2013. március 19., kedd

A Londontól Rióig vezető rögös út

Szinte elvárás, hogy női és férfi kézilabda válogatottunk ott legyen a 2016-os Riói olimpián, azonban tisztában kell lenni azzal, miszerint addig még nagyon sok víz lefolyik a Dunán. Lesznek világversenyek, illetve kontinensviadalok, és lényegesen átalakuló mezőny, illetve csapatok. Cél a kijutás és a jó szereplés, azonban ez az út nem lesz egyszerű, mondhatni, nagyon rögös út vezet Rióig... 

Tudni kell, hogy az olimpiákon csupán  12 csapat vesz részt mind a férfi, mind pedig a női szakág vonatkozásában. A rendező ország, jelen esetben Brazília alapból kvalifikálja válogatottjait, így egy-egy hely már el is kelt. Több VB és EB lesz addig, azonban az olimpiát megelőző világbajnokság nagyon sokat számít, hiszen a bajnok automatikus résztvevőnek tudhatja magát, míg a további helyezések döntő befolyással lesznek abban, ki is kap jogot selejtezni. Résztvevő ezen kívül Afrika, Ázsia, Európa és Pán-Amerika regnáló bajnoka, így ott tartunk, hogy csupán hat darab kiadó hely marad az olimpián azon csapatok számára, melyek nem uralkodó bajnokok. Szakáganként mindössze 12 csapat selejtezhet összesen három darab négy fős csoportban és minden csoport első két helyezettje vehet részt az olimpián. A selejtező csoportbeosztásban a VB játszik szerepet, az ott elért eredmény, de a kontinenstorna is beleszólhat. Így alakul majd ki a riói mezőny.

Kézilabdában két évente rendeznek Európa bajnokságot és Világbajnokságot, így még számtalan torna lesz, ezek közül pedig csak az olimpiához legközelebb állóak számítanak majd igazán.

Női válogatott: Remekül szerepelt válogatottunk a 2012-es Európa Bajnokságon és bronzéremmel térhetett haza, azonban a lányok Londonba nem jutottak ki, a német válogatott útját állta a Tomori vezette csapatnak. A következő világverseny 2013 decemberében Szerbiában rendezendő világbajnokság lesz, ez azonban nem játszik fő szerepet Rióban, hiszen 2015-ben is lesz VB, ekkor Dánia lesz a rendező, oda kell kijutni, illetve minél jobb eredményt elérni, hiszen az első automatikus résztvevő lesz, míg a helyezések döntenek arról, hogy egyáltalán ki selejtezhet. Aki lemarad, az szinte biztosan nem lesz ott 2016-ban. A tét tehát óriási lesz, de nem csupán a VB-n, hanem az EB.n is, melyet hazánk rendez 2014-ben közösen Horvátországgal. A kontinensbajnok csakúgy kvalifikálja magát, ez tehát óriási sansz lehet a lányoknak. A női EB mindig év gébén van, így 2016-ban a kontinenstorna Rió utánra esik. A rendező Svédország lesz, de ez már nem számít, a 2014-es torna a döntő. Reméljük a lányok alkotnak valami óriásit, főleg ami a hazai rendezésű EB-t illeti. Ha nem, akkor marad a pótselejtező, arra pedig gondolni se merjünk, hogy nem adatik meg ez a lehetőség.

Múló idő és kor, egy játékos sem marad fiatal, egy-egy négy esztendős ciklus nagyon sokat számít egy sportoló életében. Női szinten remek az utánpótlásunk, melyre szükség is lesz, hiszen a jelenlegi válogatott jó része már nem játszik majd, vagy már csak epizódszerephez jut. Az élsport nem kíméli a szervezetet, harmincon felül jönnek a sérülések és hasonló kellemetlen dolgok. A jelenlegi keret tagjainak döntő többsége 2016-ban túllépi a 30 esztendős korhatárt, folyamatosan be kell majd építeni a fiatalokat. 

Női:
VB: 2013 Szerbia, 2015 Dánia
EB: 2014 Magyar-Horvát, 2016 Svédország (olimpia után)

Férfi válogatott: A fiúk a nőkkel ellentétben kint voltak Londonban és fantasztikus negyedik helyet szállítottak, bebizonyítva, hogy nagyon tudnak küzdeni. A férfiaknál a világbajnokságokat év elején januárban szokták rendezni, így Londont követően már túl vagyunk egy világversenyen. Spanyolországban 8. lett a csapat, ám az új rendszernek köszönhetően nem volt helyosztó, a megszerzett pontok döntöttek, így ez nem feltétlen mérvadó. Az olimpia előtt egy esztendővel 2015-ben Katar rendez majd VB-t, ahonnan a bajnok kijut Rióba, míg a torna végeredménye csakúgy mint a hölgyeknél döntő befolyással lesz a selejtezős csoportok kialakulásában. Európa Bajnokságot kettőt is rendeznek 2016-ig, előbb 2014-ben Dánia lesz a kontinensviadal házigazdája, majd pedig 2016-ban az olimpia évének elején Lengyelország ad otthont a tornának. Így a dániai torna nem lesz befolyással Rióra, azonban a lengyelországi bajnok kvalifikálja majd magát. A férfiaknál más a helyzet mint a hölgyeknél, hiszen az utánpótlás nem olyan szintű, nem olyan erős sajnos, az évek pedig múlnak és a srácok sem lesznek fiatalabbak. A jelenlegi 15 fős keretből 12 játékos betölti a 30 esztendőt, Mocsai például 37 esztendős lesz, de Nagy László is 36. életévébe kezd majd bele, és még sorolhatnánk a neveket. Férfi válogatottunk egy kiöregedő generáció, az elkövetkezendő szűk négy esztendő legnagyobb feladata az lesz, hogy sikerüljön vérfrissítést véghezvinni, és az olyan legyen, mely összeáll 2016-ig. Na meg persze jusson ki a csapat. A férfi mezőnyt tekintve szinte biztos, hogy selejtezőre kényszerülünk majd.  

Férfi:
VB: 2013 Spanyolországban volt (8. hely), 2015 Katar
EB: 2014 Dánia, 2016 Lengyelország

Olimpia: Csupán 12-12 csapat
Rendező automatikusan részvevő, csakúgy a regnáló világbajnok és a kontinensbajnokok (Afrika, Ázsia, Európa és Pán-Amerika). Összesen 6 hely marad erre 12 csapat selejtezhet mindössze.A csoportbeosztásban a VB játszik szerepet, az ott elért eredmény, de a kontinenstorna is beleszólhat.

Őszi Ádám