2015. január 13., kedd

Mourinho-botrány: "Túl kövér vagy, vonulj vissza!"

Izzik a levegő a Chelsea vezetőedzője Jose Mourinho körül, nem elég, hogy a tréner ellen eljárás folyik, a Mirror egy új, meredek sztorival állt elő. 

A Special One becenévre hallgató portugál tréner a verbális hadviselés nagymestere, előszeretettel alkalmazza a pszichológiát nem csak a mérkőzéseket, de azokat megelőzően és követően egyaránt. Az FA nemrégiben jelentette be, hogy eljárást indít Mourinho ellen, aki nyíltan kijelentette a Southampton elleni döntetlent követően, hogy a Chelsea egy hadjárat, egy összeesküvés áldozata, melyet a játékvezetők vívnak csapatával. Egyszóval csalással, úgymond bundával vádolta meg az angol játékvezetőket. A portugál megnyilvánulásai olykor már-már betegesnek tűnnek és olykor paranoiásnak.

A Mirror sztorija tovább borzolja a kedélyeket. A brit lap arról ír, hogy a Tottenham elleni 5-3-as vereséget követően Murinho a játékoskijáróban verbálisan bántalmazta a mérkőzés játékvezetőjét Phil Dowdt. A portugál szerint miatta vesztettek, majd azt is a sípmester fejéhez vágta, hogy kövér, vonuljon vissza.

Minden bizonnyal ez az eset is kivizsgálásra kerül, s ha bebizonyosodik a Mirror igaza, az nem segít Mourinho helyzetén...

Őszi Ádám

Arsenal játékossal erősített a Crystal Palace - hivatalos

Hivatalossá vált, amit már sejteni lehetett, azaz Yaya Sanogo a fejlődés és a több játéklehetőség reményében az Emiratesből egy másik londoni stadionba, a Selhurst Parkba teszi át a székhelyét a szezon végéig. 

A 21 esztendős francia utánpótlás-válogatott labdarúgó előtt nagy jövő állhat, ám jelen pillanatban nem fér oda az Arsenal kezdőjéhez, így Arsene Wenger jobbnak látta kölcsönadását a fejlődés és a tapasztalatszerzés reményében. 

Sanogo az idei szezonban 6 mérkőzésen kapott lehetőséget, háromszor  Plremier Leagueben, míg kétszer a Bajnokok Ligájában, egy ízben pedig a Ligakupában bizonyíthatott. A legrangosabb európai kupasorozatban ráadásul roppant fontos gólt szerzett, a Dortmund elleni hazai mérkőzés. 

Ami a csapatba kerülést illeti a Palace háza táján, egyik riválisa az ex-Ágyús marokkói Marouane Chamakh lesz. Míg szintén a keretben található Campbell, Murray és Gayle.

Őszi Ádám

Hoppá - Brazil válogatott csatárt igazolt a kínai bajnok!

Európa helyett nagy meglepetésre Kína felé vette az irányt Ricardo Goulart a Cruzeiro egyszeres brazil válogatott támadója. Egyre nagyobb a potenciál a Super League névre hallgató ázsiai pontvadászatban, az átigazolási összeg pedig európai kereteket öltött. Új éra kezdődhet a jelenkori labdarúgásban. 

A szakemberek szerint jó lehetőség rejlik a 23 esztendős gólfelelősben, mindenki arra számított, hogy a nyáron Európa felé veszi az irányt a Cruzeiro támadója, aki iránt az AS Monaco érdeklődött. Ricardo Goulart a mögöttünk álló évadban bajnokságot nyert, a góllövőlistán pedig három góllal elmaradva a harmadik helyet szerezte meg. Piaci árát tekintve a transfermarkt.de 16 millió euróra taksálja játékjogának az árát, ezen adatok tükrében pedig zsíros európai szerződés nézett ki a számára. Ennek ellenére Goulart a regnáló kínai bajnokot, az utóbbi évek sikercsapatát a Guangzhou Evergrandét választotta.

A korábbi aranylabdás Fabio Cannavaro irányítása alatt készülő csapat 15 millió eurót fizetett  Goulart játékjogáért a Cruzeironak, míg a felek pontosan nem tudni meddig kötöttek kontraktust.

Goulart, aki tavaly év végén bemutatkozhatott a Selecao címeres mezében nem az első nívósnak tekinthető játékos, aki a kínai pontvadászatot választja. A Super League egyre vonózóbb a játékosok számára, hiszen anyagiakban is kezd felnőni, egy új kiaknázatlan és ismeretlen piac, egy országban, melynek népessége 1,4 milliárd főre rúg. A labdarúgás egyre népszerűbb, ahol pedig néző és szurkoló van, ott pénz is...

Őszi Ádám

Ázsia Kupa: Hengerelt Ausztrália, négyszer rezgett a háló

Fölényes, közönségszórakoztató győzelmet aratott a házigazda a 2015-ös AFC Ázsia-Kupa csoportküzdelmeinek 2. fordulójában. Ausztrália Kuvait után Omán legjobbjainak sem kegyelmezett, kiemelendő statisztika, hogy a "kenguruk" eddigi nyolc találatát nyolc különféle játékos jegyzete. Ami a csoportelsősséget illeti, a Dél-Korea elleni rangadón dől el minden. 

Omán - Ausztrália 0-4 (0-3)
Sydney, ANZ Stadion: 78724 néző.
Omán: Al Habsi - Al mukhaini, Al Owaisi, Al Musalami - Saleh, Mubarak, Al Faris, Al-Busaidi (Al Shatri 46.), Al Khaladi, Al Maqbali - Al-Hosin (Al Jabri 46.). Vezetőedző: Le Guen
Ausztrália: Ryan - Davison, Spiranovic, Sainsbury, Franjic - McKay, Milligan, Luongo (Breschiano 51.) - Kruse, Leckie (Oar 77.), Cahill (Juric 51.). Vezetőedző: Postecoglou
Gólszerzők: - ill. McKay (27.), Kruse (30.), Milligan (45+3.), Juric (70.)
Sárga: Mubarak (36.), Al Mukhaini (45+2.) ill. Spiranovic (73.)
Kiállítás: - ill. -

Nagy ománi helyzettel kezdődött a találkozó, az esélytelenek nyugalmával, jól és lendületesen kezdett a Le Guen csapat. Ahogy teltek a percek, úgy fokozódott a házigazda nyomása. A 12. percben szabálytalanság révén nem adták meg az első ausztrál találatot, a 27. minutumban azonban már nem volt visszaút, Al Habsi kapitulált, egy szögletet követően Sainsbury fejelte le a földre a labdát, melybe egy méterre a gólvonaltól McKay kapott bele háríthatatlanul. A vezető gólt gyors második találat követte Kruse kapott két védő gyűrűjében remek labdát, maga elé tette a játékszert, majd roppant kellemetlenül a kapuvédő támaszkodó lába mellet laposan gurított a kapuba. Az első mérkőzésen gólt jegyző Luongo ezúttal csak kapufáig jutott, takarásból eleresztett tekerése kis híján utat talált a hálóba. A félidő lezárása egyben a három pont sorsának eldöntése is volt. Egy beívelést követően Milligan talált a kapuba, ám a játékvezetős sípja Cahill lerántása révén már harsant, így büntető következhetett. nem a sértett, hanem a meg nem adott gól szerzője Milligan állt a labda mögé, s magabiztosan verte be az ausztrálok harmadik találatát.

Érdekesség, hogy a hetedik ausztrál találat a hetedik gólszerzőhöz fűződik, eddig még senki sem tudott duplázni, nagyon eloszlanak csapaton belül a találatok.

A második játékrész mindkét oldalon cserékkel kezdődött a házigazda mezőnyfölénye pedig nem szűnt, Omán alig-alig tudott eljutni Ryan kapujáig. Bezzeg ha az elején az ománi lehetőség bemegy...! De mint tudjuk, a futballban a ha, az nem játszik. Azt azért meg kell jegyezni, hogy a fölény ellenére sokkal visszafogottabb lett az ausztrálok játéka, ám a 70. percben az újabb találat is megérkezett, egy káprázatos jobb külsővel eleresztett lapos beadásra Juric érkezett bevetődve. Ez volt az ausztrálok nyolcadik gólja a tornát és Juric a nyolcadik gólszerző. A 74. percben aztán kis híján sikerült a szépítés, előbb Milligant lőtték ki a sorfalból, majd a kipattanó jól tartott a bal felső irányába, ám pár centivel magasabb volt a löket a kelleténél. A 77. percben Al Habsi védett hatalmasat Juric fejesénél, majd a szögletet követően ismételten bravúrt mutatott be. A továbbiakban az eredmény nem változott, így Ausztrália magabiztosan nyert.

Az A-csoport állása:
1. Ausztrália – 6 pont (8:1)
2. Dél-Korea – 6 pont (2:0)
3. Omán – 0 pont (0:5)
4. Kuvait – 0 pont (1:5)

Az AFC Ázsia-kupa góllövőlistája:
2 gólos:  Al Hajeri, Khalil (Egyesült Arab Emirátusok) 
1 gólos: Cahill, Jedinak, Luongo, Troisi, McKay, Kruse, Milligan, Juric (Ausztrália), Cho Young-Cheol, Nam Tae (Dél-Korea), Fadhel (Kuvait), Hajsafi, Shojaei (Irán), Ibrahimi (Katar), Sergeev (Üzbegisztán), Yu Hai (Kína), Endo, Okazaki, Honda, Yoshida (Japán), Kasim (Irak)

Őszi Ádám

Ázsia Kupa: Dél-Korea második meccsét is behúzta

Kuvait megrángatta a Dél-Korea bajuszát, ám a pontszerzéshez ez nem volt elegendő, így Stielike tanítványai két fordulót követően immáron biztos továbbjutók. A csoportelsősség Ausztrália ellen dől majd el. 

Kuvait - Dél-Korea 0-1 (0-1)
Canberra, GIO Stadion: 13578 néző.
Kuvait: Hameed - Al Fadhel, Al Hajeri, Neda, Shaheen - Al Buraiki (Al Harbi 75.), Al Ebrahi, El Enezi (Al Mutwa 64.), Al Maqseed, Al Mishaan - Naser (Al Enezi 76.). Vezetőedző: Maaloul
Dél-Korea: Kim Seung - Kim Jin, Jang Hyun, Kim Young, Cha Du - Park Joo, Ki Sung, Lee Myung (Cho Young 46.) - Kim Min (Lee Jung 76.), Lee Keun, Nam Tae (Han Kook 86.). Vezetőedző: Stielike
Gólszerzők: - ill. Nam Tae (36.)
Sárga: Shaheen (35.) ill.  Jang Hyun (19.), Nam Tae (42.), Cha Du (70.)
Kiállítás: - ill. -

Meglehetősen visszafogott iramban kezdtek a csapatok, a labda a mezőnyben járt, a kapuk pedig nem forogtak veszélyben, még kósza kísérleteket sem jegyezhettünk fel. A kuvaiti támadósor teljesen ötlettelen volt a koreai fallal szemben, míg Stielike tanítványai azért két ízben okoztak bonyodalmat, egyikből pedig gól is született. A 36. percben remek beadás érkezett a bal szélről, Nam Tae pedig remekül érkezett, s bólintott a kapuba mintegy hét méterről. Bár Hameed beleért a labdába, kiütni azt már nem tudta, így ennek tükrében koreai előnnyel vonultak a felek a félidőre.

A fordulást követően aztán mintha egy új Kuvait érkezett volna a gyepre, minden mindegy alapon, hatalmas rohamba kezdtek Maaloul tanítványai, s csakúgy mint az első meccsen Ausztrália ellen, most is csattant a labda a kapufán, ám ezúttal is kifelé pattant, így maradt a koreai vezetés. Sorra, szinte percenként viharoztak a kuvaiti lehetőségek, ám az egyenlítő találat nem akart összejönni. A 60. percben Al Maqseed eresztett el kiváló löketet, akár a torna gólja is lehetett volna, ha centikkel nem a felső kapufa felett hagyja el a labda a játékteret. Meglepő és erőn felüli teljesítménnyel rukkolt elő Kuvait, ám ez a félidő második felére elillant. Kisebb helyzetek mindkét oldalon kialakultak, ám újabb gól nem született, így Nam Tae gólja döntött, Dél-Korea pedig továbbjutott, igaz azt még nem tudni, hogy az első, vagy a második helyen.

Az A-csoport állása:
1. Dél-Korea – 6 pont (2:0)
2. Ausztrália – 3 pont (4:1)
3. Omán – 0 pont (0:1)
4. Kuvait – 0 pont (1:5)

Az AFC Ázsia-kupa góllövőlistája:
2 gólos:  Al Hajeri, Khalil (Egyesült Arab Emirátusok) 
1 gólos: Cahill, Jedinak, Luongo, Troisi (Ausztrália), Cho Young-Cheol, Nam Tae (Dél-Korea), Fadhel (Kuvait), Hajsafi, Shojaei (Irán), Ibrahimi (Katar), Sergeev (Üzbegisztán), Yu Hai (Kína), Endo, Okazaki, Honda, Yoshida (Japán), Kasim (Irak)

Őszi Ádám