2014. november 5., szerda

Exkluzív interjú a Hollandiában játszó magyar támadóval

Pár nappal korábban Szalai Attilát a Rapid Wien magyar utánpótlás-válogatott védőjét ismerhették meg, most pedig Varga Szabolcsot kaptuk mikrofonvégre. A 19 esztendős magyar támadó beszélt a kezdetekről, próbajátékairól és arról, jelenleg hogyan áll karrierje a Heerenveen csapatánál. Elárulta rövid, illetve hosszútávú terveit és azt is megtudhattuk, ki a példaképe.



- A Videotonnál szerezted meg a labdarúgás alapjait, majd a Kubala akadémiára (Vasas) tetted át székhelyedet 12 évesen. Mi volt a váltás oka? 
- Nagyon sokat köszönhetek a Videotonnak. Ott kezdtem el focizni, de aztán 12 évesen megkeresett a Kubala Akadémia hogy lenne egy lehetőség és a családommal úgy gondoltuk, hogy az akadémiai élet jobban segítheti a fejlődésem, ezért döntöttünk a Kubala akadémia mellett.

- A Vasas utánpótlásában játszottál, amikor több próbajátékra is hívtak. Előbb jelenlegi klubod a Heerenveen tesztelt, majd az Ajaxnál is megmutathattad tudásodat. Ezen próbajátékok miért nem vezettek eredményre?
- A heerenveeni próbajátékom sikeres volt. A klub vezetői jeleztek, hogy szívesen látnának, aztán utána sajnos nem sikerült az átigazolás. Az Ajaxnál más volt a helyzet, ott a próbajátékom második napján megsérültem és sajnos nem tudtam tovább edzeni így hazautaztam.

- Miért nem jött össze elsőre a heerenveeni átigazolás, illetve az Ajax a későbbiekben nem is keresett?
- A Heerenveen  és a Vasas nem tudott megegyezni, de a hollandok továbbra is figyelemmel kísérték a pályafutásomat. Az Ajaxról pedig tudni kell, hogy a világon talán a legjobb utánpótlás neveléssel rendelkeznek, több ezer gyereket figyelnek világszerte és nagyon nehéz odakerülni. Sajnos a sérülésem rosszkor jött, így nem tudtam megmutatni magam.

- Utólag van ezért benned hiányérzet?
- Talán csalódottság, hiszen pár évvel ezelőtt rengeteg sérülés hátráltatott, és mint tudjuk, az sose jön jókor. Akkor tényleg a legrosszabb időben jött.

- Olaszországban is kíváncsiak voltak tehetségedre, az AS Roma és a Vasas már meg is állapodott, itt azonban jött egy fordulópont! Hirtelen aláírtál az MTK-hoz! Mi zajlott a háttérben, miért ezt a döntést hoztad abban a pillanatban?
- Ez egy hosszú történet. November elején szerepeltem az AS Románál próbajátékon és megfeleltem. A két csapat felvette a kapcsolatot egymással, ám egészen sokáig január végéig elhúzódott a dolog. Ekkor én aláírtam az MTK-hoz, ugyanis semmi konkrétum nem jött Romából.

- Az AS Roma azóta sem keresett? Megszakadt a kapcsolat?
- Igen, a kapcsolat megszakadt és azt, hogy pontosan mi lehetett a gond nem tudom.  Ezzel mar kár foglalkozni, örülök, hogy itthon egy neves klubban az MTK-ban játszhattam.

- Első NB I-es gólod a Mezőkövesd kapujában landolt, hogyan emlékszel vissza erre a pillanatra? 
- Az első felnőtt csapatom az MTK volt rengeteget tanultam a játékosoktól és az edzőktől. Érettebb lett a játékom. Az első NB I-es gólomra úgy emlékszem vissza, hogy az első és az utolsó labdaérintésem volt a meccsen, amikor Bese Barni beadta a labdát és én érkeztem a hosszún. Tényleg leírhatatlan érzés volt, nagyon sokat jelentett az a gól és a mai napig szívesen emlékszem vissza rá.

