2015. november 30., hétfő

Jamie Vardy mesébe illő története

Napjainkban Jamie Vardy neve folyik a csapból is, s teljesítményét jól tükrözi az is, hogy az Aranylabda lista szűkítésének napján is jut rá idő, hírérték, sőt személy szerint szívesebben írok róla, mint a három nagy jelöltről. Szeretném, ha minél több ember megismerné az ő karrierjét! Következzék egy mesébe illő történet, bemutatjuk Jamie Vardy életét. 

A kezdetek kezdete és a nagy csalódás
Hideg téli napot írtunk, 1987. január 11-én Sheffieldben! Ez a nap Jamie Vardy születésének napja, ekkor azonban még senki sem gondolta, hogy profi labdarúgó lesz a kis Jamieből. Sőt, 16 esztendősen 2003-ban is csak álomnak tűnt, nem, hogy a Premier League, de még a profi karrier is. Vardye ekkortájt a Sheffield Wednesday akadémiáján rúgta a bőrt nagy lelkesedéssel, ám közölték szüleivel, hogy gyermekük túl kicsi, alkalmatlan a labdarúgásra, ezért megválnak tőle. Nem is sejthetjük, hogy mekkora lehetett a csalódottság egy 16 esztendős ifjúban, ezt ő maga tudná csak elmesélni, ám tény ami tény, maradt az amatőr labdarúgás, s a nyolcadosztályú Stocksbridge Park Steel csapata. A "kis" Vardy idő közben aztán 178 centi magasra cseperedett, s gyári munkára kényszerült annak érdekében, hogy legyen egy kis pénze.

Felgyorsultak az események
Talán már maga Vardy is beletörődött a sorsába, hiszen 23 esztendős volt, s még mindig amatőrként szerepelt az angol nyolcadosztályban. Jött azonban egy lehetőség, a hetedosztályban szereplő Halifax Town vezetőségétől, Vardy belement a váltásba, adott egy esélyt magának, s utólag visszatekintve milyen jól is tette ezt. Igaz csak egy osztálynyi különbség volt korábbi csapatához képest, ám a ligában az év játékosának választották azt követően, hogy 27 góllal zárta első és egyben utolsó szezonját a Halifax színeiben. A hatodosztályt mint lépcsőfok kihagyta, az ötödosztályú Fleetwood Town vitte el, mellyel kiharcolta a feljutott, a sikerből  31 góllal vette ki a részét. 

Rekordösszeg egy amatőrért, az áttörés pillanata
A 2012-es naptári esztendőt tapostuk, a Championshipben (másodosztályban) szereplő Leicester City pedig felfigyelt Vardy produktumára. A klub játékosmegfigyelői látták benne a lehetőséget, így javaslatukra a klub rekordot jelentő 1 millió fontot adott Vardy játékjogáért a Fleetwood Town csapatának. Amatőr játékosért Angliában még soha nem adtak ekkora összeget. Ez volt a fordulópont, a szerződés aláírása, amikor azt mondhattuk, hogy profi lett az amatőrből, a kis srácból, akit a Sheffield Wednesday alkalmatlansága miatt elküldött edzéseiről. Ekkor azonban még ott volt a legnagyobb feladat Vardy előtt, bizonyítani rátermettségét, s meghálálni a  belé plántált bizalmat.

Minden kezdet nehéz, ez is az volt...
Nagy szintet ugrott Vardy, megváltozott az egész élete, életvitele egyik pillanatról a másikra. Eddig is az élete volt a foci, most azonban már a hivatásává is vált. Új társak, új közeg, maga a profizmus, edzésmunka béli különbségek, mindent meg kellett szoknia. Első szezonja ennek jegyében telt, 26 mérkőzésen kapott lehetőséget, s mindössze 4 alkalommal talált az ellenfelek kapujába. A 2013-2014-es évad azonban már más alapokon nyugodott minden, a Leicester City a feljutásért küzdött, Vardy pedig a hátára vette a csapatot, a közönség kedvence lett. Végül 16 gólig jutott, csapata pedig megváltotta a Premier League tagságot. Belekóstolni a világ egyik, ha nem a legjobb bajnokságának légkörébe, igazi jutalomjátéknak tűnt, ez azonban már a következő bekezdés...

A Premier Leagueben 
A legnagyobbak között nem teljesített jól a Leicester, úgy tűnt, tényleg csak jutalomjátékról van szó, s a gárda egy évnyi tagság után visszasüllyed a másodosztályba. A sikeredző Nigel Pearson azonban felrázta csapatát, mely olyan végjátékot futott, melyre senki nem számított. Utolsó tizenöt mérkőzésén remekelt a csapat, de ha csak az utolsó tíz forduló alatt megszerzett pontokat nézzük, a később bajnoki címet nyerő Chelsea mögött második volt a csapat mindössze egy pontnyi lemaradással. Jamie Vardy 5 góllal zárta első szezonját a legnagyobbak között, a sikeredző Nigel Pearson pedig leköszönt, átadta a helyét az olasz sikeredzőnek, a szaktekintélynek számító Claudio Ranierinek. 

Claudio Ranieri és a kiteljesedés  
Elérkeztünk a jelenbe, 2015-2016, egy hatalmas sorozat kezdte. A Leicester City 14 forduló után harcban van a bajnoki címért, s több sztárcsapatot megfricskázott, míg Jamie Vardy 14 gólnál tart, vezeti a Premier League góllövőlistáját toronymagasan, s a hétvégén a Manchester United ellen szerzett góljával egy olyan rekordot adott át a múltnak, melyről azt gondoltuk, hogy nagyon sokáig még megdönthetetlen lesz. Korábban Ruud Van Nistelroy a Manchester United színeiben tudott zsinórban tíz mérkőzésen eredményes lenni, Vardy most a 4. forduló óta nem hagyta el a pályát rúgott gól nélkül, így az új rekord az övé, immáron zsinórban 11 mérkőzésen talált be. Sorozatát hétvégén a Swansea ellenében folytathatja, vagy éppen szakíthatja meg. Piaci ára borzasztó gyorsan emelkedik, sokszorozódik, s természetesen a pletykák is megszaporodtak vele kapcsolatban. Egy azonban biztos, Claudio Ranieri nagyon megtalálta a helyét, az olasz szakember keze alatt teljesedett ki. Idén bemutatkozhatott az angol nemzeti csapatban, s úgy fest, hogy törté a Franciaország  és a kontinenstorna címszóval is bővülhet majd. Azt, pedig, hogy akkoron kinek a játékosa lesz, előre nem tudhatjuk, egyes pletykák már arról szóltak, hogy a Real Madrid már most télen megszerezné, de a Borussia Dortmund is szívesen látná a soraiban.

Kíváncsian várjuk a Vardy-story következő fejezeteit...

Őszi Ádám

Aranylabda: Három fősre szűkült a jelöltlista!

Hétfőn a kora délutáni órákban szőkítették az év legjobbjainak járó díjak eddigi bő listáját, s immáron minden kategóriában csak hárman állnak versenyben, így az Aranylabdáért, a legjobb edzőnek járó díjért, a legszebb gólért és a női kategóriában osztott elismerésekért egyaránt. A legfőbb kérdés, mely mostantól a labdarúgó közeget foglalkoztatja nem más, mint? Messi, Neymar, vagy Cristiano Ronaldo!? 

Vasárnap este még 23 labdarúgó volt esélyes a 2015-ös Aranylabdára, mostanra azonban már tudjuk, hogy nem született meglepetés, a szűkített három fős listán két katalán, s egy madridi labdarúgó maradt, ahogyan azt várni lehetett, Messi és Ronaldo mellé Neymar férkőzött idén. 

Hogy ez a realitás talaja-e? Nos, relatív a dolog, sok a magát szurkolóként önkéntes szakértőnek aposztrofáló futballbarát, illetve az a tény is ott lebeg az éterben, miszerint a korrupció virágzik az életben, ez pedig a labdarúgást és annak legfelsőbb vezetését is megingatta már idén. Ki, mivel ért egyet? Azt kell, hogy mondjuk, relatív, de nem számít, ugyanis ezek puszta tények, melyek immáron megváltoztathatatlanok. Nem, nem fért fel a listára CR-t nem tudta letaszítva Luis Suarez, vagy éppen Robert Lewandowski, akit titkon odavártak páran a portugál helyére.

