2015. május 8., péntek

Bundesliga: Ádáz harc ellenkező tétekkel - előzetes

Hétvégén immáron a 32. fordulót tapossák a német élvonal (Bundesliga) csapatai. A tét hatalmas, ki a bennmaradásért, ki pedig a nemzetközi kupaindulásért száll harcba, kevés az olyan csapat, mely hátradőlve, izgalommentesen várhatja a végjátékot.  

Igazi hat pontos kiesési rangadóval kezdődik a hétvége, a Hamburg a Freiburg csapatát fogadja. A vendég együttes 30 ponttal kieső helyen áll jelen pillanatban, míg a hazaiak 31 ponttal két hellyel előrébb tanyáznak. A Bundesliga utolsó hat csapata közül még bárki kieshet, roppant szoros a mezőny, a harc pedig ádáz. Van der Vaart csapata utóbbi két bajnokiját megnyerte, egy esetleges újabb győzelem könnyen lehet, hogy bennmaradást érne a HSV-nek. Vendég siker esetén a dolgok tovább kuszálódnak, míg pontosztozkodással a riválisok nyernek.

Szombaton aztán jön a megszokott fél négyes meccsdömping, a megtizedelt Bayern München hazai pályán fogadja az Augsburgot. Guardiola csapata már bajnok, ám a szurkolók nem lehetnek elégedettek. A csapat kiesett a kupából, elbukta Levekusen elleni fellépését, hét közben pedig megsemmisítő vereséget mért rájuk a Barcelona a Bajnokok Ligájában. Sok a sérült, szinte minden romokban, ráadásul az ellenfél nagyon motivált lesz, ugyanis hatodik Europa Liga selejtezőt érő helyét végi az Augsburg, sőt, akár még az automatikus főtáblás indulást is kiharcolhatja. 

A Hannover idén még nem nyert meccset, múlt héten pedig elfogytak a tavasszal gyűjtött pontok, a csapat visszaesett a kiesőzónába, s ha nem villant valamit, akkor könnyen a másodosztályban találhatja magát. Ellenfele a Werder Bremen azonban nem fog feltett kézzel érkezni, számukra a tét a nemzetközi kupaporond, lesik az Augsburg és a Schalke esetleges botlását.

A legnagyobb téttel azonban kétség kívül a Mönchengladbach és a Leverkusen összecsapása bír, a felek egymás ellen meccselhetik le a harmadik és a negyedik hely sorsát, avagy az automatikus Bajnokok Ligája indulást és a selejtezőt érő helyet. A Gladbach előnye két pont, így a döntetlen nekik kedvez.

A Borussia Dortmund otthon fogadja Dárdai Pál csapatát, a berliniek matematikailag is szeretnék bebiztosítani jövő évi tagságukat, míg a BVB az Europa Liga indulásra hajt, illetve utolsó előtti hazai meccsét vívja Jürgen Kloppal a kispadon. A Frankfurt és a Hoffenheim összecsapása utóbbinak fontos, Szalai Ádám csapata a nemzetközi kupaindulást érő hatodik helyre hajt, míg a Frankfurt mér bennmaradt, és a nemzetközi porond is távoli. A játéknapot a Stuttgart utolsó esélye zárja, a Mainz taszíthatja a Bundesliga 2-be a sváb együttest. A tét tehát hatalmas lesz hazai részről, míg a vendégek a Frankfurt cipőjében járnak, nincsen tétje a meccsnek...!

Vasárnapra két mérkőzés marad, a kiesés elől menekülő Padeborn hazai pályán fogadja a Wolfsburgot, melynek immáron csak két pontos előnye van a második helyen. Három perce nem nyertek a Farkasok, az újonc pedig sebzett vadként küzd élvonalbeli  tagságáért, igen jó meccsre van tehát kilátás. A Köln hátradőlve focizhat, míg a Schalke egy győzelemmel biztosíthatja Europa Liga indulását.

Péntek:
máj. 8 20:30 Hamburger SV - Freiburg (Eurosport 2)

Szombat:
máj. 9. 15:30 Bayern München - Augsburg
máj. 9. 15:30 Hannover 96 - Werder Breman
máj. 9. 15:30 Mönchengladbach - Bayer Leverkusen (Eurosport 2)
máj. 9. 15:30 Borussia Dortmund - Hertha BSC
máj. 9. 15:30 Eintracht Frankfurt - Hoffenheim
máj. 9. 18:30 VfB Stuttgart - Mainz (Eurosport 2)

Vasárnap:
máj. 10. 15:30   Paderborn - Wolfsburg (Eurosport 2)
máj. 10. 17:30   FC Köln - Schalke 04 (Eurosport 2)

Őszi Ádám

Manchester City: Brazil ékpárt kaphat Agüero

Nyáron komoly személyi változások várhatóak a Manchester City labdarúgócsapatánál. Nem csak edzőt, de kulcsjátékosokat is cserél, igazol majd a klub, ezt azért sem feltételes módban írtuk, mert biztos tényeken alapul az állítás. A csatárposzt nagyon érzékeny kérdés, Agüero brazil válogatott ékpárt kaphat. 

Biztosra vehető Yaya Toure távozása, ezt maga a játékos mondta el, míg Sagna és Nasri távozása is szóba került az utóbbi hetekben. Habár Agüero mellett kiváló csatárok alkotják a keretet, mégis egyedül maradhat az argentin. Jovetic ismételten sérült, nem jött be az angol kaland, nagy valószínűséggel lecsap rá egy olasz csapat, ahogy Dzeko is Itália felé veheti az irányt, nem kér többet a Polgárokból. A télen szerződtetett Bony ezidáig nem hozta vissza 33 millió eurós vételárát, mindössze egy gólnál jár.

Változás kell tehát a támadószekcióban, itt jön szóba a Hoffenheim támadója Roberto Firmino. A 23 esztendős brazil válogatott csatár fantasztikus szezont fut, s ott van a Selecao Copa America keretében. Európa szinte minden szegletéből érdeklődnek iránta, így klubcsapata igen jó summára számíthat. A Daily Mirror szerint a Manchester City 27 millió eurós ajánlattal rukkolhat elő. 

Persze előbb el kellene dönteni, hogy ki lesz a csapat vezetőedzője...! Ami már lehet, hogy megvan, csak a közvélemény nem tud még róla, s a háttérből már az új tréner dirigál, kívánságlistázik.

Őszi Ádám