- Egy esztendő után és mindössze 9 NB I-es mérkőzéssel a hátad mögött jött a külföldi kaland! A Heerenveen bejelentette 4 és fél éves szerződtetésedet. Hogyan jött a lehetőség? 
- A  kapcsolatot a próbajátékot követően nem tartottam velük. Egyszer csak jött a telefon, hogy jönnek megnézni a Puskás Akadémia elleni meccsen. Azon a találkozón gólt fejeltem és rögtön a meccs után mondták, hogy szeretnék, ha ott folytatnám a pályafutásomat.  Felvették a kapcsolatot az MTK-val és Domonyai Lászlóval, leültük és átbeszéltük a dolgokat. A klubnak és nekem is nagyon jól jött ez a lehetőség.

- Bemutatkozásod a Heerenveen első csapatában még várat magára, a padon rendre feltűnik a neved. Hogyan telnek a hétköznapok, mikor jöhet el debütálásod pillanata?
- Folyamatosan az első csapattal készülök és szerencsére az utazó keretbe is odaférek. Az edzőm sokat segít, sok tanácsot ad. A bemutatkozás bármelyik hétvégén bekövetkezhet, én megteszek mindent, hogy ez megtörténjen.

- Otigba Kenneth személyében van egy magyar csapattársad. Segítette a beilleszkedésedet? Milyen viszonyt ápoltok?
- Kenny rengeteget segített nekem az elején, nélküle nagyon nehéz lett volna. Jó viszonyt ápolunk, sok mindent csinálunk együtt az edzéseken kívül.

- Otigba esetében kényes és egyre fontosabb kérdés a válogatottság, Nigéria, vagy Magyarország! Nem szoktatok erről beszélgetni? Nem csábítod?
- Kenny erről nem szokott beszelni és igazából nem is kérdezem, hiszen ez az ő dolga, ő tudja, hogy mit szeretne.

- Apropó, ha már a válogatottnál tartunk! Szépen lépkedsz az utánpótlás ranglétrán, sőt a neved feltűnt Dárdai Pál bő keretében is! Felkeresett a kapitány, beszéltetek?
- Nagyon boldog voltam, amikor bekerültem a bő keretbe. Nem hittem volna, hogy ennyi idősen odakerülhetek, számításba jön a nevem. Személyesen nem beszéltem még Dárdai Pállal, de sok jót hallottam róla.

- A jövőt tekintve milyen hosszú, illetve rövidtávú terveid, célkitűzéseid vannak?
- A rövidtávú terveim között szerepel, hogy bekerüljek a Heerenveen csapatába és folyamatosan játsszak, jó teljesítményt nyújtsak, ez a fontos. Persze mindenkinek vannak álmai hosszabb távon én is szeretnék felnőtt válogatott lenni és top bajnokságban játszani, de elsősorban Heerenveenben kell bizonyítanom.

- Ki a kedvenc focistád, illetve a példaképed?
- Iniestát nagyon nagyra tartom. Ahogy lát a pályán és amilyen megoldási vannak...! Igazi zseni és olyan játékos, akire a fiatal játékosok felnézhetnek. Igazi példakép.

- Melyik a kedvenc bajnokságod illetve klubcsapatod?
- Kedvenc bajnokságom a spanyol, míg kedvenc csapatom a Barcelona. A bajnokság egyre erősödik az Atletico Madrid, a Villareal, és a Valencia is képes meglepetéseket okozni. A Barca  álomszerű, technikás, rövid passzos játékot játszik.

Őszi Ádám

BL: Pályán a Barca és a Cheslea, visszavágna a Roma - előzetes

Kedden két csapat, a Real Madrid és a Borussia Dortmund is biztosította helyét a Bajnokok Ligája idei kiírásának nyolcaddöntőjében. Szerdán a mezőny másik fele is pályára lép, ez pedig azt jelenti, hogy újabb csapatok biztosíthatják helyüket a kieséses szakaszban négy fordulót követően. Nézzük milyen párharcok várnak ma ránk és ki milyen esélyekkel léphet pályára céljának elérése érdekében. 

