2015. május 17., vasárnap

Történelmi feljutás! - Jövőre újoncot avat a Serie A

A Carpi után szombaton egy újabb együttes harcolta ki a feljutást a Serie A-ba, avagy jövőre története során először indulhat a legmagasabb osztályban a Frosinone Calcio labdarúgócsapata! 

A klub története 1928 óta íródik, s az együttes most soha nem látott magasságokba emelkedett, jövőre a Juventus, a Roma, a Napoli, avagy a Serie A mezőnye ellen bizonyíthat Stellone csapata. Szombaton a Serie B idei kiírásának utolsó előtti fordulóját rendezték, a Frosinone pedig a kiesés elől menekülő Crotone 3-1-es legyőzésével biztosította a feljutást.

A csapat a kétezres évek elején megjárta a Serie B-t, ám rövid időn belül ismételten visszacsúszott. A sikertörténet tavaly kezdődött, Stellone vezetésével a csapat feljutott a másodosztályba, ahol nem sikerült megragadnia ezt már tudjuk, ám pozitív értelemben, ugyanis újoncként végez a tabella második helyén, s indulhat jövőre a Serie A-ba!

Jövőre tehát az élvonal csapatai megismerkedhetnek a Matusa Stadionnal, mely kevesebb mint 10 ezer néző befogadására alkalmas. A létesítményt 1932-ben építették, s 2006-ban felújításon esett át. Hivatalos befogadóképessége 9680 fős.

Serie A-ból a B-be, avagy az élvonal kiesői: Idén a Cagliari, Cesena, Parma trió esett ki, ezt már három fordulóval a bajnokság vége előtt tudtuk. Ezen három csapat nagyon lemaradt az alsóház többi tagjától. 

Serie B-ből az A-ba, avagy akik élvonalbéli tagságot váltottak: A Carpi bajnoki címe után a Frosinone a második automatikus feljutó, a harmadik csapat kilétéről rájátszás dönt majd.

Serie B-ből a harmadik ligába: Immáron biztos, hogy a Varese mellett a 2011-ben még a Serie A-ban "vitézkedő" Brescia is a harmadik vonalban kezdi meg a 2015-2016-os szezont, míg a harmadik biztos kiesőről az utolsó forduló jön, majd következhet az alsóházi rájátszás, az osztályozós párharcok.

Őszi Ádám

MLS: Elmaradt Némethék meccse, Dynamo és San José öröm

A zord időjárási körülmények miatt lefújták a Sporting Kansas meccsét, míg a másik két pályán a hazai csapatok örülhettek, sem a Houston, sem pedig a San Jose nem engedett pontot soros ellenfelének. 

Houston Dynamo - Portland Timbers 3-1 (1-0)
G: Bruin (9., 83.), Barnes (75.) ill. Adi (48.)

Remekül kezdte a mérkőzést a hazai csapat, egy rögzített szituációt követően Bruin szakadt el védőjétől, s emelkedett a legmagasabbra, majd bólintott a hálóba. Habár Kwarasey belekapott a labdába, hárítania nem sikerült. Rendre írni szoktuk, hogy a Timbers jól játszik, de nem jönnek az eredmények, ezen az estén ez is elmaradt, nem volt túl kreatív a vendég csapat, s kísérletek terén is igen szolid volt a társaság. A 35. percben Kwarasey bravúros védése akadályozta meg a második hazai találatot, így a Timbers csak egy gólos hátránnyal mehetett az öltözőbe. A szünet után aztán visszajött a meccsbe Adi révén a vendég csapat, a támadó egy labdaszerzést kővetően vezetett támadás végén lőtt a kapuba. Igen ám, de a meccs hajráját nem bírta a Portland, a Houston húzásai jöttek be. A 75. percben egy középre gurított labdába csak beleérni tudtak a védők, nem volt jó a felszabadítás, egy passz oda, majd vissza, szétnyílott a közepe, majd Barnes belsőzött a hálóba. Erre már nem érkezett vendég válasz, ellenben a 83. percben a hazaiak növelték előnyüket, egy tért ölelő átadással Bruin lépett ki remekül, s emelte át Kwaraseyt.

Sporting Kansas City - Colorado Rapids - elhalasztva

Németh Krisztián csapata a Sporting Kansas City nem tudta lejátszani a Colorado Rapids elleni bajnoki mérkőzést. A találkozót a zord időjárási körülmények végett elhalasztották, s egy későbbi időpontban rendezik meg.

San Jose Earthquakes - Columbus Crew 2-0 (0-0)
G: Wondolowski (55.), Salinas (60.) ill. -
Kiállítás: - ill. Saeid (33.)

Felvette a kesztyűt a Crew, ám Saeid döntően befolyásolta a találkozó végkimenetelét. A vendégek középpályása a 14. percben sárgult be, majd a 33. minutumban villant a piros, így jóval idő előtt mehetett zuhanyozni a svéd légiós. A kiállításig paliban voltak a csapatok, ám ezt követően erős hazai mezőnyfölény alakult ki, mely a második játékrészben góllá, majd gólokká érett. Clark kétszer nyúlhatott bosszúsan maga mögé, előbb az 55. percben Woldolowski vette be a kapuját, majd öt minutummal később Sailnas is feliratkozott a góllövők közé. Jelen állás szerint mindkét csapat negyedik konferenciájában.

A hét eddigi eredményei:
D.C. United - Orlando City 2-1 
New York City - Chicago Fire 2-2
FC Dallas - New York Red Bulls 0-0
Montreal Impact - Real Salt Lake 4-1
Vancouver Whitecaps - Seattle Sounders 0-2
New England - Toronto FC 1-1

A folytatásban:
máj. 17. 23:00  Orlando City - L. A. Galaxy (Eurosport)
máj. 18. 01:00  Philadelphia - D.C. United (Eurosport)

A góllövőlista élmezőnye:
1. Dempsey (Seattle Sounders), Kamara (Columbus Crew)  7 gól
3. Martins (Seattle Sounders), Rivero (Vancouver Whitecaps), Barnes (Houston Dynamo), Wondolowski (San Jose Earthquakes)  6 gól
7. Perez (FC Dallas), Altidore (Toronto FC), Wright-Phillips (New York Red Bulls) – 5 gól
10. Castillo (FC Dallas), Giovinco (Toronto FC), G. Torres (Colorado Rapids), C. Davies (New England Revolution), Adi (Portland Timbers), Bruin (Houston Dynamo) – 4 gól

Végezetül pedig a bajnoki tabella:


Őszi Ádám