycipőért folytatott harcban nem lenne sehol sem CR7, hiszen ezeket leszámítva 21-26-ra az argentin vezetne.

Ami a dobogó harmadik fokát illeti, jelenleg öten is holtversenyben állnak 34 ponttal, nagyon feltorlódott a mezőny. Diego Costa újra játszott eltiltását követően, ám gólt nem szerzett, a Neymar, Jackson Martinez és Agüero hármas közé pedig berobbant Arjen Robben a Bayern München klasszisa, a német Bundesliga góllövőlistájának friss éllovasa. A németeknél volt hét közi forduló a BL-t megelőző héten, így esetükben nem kettő, hanem három forduló telt el legutóbbi cikkünk óta. A holland ez idő alatt 5 gólt jegyzett, ezzel megelőzte Meiert és az Aranycipős listán is előre tört. Az imént említett Frankfurt támadó is a listán van, hétvégén hosszú gólcsendet tört meg, a Hamburg elleni duplájával. Kramaric és Soriano őrzi helyét a listán, gólt azonban nem sikerült szerezniük. A legjobb tíz mögött sűrű a mezőny, így könnyen lehet, hogy a következő hetekben is cserélődnek majd a nevek.

Ami azt illeti, a Premier Leagueben kedden és szerdán hét közi fordulót rendeznek, így Costa és Agüero elmozdulhat.


Őszi Ádám

Csehország: Magyar játékos a forduló válogatottjában

Remekül kezdődik Tamás Krisztián csehországi karrierje. Az AC Milan saját nevelésű játékosa a Slavia Praha kölcsönjátékosaként szerepel a Synot Ligában a szezon végéig. 

A télen kölcsönvett magyar védő a Liberec elleni idegenbéli meccsen mutatkozott be, s egyből végig játszhatta a találkozót, bizalmat kapva edzőjétől. Ez nagy dolog egy 19 esztendős fiatal játékos esetében figyelembe véve, hogy új közegben, új csapatban kell egy bizalmi poszton játszani.

A mögöttünk álló hétvégén a Balázs Benjámint is soraiban tudó Teplice volt az ellenfél. A 2-2-re végződő meccsen Tamás Krisztián remekül játszott, a 90. percben cserélték le. Teljesítményét nem csak a szurkolók, a szakértők is elismerik, ezt jelzi, hogy helyet kapott a forduló álomcsapatában.

Legközelebb szombaton a listavezető Plzen otthonában lép pályára a Slavia Praha, míg Balázs Benjamin Teplicei bemutatkozása továbbra is várat magára.

Őszi Ádám

A leírhatatlant nem lehet leírni! - Dortmund Südtribüne

- Első, de nem utolsó dortmundi túrám margóján, avagy Scheisse 04, a felejthetetlen élmény -

Ha valaki nem ismerne, Őszi Ádám vagyok, elkötelezett sportbarát, a FociClub.hu főszerkesztője, egy utazásra éhes fanatikus. Mindig igyekszem kettéválasztani a munkát és a fanatizmust, melyet nem csak a labdarúgás, hanem más sportágak irányába is tanúsítok. Sok helyre szeretnék eljutni, van is egy Sport Bakancslistám, melynek egyik szegmense volt a Borussia Dortmund-Schalke 04 azaz a Revierderby. Az álmom a mögöttünk álló hétvégén teljesült, ott "ülhettem" a Signal Iduna Park lelátóján, azon belül pedig a Südtribüne soraiban, amire soha nem gondoltam volna, elérhetetlennek tűnt.


Szezon elején találtam rá a BVB FanClub Ungarn csoportjára, ahol Jaczkó Zoltán segített a csatlakozásban, tájékozódásban és informálódásban. Sajnos Somogy messze van a Gabitól, a nagy összejövetel időpontjában pedig melóznom kellett, ám céljaim között szerepel oda is feljutni és minél több klubtaggal megismerkedni. Remek közösséget ismerhettem meg, minden eddigi segítséget szeretnék megköszönni. Nem is álmosítanám a népet unalmas sorokkal, ennyi legyen elég rólam BVB fanról, következzen a hétvége élménybeszámolója.

A nagy naphoz közeledvén egyre lassabban telt az idő, azt hittem, már sosem jön el a nap. Lévén munkámból kifolyólag a legtöbb esetben éjfél után fekszem le, így már az alvás és az indulás összehangolása is nehézkes volt. Pénteken 11 órakor keltem délelőtt, hogy aztán szombatra virradó hajnal 2-kor alvás nélkül (így alakult: izgalom, drukk és munka) Somogyszilból elinduljunk Vecsésre a repülőtérre, ahova Diirk barátommal (Akit ekkor még nem ismertem személyesen) beszéltünk meg találkozót a felszállás előtt.


Némi késéssel, első repülés előtti drukkal érkeztünk meg, majd mosolyogtattam meg Diirket, akivel egész eddig csak a világhálón beszéltem. Falhasználóneve (Diirk Borussia) révén nem tudtam, hogy is hívják, megmondom őszintén magyarnak gondoltam, s mikor megszólalt jó kis tájszólást véltem felfedezni beszédében, majd kiderült az igazság! Diirk igazából német. Tényleg jót mosolyogtunk, majd folytattuk a beszélgetést, ismerkedést, s elindultunk becsekkolni a repülőre. Közben találkoztunk a Balatonfüredi klubtagokkal, akik éppen "fél kilós" reggeli kenyerüket fogyasztották, majd a repülőn repetáztak belőle. 

A felszállás és maga a levegőben töltött idő zökkenőmentesen tellett, sajnos a felhők miatt nem sokat láthattunk a földből, ám így is nagy élmény volt, no meg persze újabb klubtagokat ismerhettem meg. A leszállást követően többen több felé mentünk, mindenki igyekezett elfoglalni szállását, majd kijutni a Signal Iduna lelátójára.


Dortmund és az én városismeretem egy analfabéta esetére hasonlított, ám hála Diirk segítőkészségének minden gördülékenyen ment. Ezúton is szeretném megköszönni a kalauzolást, melynek segítségével másnap már egyedül is jól boldogultunk Dortmund utcáin. 

Előbb Diirkék szállását foglaltuk el a reptér mellett, majd a Hotel Uniont a mi szállásunkat céloztuk meg, melyről nem sokat tudtunk. Taxiba ültünk feltartva a forgalmat az út kellős közepén rendőrök előtt, majd "ária német " barátunk Ibrahim szó szerint a szálláshelyre repített. Telefon a kézben, kormány a másikban, közben pedig 100-130-as tempóval a városban. Amikor odaértünk Diirk lebeszélt nekünk mindent, elmondta a fontos infókat, majd közölte, hogy fogalma sincsen a belvárostól mennyire vagyunk. Szerencsére három utca és már helyben is voltunk, megmutatta nekünk a sétálóutcát, a vasutat és azt, hogy majd honnan kell hétfőn reggel a reptérre mennünk, lévén egy nappal tovább maradtunk mint ő.


Ezt követően a Dortmund Shopban bevásároltunk, majd leültünk és vártuk Günteréket, akik megérkeztek, ettek és ittak egyet, majd elindultunk a stadionhoz. Előbb metróval akartunk menni, ám a 45-ös rendre Schalke szurkolókat vitt, dübörgött a szerelvény és ment a mutogatás, kiabálás. Nem vártunk tovább és úgy döntöttünk vonattal közelítjük meg a stadiont.

Leszálltunk és döbbenve néztem, ahogyan mérkőzés előtt több mint két órával áramlott a nép az aréna felé. Itt a szombat délután mindenkinek a fociról szól, nem csak a meccsre toppannak be és mennek haza a hármas sípszó után. Szép lassan meneteltünk a tömeggel, majd egy motozás után már bent is tudhattuk magunkat a stadion területén.


A meccs: Belépni a Signal Iduna Park Südtribünjére felejthetetlen élmény, a látvány egyszerűen lenyűgözött, megdöbbentem és igazából szerintem fel sem fogtam, hogy éppen hol vagyok. Elfoglaltuk a Diirkék által megszokott helyet, bemutatkoztunk és tovább csodálkoztam. Másfél órával a meccs kezdése előtt szinte tele volt a Südtribüne, a szurkolás pedig jóval a hármas sípszó előtt megindult. Borsódzott a hátamon a bőr, le voltam fagyva. nem ismertem a rigmusok többségét, ám megszokott ütemek, rigmusok és ritmusok is akadtak, így gyorsan igyekeztem csatlakozni, felvenni az ütemet. Soha nem fogom elfeledni ezeket a pillanatokat, egyszerűen leírhatatlan, ezen sorok által átadhatatlan az élmény. Aki teheti, spóroljon és menjen, mert nagyon megéri.


A mérkőzést bizonyára mindenki látta, sorra zúgtak a helyzetek, fogtuk a fejünket és szurkoltunk. A Scheisse 04 rigmus nagyot szólt minden alkalommal, ahogyan a többi is. A 70. perc környékén az járt a fejemben, hogy a fenébe ez 0-0 lesz, vagy a semmiből találnak majd a kékek egy gólt. Persze boldog voltam, hiszen nagyon mozgalmas volt a meccs, a hangulat pedig egy pillanatig sem fagyott alább. Aztán jött az a bizonyos Aubameyang gól és megtapasztalhattam az eufóriát. Ilen gólörömben soha nem volt még részem, elképesztő volt, még ocsúdni sem tudtam az örömből amikor újra repültek a sörök. Apropó sör! Hát itt aztán minden nő sörözött, egészen elképesztő volt és milyen jól is állt neki. Viszont gól után tuti, hogy nem lesz senkinek sem söre, több ezer liter sör járja meg ilyenkor a levegőt, ez a velejárója. Elképesztő, elképesztő és elképesztő, jött a harmadik gól, majd pedig a meccs utáni ünneplés, mely szintén káprázatos volt. Visszafelé a városba metróval mentünk, a szerelvény dugig volt, s pattogott, mindenki ünnepelt és ugrált, majd kisodródott a szerelvény. Ahogyan a címben is írtam: "A leírhatatlant nem lehet leírni" - ezt meg kell tapasztalni...


