2015. szeptember 3., csütörtök

Eb-selejtező: Hatalmas holland égés hazai pályán!

Itt a finis, közeledik az Eb-selejtezők vége, októberben kiderül, hogy mely válogatottak lesznek ott a jövő évi franciaországi kontinensviadalon, s kik lesznek azok, akik pótselejtezőt vívhatnak. A tíz mérkőzéses sorozat hetedik mérkőzéseit játszották az 'A' jelű kvartett résztvevői. Feje tetejére állt a világ, Hollandia hazai pályán szenvedett vereséget, míg Izland gyakorlatilag fél lábbal kint érezheti magát. A csehek is hatalmas lépést tettek, míg a törökök buktak, Lettországnak köszönhető az, hogy a hollandok nem kerültek még nagyobb gondba! Indulhat a számolgatás... 

Hollandia - Izland 0-1 (0-0)
Helyszín: Amszterdam, ArenaA: ??? néző; Vezette: Milorad Mazic
Gólszerzők: ill.  Sigurdsson (51-büntető)
Sárga: Van der Wiel (50.) ill.  Sigthorsson (33.), Arnasos (59.), Saevarsson (80.)
Kiállítás: Martins Indi (33.) ill. -

Hollandia: .Cillessen - Van der Wiel, De Vrij, Martins Indi, Blind - Wijnaldum (Promes 80.), Klaassen, Robben (Narsing 31.), Sneijder, Depay - Huntelaar (Bruma 40.). Kapitány: Danny Blind

Izland: Halldorsson - Skulason, R. Sigurdsson, Arnason, Saevarsson - Bjarnason, Gunnarsson (Skulasson 86.), G. Sigurdsson - Bödvarsson (Finnbogason 78.) - Sigthorsson (Gudjohnsen 64.), Gudmundsson. Kapitány: Lars Lagerback

Izland csoportelsőként érkezett meg Amszerdamba, a holland nemzeti csapat pedig csak a kvartett harmadik helyén állt, s hátrafelé is kacsintgatniuk kellett, ugyanis pontvesztés esetén a törökök rohamával is számolniuk kellett. Sok volt a kérdőjel, a mérkőzés képe azonban nem hozott meglepetést, hathatós holland nyomás, védekezésre, illetve kontratámadásokra építő északiak. Sorjáztak a hazai kísérletek, próbálkozások, ám hatalmas ziccert, nem sikerült kialakítani, s a semmiből jövő bombagól sem érkezett, ellenben hathatós fordulatot vett a mérkőzés. Előbb a 31. percben Arjen Robben sérült meg, s kellett lecserélni, majd pedig Martins Indi követett el amatőr hibát, összegabalyodott egy izlandival, földre kerültek, s elcsattant egy jól látható szándékos ütés...! Egyből villant a piros, vitatkozni is felesleges volt a jogosságáról. Ezen két eseménysor merőben átírt mindent, s hatalmas füttykoncertet hozott Danny Blind kapitány cselekedete, miszerint egyetlen klasszikus befejezőjét Huntelaart lecserélte, s helyére védőt hozott be Bruma személyében. Mondani sem kell, a hollandok számára egy döntetlen is vereséggel ér fel jelen helyzetben, így érthető volt a publikum reakciója hazai környezetben. 

A második félidőben tetéződtek a holland problémák, egy roppant meggondolatlan és rosszul kivitelezett becsúszást láthattunk Van der Wiel kivitelezésében. A játékvezető a büntetőre mutatott, s bár Sigurdsson nem végezte el túl jól a tizenegyest, Cillessen beleért, de hárítani nem tudott. A meccset is lezárhatta volna Izland az 54. percben Gudmundsson a kapufát találta telibe. Erőlködtek a hollandok, Sneijder lövéssel próbálkozott, ám Halldorsson résen volt. Izland nem elégedett meg az egy gólos előnnyel, nem csak a védekezésre koncentráltak, benne volt a találatban a meccset lezáró második vendég gól, mely Cillessen védésén múlott. A 79. percben szépen alakítottak ki helyzetet a hollandok, ám Wijnaldum lövése 16 méterről csemege volt. Sokkalta több volt a szituációban...! Sokasodtak az izlandi gondok, Halldorsson újfent góltól mentette meg csapatát a 81. minutumban, huszáros holland hajrára volt kilátás. A 88. percben Sneijder lábában volt az egyenlítés, ám Halldorsson  leért a bal alsóhoz, ezen az estén a kapuvédő lehúzta a rolót. Amennyiben jók az információink, Hollandia egy roppant hosszú veretlenségi sorozatot zár ezzel, 37 hazai tétmeccsen nem találtak legyőzőre, több mint tizenöt esztendeje. Eb-selejtezőt 1952-ben vesztett utoljára hazai pályán az Oranje. Ez is jelzi, hogy micsoda tett ez az északiaktól, akik fél lábban már az Eb-n érezhetik magukat.

Danny Blind vesztes mérkőzésen mutatkozott tehát be a holland kispadon, ez a vereség pedig azt jelenti a többi eredmény tükrében, hogy a hollandok továbbra is csak harmadikok a csoportban. A lettek révén a török előzést megúszták, ám a csehek és az izlandiak igencsak lőtávon kívülre kerültek, realitásnak a pótselejtező tűnik...!

Csehország - Kazahsztán 2-1 (0-1)
G: Skoda (74., 86.) ill. Logvinenko (21.)

Ráijesztett szurkolóira a cseh nemzeti csapat,  Kazahsztán a 21. percben ugyanis vezetést szerzett, s szépen tartotta is azt, ám a végjátékra elfogyott az erő, góllá, aztán gólokká érett a hathatós hazai fölény. Skoda duplázott, a csehek pedig szintén nagyon közel kerültek a kijutáshoz.

Törökország - Lettország 1-1 (0-0)
G: Inan (77.) ill. Sabala (90+1.)

A törökök gyakorlatilag kapujához szegezték a lett válogatottat, ám ennek ellenére a gól nem jött, csak a 77. minutumban Inan révén Arda Turan passzát követően. Ez is elég lett volna a három ponthoz és ahhoz, hogy megelőzzék Hollandiát és lépéselőnybe kerüljenek az egymás elleni derbit megelőzően, ám a ráadásban jött a lett gól, mely sokkolta Törökországot, s "megörvendeztette" a szomorú holland szurkolókat, akik most még legyintenek erre, ám később tiszta fejjel majd rájönnek, mit is jelent ez.


Őszi Ádám