2013. június 26., szerda

Shakhtar: Újabb brazil reménység érkezett 15 millió euróért

Egyre csak nő a brazil játékosok létszáma a Shakhtar Donetsk csapatánál, a 40 millió euróért távozó Fernandinho helyett immáron a harmadik brazil tehetséget szerződtette az ukrán sztárklub. 

Mint tudjuk, a pénz nagy úr, és kevés csapatnak áll módjában megtartani legjobbjait, ha egy igazán nagy és gazdag európai sztárklub érdeklődik játékosa iránt. Így történt ez Fernandinho és a Manchester City esetében is. Viszont az ukránok nem kesereghetnek, hiszen jó borsos árat fizetett Pellegrini csapata.

Ennyi pénzből új fiatal tehetségeket lehet venni, és csúnyán szólva kinevelni a sztárklubok számára. Noha a Donetsk sem egy kishal és van pénz, vannak nagyobb "cápák is a piacon".

Két brazil tehetséget már korábban sikerült megszerezni, a 21 esztendős támadó Wellington Nem 9 millió euró ellenében költözött Ukrajnába, míg Fernando 11 millió ellenében hagyta el a Gremio együttesét.

A legújabb igazolás egyben a legdrágább is eddig, hiszen igen mélyen a kasszába nyúltak a Shakhtar vezetői Fred leigazolásának érdekében. A 20 esztendős támadó középpályás piaci értéke csupán 5 millió euró, de ennek a tripláját 15 milliót tett le az asztalra a Shakhtar vezetősége és ez elégnek is bizonyult. 

Nagy kíváncsisággal várjuk, miként sikerül ezeket a fiatal tehetségeket beépíteni a csapatba, ugyanis nem valószínű, hogy a padra kucorogni vették őket ennyi pénzért. Összeszámolva a három brazil vételárait, eddig 35 milliót költött a klub, így már csak 5 millió maradt Fernandinho eladásából. 

Őszi Ádám

A svájci gólkirály Törökországba szerződött! - alakul a Galata ellenfele?

Tegnap a török klubfutball fekete napját írtuk, hiszen mind a Besiktas, mind pedig a Fenerbahce eltiltást kapott az UEFA illetékes szerveitől, ami a nemzetközi kupaporondot illeti, így sem az Európa Ligában, sem pedig a Bajnokok Ligájában nem indulhatnak a felek, ami pedig még rémisztőbb, azaz, hogy a Fener eltiltása három esztendőre szól. Ez pedig népvándorlást indíthat el, a klubokat elhagyhatják a nemzetközi porondra vágyó sztárjaik, így pedig a Galatasaray akár rivális nélkül is maradhat, ám van jelentkező, aki szeretné felvenni a versenyt. 

Ez a klub nem más, mint a Kasimpasa együttese, mely igen csak komoly erősítéseket tervez, illetve hajtott már végre. Az együttes hatodik pozícióban végzett a mögöttünk álló szezonban, ez hűen tükrözi a csapat illetve a játékoskeret piaci érékét, mely szintén hatodik a török klubok között. Összehasonlítás képen a Galatasaray kerete 100 millió euróval ér többet, de nem minden a pénz és az érték.

A Kasimpasa támadója Kalu Uche 19 találatával Yilmaz mögött második lett a góllövőlistán és úgy tűnik sikerülhet megtartani őt. Az erősítés pedig folyamatosan érkezik mellé. Ami az eddigi érkezőket illeti, az Ajax csapatától sikerült megszerezni Ryan Babelt, így kapásból egy remek csatárduó állhat össze, melyet támadó középpályásként a friss svájci gólkirály az argentin származású Ezequiel Óscar Scarione segíthet majd.

Scarione az St. Gallen együttesében rúgta a bőrt és 36 mérkőzésen 21 alkalommal talált az ellenfelek kapujába ami rendkívül jó mutató támadó középpályásként. Emellett toronymagasan lett gólkirály, a találatok mellé pedig 9 gólpasszt is feljegyzett, így a kanadai táblázaton 30 pontos lett. Az új szerződése július első napjától lép érvénybe, a török klub 2 millió eurót tett le az asztalra. Ez az összeg alacsonynak tűnhet a 27 esztendős játékosért, ám szerződése már csak egy esztendőre szólt, így ha pénzt akartak belőle látni cselekedni kellett a svájciaknak.

A Kasimpasa egyébként még szerződtetett egy támadót és egy védőt, a Roda 29 esztendős Sziráni válogatott támadója 1,5 millió euróért érkezett és 17 gólt, illetve 1 gólpasszt hagyott az idei holland ligában maga mögött, így mondhatjuk, csatártúltengés is lehet. A védő pedig a 27 esztendős Ryan Dork, aki a Club Brugge csapatát és a belga ligát hagyta maga mögött.

Nagy kíváncsisággal várjuk, vajon mire lesz képes ez a feltörekvő török csapat a következő idényben.

Őszi Ádám