2012. június 5., kedd

Felkészülés: A három EB résztvevő közül csak kettő örülhetett ma


Nemzetközi felkészülési mérkőzésen lépett pályára a mai este folyamán  Franciaország, Svédország és a társrendező Ukrajna nemzeti csapata. Egyikőjük nagy pofont kapott a három nap múlva kezdődő EB előtt.

Svédország csapata Szerbia legjobbjai ellen tartotta a főpróbát, melyet sikeresen vett. Már a mérkőzés elején  fölénybe kerültek az északiak és a 23. percben egy beadást kiejtett a kezéből Alekszics kapus, melyet az érkező Toivonen a kapuba pofozott. A szerbek egy szögletet követően nem sokkal egyenlíteni tudtak Szubotics révén. Még a vezetést is megszerezgették volna déli szomszédjaink, ám Lazovics gólját érvénytelenítette a játékvezető,, mert azt szabálytalanság előzte meg. A mérkőzést Ibrahimovic döntötte el büntetőből az 52. percben. A svéd válogatott hozta mindkét felkészülési mérkőzését, így elég magabiztosan mehet a kontinenstornára.

Svédország - Szerbia 2-1

Ismét kapott egy nagy pofont a társházigazda Ukrajna csapata. Ezúttal a Portugáliát is legyőző Törökország volt az ellenfél és az Ausztria elleni vereséget követően ezen a meccsen sem sikerült javítani. Az ukránok a mérkőzést tekintve enyhe mezőnyfölényben játszottak, ám a kapura veszélytelenek voltak. A törökök viszont gólra váltották helyzetüket a 15. percben, mikor is Erkin talált a kapuba. A 70. percben Pekternek növelte kettőre a törökök előnyét és hiába nyomtak az utolsó húsz percben az ukránok még a szépítés sem sikerült. Az ukrán csapat egy győzelemmel és két vereséggel hangolt az EB-re ami a csoportellenfelek formáját nézve nem túl jó előjel.

Törökország - Ukrajna 2-0

Franciaország harmadik felkészülési meccsét is megnyerte és remek formában van. A szenvedő fél ezúttal Észtország csapata volt, akinek Benzemáék egy négyest gurítottak. Az első játékrészben Ribery és Benzema találtak a kapuba, a második félidőben pedig Benzema szerezte második csapata pedig harmadik találatát. A hosszabbítás is hozott találatot, ugyanis Menez talált a vendégek kapujába a rendes játékidő lejárta után.

Franciaország - Észtország 4-0


Szerző: Őszi Ádám

Interjú Bank Istvánnal a Kaposvár labdarúgójával


A napokban felvettem a kapcsolatot Bank Istvánnal a Kaposvár labdarúgójával és készítettem vele egy rövid interjút, melyben az idei szezonról, jövőbeli terveiről és a pár nap múlva kezdődő kontinensviadalról kérdeztem.

Tizedik helyen zárt a csapat, sikerült a bennmaradás, hogyan értékeled az idei szezont?

Nem volt egyszerű éve a csapatnak, sok nehézséggel kellett megküzdenünk. De szokták mondani: Minden jó, ha jó a vége.  Azt hiszem, hogy ez a legjobb mondás erre a szezonra. Rengeteg döntetlent játszottunk, nem nagyon haladtunk előre a pontszámok tekintetében. Hiányoztak a győzelmek. Az utolsó hét mérkőzésünkön pedig szereztünk 14 pontot. Végül a tízedik helyen zártunk, minden Rákóczi szimpatizáns nagy örömére.

Távozik a vezetőedző Sisa Tibor, milyen embernek ismerted meg őt?
Sisa Tibort egy nagyon precíz, jó értelemben véve munkamániás edzőnek ismertem meg. Jó humora mellett megkövetelte a kemény munkát, igazi maximalista. Mindenkinél a teljesítményt nézte, csak az játszott, aki az edzéseken is száz százalékig odatette magát. Két évet dolgoztunk együtt, de az élet úgy hozta, hogy a tréner máshol folytatja a továbbiakban. Ehhez ezúttal is sok szerencsét kívánok neki.

Lehet sejteni valamit, hogy ki veszi át a csapat irányítását? (Többen Prukner László nevét emlegetik)
Erről nem hallottam még semmit, de napokon belül meg fogják nevezni az új vezetőedzőt.

Mik a jövőbeli céljaid, terveid, maradsz Kaposváron? Vagy vannak esetleg ajánlataid?
Lassan 3 éve kerültem vissza Kaposvárra. Szeretek itt lenni, itt játszani. Nem tervezem a váltást, de az élet mindig közbeszólhat.  A célom pedig… minél tovább azt csinálni, amit szeretek, vagyis futballozni.

Mi volt pályafutásod legemlékezetesebb pillanata?
Több emlékezetes pillanat volt az életemben. De talán kettőt emelnék ki. Az egyik mindenképpen az NB I-be való feljutás a Kaposvárral, ez még 2004-ben történt. Azt hiszem, hogy jelen pillanatban ez az élmény áll az első helyen. De a Győrrel szerzett bajnoki bronz is szép emlék.

Kit tekintesz példaképednek és miért ő az?
Erre nálam nagyon egyszerű a válasz. Focistaként nem lehet más, mint Puskás Ferenc. Azt hiszem, mást nem is kell mondanom, hiszen őt mindenki ismeri. A pályán és a civil életben is nagyszerű ember volt.

Nemsokára kezdődik az EB, várod már, illetve nézni fogod a mérkőzéseket?
Természetesen várom már és minél több mérkőzést szeretnék látni. Ha éppen nem edzésen leszek, a program nem lehet más, mint leülni a tv elé és a barátokkal együtt - remélhetőleg - jó meccseket nézni.

Melyik a kedvenc válogatottad és szerinted ki nyeri az Európa Bajnokságot?
Nincs kedvenc válogatottam. De a német és spanyol focit szeretem.  Ők mindenképpen favoritok nálam.

Szerinted melyik négy csapat jut az elődöntőbe az EB-n?
Nem vagyok jó tippelő, de szerintem: Németország, Spanyolország, Hollandia, Anglia

Szerző: Őszi Ádám

Interjú Szabó Zsolt vízilabdázóval, aki Franciaországban szerződött


Felkerestem régi jó ismerősömet Szabó Zsolt vízilabdázót, aki Kaposváron nevelkedett és jelenleg Franciaországban véd. Az interjú során a régi emlékekről, új csapatáról, környezetéről és terveiről kérdeztem, illetve megtudtam mit vár az EB-től.

Mikor kezdtél el vízilabdázni és milyen apropóból? 
Vízilabdázni 11-12 éves koromban kezdhettem el. Sajnos a pontos dátumra már nem emlékszem, de a mai napig szívesen emlékszem vissza arra a napra. Nagy Péter, aki az akkori csapatot vezette, ő invitált meg egy edzésre, akkor azt mondtam neki, hogy alszom rá egyet. Másnap jelentkeztem nála edzésen és ezt a mai napig az egyik legjobb döntésemnek tartom. Napok nem lennének elegek, hogy felsoroljam mind az összes élményt, amit eddig ez a remek sportág adott nekem.

Jó pár évet eltöltöttél nevelőegyesületednél, a Kaposvárnál. Hogyan emlékezel vissza ezekre az évekre?
 Mindig szívesen emlékszek vissza az edzésekre, utazásokra, mérkőzésekre, ugyan nem voltak még oly rég, de amikor úgy érzem, hogy motivációra van, szükségem akkor mindig felelevenítem magamban a szép emlékeket, amiket a csapattal, a barátaimmal, edzőkkel és mindenkivel, aki körülveszi a klubbot átéltem. Természetesen a legszebb emlékem a 2010-2011-es bajnoki címűnk az OB1/b-ben, amit igazából a szezon elején nem várt szerintem egyikünk se, de ahogyan mérkőzések és szerencsére a győzelmek jöttek egymás után, úgy egyre reálisabbá vált a feljutás elérése. Ebben természetesen a legnagyobb szerepe az új edzőnek, Bereczki Miklósnak volt, aki összerázta a társaságot és csapatot csinált belőlünk.

Eligazoltál Franciaországba. Melyik csapatnál játszol jelenleg?
Igen, tavaly augusztusban, amikor nagyban folyt otthon az alapozás és én is készültem az OB1-es szezonra akkor jött egy ajánlat az Union-Saint-Bruno Bordeaux csapatától Franciaországból, amit elfogadtam.

Hogyan tetszik az ország a környezet és a csapat?
Hát igazából az első három nap volt csak nehéz. Hirtelen egy teljesen új közösség, új város új uszoda vett körül, ami azért furcsa volt, de hamar hozzászoktam az itteni életvitelhez. Ahogy teltek a napok, hetek, hónapok könnyebb és könnyebb lett. Az ország szép nagyon sok festői szépségű táj és város van, amit az utazások során volt szerencsém látni. Bordeaux is nagyon szép város és persze nem elhanyagolható, hogy itt körülbelül nyolc hónapot nevezhetünk nyárnak, és az óceán csupán Balatonnyi távolságra van. A csapatot természetesen zömében francia játékosok alkotják, de rajtam kívül van moldáv és grúz nemzetiségű csapattársam is.

Hogy megy a kommunikáció a többiekkel, könnyedén sikerült a beilleszkedés?
A kommunikációval csak a kezdetekben volt probléma, hirtelen mindenki franciául beszélt és ez elég vicces volt, de mivel angolul beszélek ezért sok probléma nem volt a kommunikációval. Mostanra pedig már a franciát is megértem ugyan a válaszadása még csúsznak problémák, de már jobban megy, mint fél évvel ezelőtt.

Mik a jövőbeli terveid maradsz Bordeuxban vagy esetleg szeretnél továbblépni?
Hát ezt egyelőre nem tudom. A jelenlegi egyesületemhez június 31-ig szerződés köt, utána meglátjuk, hogy mi lesz. Ők szeretnék, hogy itt maradjak, áprilisban már beszélgettünk a tervekről és már új szerződést is ajánlottak, de akkor még nem akartam döntést hozni és még mindig így vagyok vele. Amit a szezon előtt megbeszéltünk és megígértek azt a mai napig megtartották és érzem, hogy számítanának rám a következő szezonban is. A héten leülünk a vezetőkkel beszélgetni a hogyan továbbró, de az esetleges többi ajánlatot is szeretném meghallgatni.  Az esetleges továbblépéstől sem zárkózom el.

 Mi az, amit szeretnél elérni pályafutásod során?
Hát szeretném, addig csinálni ameddig csak tudom és sok országot bejárni, de az álmom egy bajnoki döntő lenne a Kaposvár színeiben.

Ki a példaképed és miért ő az?
Igazából konkrét példaképem nincsen, nagyon sok nagyon jó kapus van, akikre felnézhetek, de a játékstílus alapján Szécsi Zoltán a ZF-Eger háromszoros olimpiai bajnok kapusát tudnám említeni.

Nemsokára kezdődik az EB, mit tippelsz, melyik két csapat játssza a döntőt?
Az-az igazság, hogy én már régóta szimpatizálok Anglia csapatával, de a mostani sérülés hullám miatt elég nehéz helyzetbe kerültek. Remélem, azért eljutnak minimum az elődöntőig. A döntőre nehéz lenne tippelni a német, spanyol, holland csapat nagyon erős és persze a rendező csapatokról se feledkezzünk el, mert ők mindig okozhatnak meglepetést.

Szerző: Őszi Ádám

Ronaldinho nem jön Európába, megvan új brazil csapata

Pár napja látott napvilágot az a hír, miszerint a Barcelona korábbi zsenije a 32 éves Ronaldinho beperelte csapatát a Flamengót, mely 16 millió euróval tartozik neki. A bíróság a javára ítélt, így felbontotta szerződését a klubbal és elindult a találgatás, vajon hol folytatja a brazil. A hírek arról szóltak, hogy a nevelő együttese a Gremio vagy a PSG lehet a befutó, de egyes források zsíros Kínai szerződésről is beszéltek. A találgatásoknak hamar vége szakadt, ugyanis az brazil Atletico Mineiro csapata bejelentette Roni szerződtetését.  A felek egy az év végéig szóló szerződést kötöttek egymással, átigazolási díj nem volt, mivel a szerződésbontással szabadon igazolhatóvá vált Ronaldinho. 

A zseni új csapata a harmadik helyen áll a nemrég indult brazil pontvadászatban, miután két mérkőzést követően százszázalékos a csapat. Mindkét fordulót 1-0 győzelemmel zárták és csupán gólkülönbségük végett vannak a harmadik pozícióban.

