2015. augusztus 17., hétfő

Spanyol Szuperkupa: Sikerülhet-e a történelmi fordítás a Barcának!? - előzetes

Történelmi vereséget szenvedett pénteken az FC Barcelona a spanyol Szuperkupában. A 4-0-ás zakóval senki nem számolt, még a legelvakultabb Bilbao szurkolók sem, ám az eredmény tükrében sem mondhatjuk azt, hogy a visszavágó a baszkok számára formalitás lenne. A sebzett vadnál nincsen veszélyesebb, a katalánok pedig most ezt a szerepet töltik be. Ha valaki, akkor az FC Barcelona hazai pályán képes lehet a párharc megfordítására, a játékosok legalábbis fogatoznak. 

Spanyol Szuperkupa visszavágó
Helyszín: Nou Camp
22:00 FC Barcelona - Athletic Bilbao (Digi Sport 1)

Várható kezdő csapatok:
FC Barcelona: Bravo - Dani Alves, Pique, Mascherano, Mathieu - Busquets, Rakitic, Iniesta - Messi, Suarez, Pedro.
Athletic Bilbao: Iraizoz - De Marcos, Etweita, Laporte, Balenziaga - San José, Benat, Eraso - Susaeta, Lekue, Aduriz.

Ahogyan azt láthatjuk, gyökeresen más lehet a hétfő esti kezdő, a három nappal ezelőtti csapatból csupán Dani Alves, Mascherano, Messi, Pedro és Suarez maradt. Emellett kiemelendő, hogy Jordi Alba és Neymar továbbra sem áll Enrique mester szolgálatára, míg Adriano megsérült, így szinte biztosra vehető, hogy Mathieu kezd a védelem bal oldalában.

A katalán csapat vezetőedzője Luis Enrique így nyilatkozott a visszavágó kapcsán - "Egy ilyen nagyságrendű csapat számára, mint a miénk, ez egy kihívás: biztos vagyok benne, hogy ha jól végezzük a dolgozzunk, lesz esélyünk. Elbizakodottság volna kijelenteni, hogy száz százalék biztonsággal megcsináljuk, de minden kétséget kizáróan meg fogjuk próbálni. Megvan bennünk a potenciál, és még életben vagyunk. És amikor a Barca játszik, minden megtörténhet…" - emellett pedig a játékosok is fogatoznak! Vajon meglesz a katalánok számára a hat kupa, vagy be kell érniük négyel, vagy öttel!?

Egy kicsit kutakodtunk a múltban, s őszintén szólva az elmúlt tíz esztendőben nem találtunk a két csapat mérkőzései között olyan eredményt, mely ma megfelelne a katalánoknak. Egészen az ezredfordulóig kellett visszarepülnünk, 2011 novemberében a Nou Camp gyepén 7-0-ás eredmény született. De ez a múlt, mi pedig a jelenben élünk.

Ami a várható játék képét illeti, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a katalánok kapujukhoz szegezik majd ellenfelüket, s Iraizoz igen eseménydús mérkőzés elé néz. Fontos, hogy meddig tudja kapott gól nélkül kihúzni a vendég csapat, s labdaszerzést követően a kontrák hogyan ülnek. Egy Bilbao találat ugyanis azt jelentené, hogy a katalánoknak hatszor kell megrezgetni a hálót. Alap esetben 5-0 kellene, míg a 4-0-ás eredmény ráadást eredményezne. 

Őszi Ádám

Gigaüzlet! - 68 millió eurót kaphat a Valencia játékosáért!

A nyár legnagyobb volumenű üzletének egyik résztvevője lehet a spanyol élvonalban szereplő Valencia, míg a másik fél a dúsgazdag Manchester City, mely újfent euró tízmilliókat folyósíthat egy játékosért. Lehet nemet mondani erre az összegre? 

Valenciában gazdag tulaj köszönt be, ám nagy kérdés, hogy ilyen volumenű ajánlattal fel tudják-e venni a versenyt, illetve ellen tudnak-e állni. a szóban forgó játékos nem más, mint Nicolás Otamendi, a spanyol klub argentin védője. A válogatott labdarúgó piaci ára 25 millió euró, s a Manchester United és a Bayern München is érdeklődést mutatott irányéba, ám amennyiben igaz a Polgárok érdeklődése, biztosak lehetünk benne, hogy senki nem szeretne versenyezni az ajánlattal.

Apropó, ha már ajánlat, az a bizonyos 68 millió euró két szegmensre oszlik, egy 40 millió eurós átutalásra és egy középhátvéd Eliaquim Mangala játékjogára. Középső védőért tehát középső védőt és egy rakat pénzt kaphat a Valencia. A francia védő piaci ára 28 millió euróra rúg, ám manchesteri kalandja nem igazán jött be, hiába fizetett érte a City 40 millió eurót a Portonak.

Otamendi szerződésében állítólag van egy 50 millió eurós kivásárlási záradék, ezt a fent olvasható üzlettervezeti kielégítené. A hírt a spanyol és az angol sajtó is forródróton közli, állítólag, már a magánrepülő is befutott az argentin védővel Manchesterbe...!

Őszi Ádám

Keretet hirdetett a román kapitány

A román labdarúgó válogatott szeptember 4-én Budapesten teszi tiszteletét Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés keretein belül. Anghel Iordanescu a románok szövetségi kapitány 20 fős, légiósokból álló keretet hirdetett. Ehhez jönnek majd még a honi élvonalban játszó labdarúgók és a később esedékes keretszűkítés. 

A magyarok elleni mérkőzést követően Görögország ellen játszik a román válogatott, s ezen a mérkőzésen már pályára léphet majd Mihai Pintilii a Hapoel Tel-Aviv középpályása, aki révén nekünk magyaroknak nem lehetnek kellemes emlékeink. Ellenünk azonban most biztosan nem léphet pályára eltiltás miatt. 

Ami pedig a magyar keretet illeti, zajlanak a találgatások, ám sok jó előjel nincsen...!

Íme a román nemzeti csapat 20 fős légiósokból álló kerete:
Kapusok: Ciprian Tatarusanu (Fiorentina), Costel Pantilimon (Sunderland)
Védők: Alexandru Matel (Dinamo Zagreb), Vlad Chiriches (Napoli), Dragos Grigore (al-Szailija), Cosmin Moti (Ludogorec), Dorin Goian (Aszterasz), Iasmin Latovlevici (Genclerbirligi), Razvan Rat (PAOK)
Középpályások: Andrei Prepelita (Ludogorec), Mihai Pintilii (Hapoel Tel-Aviv), Ovidiu Hoban (Hapoel Beer Seva), Lucian Sanmartean (al-Ittihad), Gabriel Torje (Osmanlispor), Alexandru Maxim (VfB Stuttgart), Cristian Tanase (Tiencsin Teda)
Támadók: Bogdan Stancu (Genclerbirligi), Ciprian Marica (Konyaspor), Florin Andone (Córdoba), Claudiu Keserü (Ludogorec)

Őszi Ádám

Átigazolásfigyelő: 26 millió euróért vett védőt a Chelsea - hivatalos

Őrületesen magas összeget fizetett egy fiatal védőért a Chelsea labdarúgócsapata. A londoni kékek a Manchester City elleni zakót követően jelentették be az Augsburg játékosának érkezését. A német élvonalban szereplő klub még megközelítőleg sem kapott ilyen összeget játékosért, klubrekordról van tehát szó. 

A 21 esztendős ghánai válogatott védő Abdul Rahman Baba már régóta a Chelsea célkeresztjében volt, most pedig megköttetett az üzlet, az Augsburg klubrekordot jelentő 26 millió eurót kapott játékosáért. A londoni kékek hosszútávú, 2020-ig szóló szerződést kötött a fiatal labdarúgóval, aki előtt nagy jövő állhat. 

