2014. június 4., szerda

Felkészülés: Bukott Mexikó, Besic fantasztikus

Két győzelem után a harmadik felkészülési mérkőzését immáron elbukta a mexikói labdarúgó-válogatott, mely ezúttal a szintén vb-résztvevő bosnyák válogatottal mérkőzött meg, s maradt alul. 

Mexikó - Bosznia és Hercegovina 0-1 (0-1)
G: - ill. Hajrovic (41.)

Susic mester tanítványai sokkalta veszélyesebben játszottak az első játékrészben, a mexikói csapat mindössze egy lövést tudott felmutatni, az sem talált kaput. A bosnyák próbálkozások aztán gólra vezettek a 41. percben, ekkor Izet Hajrović a Galatasaray szélsője talált a kapuba, mely később kiderült a találkozó végkimeneteléről is döntött egyben. A második játékrészben hiába játszott sokkalta jobban Mexikó, gólt nem tudtak szerezni.

Miguel Herrera szövetségi kapitány irányítása alatt először szenvedett vereséget a mexikói csapat, míg a bosnyákoknál végig a pályán volt Besic, akit Messi semlegesítésére szán Susic kapitány. Az FTC kiválósága korábban Elefántcsontpart ellen is végig játszott és szinte biztosan komoly szerepe lesz a vb-n. Játékát  még a mexikói lapok is dicsérik, valószínűleg nem sokáig lesz a Fradi játékosa.

Őszi Ádám

Felkészülés: Tovább dörög a görög antifutball

Már megszokhattuk, hogy a görögök bizony nem vallják a legjobb védekezés a támadás féle nézetet, ők sokszor akkor is védekeznek, ha az indokolatlan enyhe túlzással, ezért sokan nem igazán kedvelik a stílusukat, mely viszont többször eredményre vezetett már és rendre ott vannak az elit mezőnyökben. Santos mester tanítványai magyar idő szerint az éj leple alatt ismét elkövettek egy a futball iránti gól nélküli merényletet... 

Görögország - Nigéria 0-0

Görögország második felkészülési mérkőzésén a szintén világbajnoki résztvevő Nigéria ellenében lépett pályára. A mérkőzés mindvégig kiegyenlített volt és azért helyzetek is akadtak, ám egyik védelem, egyik kapuvédő sem adta meg magát, így egy harcos gól nélküli döntetlent könyvelhettünk el. 

A két csapat felkészülési képe roppant hasonló, az afrikaiak előbb Skóciával, majd most ikszeltek le, míg a görögök pár nappal korábban Portugáliát is megfogták egy gól nélküli döntetlenre. Halkan megjegyezzük, hogy a görögök legutóbbi három mérkőzésükön egyetlen egy gólt sem szereztek...  

Őszi Ádám

Felkészülés: Neymar gól és gólpassz, hengereltek a brazilok

Könnyed győzelemmel abszolválta első felkészülési mérkőzését a brazil labdarúgó-válogatott, mely Panama a legjobbjaival mérkőzőt meg kedd este. Ezt követően már csak pénteken Szerbia ellen szállnak "vízbe" Scolari tanítványai, majd jöhet nemsokára a torna nyitánya élesben Horvátország ellen. 

Brazília - Panama 4-0 (2-0)
G: Neymar (27.), Dani Alves (40.), Hulk (46.), Willan (73.)

Meglehetősen lagymatagul kezdtek a brazilok, sok volt a rontott passz és valahogy a lendület sem volt az igazi, ám elég volt egy villanás a 27. percben és a csapat neve mellett nulla helyett már is egyes tisztelgett. Történt ugyanis, hogy Neymar került a földre szabálytalanság révén, a sértett pedig büntetett, mintegy 19 méterről remekül tekert a jobb felsőbe. A játék menetelét a talaj nem igazán könnyítette meg, egyes kameraállásokból jól látszódott, hogy a talaj bizony igen csak laza volt és a stoplik után szinte mindenütt forgott ki. A félidő hajrájában aztán a másik Barca klasszis Dani Alves is betalált, könnyedén került lövőhelyzetbe, nem léptek ki rá, még igazítani is volt ideje, majd laposan a jobb alsót kilőtte.

A fordulást követően Panama az öltözőben ragadt, Neymar azonban már a pályán volt, ő tálat Hulk elé, aki nem hibázott és góllal köszönte meg Scolari mester bizalmát. A végeredményt Willan állította be a 73. percben, miután Maxwell visszagurított labdáját a láberdő közepette sikerült a kapuba belsőznie. Érdekes eseményeknek is szemtanúi lehettünk a végjátékban, egy brazil kapufa után a kipattanót Maicon fejelhette volna a kapura, ám egy panamai védő kézzel elütötte a labdát előle a levegőben. Azonnal villant a piroslap és nagy meglepetésre elmaradt a tizenegyes. A bíró aztán érvénytelenítette a kiállítást és kirúgást ítélt.

Brazília pénteken második és egyben utolsó felkészülési mérkőzéseként Szerbiával mérkőzik majd meg.

Őszi Ádám