Szerző: Őszi Ádám

Hivatalos: A Chelsea bejelentette Hazard megszerzését

Hosszú hetek találgatását követően a tegnapi nap folyamán a Chelsea együttese hivatalos honlapján tette közzé a hírt, miszerint Eden Hazard a londoni klubnál folytatja pályafutását. A játékos már az ilyenkor szokásos orvosi vizsgálatokon is átesett, társaihoz pedig júliusban csatlakozik majd. Arról, hogy a 21 esztendős belga tehetség hány évre írt alá még nincsenek információk. Viszont azt tudni vélik, hogy a francia Lille csapata 33 millió fonttal gazdagodik karmesterének eladásából. Hazard az előző szezonban 48 tétmérkőzésen lépett pályára a Lille színeiben és ezeken 21 gól mellett 18 gólpasszt is kiosztott.

Szerző: Őszi Ádám

Megszerezte első győzelmét a Kemény-csapat


Magyar idő szerint ma hajnalban újabb felkészülési mérkőzést játszott a Kemény-csapat. A csapat a napokban már Vancouverben edzett és az ellenfél nem más volt, mint Kanada csapata. A mérkőzésen mutatott játékkal nem lehetünk teljesen elégedettek, de sikerült megszereznünk első győzelmünket a tengeren túli felkészülés során.

Ahogy mostanában, most is rosszul kezdtük a mérkőzést és az első negyedben nem sikerült gólt dobni, míg a hazai csapat kétszer is a hálóba talált. A második negyedet sikerült megnyerni, ám egy gólos Kanadai vezetéssel mentünk a nagyszünetre. Aztán a második félidőben beindult a magyar gépezet. A harmadik negyedben a három kapott gól mellett hét alkalommal vettük be ellenfelünk kapuját és így a mérkőzést is eldöntöttük. A záró játékrészben mindkét csapat dobálta a gólokat, de ezt a játékrészt is sikeresen hoztuk és így 13-9 arányban legyőztük Kanada csapatát.

Nos, a játék képe még mindig nem volt az igazi, a hazaiak nem képviselnek olyan játékerőt, mint USA vagy Horvátország, de egyre több jó momentumot lehet felfedezni a válogatott játékában. Reméljük a csúcsforma az olimpián éri el ismét Birosékat. A mérkőzés embere magyar részről a négy találatig jutó Kiss Gergely volt.

Utolsó tengerentúli felkészülési mérkőzését csütörtök hajnalban játssza a Kemény-csapat, az ellenfél ismét Kanada csapata lesz.

Felkészülési mérkőzés Vancouver:
Kanada–Magyarország 9–13 (2–0, 1–2, 3–7, 3–4)
A magyar góldobók: Kiss G. 4, Biros, Hosnyánszky 2-2, Steinmetz Á., Hárai, Vámos, Varga Dénes, Szivós

Szerző: Őszi Ádám

Hivatalos: Kagava a Vörös Ördögöké

Hosszú hetek óta téma, hogy a Dortmund kiválósága Kagava Sindzsi klubbot vált és Angliába a Vörös Ördögökhöz szerződik. A Dortmund csapatával az előző két szezonban bajnoki címet szerző játékosnak a szerződése jövőre lejár, melyet szerettek volna meghosszabbítani, viszont ezt Kagava nem akarta. Korábbi nyilatkozataiban elmondta, hogy gyermekkori álma, hogy az angol bajnokságban játszhasson és most ezt az ajánlatot nem lehet visszautasítani. A Manchester United hivatalos honlapján jelentette be Kagava szerződtetését. A németek ezzel egyik vezéregyéniségüket veszítik el, de nem csinálnak rossz üzletet, mivel a japán 2010-ben 350 ezer euróért igazolták le, most pedig a hírek szerint 14-17 millió euró körüli összegért vállnak meg tőle. Az ilyenkor szokásos orvosi vizsgálatokon még át kell esnie és ha mindent renden találnak, akkor alá is írhatják a szerződést a felek. Nem elhanyagolható szempont Sir Alex Ferguson csapata számára az sem, hogy ezzel a csapat ázsiai mezeladása és népszerűsége is nőhet.

Forrás: nso.hu
Szerző: Őszi Ádám