2014. április 16., szerda

Hatalmas potyával mentett pontot a City, de oda a bajnoki álom!?

Hatalmas potyagóllal mentett pontot hazai pályán a Manchester City az angol labdarúgó-bajnokság szerdai mérkőzésén. Könnyen elképzelhető, hogy ezen a mérkőzésen úszott el a City bajnoki aranya. 

Manchester City - Sunderland 2-2 (1-0)
G: Fernandinho (2.), Nasri (89.) ill. Wickham (73., 83.)

Hatalmas elánnal érkezett a pályára a Manchester City, mely a második percben Fernandinho révén megszerezte a vezetést. Agüero tálalt a brazil elé. aki nem tétovázott és Mannone alatt a rövid alsóba lőtt. A gyors gól talán túlságosan is megnyugtatta Pellegrini tanítványait, ugyanis ezt követően a Sunderland került fölénybe és bizony könnyen szerezhetett volna három gólt, amennyibe nO'Shea és Borini pontosabb. Az ír védő két ízben is fejjel volt veszélyes, először Hart tudott bravúrosan hárítani, majd a kapufa volt pár centivel odébb. A nyomássorozatot Borini helyzete és lövése zárta, az olasz keresztbe ellőtte  kapu előtt az adódó lehetőséget. A félidő végére kiegyenlítetté vált a játék, megrázta magát a City, mely érezhetően megsínylette a sérült Yaya Toure hiányát.

A második játékrészben aztán hatalmas meglepetés várt az Etihad közönségére, ugyanis a friss erőként pályára lépő Giaccherini a 73. percben remekül tálalt Wickham elé, aki megelőzte védőjét és közelről az üres kapuba paskolta a játékszert. Tíz perccel később aztán ugyan az volt a forgatókönyv, Giaccherini ugratta ki Wickhamot, aki csakúgy mint az első félidőben Fernandinho a rövid alsóba lőtte a labdát. Ekkor dermedt csend honolt Manchester kékebbik felében, csupán az örömittas Sunderland szurkolók hangja hallatszott. 

A rendes játékidő vége előtt aztán egy perccel Jovetic gurított vissza a második hullámban érkező Nasri számára, aki laposan lőtt, Mannone pedig potyázott, bevédte a löketet. A hazai pontvesztés könnyen lehet, hogy a City bajnoki címébe került, míg Mannone szerencsétlenkedése a végén a Sunderland kiesését erősítette. Pedig ha meglett volna a három pont...

Őszi Ádám

Anelka elcseszte brazíliai szerződését

Előszerződés ide vagy oda, az Európa-bajnok francia támadó nem lesz Ronaldinho csapattársa, ugyanis kihúzta a gyufát az  Atlético Mineiro vezetőinél. 

A 35 esztendős világjáró támadó, akit a West Brom rasszistának titulált kézmozdulata végett tett utcára komoly tárgyalásokat folytatott a brazil klubbal, a felek már előszerződést is kötöttek, mely most érvényét vesztette. A Rooster vezetői ugyanis berágtak, amiért egy megbeszélt időpont esetében Anelka jelezte, hogy az csupán később lenne jó számára. Ezáltal továbbra is várat magára, hogy melyik lesz a támadó karrierjének tizenkettedik klubja.

Sokan pedig már kíváncsian várták, hogy mire lesz képes a Jo-Anelka csatárduó. Vajon mi lehetett annyira fontosabb a támadó számára, hogy nem tudott elmenni a megbeszélésre? Vagy vetődik fel a kérdés, hogy miért voltak ennyire rugalmatlanok a Mineiro vezetői...

Őszi Ádám

Két fantasztikus hír az Arsenal szurkolóinak

Arsene Wenger az Arsenal francia vezetőedzője a kedd esti West Ham elleni diadalt követően a riportereknek elmondta, hogy ha minden a tervek szerint halad, akkor Mesut Özil hétvégén már ott lehet a pályán. 

Mint ismeretes a német válogatott középpályás március elején szenvedett combizomsérülést, mely a lelátóra kényszerítette a zöld gyep helyett. Hétvégén az a Hull City tornyosul majd az Ágyúsok elé, mely az FA-Kupa fináléjában szintén Wenger tanítványaival csap majd össze.

Emellett szintén jó hír az Ágyúsok híveinek számára, hogy az első csapattal edz és teljes értékű munkát végez a csapat irányító középpályása Abou Diaby.

Továbbra is harcképtelen azonban Jack Wilshere, Theo Walcott és az ifjú Ryo Myiaichi.

Őszi Ádám

Johan Cruyff csúnyán beszólt a Barca vezérkarának

Mint ismeretes egyre több támadás éri az FC Barcelona csapatát, egyre több az elgondolkodtató ügy a klub háza táján, a sok viszály pedig a csapat szereplésére sincsen jó hatással. Az egykori Barcelona legenda, edző és játékos Johan Cruyff éles kritikát fogalmazott meg a jelenlegi vezérkar felé és azt is elárulta, mi lenne a lehető legjobb a katalán klub számára.  

Arra a kérdésre, hogy mi lehet a baj a katalánoknál Cruyff a következő választ adta a riporternek - "Azok irányítanak, akik nem értenek a futballhoz. Nem az edző irányít, nem a szakmai szempontok döntenek. Ehelyett azok hozzák a döntéseket, akik arra használják fel a futballt, hogy tárgyaljanak! - majd hozzátette - A legjobb a Barca számára az lenne, ha Guardiola visszatérne. Pep egy fantasztikus tréner, akinél nincs jobb jelenleg. Én, ha Laporta visszatér a klub élére, azt fogom neki mondani, hogy a legjobb, amit tehet, az, ha visszahozza Pepet. S mivel Laporta egy intelligens vezető, biztos vagyok benne, hogy meg is tenné ezt."

A gondok gyökere tehát mélyen van elásva a holland legenda szerint, nagy változásokra lenne szükség a klub életében és annak vezetésében. Gondolatait olvasva eszünkbe jutott, miért le vehetné át ő a csapat irányítását? A 66 esztendős egykori klasszis 1988 és 1996 között egyszer már irányította a klubot igen sikeresen, majd nemrégiben 2009-től egészen 2013-ig a katalán válogatott trénere volt. Jelenleg nem tevékenykedik egyetlen csapatnál sem...

A hírek más irányba mutatnak, sokan tudni vélik, hogy a nyáron a BVB sikerkovács Jürgen Klopp ülhet le a kispadra. Igen ám, de ha Cruyff jól lát, akkor a vezetésben is változások kellenek...

Őszi Ádám

BVB: Lewandowski százados lett

Újabb mérföldközöz érkezett Roberto Lewandowski pályafutása a BVB színeiben. A nyáron távozó lengyel válogatott csatár a Wolfsburg elleni kupaelődöntő során századik alkalommal talált a kapuba hivatalos mérkőzésen a Dortmund színében. Ezzel pedig századossá vált. 

A Bayern München csapatához távozó lengyel tudatosan készült a gólszerzésre a Wolfsburg ellenében, vagy titkon reménykedett benne, ugyanis találatát egyedi gólörömmel, felhúzott pólóval és százas felirattal ünnepelte. Lehet, hogy utálat tárgyává vált sok szurkoló szemében a váltás miatt, egy azonban biztos, hogy nagyon sokat köszönhet neki a BVB és annak szurkolói.

Összegyűjtöttük Lewandowski góljait és annak eloszlását szezonokra bontva. A lengyel még 2010 nyarán a Lech Poznan csapatától érkezett 4,5 millió euró ellenében, első gólja pedig az ősi rivális Schalke 04 hálójában kötött ki szeptember 19-én, ekkor kezdődött egy nagy korszak. Roberto eddig 182 hivatalos tétmérkőzésen öltötte magára a Dortmund mezét, ez idő alatt 100 gólt és 44 gólpasszt jegyzett. Az első szezon nem sikerült fényesre, meg kellett szokni a Bundesliga színvonalát, ám ezt követően beindult a gépezet. Erről a Real Madrid szurkolói is tudnának mesélni...

2010/2011: 43 mérkőzés 9   gól 4   gólpassz
2011/2012: 47 mérkőzés 30 gól 12 gólpassz
2012/2013: 49 mérkőzés 36 gól 13 gólpassz
2013/2014: 43 mérkőzés 25 gól 15 gólpassz

Összesen 182 mérkőzés 100 gól és 44 assziszt fűződik Lewa nevéhez

Őszi Ádám

Fantasztikus rekord küszöbén a Dortmund

A Wolfsburg kedd esti 2-0-ás legyőzésével bejutott a Német Kupa döntőjébe a Borussia Dortmund. Jürgen Klopp együttese úgy jutott el a fináléig, hogy egyetlen mérkőzésen sem kapott gólt, Weidenfeller kapuja 480 perce érintetlen. Immáron csak a finálé van vissza, kérdés, hogy lehet-e diadalmaskodni a sorozatban úgy, hogy a csapat nem kap gólt. HA összejön, akkor az egy fantasztikus rekord lesz. 