Az év edzője díj jelöltei között újfent ott van Pep Guardiola, míg Lionel Messi a Puskás-díjra jelölt találatok között is megtalálható, ezt a három gólt később egyesével bemutatjuk. Ami a női vonalat illeti, számomra ez egy kicsit ingoványos terület, kollégám Gavalovits Sándor jobban tudna állást foglalni, lévén ez az ő szakterületének számít. 

A 2015-ös FIFA Aranylabda jelöltjei: 
Cristiano Ronaldo (portugál/Real Madrid)
Lionel Messi (argentin/Barcelona)
Neymar (brazil/Barcelona)


A 2015-ös év legjobb edzője díj jelöltei:
Pep Guardiola (spanyol/Bayern München)

Luis Enrique (spanyol/Barcelona)
Jorge Sampaoli (argentin/chilei válogatott)

A 2015-ös év legjobb női labdarúgója cím jelöltei:
Carli Lloyd (amerikai/Houston Dash)
Mijama Aja (japán/Okayama Yunogo Belle)
Célia Sasic (német/1.FFC Frankfurt)

A 2015-ös esztendő legjobb edzője díj jelöltei női csapatkategóriában: 
Jill Ellis (amerikai/amerikai válogatott)
Mark Sampson (walesi/angol válogatott)
Szaszaki Norio (japán/japán válogatott)

A Puskás-díj jelöltei 
Alessandro Florenzi (olasz/AS Roma)
Wendell Lira (brazil, Goianésia)
Lionel Messi (argentin, Barcelona)

Őszi Ádám

MLS: Kevés volt a nagydöntőhöz a Red Bulls győzelme

Mire nyugaton elharsant a visszavágó megkezdését jelző sípszó, addigra keleten már eldőlt, hogy a Portland Timbers lesz a finalista. A Crew két gólos előnnyel érkezett a Red Bulls Arénába, s bár vereséggel búcsúzott, ezt egyetlen Columbus szurkoló sem bánta, csapatuk ugyanis megőrizte a hazai pályán megszerzett előnyt, melyből Marsch csapata csak faragni tudott. 

New York Red Bulls - Columbus Crew 1-0 (0-0)
Helyszín: Harrison, Red Bulls Aréna: 25219 néző; Vezette: B. Toledo
Gólszerző: Abang (90+3.) ill. -

Noha a visszavágó toronymagas esélyesének számított a Red Bulls, a két gólos hátrány, idegenben lőtt gól nélkül igen hathatósnak tűnt. Egy Crew találat könnyen a párharc végét eredményezhette volna, így taktikusan, a védelemre is ügyelve kellett játszania Marsch csapatának. Hathatós mezőnyfölény és kísérleti mutató, ez jellemezte a hazai csapat produktumát, ám ezt a sportágat gólra játsszák, Clark szépen lehúzta a rolót. Emellett pedig azért a vendégeknek is akadt lehetősége, de Robles is jól tette a dolgát a gólvonalon. Sőt, a 8. percben bravúrt kellett bemutatnia Kamara lövésénél, hamarjában meleg volt a pite. Alaphelyzetben a 2-0 "csak" a hosszabbításra lett volna elég, 3-0 kellett volna a fordításhoz, ám ha a Crew betalál, a Red Bulls számára már csak négy gól jelentett volna továbbjutást. Bizonyára érzik a súlyát annak, hogy kapott gól nélkül, egy szinte tökéletes meccsre lett volna szükség. Bár sokkalta több lövési kísérletet mutatott fel a Red Bulls, ezek kevésbé voltak említésre valóak, mint a Crew kontrái, melyek többször ültek, s nagy veszélyt jelentettek. Robles volt az, aki meccsben tartotta a Red Bullst, a 38. percben is hatalmasat védett. 