Az Augsburg egy esztendeje 2,5 millió eurót fizetett Baba játékjogáért a Greuther Fürthnek, ezt az összeget pedig most a tízszeresére növelte a bajorországi együttes.

Ráadásul Baba a Chelsea legdrágább igazolása a nyáron, Begovicért 11, míg Nathan játékjogáért 4,5 millió eurót fizetett Roman Abramovic klubja. Ez meg sem közelíti az elmúlt esztendők pénzszórását...! Apropó, ha már az összegeknél tartunk, Baba piaci értékét a német transfermarkt.de 10 millió euróra taksálja.

Őszi Ádám

Coppa Italia: Újabb élvonalbeli csapatok jutottak tovább

Vasárnap este folytatódtak az olasz kupa (Coppa Italia) 3. fordulójának küzdelmei, ezúttal pedig nem esett élvonalbeli csapat alacsonyabb osztályú klub áldozatául. Íme az eredmények, a folytatás és a következő forduló menetrendje. 

Az Udinese és a Torino könnyedén pipálta ki másodosztályú ellenfelét, azonban az újonc Capri nem bírt a Livornoval a rendes játékidőben. A felek a hosszabbításban azonban döntöttek, a Capri kettőt is berámolt a kálóba, így ezzel ott van a 4. fordulóban. 

Vasárnapi eredmények:
Udinese - Novara (II.) 3-1
Carpi - Livorno (II.) 0-0 - hosszabbítást követően 2-0
Torino - Pescara (II.) 4-1 

A folytatásban: 
aug 17. 19:00 Chievo - Salernitana (III.)
aug 17. 21:00 AC Milan - Perugia (II.)
aug 20. 20:30 Catania (II.) - Cesena (II.)

A 3. forduló eddigi eredménysora:
Atalanta - Cittadella (III.) 3-0
Sassuolo - Modena (II.) 2-0
Trapani (II.) - Cagliari (II.) 1-1 - tizenegyesekkel 2-4
Verona - Foggia (III.) 3-1
Bologna - Pavia (III.) 0-1
Frosinone - Spezia (II.) 0-0 - tizenegyesekkel 5-6
Palermo - Avellino (II.) 2-1
Alessandria (III.) - Juve Stabia (III.) 1-0
Crotone (II.) - Ternana (II.) 1-0
Empoli - Vicenza (II.) 0-1

Ami pedig a 4. forduló programját illeti:
Udinese - Atalanta
Torino - Catania (II.)/Cesena (II.)
Sassuolo - Cagliari (II.)
Verona - Pavia (III.)
Chievo/Salernitana (III.) - Spezia (II.)
Palermo - Alessandria (III.)
AC Milan/Perugia (II.) - Crotone (II.)
Vicenza (II.) - Capri

A Lazio, a Juventus, az Inter, a Napoli, az AS Roma, a Genoa, a Fiorentina és a Sampdoria csupán az 5. fordulóban csatlakozik a mezőnyhöz a legjobb 16 között. Ők nyolcan az erőnyerők a Serie A tavalyi helyezései alapján.

Őszi Ádám

MLS: Kiütéses győzelemmel támadt fel a Seattle Sounders

A rájátszás szempontjából roppant fontos, igazi hat pontos mérkőzést vívott egymással a Seattle Sounders és az újonc Orlando City. A vártnál sokkal nagyobb volt a különbség a csapatok között, míg a játékhét zárómeccsén a Philodelphia és a Chicago egy hat gólos meccset játszott. Eredmények, tabella, frissített góllövőlista, na meg a folytatás! 

Seattle Sounders – Orlando City 4-0 (2-0)
G: Martins (17., 62.), Valdez (51.), Thomas (90+2.) ill. -
Kiállítás: - ill. Turner (40.)

