2015. április 21., kedd

Bayern München: Guardiola is a holland csillagot akarja

Holland sajtóhírek szerint immáron a Bayern München is beszállt a játékba, avagy Pep Guardiola figyelmét is felkeltette a PSV Eindhovan csillaga Memphis Depay. 

A hírt az eindhoveni klub életében igen jártas városi lap az Eindhovens Dagblad dobta be, hozzátéve, hogy a 21 éves holland támadó a nyári átigazolási piac egyik legkeresettebb játékosa lehet, s komoly harc várható a legnagyobb klubok közt játékjogának megszerzéséért.

A holland válogatott támadó 27 mérkőzésen szerzett 20 góljával vezeti a holland góllövőlistát, míg az Európa Liga ligában a selejtezőt is figyelembe véve 9 meccsen 6 alkalommal tudott eredményes lenni. Piaci értékét a transfermarkt.de két hónappal ezelőtt 15 millió euróra taksálta, ám ez az összeg már azóta is szépen nőhetett. Ami pedig még a PSV malmára hajthatja a vizet az a hosszú távú 2018 nyaráig szóló kontraktus az ifjú csillaggal, illetve az, hogy a sztárklubok egymásra ajánlhatnak, ezáltal pedig könnyen kialakulhat egy licitháború. 

Összegyűjtöttük azon klubokat, melyek révén Depay neve az elmúlt hónapokban szóba került, s bizony a leggazdagabb óriások is ott vannak a listán. A Manchester City Jovetic és Dzeko eladására készül és arra, hogy Agüero mellé egy fiatal csillagot igazol, míg a Paris Saint-Germain Cavani esetleges távozásaként vetné be Depayt pótlásként, de az sincsen kizárva, hogy Ibrahimovic is távozik a nyáron  méghozzá az MLS irányába. 

Felmerült a Newcastle United, az Everton, a Tottenham és a Liverpool is mint lehetséges kérő, most pedig a Bayern München érdeklődéséről hallani. Viszont komoly fegyvertény lehet Van Gaal személye a Manchester United csapatánál, Van Perise a nyáron távozhat és Falcao sorsa is kérdéses, így nincs kizárva, hogy Depay lesz az első számú jelölt csatár poszton....

Őszi Ádám

Bajnokok Ligája: Münchenben válna elődöntőssé a Porto! - előzetes

Egy héttel ezelőtt Portugáliában az FC Porto felborította a papírformát, s feladta a leckét a Bayern München számára, mely ma életéért küzd majd hazai környezetben az Allianz Arénában. Guardiola csapatának két gólos hátrányt kell ledolgoznia, ehhez azonban les néhány keresetlen szava a vendég együttesnek is. Vajon elbírja a nyomást és a sok sérült hiányát a német rekordbajnok, vagy összeroppan, s búcsúzik Európától!? Este kiderül.... 

20:45 Bayern München - FC Porto (Sport 1)
Első mérkőzés: 1-3

Az első felvonás margóján:
A Porto nagyon masszív csapat benyomását keltette az idei kiírásban, ám csoportjában nem volt bombaerős sztárcsapat, a portugál liga pedig nem mérvadó olyan csapatokkal szemben, mint a Bayern München. Ennek ellenére páran óva intették a bajorokat, mondván nagyon egyben van Lopetegui csapata, a Estádio do Dragão közönsége pedig pokoli hangulatot fog varázsolni. Így is lett, sokként érte a vendégeket az első tíz perc, Quaresma duplájával már kettővel vezettek a hazaiak, ám a nemrég sérüléséből visszatérő Alcantara szűk fél óra elteltével szépített, ezen talált pedig nagyon fontos szegmense lehet a ma esti visszavágónak, ugyanis egy idegenben lőtt gól mondhatni kettőt ér, persze ehhez kapott gól nélkül kellene abszolválnia a találkozót Guardiola tanítványainak. A repülőre végül 3-1-es vereséggel ült fel a német rekordbajnok, mely nem tudta elviselni sztárjátékosainak hiányát...

Hétvégén játszották:
A Bayern München a Hoffenheim ellen melegíthetett a visszavágóra, s bár 2-0-ás idegenbéli eredményre látszólag nem lehet panasz, aki látta a meccset, az tudja, hogy az eredmény az egyetlen pozitívum, mely fellelhető volt a találkozón, amennyiben kedden is így játszik a csapat, a Porto elődöntőbe fog jutni. Elképesztő pech és sérüléshullám nehezíti a csapat dolgát, ám ezzel nem lehet mit tenni, abból az alapanyagból kell főzni, mely rendelkezésre áll, a korábbi epizódszereplők most bizonyíthatják rátermettségüket. 

A Porto tovább üldözi a Benficát, mindkét együttes nyert a hétvégén, s három egység a különbség, mely a hétvégén eltűnhet. Roppant nehéz hét elé néz Lopetegui csapata, ugyanis a Bayern elleni meccs után hétvégén a nagy riválissal játszanak, s vagy beérik ellenfelüket, vagy könnyen lehet, hogy eldől a bajnokság. Visszatérve azonban a hétvégi meccsre, az Academica volt a Porto ellenfele, s kapott gól nélkül egy góllal sikerült abszolválni a meccset, a színvonal itt sem csapott az egekbe, ám meg kell jegyezni, hogy erősen B-C csapatot küldött a pályára Lopetegui a visszavágó és a hétvégi derbi tükrében. Konkrétan ketten szerepeltek a hétvégi kezdőben a Bayern Münchent verő csapatból...! A pihentetés tehát megvolt...

Sérültek és hiányzók:
Nagy a bizonytalanság a Bayern München háza táján, legalábbis a sajtó csak találgatni tud. Továbbra is a sérültek listáját erősíti Javi Martínez, Benatia, David Alaba és a harmadik számú kapuvédő Tom Strong. Előszór arról lehetett, hallani, hogy Ribery felépülhet, ám a francia továbbra sem tréningezett a társakkal, ahogyan nagy meglepetésre Bernat sem, róla nincsenek információk. Ellenben Schweinsteiger és Robben is mozgott, s napvilágot láttak olyan hírek, hogy helyet kaphatnak a keretben, de kérdés, hogy megéri-e kockáztatni esetleges szerepeltetésüket. Guardiola már tudja a válaszokat, mi azonban még csak találgathatunk. Eltiltás miatt senki nem fog hiányozni, Bernat és Neuer ugyanis második sárgáját gyűjtötte be az odavágón, számukra most élesedett a helyzet, ha továbbjutnak és játszani akarnak az elődöntő első felvonásán, akkor lap nélkül kell lehozniuk a kedd esti meccset.

Ami a vendég Porto csapatát illeti, úgy hírlik, hogy Jackson Martinez fitt és egészséges, azonban Tello továbbra sem bevethető. Emellett letöltötte eltiltását Marcano, aki nagy valószínűleg helyet kap a kezdőben. Lesz azonban két hiányzó, két kipontozódó játékos, Alex Sandro és Danilo és harmadik sárgáját gyűjtötte be az odavágón, így ők csak a lelátóról figyelhetik a társakat. Az első meccsen besárguló Casemiro is figyelhet, ő két figyelmeztetéssel rendelkezik.

Őszi Ádám

Ádáz harc: Bukott a török listavezető, élen a címvédő

Fenerbahce, Besiktas, Galtasaray, avagy 51 bajnoki cím tulajdonosai. A török klubfutball legeredményesebb együttesei. Három klub, mely ádáz harcot fut a 2014-2015-ös bajnoki címért. A dobogón elfoglalt helyezések hétről hétre változnak, mindenki volt már az élen, ám csak az számít majd, hogy 34 forduló után kinek a nevével kezdődik a lista. A hétvégén újfent változás állt be, nézzük mi történt és hogyan áll most a versenyfutás. 

A 27. fordulónak még listavezetőként futott neki a Galatasaray, ám a Trabzonspor elleni rangadót 2-1-re elbukta Hamza Hamzaoglu csapata. A két rivális eredményének tükrében máris a dobogó legalsó fokán találta magát a Sneijder vezette alakulat, mely a hétvége folyamán hazai környezetben javíthat. A Besiktas a Kasimpasa 5-1-es kiütésével ugrott a harmadikról a második helyre, beérve pontszámban a Galatát. Jelenleg a két csapat közt a gólkülönbség dönt. 

Élen a címvédő, avagy a Fenerbahce a Bursaspor 1-0-ás legyőzésével hétfőn este előzött, s hét fordulóval a vége előtt egy ponttal vezeti a török pontvadászatot. Messze még a vége, kíváncsian várjuk, hogy miként alakul a versenyfutás. Fontos és megjegyzendő, hogy a három csapat közül még a Galatasaray és a Besiktas találkozik majd egymással az utolsó előtti fordulóba.

A bajnoki címek számokban:
Fenerbahce 19
Galatasaray 19
Besiktas 13

Amennyiben tehát a Fener vagy a Galata nyeri a bajnokságot, új rekordbajnoka lesz Törökországnak, a Fener tavaly érte be a városi rivális Galatát, most pedig akár előzhet is.

Íme a bajnokság állása 27 forduló után:
1. Fenerbahce 59 pont (46-20)
2. Besiktas 58 pont (47-25)
3. Galatasaray 58 pont (51-34)

Őszi Ádám