A fordulást követően sem volt sok nagy hazai lehetőség, igaz a Crew kontrái is elmaradtak, veszélytelenebbé váltak, igaz az idő az ő malmukra dolgozott. Kljasten 73. percben elengedett kellemetlen lövésénél Clark résen volt, így szögletre mentett a vendégek hálóőre. A végjátékra sem érkezett meg az első Red Bulls gól, elkeseredett támadásokat, s elemeire eső védelmet láthattunk, melyen mint forró kés a vajon lehetett áthatolni, ennek pedig majdnem meg is lett az eredménye, ám a vendég gól elmaradt. A ráadásban tűzijáték alakult ki a Crew kapuja előtt, melynek végén Abang a kapuba csúsztatott, s még másfél perc hátra volt a ráadásból. A vége roppant meleg volt, csupán a kapufa állt a hosszabbítás útjába, Clark már verve volt, ám a hazai kapuvas a vendégek oldalára állt. A hármas sípszó a Columbus Crew nagydöntőbe jutását jelentette.

A nagydöntőt december 6-án vasárnap rendezik a Columbus Crew stadionjába, az ellenfél az FC Dallast kiejtő, Portland Timbers lesz.

Őszi Ádám

MLS: Első nagydöntőjére készülhet Tom Hansk kedvenc csapata

Megnyerte a keleti főcsoportdöntőt Tom Hanks kedvenc labdarúgócsapata, a Portland Timbers, mely ezzel történelmet írt, először lesz résztvevője a nagydöntőnek. A hazai pályán megszerzett előnyét megtartotta Porter csapata, bár volt pillanat, amikor meleg volt a pite. 

FC Dallas - Portland Timbers 2-2 (0-0)
Helyszín: Frisco, Toyota Stadion: 20966 néző; Vezette: I. Elfath
Gólszerzők: Hollingshead (68.), Perez (73.) ill. Adi (54.), Melano (90+5.)
Tj: a Portland Timbers 5:3-as összesítéssel

Kemény mérkőzésre volt kilátás, ráadásul mindenki tudta, hogy a Dallas idegenben lőtt gólja még nagyon sokat jelenthet a végelszámolásban, így a Timbers számára is fontos volt, hogy ezt megtegye a Toyota Stadionban. Szűk negyed óra után, ez akár meg is lehetett volna, ám Gonzalez bravúrosan hárítani tudott, ezzel őrizve a hazai reményeket. Az első valamirevaló hazai helyzetre bő fél órát kellett várni, ám ahogyan Gonzalez, úgy a túloldalon Kwarasey is résen volt, s hatalmas reflexvédést mutatott be egy tiszta, közeli fejesnél. Ezzel gól nélküli döntetlenre hozták a csapatok, a kapusok az első felvonást.

A fordulást követően aztán megszaporodtak az események, az 54. percben egy szélről beadott labdával Adi fordult meg, s lőtt a hálóba mintegy kilenc méterről, ezzel megszerezte azt a bizonyos idegenben lőtt gólt, mellyel a Dallas is rendelkezett az odavágót követően. Ekkor azt hihettük volna, hogy megrogyik Pareja csapata, ám nem így lett. A 68. minutumban egy zseniális löbbölés Hollingshead lábát találta meg, a labda pedig egy elegáns és egyben hanyag mozdulatot követően pihent meg a hálóban. Ez önmagában még kevés lett volna, ám Perez újra betalált a szezon során immáron sokadszor, a 73. percben pokolivá vált a hangulat, a sebzett vad megérezte a vérszagot. Egy gól, csak egy gól, ennyi kellett volna a hosszabbításhoz a Dallas számára, így mindent egy lapra feltéve, védelmét feladva támadott a hazai csapat, melyet Gonzalez tartott meccsben, amikor egy kiugratást követően lecsente a labdát a kilépő támadó lábáról. A Dallas számára a ráadás második percében adatott meg a meccslabda, ám egy védekező játékos bele tudott blokkolni a lövésbe, melyből így csak szöglet lett. Az i-re a pontot a ráadás harmadik percében beálló Melano tette fel az utolsó másodpercekben, egy testcsellel elküldve védőjét, majd a kapust is és az alapvonalról külsővel a kapuba pöckölt. 

Ezzel a Portland Timbers története során először készülhet nagydöntőre, ellenfelük a New York Red Bullst búcsúztató Columbus Crew lesz.

Őszi Ádám