Este elmerültünk a városban, ittunk pár sört és ettünk egyet, majd a szállodában kötöttünk ki, hulla fáradtak voltunk. Másnap bejártuk a várost, körbenéztünk, majd a főtéren körbejártuk a pubokat, ettünk, megkóstoltunk pár sört és megnéztük a Werder-Wolfsburg meccset. Irány a szálloda és pihenés, hiszen hajnalban jött a gép haza. Hajnali fél öttől egészen délután kettőig tömeg közlekedtünk, míg nem hazaértünk Somogyszilba lezárván a túrát.

Köszönet még egyszer mindenkinek aki segített nekem és útitársamnak Ősz Nándornak. Érzem, hogy Dortmund visszavár, már csak az a kérdés mikor és melyik meccsre... Hajrá BVB!


Őszi Ádám

Bundesliga: Potyogtak a gólok, formálódott a góllövőlista - Top10

Jól teljesítettek a Bundsliga legjobb gólvágói a mögöttünk álló hétvégén, a tíz legeredményesebb labdarúgó közük hat is a kapuba talált csapata soros bajnokiján. 

Egy fordulóval ezelőtt Arjen Robben személyében új éllovasa lett a góllövőlistának, a holland elmúlt 4 bajnokiján 6 alkalommal volt eredményes, ezzel pedig beérte Meiert, sőt meg is előzte. Hétvégén, pontosabban pénteken a Köln ellen is eredményes tudott lenni, ezzel növelte előnyét egészen szombat estig, akkor a Frankfurt támadója hosszú gólcsendet tört meg, s elmozdult 14 gólról. A Hamburg elleni duplájával a Bayern klasszisának nyomába eredt. A góllövőlista dobogójának harmadik fokán immáron Dost áll, a fantasztikus formában lévő Wolfsburg támadó a Werder Bremen ellen duplázott, ami pedig a tavaszt illeti 6 meccsen 12 gólnál jár az ősz során mindössze 1 találatot jelző labdarúgó.

Lewandowski és Di Santo is eredményes tudott lenni egy-egy ízben, míg Aubameyang a Schalke elleni találatával immáron tíznél tart. Nevéhez fűződik a hétvége gólöröme, melyet Reus oldalán mutatott be Batman és Robin párosának öltözve. A kilenc gólosok ezúttal a BVB ászán kívül nem tudtak eredményesek lenni.

Hét közben nem lesz Bundesliga, a csapatok a Német Kupában bizonyíthatnak. Már aki még talpon van...


Őszi Ádám

Footgolf: Két hét múlva rajtol a magyar bajnokság - előzetes

A téli álom immáron a múlté, a footgolf honi szerelmesei már edzenek, melegítenek a magyar bajnoki rajtra, mely közeleg, s március 15-én be is köszönt. Címvédőként, első magyar bajnokként Lengyel Béla vághat neki az idei sorozatnak, ám ezúttal is számos kihívója lesz az első nem hivatalos világbajnoknak. 


Ahogyan tavaly, úgy idén is 4 kategóriában versenyezhetnek a sportág szerelmesei, a felnőttek mellett a juniorok és a seniorok számára is lesz külön versenykiírás, illetve a szervezők ezúttal sem feledkeztek meg a hölgyekről, ahol a címvédő Ujvári Izabella.

Új és exkluzív információ, hogy ezúttal nem csak Kisorosziban lesz bajnoki forduló, a spektrum bővül, új pálya is becsatlakozik, ám erről majd részletesen a későbbiekben. A pontos és hivatalos versenykiírás még várat magára, ám már nem sokáig, nemsokára minden pontos információt tudhatunk.

A szervezők remélik, hogy ezúttal is sok jelentkező lesz és népes mezőny gyűlik össze minden kategóriában, illetve abban is bíznak, hogy egyre többen jönnek el kipróbálni a sportágat. Az első játéknapon március 15-én 10 órai kezdettel rajtol a mezőny a Hinora Footgolf versenyen, melynek helyszíne Kisoroszi lesz.

A szervezők tehát várják a jelentkezőket, íme az elérhetőségek!
Footgolf Hungary Kft.
1028 Budapest, Várhegy u.8.
www.magyarfootgolf.hu
bajnoksag@magyfootgolf.hu
Kontakt személyek:
Gelencsér Gábor +36-20-911-92-97, Hankó Péter +36-70-331-99-13
A változtatás jogát fenntartjuk.
Budapest, 2014.02.01. Footgolf Hungary Kft

Őszi Ádám