Egyik csapat sem játszott csúcsformában az utóbbi hetekben, ám a Seattle Martins és Dempsey hiányában zsinórban öt bajnoki meccset bukott el. A nigériai támadó azonban visszatért, ennek pedig meg is lett az eredménye, az Orlando egy hathatós zakót kapott, Martins pedig kis híján mesterhármast ért el. Az első Martins gól a 17. percben esett. A Seattle roppant dinamikusan játszott, míg az Orlando szinte kapura lövésig sem jutott el. A 30. minutumban aztán Martins büntetőt hibázott, majd Turnel a 40. percben megkapta második sárgáját, ezzel pedig gyakorlatilag megbélyegeződött az Orlando sorsa, melyen Kaká sem tudott segíteni. A második félidőben a Sounders bedarálta ellenfelét, végül négynél állt meg a hazai csapat, Martins pedig duplával tért vissza. Az Orlando kaput találó kísérletet sem tudott felmutatni, s igen hathatósan távolodik a rájátszásból...!

Philadelphia Union – Chicago Fire 3-3 (2-1)
G: Aristeugieta (21.), Fabinho (31.), Le Toux (90.) ill. Igboananika (9., 90+2.), Nyarko (54.)

A keleti konferencia utolsó és utolsó előtti együttese csapott össze, avagy a kupadöntőben érdekelt Philodelphia egyre távolabb kerül a rájátszástól. A vendég Fire kezdte jobban a meccset, a nigériai légiós Igboananika a 9. percben a hálóba talált, azonban a hazaiak sokkalta több veszélyes támadást vezettek, ennek pedig meg is lett az eredménye, a 21. és a 31. minutumban is rezgett a háló, így a félidőben hazai előnyt könyvelhettünk el.A Chicago kevésszer találta el  kaput, ám ha eltalálta, az sok jót nem jelentett a Philodelphia számára. A fordulást követően az 54. percben újra iksz állt a kijelzőn. Úgy festett, hogy egy-egy pontot tehet zsebre mindkét csapat, ám Le Toux a rendes játékidő utolsó percében betalált, mégsem lett meg a meccs, ugyanis a ráadásban Igboananika  duplázni tudott, s ezzel pontot mentett a Chicago.

A hét eddigi eredményei:
New York City – DC United 3-1
San Jose Earthquakes – Colorado Rapids 1-0
Sporting Kansas City – Vancouver Whitecaps 4-3
New York Red Bulls – Toronto FC 3-0
New England Revolution – Houston Dynamo 2-0
FC Dallas – Los Angeles Galaxy 1-2 
Real Salt Lake – Portland Timbers 0-1 

A folytatásban:
aug. 20. 01:30  Columbus Crew - New York City
aug. 20. 02:30  Sporting Kansas - San Jose Earthquakes
aug. 22. 05:00  Portland Timbers - Houston Dynamo
aug. 22. 22:00  Toronto FC - Orlando City (Eurosport 2)
aug. 23. 01:00  D.C. United - San Jose Earthquakes
aug. 23. 01:30 Columbus Crew - Sporting Kansas
aug. 23. 02:00  Montreal Impact - Philadelphia
aug. 23. 02:30  Chicago Fire - Colorado Rapids
aug. 23. 04:00  Vancouver Whitecaps - FC Dallas
aug. 23. 04:00 Real Salt Lake - Seattle Sounders
aug. 23. 23:00  L. A. Galaxy - New York City  (Eurosport 2)

A góllövőlista élmezőnye:
1. Kamara (Columbus Crew) – 17 gól
2. Giovinco (Toronto FC) – 16 gól
3. David Villa (New York City) – 14 gól
4. Keane (Los Angeles Galaxy) – 13 gól
5. Larin (Orlando City), Bradley Wright-Phillips (New York Red Bulls) – 11 gól
6. Adi (Portland Timbers) – 10 gól
7. Wondolowski (San Jose Earthquakes), Kaká (Orlando City), Bruin (Houston Dynamo), Davies (New England Revolution), Rivero (Vancouver Whitecaps), Rolfe (DC United), Martins (Seattle Sounders)  – 9 gól

Végezetül pedig a bajnoki tabella:


Őszi Ádám