2013. július 25., csütörtök

Európa Liga: Feltörő nemzetek, meglepetések és kiütések - íme az összes eredmény

Csütörtökön összesen 40 párharc visszavágója került megrendezésre az Európa Liga második selejtezőkörében. A gólok csak úgy potyogtak, ahogyan a nagy nevek is a porba hulltak, hiszen meglepetésből nem voltunk híján. Elmondhatjuk, hogy az augusztus már magyar csapat nélkül kezdődik meg a nemzetközi porondon, na de nézzük mi is történt ma Európában... 

Íme az első igazán nagy meglepetés de nem az utolsó! Izlandi menetelés az Európa Ligában az osztrák Sturm Graz és Szabics Imre kárára, na de gólra játsszák, nem hírnévre. Izlandon bizony örülnek, hiszen igen jól szerepelnek csapataik a nemzetközi porondon, míg szomszédaink foghatják a fejüket. Aztán itt van a Sparta Praha búcsúja, melyre nem sokan számíthattak, de a svéd Häcken játékosainak megvolt a hitük és az akaratuk, így sikerült a bravúr. A nap egyértelmű legnagyobb meglepetése egyben egy luxemburgi történelmi tett, ugyanis a Differdange együttese búcsúztatta a holland Utrech együttesét. Ha összehasonlítjuk a két klubot, akkor tényleg Dávid és Góliát történetét láthatjuk. A hazai győzelmet követően idegenben is sikerült hármat lőni, így ezen nap bevésődött Luxemburg futballtörténetének rövid dics könyvébe. A Hibernian kiesése nem meglepő, de annál inkább az lett az arány, hiszen a Malmö összesítésben kilenccel ment tovább. Ez lenne a skót klubfutball? A cáfolat egyből érkezik a St. Johnstone háztájáról, hiszen nagy meglepetésre búcsúztatták a Rosenborg együttesét.
Sturm Graz (osztrák)–Breidablik (izlandi) 0–1 
Tj: a Breidablik, 1–0-val
Häcken (svéd)–Sparta Praha (cseh) 1–0
Tj: a Häcken, 3–2-vel
Utrecht (holland)–Differdange (luxemburgi) 3–3 
Tj: a Differdange, 5–4-gyel
Hibernian (skót)–Malmö FF (svéd) 0–7 
Tj.: a Malmö, 9–0-val
St. Johnstone (skót)–Rosenborg (norvég) 1–1 
Tj.: a St. Johnstone, 2–1-gyel

Történelmi fordításnak is szemtanúi lehettünk ezen a játéknapon, hiszen a svéd Gefle csapata az első meccsen elszenvedett 3-0-ás vereséget követően hazai pályán 4-0-ra tudott diadalmaskodni. De szép is lett volna ez mondjuk a Honvéd csapatától. 
Gefle (svéd)–Anorthoszisz (ciprusi) 4–0
Tj: a Gefle, 4–3-mal

Nem szabad megfeledkeznünk a keleti országokról és itt most nem az orosz, ukrán, vagy éppen a török klubokra ggondolunk, hanem Azerbajdzsán, Kazahsztán, Grúzia és még sorolhatnánk. Íme az azeri Qarabag, mely lengyel ellenfelét kényszerítette kétvállra hosszabbítás után. Aztán itt az Aktobe, mely a norvég Hödd gárdáján lépett úl egy magabiztos hazai győzelmet követően, ezzel pedig megfordítva a párharcot. Bizony egy másik azeri klub az Inter Bakı is közel volt a sikerhez, ám  ők hiába nyertek hazai pályán, az első meccsen elszenvedett két gólos vereség soknak bizonyult. Aztán itt van a grúz Dila Gori, mely nemes egyszerűséggel 3-0-val ejtette ki a dán Aalborg csapatát, melnek neve nem cseng rosszul Európában.
Piast Gliwice (lengyel)–Qarabag (azeri) 2–2 - hosszabbítá után
Tj: a Qarabag, 4–3-mal
FK Aktobe (kazah)–Hödd (norvég) 2–0 
Tj: az Aktobe, 2–1-gyel
Inter Bakı (azeri)–Tromsö (norvég) 1–0 
Tj: a Tromsö, 2–1-gyel
AaB Aalborg (dán)–Dila Gori (grúz) 0–0
Tj: a Dila Gori, 3–0-val

Azért kiütésből is jutott a második selejtezőkörre. Az első karikában a Honvéd, most pedig a Maccabi Haifa parádézott és aratott nyolc gólos győzelmet, mindezt ráadásul idegenben tette. Összesítésben a lengyel Slask Wroclaw is könnyedén lépett tovább hat gólt lve, ám ez a hazai meccsnek köszönhető, mintsem az idegenbéli visszavágónak. Az izraeli szurkolók nem panaszkodhatnak, hiszen a Maccabi kiverte a Győrt a BL-ben a Haifa gázolt és a Hapoel is összesítésben hatot rúgva ejtette ki bolgár ellenfelét. A Rijeka is könnyedén vette a második kört, a hegyoldal aljában fekvő stadion lakói összesítésben nyolccal verték walesi riválisukat. A belga Standard mindkét meccset könnyedén hozta egyaránt 3-1-re, míg a török Trabzoonspor is hét gólt rámolt be két meccsen. 
Khazar Lankaran (azeri)–Maccabi Haifa (izraeli) 0–8 
Tj: a Maccabi Haifa, 10–0-val
Rudar Pljevlja (montenegrói)–Slask Wroclaw (lengyel) 2–2
Tj: a Slask, 6–2-vel
Hapoel Tel-Aviv (izraeli)–Beroe Sztara Zagora (bolgár) 2–2
Tj: a Hapoel Tel-Aviv, 6–3-mal
Prestatyn Town (walesi)–NK Rijeka (horvát) 0–3
Tj: a Rijeka, 8–0-val
Standard Liege (belga)–KR Reykjavík (izland) 3-1
Tj: a Standard, 6–2-vel
Derry City (ír)–Trabzonspor (török) 0–3 
Tj.: a Trabzonspor, 7˜–2-vel

Fehéroroszországban is nagy lehet az ámulat és a fekete köd, csakúgy mint hazánkban, hiszen a BATE Bajnokok Ligája búcsúját követően egy újab klubjuk hagyta maga mögött a nemzetközi porondot és a legfájóbb, hogy nem egy nemeztközileg elismert csapattal szemben. Persze van még talpon álló csapat például az FK Minszk, mely máltai ellenfelét ejtette ki, még az lett volna szép, ha az sem jön össze. halkan jegyezzük meg, hogy a különbség nem volt valami eget rengető. A fehéroroszok kishíján úgy végezték, mint mi magyarok, ám a Dinamo Minszk, egy elképesztően izgalmas és fordulatos párharcot abszolvált sikeresen a Lokomotiv Zagreb ellenében idegenben szerzett több góllal.
Milsami Orhei (moldovai)–Sahtyor Szoligorszk (fehérorosz) 1–1 – 11-esekkel 4–2
Tj: a Milsami Orhei, 2–2-vel, tizenegyesekkel 
FK Minszk (fehérorosz)–Valletta FC (máltai) 2–0 
Tj: a Minszk, 3–1-gyel
Lokomotiva Zagreb (horvát)–Dinamo Minszk (fehérorosz) 2–3 
Tj: a Dinamo Minszk, 4–4-gyel, idegenben szerzett több góllal

Magyar érdekeltséggel Leandroval a soraiban búcsúzott az Omonia Nicosia együttese is, mely a párharcot végül hazai pályán vesztette el, ráadásul úgy, hogy ellenfele emberhátrányban szerezte a továbbjutást érő találatot. Nem a magyarok napja, meg kell jegyezni na... A román klubok viszont jól muzsikáltak, hiszen az Astra után a tavalyi esztendő meglepetéscsapata a Pandurii is könnyedén vette az akadályt hazai pályán a Levedia elleni meccsen. A Petrolul nyugodtan a kiütést szerző csapatok közé kerülhetett volna, ám ha már így külön vettük a román klubokat őket is ide soroltuk. A román klubfutball tündököl, mindhárom klubjuk továbblépett, emellett pedig a bajnokok Ligájában is érdekeltek még. 
Omonia Nicosia (ciprusi)–Astra Giurgiu (román) 1–2 
Tj: az Astra, 3–2-vel
Pandurii (román)–Levadia Tallinn (észt) 4–0 
Tj: a Pandurii, 4–0-val
Víkingur (feröeri)–Petrolul Ploiesti (román) 0–4 
Tj: a Petrolul Ploiesti, 7–0-val

A magyar klubcsapatok szerepléséről pedig ne s beszéljünk, mindkét ma pályára lépő csapat odaférne a kiütéses párharcok listájára, csupán azért vettük külön, mert magyar klubokról van szó. Fekete szezon ez a magyar klubfutballban nem is húzzuk tovább a szót, majd a részletes elemzésekben. 
Budapest Honvéd (magyar)–Vojvodina (szerb) 1–3
Továbbjutott: a Vojvodina, 5–1-gyel 
DVCS–Strömsgodset (norvég) 0–3 (0–1)
Továbbjutott: a Strömsgodset, 5–2-vel

Tovább menetel a Mladoszt Podgorica, az a montenegrói klub, mely búcsúztatta a Videoton együttesét. A következő ellenfél a Sevilla lesz, ki tudja mit hoz a jövő. A párharc esélyese ezúttal sem a Mladoszt volt, így ők már második bravúros eredményüket könyvelhették el.
Senica (szlovák)–Mladoszt Podgorica (montenegrói) 0–1 
Tj: a Podgorica, 3–2-vel

Lovrencsics Gergő együttese a Lech Poznan is magabiztosan lépett a következő körbe, sajnos Gergő nem volt ott a kezdőben, a 61. percben állt be, gólt azonban nem tudott szerezni.
Lech Poznan (lengyel)–Honka Espoo (finn) 2–1 
Tj.: a Lech Poznan, 5–2-vel

További eredmények:
FK Turnovo (macedón)–Hajduk Split (horvát) 1–1 
Tj: a Hajduk, 3–2-vel
Csihura Szacshere (grúz)–Thun (svájci) 1–3 
Tj: a Thun, 5–1-gyel
Jeunesse Esch (luxemburgi)–Ventspils (lett) 1–4 
Tj: a Ventspils, 5–1-gyel
Pjunyik Jereván (örmény)–Zalgiris Vilnius (litván) 1–1
Tj: a Zalgiris, 3–1-gyel
Rubin Kazany (orosz)–Jagodina (szerb) 1–0 
Tj: a Rubin, 4–2-vel
Trencín (szlovák)–IFK Göteborg (svéd) 2–1 
Tj: a Trencín, 2–1-gyel
MSK Zilina (szlovák)–Olimpija Ljubljana (szlovén) 2–0 
Tj: a Zilina, 3–3-mal, idegenben szerzett góllal
Slovan Liberec (cseh)–Skonto Riga (lett) 1–0 
Tj: a Liberec, 2–2-vel, idegenben szerzett góllal
Dacia Chisinau (moldovai)–Csornomorec Odessza (ukrán) 2–1 
Tj: az Odessza, 3–2-vel
Botev Plovdiv (bolgár)–Zrinjski Mostar (boszniai) 2–0
Tj: a Plovdiv, 3–1-gyel
Siroki Brijeg (boszniai)–Irtis Pavlodar (kazah) 2–0 
Tj: a Siroki, 4–3-mal
ÍBV (izlandi)–Crvena zvezda (szerb) 0–0
Tj: a Crvena zvezda, 2–0-val
FK Sarajevo (boszniai)–Kukësi (albán) 0–0
Tj.: a Kukësi, 3–2-vel
Linfield (ír)–Xanthi (görög)  1-2 - hosszabbítás után
Tj: a Xanthi 2-2-vel idegenben lőtt több góllal hosszabbítás után

Őszi Ádám

Bombaigazolás küszöbén a Napoli, meglehet Cavani méltó utóda

Olaszországi források szerint megtalálta a Napoli együttese Edison Cavani méltó utódát. Az újonnan kinevezett vezetőedző Rafa Benítez, többször hangoztatta a sajtóban és a vezetőség felé egyaránt, hogy olyan támadóra van szüksége, aki képes 40 gólos szezont produkálni. Nos, ez azért erős túlzás, de egy harminc gólt megközelítő támadó jól jönne Nápolyba. a hírek szerint pedig van is erre jelölt. 

A kiszemelt nem más, mint a friss portugál gólkirály Falcao válogatott béli ékpárja Jackson Martinez. A 26 esztendős támadó a mögöttünk lévő szezonban vágódott be a köztudatba és nem csak Portugáliában, hanem már világszerte ismerik a nevét. A 2012/2013-as szezonban 48 mérkőzésen lépett pályára a Porto színeiben és ezen meccseken 39 alkalommal zörgette meg az ellenfelek hálóját.

A Napoli a piaci árnál 10 millió euróval többet, azaz 35 millió sem sajnálna Martinezzért.

A Porto álláspontját nem ismerjük...

Őszi Ádám

Gold Cup: Elmarad az álomdöntő, Mexikót megfricskázták az elődöntőben

Mindenki várta az álomdöntőt, mely az USA-Mexikó összecsapás lett volna. A déli szomszéd fanatikusai szerették volna, ha amerikai honból hódítják el a serleget a házigazdát megverve, míg USA szimplán szeretett volna ismét borsot törni Mexikó népének orra alá. Nos, az eredmények tudatában ez most elmarad. 

Az korábban kiderült, hogy USA lesz az egyik döntős, a másik csapat kilétére azonban éjjel még egy öt órát várnunk kellett, mostanra azért már megvan a párosítás, mely nem más mint USA-Panama.

A találkozó kiegyenlített játékot hozott kisebb mexikói fölénnyel, ám az látható volt, hogy Hernandez nagyon hiányzik a csapatból, mint ahogyan ez az egész torna során észlelhető volt. Hiába, ez a mexikói csapat nem a legjobb összeállításban szerepelt, na de mindig az a legjobb csapat amely a pályán van! 

Az összecsapás első találatára 13 percet kellett várnia a népes publikumnak, ekkor Pérez vette be Mexikó kapuját egy remek támadás végén. A labda a rövid felső sarokba vágódott, ám ha kimarad, a társak nagyon megszidták volna Pérezt, hiszen többen remekül érkeztek középen. Ezt követően, mintha megírták volna, hogy tizenhárom percenként születhet gól, ugyanis a 26. minutumban jött az egyenlítő találat Montes révén egy káprázatos fejes góllal. 

A második játékrészben csupán egy találat született, ez Torres nevéhez fűződik, noha nem a góllövőlista éllovasáéhoz, hanem a hátvádéhez, aki a 61. percben egy szögletet követően robbant be remekül és tette a bogyót fejjel a jobb alsóba, ahogyan az a nagykönyveb megvan írva. Több gól nem született, ezzel pedig Panama bejutott a döntőbe! 

Ha Panama legyőzné USA legjobbjait a döntőben, és miért ne tehetné, hiszen a labda kerek, a gravitáció pedig működik, akkor fennállásának legnagyobb sikerét arathatná. A 2005-ős szereplés már megvan, azaz ezüstérem az eddigi legjobb eredmény, akkor egyaránt az Egyesült Államokban rendezték a tornát és USA válogatottja volt a fináléban az ellenfél. Azon a meccsen 0-0-ás döntetlent követően büntetőkkel USA diadalmaskodott. Itt a lehetőség , itt a "bosszú" ideje.

Gold Cup Elődöntő
Panama - Mexikó 2-1
Gólszerzők: Pérez (13.), Torres (61.) ill. Montes (26.)

Döntő Vasárnap 16:00 USA - Panama

Íme a góllövőlista élmezőnye. (pirossal kiemelve azok, akik még szerezhetnek gólt)
1. Donovan (USA) 5 gól
1. Torres G. (Panama) 5 gól
1. Wondolowski (USA) 5 gól
4. Zelaya (Salvador) 4 gól
5. Fabian (Mexikó) 3 gól
5. Martinez (Kuba) 3 gól
5. Pérez (Panama) 3 gól

Őszi Ádám

Gold Cup: Újabb Donovan parádéval USA döntős

Hiábavaló volt Honduras minden erőfeszítése, az Egyesült Államok válogatottja nem akarja kiengedni kezéből a trófeát, melyet hazai pályán szerezhet meg. A meccs hőse ezúttal is Donovan volt, aki csakúgy mint a negyeddöntőben, az elődöntőben is három pontot szerzett jégkorongos nyelven. 

Igaz a fölény nem volt akkora, de kijött a tudásbéli különbség, az, hogy az amerikai csapatban jobb képességű játékosok vannak. Minden tisztelet Honduras csapatának, hiszen a jóval esélytelenebb gárda felvette a kesztyűt és megcibálta az oroszlán bajszát. A találkozó első góljára a 11. percig kellett várni, ekkor Johnson talált a hálóba,  gólpassz pedig ki más nevéhez fűződhetne, mint Donovan. A 27. percben 2-0 állt az eredményjelzőn, az imént említett amerikai vezér Donovan talált a kapuba. 

A második félidő hondurasi találattal kezdődött, az 52, percben Medina vette be a házigazda kapuját és ezzel felcsillantotta a reményt, mely csupán egy percig élt, ugyanis a mosolyt Donovan letörölte az 53. percben, mikor megszerezte önmaga második, csapata harmadik találatát. Az eredmény a továbbiakban nem változott, így Klinsmann vezette amerikai gárda jutott a döntőbe. 

Fontos kiemelni Donovan szerepét és nem lehet mellette elhaladni, hiszen az amerikai válogatott utóbbi két meccsén nyolc gólból hatban benne volt, hármat maga szerzett, három alkalommal pedig elkészített. A torna egészét figyelembe véve Donovan az abszolút pontkirály ez már most kijelenthető, hiszen 5 gólja mellett 6 gólpasszt jegyzett az eddigi 5 meccsen, ez pedig fantasztikus mutató.

Gold Cup Elődöntő
USA - Honduras 3-1
Gólszerzők: Johnson (11.), Donovan (27., 53.) ill. Medina (52.)

Őszi Ádám