A Borussia Dortmund útja a Döntőbe:
Dortmund - Wilhelmshaven 3-0
Dortmund - 1860 München 2-0
Dortmund - Saarbrucken 2-0
Dortmund - Frankfurt 1-0
Dortmund - Wolfsbueg 2-0

Összességében 5 mérkőzés 5 győzelem és 10-0-ás gólkülönbség

A gólokon is jól megosztoznak csapaton belül a tíz találaton heten osztoznak, mindössze hárman dupláztak Lewandowski, Mkhitaryan és Aubameyang.

Szerda este kiderül, hogy a Bayern München, vagy a Kaiserslautern lesz az ellenfél a fináléban, ahol ha kapott gól nélkül diadalmaskodna a BVB, akkor kapott gól nélkül nyerné meg az egész sorozatot, amire nem találtunk még példát, a kupa történetében.

Őszi Ádám

BL: Guardiola intő szavai Madrid előtt

Mint ismeretes a Bayern München soha nem látott rekordgyorsasággal, a bajnokság vége előtt nyolc fordulóval bebiztosította bajnoki címét, ám azóta igen jelentős formahanyatláson megy keresztül a csapat, így a Kaiserslautern elleni kupamérkőzés előtt intő szavakat intézett Pep mester csapata felé. 

A Berlinben megszerzett bajnoki trófea óta háromszor léptek pályára Mandzukicék és egy Hoffenheim ellendi döntetlen mellett vereséget szenvedtek az Augsburg, majd pedig a nagy rivális Dortmund ellenében. Utóbbi az Allianz Aréne gyepén aratott megalázó 3-0-ás győzelmet.

Sokan mondják, hogy a játékosok a Bajnokok Ligájára tartalékolnak, igen ám, de ha kiesik az ember a ritmusból, nehéz újra felkapaszkodni a körhintára, ezt Guardiola is nagyon jól tudja, ezért ővatosan, intő jelleggel nyilatkozott a sajtó embereinek

"Ha Madridban is úgy játszunk, ahogy tettük mostanában, akkor nincs esélyünk bejutni a döntőbe. Ez a futball kevés nemcsak a BL-fináléhoz, hanem bármilyen fináléhoz. Ha nincs meg a koncentráció, fejben lemaradunk, akkor minden lassabban történik, és ez óriási veszélyt jelenthet számunkra" - nyilatkozta Guardiola egy keddi sajtótájékoztató keretein belül.

Szerdán este a kupaelődöntőben a Kaiserslautern lesz az ellenfél, a döntőben már várja a német rekordbajnokot a Dortmund, mely tegnap a Wolfsburg 2-0-ás legyőzésével jutott a fináléba.

Az Real Madrid elleni első BL-elődöntőt április 22-én rendezik a Santiago Bernabéuban.

Őszi Ádám

Kulcsemberét vesztette a Mancnehter City

Nem elég, hogy vereséget szenvedett a Liverpool otthonában, még kulcsemberét, házi gólkirályát is elvesztette a Manchester City labdarúgócsapata Yaya Toure személyében, mely így egyre nehezebb helyzetbe kerül a bajnoki címért folytatott harcban. 

A csapat vezetőedzője Manuel Pellegrini  így nyilatkozott - "Nem olyan súlyos a sérülés, mint azt először gondoltuk, de legkevesebb tíz napra vagy két hétre van szüksége a felépüléshez."

A Polgárok kedd szerda este elmaradt bajnoki mérkőzést pótolnak az utolsó szalmaszálakba kapaszkodó Sunderland ellenében. Az elefántcsontparti középpályás roppant mód hiányozni fog, nem csupán góljai, hanem kotéppályán nyújtott világklasszis teljesítménye egyaránt.

Őszi Ádám

Belgium: Megerősítették posztján a kapitányt

Elégedett Marc Wilmots teljesítményével a Belga Labdarúgó-szövetség, így a szakember újabb négy esztendőre kapott bizalmat hazájában. 

A 45 esztendős szakember korábbi válogatott támadó középpályás, aki ráadásul harmadik a szerzett gólok örökranglistáján 2012-ben vette át a csapat irányítását és sikeresen csoportelsőként juttatta ki azt a két hónap múlva kezdődő világbajnokságra.

"Nagy fejlődésen mentünk keresztül az elmúlt két évben, a pályán és azon kívül egyaránt. A szakmai stábom segítségével továbbra is azon leszek, hogy kihozzam a legtöbbet a társaságból. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy lehetőségem van folytatni a válogatott szövetségi kapitányaként." - olvasható Wilmots nyilatkozata a szövetség hivatalos honlapján.

Belgiumot egyébként titkos favoritként tartják számon sokan a világbajnokság előtt.

Őszi Ádám