E csoport:
20:45 Manchester City - CSZKA Moszkva
20:45 Bayern München - AS Roma

Visszavágásra készül az AS Roma, az olaszok a 7:1-es hazai zakót követően ezúttal a Bayern otthonában szeretnének javítani. Sokan féltik Tottiékat, mondván csúfos lenne, ha még egyszer beleszaladnának a késbe, azt azonban megjegyeznénk, hogy közel sincsen akkora különbség a két együttes között, mint azt két hete láthattuk. Guardiola együttese minden esetre továbbra is csúcsformában van, a Dortmund legyőzésével hangolt erre a mérkőzésre. Esetleges győzelmével a Bayern München már most bebiztosíthatja továbbjutó helyét. Ami a csoport második helyezését illeti hatalmas küzdelem várható. A City a CSZKA legyőzésével tehetne nagy lépést a legjobb tizenhat felé, ráadásul a hírek szerint Pellegrini alatt mozog a kispad. Moszkvában két hete megtörtént a fiaskó, ez most nem fér bele az Etihadon.

F csoport:
20:45 Ajax - Barcelona 
20:45 PSG - APOEL

A mai napon letisztulhat az 'F' jelű kvartett, amennyiben a Barca és a PSG is hozza soros mérkőzését. Ebben az esetben mindkét fél továbbjut és már csak az lesz a kérdés, hogy ki lesz a csoportelső, ezt pedig az egymás elleni Nou Campban vívandó mérkőzésen le lehet meccselni. Ennyire azonban ne szaladjunk előre, koncentráljunk a mai napra. Az Ajax ugyanis többször megszorongatta már a katalánokat, fényes holland győzelemre is emlékezhetünk a közelmúltból. Mindkét fél nyílt sisakos támadófocit játszik, és hol máshol mutassa meg az Ajax, hogy mit tud, mint otthon. A PSG hazai közönsége előtt kell, hogy legyűrje az APOEL legjobbjait ahhoz, hogy csoportelsőként várja az 5. fordulót. Apropó, ha már tegnap vártuk Raúl rekordjának megdöntését Ronaldo révén, Messi sincsen sokkal elmaradva, így ezen számsorra majd figyelhetünk, ha az argentin elkezdi termelni a gólokat. Ez nincs kizárva, ugyanis kedveli az Ajax kapuját.

G csoport:
20:45 Maribor - Chelsea
20:45 Sporting - Schalke

Hatalmas zakóba szaladt bele a Maribor két hete a Stamford Bridgen és nicns kizárva, hogy hazai környezetben is hathatós fiaskót kap Jose Mourinho csapatától, mely remek formában van. A Chelsea már ma továbbjutó lehet, ez persze a másik mérkőzés eredményétől is függ. Amennyiben nyer a Schalke a Sporting otthonában ez bekövetkezik. A portugál csapat roppant rosszul melegített, súlyos zakóba szaladtak bele a hazai pontvadászatban. A vázoltaknak megfelelően egy gelsenkircheni győzelem esetén a Schalke is a továbbjutás kapujába léphet.

H csoport:
20:45 Athletic Bilbao - Porto
20:45 Shakhtar Donetsk  - BATE

 A Porto fantasztikusan kezdte az idei sorozatot, most a Bilbao otthonába utaznak a három pontért. A vendéglátó a BL-ben és a spanyol pontvadászatban is pocsékul kezdett, ám egyre több a megbízató jel, hétvégén a Sevilla itta meg ennek a levét. A Bilbao, ha kikap lemondhat a továbbjutás reményéről. A másik mérkőzésen az ukrán pontvadászatban betliző és csak harmadik Shakhtar fogadja azt a BATE Borisovot, mely két hete hetet nyelt be a brazilos ukrán csapattól. Revans, vagy újabb zakó!? Késő estére már tudni fogjuk a választ.

Őszi Ádám