2015. augusztus 14., péntek

Bundesliga csapatok a rajt előtt: Borussia Dortmund – körkép

Szombaton rajtol a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, ismertebb nevén a Bundesliga 2015/2016-os szezonja. Ennek apropóján górcső alá vesszük a liga pár meghatározó klubját, körülnézünk a házuk táján, feldolgozzuk a nyári változásokat, történéseket. Foglalkozunk az érkezőkkel és a távozókkal, illetve átnézzük a csapatok felkészülését. Jöjjön a Borussia Dortmund!   

Az érkezők névsora: Egy korszak véget ért, Jürgen Klopp lemondott, s helyette Thomas Tuchel a Mainz korszakos egyénisége érkezett. Ezzel rögtön egybe is vág Jonas Hofmann, a szélső pont Mainzban volt kölcsönbe, s Tuchel keze alatt dolgozott, visszatért, s a tréner számít rá. Gonzalo Castro személyével az egyik fő vetélytársat a Leverkusent gyengítette meg a BVB, igaz 11 millió euró ellenében. A 28 esztendős német válogatott irányító kétségtelenül most van karrierje eddigi csúcsán. Julian Weigl személyében egy 19 esztendős védekező középpályást vett a sárga-fekete klub. Az 1860 Münchennel 2,5 millió euróban sikerült megegyezni, ezen vételár sokszorosát hozhatja az ifjú tehetség, amennyiben a vele kapcsolatos elvárások beigazolódnak. Weidenfeller riválist kapott, avagy úgy fest, hogy Roman Bürki a csapat új elszőszámú portása. A Freiburg 3,5 millió eurót kért kapusáért. Három tétmeccset játszott eddig a Dortmund, kétszer az új kapuvédő állhatott a gólvonalon.

A távozók névsora: Sebastian Kehl hosszú időt töltött el Dortmudnban, a szurkolók nagy kedvence volt, s hosszú időn át csapatkapitány, eljött azonban a visszavonulás ideje, szögre került a stoplis. Kapus érkezett és kapus ment, a Stuttgart 3,5 millió eurót fizetett Mitchell Langerak játékjogáért. A szerb Milos Jojic játszani szeretne, így a távozás mellett döntött, s aláírt Kölnba. A klubok 3 millió euróban egyeztek meg. Az irányítónak gyakorlatilag teljesen betette a lehetőségek kapuját Gonzalo Castro érkezése, így borítékolható volt a klubcsere. Végezetül pedig a bukott olasz csatár, akinek Németországban szinte semmi nem tetszett, igaz az ő produktuma és hozzáállása sem győzte meg a szurkolókat. Ciro Immobile a szezon végéig a Sevilla kölcsönjátékosa, ám aligha hisszük, hogy valaha is magára öltheti még a BVB mezét.

Kíváncsian várjuk, hogy az átigazolási  szezon végéig lesz-e sztárigazolása, vagy netán eladott kulcsjátékosa a Borussiának. Sérültek is vannak, Kirch és Sahin biztosan nem lehet ott a szezonrajton.

Játékosokra költöttek idáig: 17 millió euró
Játékosok eladásából befolyt összeg: 6,5 millió euró

Felkészülés:  Tíz mérkőzésen van túl az új érába lépő Dortmund a Bundesliga rajtja előtt. Egyetlen egy vereség rontja el az eredménysort, egy a Bochum elleni meccs. Ezt leszámítva jó és lendületes, mozgékony alapozáson van túl a csapat, mely ismerkedett az új vezetőedzővel és az elvárásokkal. Ázsiában is tiszteletét tette a BVB, ahol népes rajongótábor fogadta őket, főként Japánban. Három tétmérkőzésen túl van már Tuchel csapata, illetve egy Juventus elleni derbin is, mely remek erőfelmérő volt. Noha, csak felkészülés, de mindkét csapat igen erős kezdőt küldött a pályára, a mérkőzést pedig simán nyerték a sárga-feketék. A Wolfsberger jött szembe a nemzetközi porondon, s egy nyögvenyelős odavágót követően, a visszavágó hamar formalitássá lett. A Német Kupa első fordulóját is sikerrel vette e Borussia, az alacsonyabb osztályú Chemnitzer nem jelentett gondot. Cél a dobogó elérése, a tavalyi rossz produktum feledtetése. Mérleg: 10 mérkőzés, 9 győzelem, 1 döntetlen és 0 vereség, 34-5-ös gólkülönbség.

A Borussia Dortmuns  szombaton a Signal Iduna Parkban, tehát hazai környezetben kezdi meg az új bajnoki évadot. Első meccsnek pedig mindjárt jön is egy rangadó a Mönchengladbach ellenében.

A Borussia Dortmund felkészülési mérkőzései:
Rhede - Borussia Dortmund 0-5
Kawasaki - Borussia Dortmund 0-6
Johor DT - Borussia Dortmund 1-6
VfL Bochum - Borussia Dortmund 2-1
Luzern - Borussia Dortmund 1-4
Borussia Dortmund - Juventus 2-0
Wolfsberger - Borussia Dortmund 0-1
Borussia Dortmund - Real betis 2-0
Borussia Dortmund - Wolfsberger 5-0
Chemnitzer - Borussia Dortmund 0-2

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése