2014. március 5., szerda

VB 2014: könnyed francia siker a hollandok ellen

Nemzetközi felkészülési mérkőzésen, a játéknap egyik, ha nem a legjobban várt mérkőzésén fogadta a francia labdarúgó-válogatott Hollandia nemzeti tizenegyét, s győzte le 17 esztendőnyi böjtöt követően. 

Franciaország - Hollandia 2-0 (2-0)
G: Benzema (32.), Matuidi (41.) ill. -

Deschamps legényei Párizsban a Stade de France gyepén teltház előtt fogadták Van Gaal csapatát. A Robben nélkül felálló, ám így is acélosnak mondható holland csapat és az egyre jobban muzsikáló gallok egymásnak feszültek, nem puhatolóztak, helyenként szép és látványos futballt produkálva. A Real Madrid színeiben mondhatni újjászülető Karim Benzema volt az, aki vezetéshez juttatta a franciákat a 32. percben, majd a hazai stadionban játszó PSG játékos Blaise Matuidi duplázta meg az előnyt az első játékrész végén. A második félidő mondhatni unalomba fulladt, nyoma sem volt a szép játéknak, Deschamps "matrózai" megőrizték két gólos előnyüket és 17 esztendő után ismételten győzelmet könyvelhettek el az oranje ellenében.

Őszi Ádám

VB 2014: Sturridge az angolok hőse; Ecuador 3-0-ról jött vissza és győzött!

Nemzetközi felkészülési mérkőzésen fogadta Dánia nemzeti tizenegyét Anglia, mely egy a hajrában lőtt Sturridge góllal kerülte el a hazai blamát. Az Ausztrálok mérkőzése igazi erődemonstrációba torkollott Ecuador ellen, ám a dél-amerikaiak visszajöttek a meccsbe és  3-0-ról fordítottak. 

Anglia - Dánia 1-0 (0-0)
G: Sturridge (82.) ill. -

A kezdő sípszó harsanásától, egészen a mérkőzés végéig jelentős mezőnyfölényt és dominanciát tudhatott magának Hodgson csapata, ám a szigetországiak hosszú időn át nem tudtak a kapuba találni, pedig nem voltak próbálkozások híján. Angliában mindig nagy az elvárás és általában nagy a pofára esés, ezt azonban ma sikerült elkerülni, Sturridge 82. percben lőtt góljának köszönhetően, melyet Lallana készített elő.

Ausztrália - Ecuador 3-4 (2-0)
G: Cahill (8., 32.), Jedinak (15.) ill. F. Martinez (57.), Castillo (61.-büntető), E. Valencia (77.), Mendez (90+2.)
Kiállítva: Langerak (58.) ill. -

Erődemonstrációnak, egy hatalmas Ausztrál sikernek indult az Ecuador elleni mérkőzés, ám hatalmas fordítás lett belőle. Hiába vezetett Cahill vezérletével bő harminc percnyi játék után 3-0-ra Ausztrália, ajava csak ezután következett. Martinez az 57. percben egyenlített, majd Langerak a kiállítás sorsára jutott, Ecuador pedig Castillo révén büntetőt értékesített, ettől fogva pedig újra nyílt volt a párharc. A 77. percben Valencia révén már egál volt, a slusszpoén azonban a hosszabbításra maradt, ekkor Mendez Ecuador javára eldöntötte a meccset. 

További felkészülési meccsek:
Törökország - Svédország 2-1 
Wales - Izland 3-1
Luxemburg - Zöld-foki szigetek 0-0
Marokko - Gabon 1-1
Namíbia - Tanzánia 1-1

Őszi Ádám

VB 2014: Besültek a bosnyákok; Falcao nélkül Kolumbia sem az igazi

Nemzetközi felkészülési mérkőzésen lépett pályára az egyaránt vb-résztvevő bosnyák és kolumbiai nemzeti tizenegy, ám egyik csapat számára sem termett babér ellenfelével szemben. A balkáni csapat Egyiptom ellenében maradt alul, míg  Kolumbia Falcao hiányában csupán döntetlent tudott kiharcolni hazai környezetben Tunézia legjobbjaival szemben. 

Bosznia és Hercegovina - Egyiptom 0-2  (0-0)
G: - ill. Gedo (52.), Salah (64.)

Ezúttal besült a Dzeko-Ibisevic csatárduó, ezen tény pedig egybefonódott a bosnyák csapat vereségével, mely Egyiptom ellenében maradt alul hazai publikuma előtt. Gól nélküli első félidőt követően Gedo az Al Ahly csatára talált a kapuba, majd az "egyiptomi messi" becenévre hallgató, immáron a Chelsea mezét viselő Salah duplázta meg csapata góljainak számát, s mint kiderült állította be a végeredményt.

Kolumbia - Tunézia 1-1 (1-1)
G: J. Rodriguez (20.- büntető) ill. Khazri (35.) 

Sokan a világbajnokság titkos favoritjaként beszélnek, beszéltek Kolumbia csapatáról, mely roppant kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott az utóbbi időben és könnyedén kvalifikált. Igen ám, de Falcao megsérült ez pedig sokakban kételyeket keltett, így kíváncsian várták, hogy mire lesz képes a csapat a "Tigris" nélkül. Nos, nem sikerült legyőzni Tunézia csapatát! A 20. percben Rodriguez még büntetőből vezetést szerzett, ám a túloldalon Khazri egalizálni tudott. Szokás mondani, hogy egy fecske nem csinál nyarat, de higgyék el Falcao kaliberű játékos minden csapatból hiányozna.

A magyar csapattal egy selejtezőcsoportba kerülő Észak Írország gól nélküli döntetlent játszott Cipruson.

További felkészülési meccsek:
Ciprus - Észak Írország 0-0
Csehország - Norvégia 2-2
Izrael - Szlovákia 1-3
Andorra - Moldova 0-3
Macedónia - Lettország 2-1
Szenegál - Mali 1-1

Őszi Ádám

VB 2014: Neymar tripla, brazil örömjáték

A Neymar vezette brazil válogatott számára nem okozott különösebb gondot a Dél-afrikai csapat, mely hazai környezetben sima vereséget szenvedett a nyári torna házigazdájától. Nem sikerült azonban minden vb-résztvevő számára ilyen fényesen az a mai nap, a görög csapat hazai közönsége előtt szenvedett vereséget ázsiai ellenfelétől, míg Ghána nem bírta a balkáni levegőt. 

Dél-Afrika - Brazília 0-5 (0-2)
G: - ill. Oscar (10.), Neymar (40., 46., 90+1.), Fernandinho (80.)

Ahogyan arra számítani lehetett, könnyed játékkal aratott magabiztos győzelmet Luiz Felipe Scolari csapata, mely hamar, már a 10. percben vezetést szerzett Oscar révén. A dél-amerikai csapatban ezúttal is vezéregyéniség volt a Barca üdvöskéje Neymar, aki előbb az első felvonás végén talált a kapuba, ráadásul kötényt adva a kapusnak. A második félidőben aztán remek felkonferálást, kiugratást kapott csapattársától és a kifutó kapus felett a kapu közepébe emelt. A brazil csapat afrikai teljesítményére Fernandinho tette fel a pontot, sokáig így gondoltuk, ám a hosszabbításban ismételten jött Neymar és megszerezte csapata ötödik, önmaga harmadik gólját. Vajon lesz aki nyáron megállítja a brazil csapatot?

Görögország - Dél-korea 0-2 (0-1)
G: - ill. Park Chu-Young (18.). Son Heung-Min (55.)

A magyar válogatottal egy selejtezőkvartettbe sorsolt görög csapat csúfos vereséget szenvedett hazai közönsége előtt, miután a szintén vb-résztvevő Dél-Korea két góllal jobbnak bizonyult. Felkészülési meccs ide, vagy oda, ez jelzés értékű. Az ázsiai ország erődemonstrációt tartott Európában és bemutatta, milyen fegyelmezetten tud játszani, védekezni.

Montenegró - Ghána 1-0 (1-0)
G: Damjanovic (1.-büntető) ill. -

Ghána nemzeti csapata vb-résztvevőként utazott a Balkánra, ahol azonban nem sok babér termett számukra, nem tudták feltörni kilencben perc alatt Montenegró védőfalát. A találkozó végkimeneteléről egy az első percben megítélt, majd Damjanovic által értékesített büntető döntött.

Algéria - Szlovénia 2-0 (1-0)
G: Soudani (45+2.), Taider (56.)
Ghána legjobbjaival ellentétben Algéria nem égett meg európai ellenfelével szemben és magabiztos győzelmet aratott nyugati szomszédunk felett.

Nem ugorhatunk át két másik mérkőzésen szó nélkül, a magyar válogatott lekötött a héten több barátságos mérkőzést például Kazahsztán és Albánia ellen. A kazah csapat 1-1-es döntetlent játszott Litvánia ellen, míg Albánia két góllal jobbnak bizonyult Málta legjobbjainál.

További felkészülési meccsek:
Litvánia - Kazahsztán 1-1
Albánia - Málta 2-0
Bulgária - Fehéroroszország 2-1
Azerbajdzsán - Fülöp-szigetek 1-0
Mauritánia - Niger 2-0
Zambia - Uganda 2-1
Burkina Faso - Comoros 1-1
Mozambik - Angola 1-1
Kongó - Líbia 0-0

Őszi Ádám

VB 2014: Győzelemmel hangoltak az oroszok; csúfos kudarccal Irán

A kora délután megrendezésre kerülő nemzetközi felkészülési mérkőzések közt nem volt bombapárharc, azonban a Brazíliába utazó csapatok közül pályára léptek az oroszok  és Irán legjobbjai egyaránt. A Fabio Capello trenírozta szbornaja nyert, míg Irán egy nagyon csúfos vereségbe futott bele hazai pályán.  

Oroszország - Örményország 2-0 (2-0)
G: Kokorin (21.), Kombarov (44.-büntető) ill. -

Ezúttal sem játszott szemet gyönyörködtető és közönségszakoztató játékot a szbornaja, azonban az eredmény sokkal fontosabb, hiszen hiába játszol jól, netán szépen, ha kikapsz. Az örmények elleni meccsen ezúttal is tökéletesen működött a Capello álltal összerakott védekezés, míg elől Kokorin és Kombarov révén a támadószekció is megoldotta feladatát a gólszerzést.

Irán - Guinea 1-2 (0-2)
G: Ghoochannejhad (55.) ill. Constant (34.), I. Traore (37.)

Két percnyi rövidzárlat semmi több, így lehetne jellemezni a vb-résztvevő Irán mai produktumát. Az ázsiai csapat Guinea legjobbjai ellen lépett pályára és szenvedett vereséget, mely nem sok jót vetít a világbajnokságra tekintve, még akkor is, ha ez csak egy felkészülési meccs volt.

További felkészülési meccsek:
Grúzia - Liechtenstein 2-0
India - Banglades 2-2
Burundi - Ruanda 1-1
Koszovó - Haiti 0-0

Őszi Ádám

Arsenal: két játékos is hosszabbított

Pont került Per Mertesacker és Tomás Rosicky hosszabbítási ügyére, a két labdarúgó továbbra is az Arsenal csapatát erősíti áll a klub hivatalos közleményében. A felek már alá is írták új kontraktusukat, melynek részleteit nem közölték egyenlőre a nagyvilággal. 

Mertesacker a harmadik szezonját futja az Ágyúsok színeiben és ez idő alatt a csapat meghatározó játékosává vált, a Werder Brement elhagyó német válogatott védő. A másik hosszabbító Rosicky már-már őskövület a klubnál, ez a nyolcadik szezonja, igaz az ő karrierjét rengeteg sérülés árnyékolta, ám ennek ellenére kulcsembernek mondható, ha egészséges, akkor az nagyon jót jelent az Arsenal híveinek számára.

A hosszabbítást követően a csapat vezetőedzője Arsene Wenger elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy két meghatározó labdarúgója a klub mellett kötelezte el magát.

A hosszabbító Rosicky pedig arról beszélt, hogy hisz abban, hogy ez a megfelelő hely számára és trőfeákat nyerhet az Emirates Stadionban.

Őszi Ádám

VB 2014: Japán 13 perc alatt hintett négyet

A labdarúgó-világbajnokságra hangoló felkelő nap országának csapata Japán igen meggyőző produktummal rukkolt elő Új-Zéland ellenében. Kagawa és társai gyakorlatilag szűk negyed óra alatt lerendezték a mérkőzést, majd eltötyögtek. 

Japán - Új-Zéland 4–2 (4–1)
G: Okazaki (4., 17.), Kagawa (7. – 11-esből), Morisige (11.), ill. Wood (39., 80.)

Tokióban a Nemzeti Stadionban mindegy 50 ezer ember várta, hogy pályára lépjenek a felek és aligha gondoltak rá, hogy szűk húsz perc játék után már lefutott lesz a meccs. A gólgyártást Okazaki Sindzsi a Bundesligában szereplő Mainz támadója kezdte meg a 4. percben, majd három minutummal később Kagawa is eredményes tudott lenni egy megítélt büntetőt követően. Az igen "hosszúra", négy percesre húzódó gólcsendet Masato Morishige az FC Tokyo középpályása törte meg. A nagy rohamot Okazaki Sindzsi foglalta keretbe a 17. percben. A nagy sztárok közül Kagawa gólja mellé egy gólpasszt is feljegyezhettünk, míg Milánó új üdvöskéje Hinda két gólpasszal vette ki részét a diadalból. A túloldalon Wood még kétszer betalált, ám ez már nem befolyásolta a mérkőzés végkimenetelét. Az amit Japán az első húsz percben nyújtott figyelmeztető lehet...

Őszi Ádám

Tőzsér, Guzmics és Böde egyaránt kimaradtak - íme a szűkített keret

Pintér Attila a magyar válogatott szövetségi kapitánya megtartotta keretszűkítését, majd egy utolsó edzést vezényelt a játékosok számára, akik 15 órakor ültek buszra és indultak el Győrbe. A keretszűkítés során tíz játékos maradt ki, köztük Tőzsér, Guzmics és a nagy FTC kedvenc Böde. 

A délelőtti tréning már ennek megfelelően zajlott, a keretbe bekerülő játékosok az utolsó edzésen rögzített szituációkat vette át a szakmai stábbal, míg a kimaradók egy átmozgatással zárták az edzőtábort.

A csapat elindult az ETO Parkba, ahol este 18 órakor Finnország ellen vívják meg a Pintér éra első összecsapását. A hivatalos kezdőcsapatot csak a meccs előtt hirdeti ki az új szövetségi kapitány.

A 25 fős magyar keret:
Kapusok: Balogh János, Bogdán Ádám, Horváth Tamás

Védők: Juhász Roland, Kádár Tamás, Korhut Mihály, Lázár Pál, Leandro, Lipták Zoltán, Vanczák Vilmos

Középpályások: Elek Ákos, Gyurcsó Ádám, Koman Vladimir, Lovrencsics Gergő, Varga József, Pátkai Máté, Sándor György, Stieber Zoltán, Szakály Péter, Dzsudzsák Balázs

Támadók: Futács Márkó, Nikolics Nemanja, Priskin Tamás, Rudolf Gergely, Varga Roland

Őszi Ádám

A Barca és a Real ringbe szállhat a Juve csillagáért...

... ezt állítja több nemzetközi sajtóorgánum, ám maga a játékos Arturo Vidal cáfol. A chilei középpályás egy rövid és tömör nyilatkozattal próbálta meg elejét venni a további pletykáknak, ám hogy ez mennyire sikerült, az a jövő zenéje. 

Vidal kulcsembere az olasz bajnokaspiránsnak, mondhatni igazi motorja, így nem csoda, hogy szóba hozták a spanyol gigászokkal. Ám esetleges megszerzése nem lenne könnyű, ugyanis 2017-ig szerződés köti az "Öreg Hölgyhöz", míg piaci árát 44 millió euróra taksálja a transfermarkt.de. Ahhoz, hogy valaki meggyőzze a játékost, illetve a torinói klub vezetőit, igen magas összeget kell ajánlania.

A 26 esztendős játékos a következő képen reagált - "Nevetségesek ezek a híresztelések! Nem foglalkoztatnak! Meg akarom nyerni a bajnoki címet a Juventusszal, és egy jó világbajnokságot szeretnék, ez az, amire fókuszálok."

Egyet azonban ne felejtsünk, ezek a szavak csak az idei szezonra és a nyári vb-re érvényesek, távlatokba nem bocsátkozott Vidal.

Őszi Ádám

Robben beszólt Wengernek!

Arjen Robben a De Telegraaf-nak adott nyilatkozatában elmondta, "Wenger olyan, mint egy rossz vesztes..."! Hogy mi hozta ki a holland sztárból ezen szavakat? Nos, a francia tréner színészkedéssel vádolta meg az ominózus  Szczesny eset (kiállítás és tizenegyes) kapcsán. 

"A hideg rázott, amikor megnéztem a felvételeket. A dolgok nagyon rosszul is alakulhattak volna, szerencsésnek mondhatom magam." - nyilatkozta a holland zseni, aki ezzel kizárta annak lehetőségét, hogy színészkedett volna, majd kitért a londoniak vezetőedzőjére - "Wenger hozzászólása tipikusan olyan, amilyen a vesztes edzőktől szokott elhangzani. Nem igazán érdekel, mert nem ez az első eset, hogy így viselkedik."

"Ez egy elég ijesztő pillanat volt a számomra. Decemberben súlyosnak mondható sérülést szenvedtem el egy hasonló esetnél, amikor az Augsburg kapusa szabálytalankodott."

Azt pedig mindenki döntse el magában, hogy kinek van igaza...

Őszi Ádám