2015. augusztus 14., péntek

Bundesliga csapatok a rajt előtt: Schalke 04 – körkép

Szombaton rajtol a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, ismertebb nevén a Bundesliga 2015/2016-os szezonja. Ennek apropóján górcső alá vesszük a liga pár meghatározó klubját, körülnézünk a házuk táján, feldolgozzuk a nyári változásokat, történéseket. Foglalkozunk az érkezőkkel és a távozókkal, illetve átnézzük a csapatok felkészülését. Jöjjön a Schalke 04!  

Az érkezők névsora: Az első és legfontosabb dolog, Di Mateo ideje lejárt gelsenkirchenben, a kispadot a padeborni sikerkovács André Breitenreiter vette át.  A védelem tengelyébe érkezett Felipe Santana, a kékek kihasználták, hogy a brazilnak lejárt a szerződése a görög Olympiakosznál, így nem kellett fizetniük. Matija Nastasic esetében már nem mentek ilyen könnyen a dolgok, a 22 esztendős szerb belső védőért 9,5 millió eurót fizettek, azt követően, hogy tavalyi kölcsönjátékával elnyerte a klubvezetés bizalmát. Fiatal, mindössze 21 esztendős védekező középpályás érkezett Jonathan Geis személyében, aki tavaly még a Mainz csapatát erősítette. Ára 12 millió euróra rúgott, ám minden bizonnyal erre majd rászolgál. Jobb oldali bekk is érkezett, a bolgár bajnok Ludogorets számlájára 4,5 millió eurót utaltak a brazil Júnior Caicaráért, akinek mindjárt poszt riválist is igazoltak Sacha Reither személyében. A kieső Freiburgot elhagyó rutinos védőért nem kellett fizetni. Végezetül pedig egy nagy erősítés a csatársorban, Di Santo személyében, az argentin gólfelelős 6 millió eurójába került a kékeknek. Ezen felül négy fiatal (18-19 éves) tehetség is profi szerződést kapott a klubtól, neveikkel majd szezon közben ismerkedhetünk.

A távozók névsora: A 23 esztendős görög védő Kyriakos Papadopoulos kölcsönszerződése lejárt, ám a Bayer Leverkusen élt opciós jogával és 6,5 millió eurót letett az asztalra. Az osztrák válogatott bal oldali bekkje Christian Fuchs szerződése lejárt, s ingyen szerződött a Premier Leagueben szereplő Leichester Cityhez. A nigériai Chinedu Obasi kontraktusa lejárt, a felek nem hosszabbítottak, a támadó jelenleg is klub nélkül van. Jan Kirhhoff kölcsönszerződése lejárt, a védő visszatért a Bayern Münchenhez, míg Tranquillo Barnetta szabadúszóvá lett, s azóta aláírt az MLS-ben szereplő Philodelhiába. Fiatal, mindössze 19 esztendős kapusát Timon Wellenreuthert kölcsönadta a klub, a spanyol Mallorca keretét erősíti egy éven át. Végezetül pedig Dzsudzsák Balázs egykori eindhoveni csapattársa Sefferson Farfán is elhagyta a kékeket, érte 7 millió eurót tett le az emírségek béli Al-Jazira.

Mint látható igen nagy játékosmozgás volt a klubnál, kérdés, hogy az újjak milyen gyorsan tusnak beilleszkedni, illetve, hogy a távozókat hogyan tudja pótolni a klub. Halkan megjegyezzük, átnézve a két listát, nagyon úgy fest, hogy a Schalke jól igazolt és erősödött, azonban nem szabad szó nélkül elmenni a sok sérült mellett. Nem bevethető jelen állás szerint a csapatkapitány Höwedes, Uchida és Boateng sem, illetve a második számú kapus Giefer.

Játékosokra költöttek idáig: 32 millió euró
Játékosok eladásából befolyt összeg: 13,5 millió euró

Felkészülés:  Szépen és roppant tudatosan felépített felkészülésen van túl a gelsenkircheni csapat, mely két osztrák klub ellen kezdett, majd egy kis olasz, német, lengyel kóstoló is jött. A felkészülés végéhez közeledve az ellenfelek egyre nívósabbak voltak, a Porto elleni meccs, illetve a Twente elleni remi remekül szolgálta a célt. A csapat már túl van egy tétmérkőzésen is, a Német Kupában kiütéses sikert arattak a Duisburg felett. A csapattól nemzetközi kupaindulást érő helyet várnak, a cél pedig a dobogó. Meglátjuk, hogy sikerül-e, a mezőny azért igen erős. Mérleg: 8 mérkőzés, 4 győzelem 3 döntetlen és 1 vereség, 15-8-as gólarány.

A Schalke 04 szombaton kezdi meg a szezont, a Werder Bremen otthonában, nem lesz egyszerű a rajt...!

A Schalke 04 felkészülési mérkőzései:
Klagenfurt - Schalke 1-3
Wolfsberger - Schalke 3-1
Udinese - Schalke 1-1
Osnabrück - Schalke 2-3
Lechia gdansk - Schalke 0-1
Schalke - Porto 0-0
Schalke - Twente 1-1
Duisburg - Schalke 0-5

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése