2015. augusztus 21., péntek

Footgolf: A Fradi játékosai kisajátították a dobogót

A Hole Hunters Footgolf Team szervezésében augusztus 20-án az államalapítás előtt tisztelgett a sportág honi mezőnye, avagy első alkalommal került megrendezésre az I. Szent István Footgolf Kupa. A vártnál sokkal többen álltak rajthoz, a dobogót pedig kisajátították a Fradi Footgolf játékosai a felnőttek között. A remek hangulatot, a pocséknak mondható időjárás sem tudta elrontani...! 

A versenynek a  monori Paplapos footgolf pálya adott otthont. A népes mezőny a kilenc lyukú pályán háromszor masírozott végig, majd az alap flightok (így megy körbe egyszerre négy versenyző egy bíróval/pontíróval) után az eredmények tükrében új négyeseket alakítottak, s a legjobbak egymás ellenében küzdhettek a végső pontszámokért.

A verseny főszervezője Nagy Balázs így nyilatkozott a torna után - "Harminc-negyven fővel számoltunk, ehhez képest 61-en jelentek meg. Az időjárás nem volt kegyes hozzánk, az első három körben szakadt az eső és fújt a szél, de senki sem érezte rosszul magát, mindenki mosolygott. A Paplapos tulajdonosától kaptunk egy Szent István szobrot, amire minden évben felvéssük a győztes nevét. Hagyományt teremtettünk, jövőre ugyanitt találkozunk!"

A dobogót teljesen kisajátították a felnőtt kategóriában a Fradi Footgolf játékosai, az aranyéra Bogár Krisztián nyakába került, őt követte Németh Gábor, majd pedig Lengyel Béla a magyar bajnoki cím regnáló bajnoka. Béla a 3. kör után még egy ponttal vezetett, ám a 4. menetben Bogár tízzel rúgott jobbat, s fölényesen nyerte meg a versenyt.

A szenioroknál Tajtyi Róbert végzett az élen, míg a dobogóra Zsuppán Péter és Balázsi Csaba fért fel. A junioroknál Bacskai Péter, Zsuppán Donát, Kiss Roland volt a sorrend, míg a hölgyeknél Major Ila diadalmaskodott, Nagy Nixi és Pusztai Panni előtt.

Őszi Ádám

Bundesliga: Idegenben a Dortmund és a Bayern - előzetes

Észre sem vettük, s máris jön a 2. forduló a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Bundesliga)! Pénteken Dárdai Pálék hazai mérkőzése nyitja a  karikát, míg a kör a Mainz vendégjátékával zárul be. igazán nagy derbit nem láthatunk ezen a hétvégén, ám ez senkit ne tévesszen meg, nem maradunk jó foci nélkül! 

A Bayern München, a Borussia Dortmund és a Schalke 04 egyaránt kiválóan kezdte a 2015-16-os idényt, s a Wolsfburg, illetve a Leverksuen is hozta a kötelezőt, kérdés, hogy két mérkőzést követően ki marad még mindig hibátlan. A Werder Bremen és a Möndhengladbach szezonrajtja csalódásnak mondható, ők a javításért szállnak ringbe, igyekeznek elkapni a zsineg végét, s nem nagy hátrányt összegyűjteni pillanatok alatt. 

Dárdai Pál csapata a Hertha egy büntetőgóllal nyerni tudott idegenben, a folytatás pedig már itt is van, pénteken este a Werder Bremen lesz a fővárosiak ellenfele. 

A Schalke 04 szombaton a döntetlennel nyitó  újonc Darmstadtot fogadja, míg a Frakfurt és az Augsburg összecsapásán két csalódott csapat lép gyepre. A Wolfsburg a pazar rajtot vevő Köln otthonába látogat, a Leverkusen pedig Huszti Szabolcs korábbi csapatának a Hannovernek lesz a vendége.

A csillagos ötössel kezdő címvédő Bayern München a Szalai Ádámot is foglalkoztató Hoffenheim ellen játssza első idegenbéli mérkőzését, míg a szombati játéknapot az első fordulóban egyaránt hathatós pofonba belefutó Hamburg-Stuttgart duó zárja. 

A hagyományoknak megdelelően vasárnapra két találkozó marad, a Borussia Dortmund az újonc  és egyben győzelemmel debütáló Ingolstadt vendége lesz. Ami pedig a zárómeccset illeti, A Mönchengladbach a Mainz ellenében szerezheti meg első pontjait és ez fordítva is áll.

Péntek:
20:30 Hertha BSC - Werder Bremen (Eurosport 2)

Szombat:
15:30 Schalke 04 - Darmstadt
15:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg
15:30 1. FC Köln - Wolfsburg
15:30 Hannover 96 - Bayer Leverkusen
15:30 Hoffenheim - Bayern München (Eurosport 2)
18:30 Hamburger SV - VfB Stuttgart (Eurosport 2)

Vasárnap:
15:30 Ingolstadt - Borussia Dortmund (Eurosport 2)
17:30 Mönchengladbach - Mainz (Eurosport 2)

Őszi Ádám

La Liga csapatok a rajt előtt: Athletic Bilbao – körkép

Szombaton rajtol a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, ismertebb nevén a La Liga 2015/2016-os szezonja. Ennek apropóján górcső alá vesszük a liga pár meghatározó klubját, körülnézünk a házuk táján, feldolgozzuk a nyári változásokat, történéseket. Foglalkozunk az érkezőkkel és a távozókkal, illetve átnézzük a csapatok felkészülését. Jöjjön az Athletic Bilbao

Az érkezők névsora: Három fiatal labdarúgó is felkerült a második csapattól, míg három labdarúgó szabadúszóként érkezett. Gorka Elustondo a védelem belsejét erősítheti, a Real Sociedad játékosa volt, míg Eneko Bóveda a védelem jobb oldalán bevethető, s az Eibar labdarúgójaként kereste kenyerét. Javi Eraso irányítóként bevethető, a CD Legandés nem tudta megtartani. 

A távozók névsora: A csapat fiatal 20 esztendős kapuvédője Kepa a Rayo Vallecano keretét erősíti az idei szezonban kölcsönjátékosként. A másodosztály tizedik helyezettje, a CD Legandés három fiatal labdarúgót vett kölcsön a baszkoktól, Unoi BustinzaIñigo Ruiz de Galarreta, Guillermo személyében, míg Unoi Albizua szabadúszóként írt alá a klubhoz. Erik Morán a Real Zaragozát választotta. a felek nem hoztak nyilvánosságra átigazolási összeget, könnyen lehet, hogy ingyen engedték el a védekező középpályást. Több mint 200 tétmérkőzéssel a háta mögött távozott Gaizka Toquero, a 31 esztendős támadó a Deporivo Alavest erősíti a jövőben. Végezetül pedig a legnagyobb név, Iraola, a klub klasszisa lejáró szerződéssel bírt, s az MLS-be ment levezetni a New York City-hez.

A klub háza táján ezidáig nem történt pénzmozgás, kölcsönjátékosok jöttek és mentek, illetve voltak szabadúszó, lejáró szerződésű érkezők és távozók. A csapat magja egyben maradt, mely összeszokottságot és stabilitást adhat.

Játékosokra költöttek idáig:  Nulla
Játékosok eladásából befolyt összeg:  Nulla

Felkészülés:  Igen hosszú meccssor van a baszk csapat neve mögött a bajnoki rajt előtt, avagy Valverde tanítványai már túl vannak 11 mérkőzésen, 6 felkészülési találkozón és 5 téttel bíró összecsapáson. A kép roppant vegyes és itt is láthatjuk, hogy a felkészülési eredmények abszolút nem mérvadóak, tényleg csak a felkészülést szolgálják. Hat alapozó meccséből csupán egyet tudott megnyerni a Bilbao, ám amikor igazán nagy volt a tét, a csapat megmutatta, hogy mire képes. Noha az Europa-ligában, még döcögött a szerkezet, s a Zilina otthonában 0-2-ről kapott ki a csapat, ezen találkozókon nem az alap kezdőcsapat volt a pályán, ahogy a felkészülési találkozókon is mindenki kapott bizonyítási lehetőséget. A Spanyol szuperkupa párharcon azonban az a csapat játszott, mely a bajnokságban és ha feljut, az Europa-liga főtábláján ostromolni fogja az ellenfeleket, ez pedig több mint meggyőző produktumot hozott. A katalánok 4-0-ás kiütésére mindenki felkapta a fejét, a hit és az akarat ott van a csapatban, ahogyan az összeszokottság is. Mérleg (felkészülés) 6 meccs, 1 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség, 6-9-es gólarány, míg (tétmérkőzéseken) 5 meccs 2 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, 9-4-es gólarány!

Az Athletic Bilbao rövid időn belül harmadjára mérettetik meg az FC Barcelona csapatával, a nyitány az új San Mamésben következik be. 

Az Athletic Bilbao felkészülési mérkőzései:
Athletic Bilbao - Krasnodar 1-1
Athletic Bilbao - Fürth 2-3
Athletic Bilbao - Tijuana 2-0
Athletic Bilbao - Valladolid 1-1
Osasuna - Athletic Bilbao 2-0
Inter - Athletic Bilbao 2-0

Europa-liga-selejtező:
Athletic Bilbao - Inter Baku 2-0
Inter Baku - Athletic Bilbao 0-0
Zilina - Athletic Bilbao 3-2

Spanyol szuperkupa:
Athletic Bilbao - Barcelona 4-0
Barcelona - Athletic Bilbao 1-1

Őszi Ádám