2014. március 25., kedd

Otthon bukott az Arsenal, hengerelt az Everton

Az angol labdarúgó-bajnokságban (Premier Leagua) kedden elmaradt mérkőzéseket rendeztek, s jó pár csapatnak megadatott a lehetőség, hogy közelebb lopózzon céljához. Az Arsenal a Chelsea elleni hatalmas zakót kívánta feledtetni szurkolóival, ám ez nagyon nem sikerült, míg az Everton úgy ment át a Newcastle Uniteden, mint forró kés a vajon. 

Arsenal - Swansea 2-2 (0-1)
G: Podolski (73.), Giroud (74.) ill. Bony (11.), Flamini (90.-öngól)
Hiába játszott jobban és veszélyesebben Arsene Wenger csapata, gólt mégis a vendégek szereztek Bony révén, aki a 11. percben Taylor beívelését követően igen messziről bólintott hatalmas gólt a kapuba. A walesiek egyetlen egyszer találták el a kaput az első félidőben, ám ez vezetést eredményezett a szünetben.  A második játékrész jóval kevesebb helyzetet és egyáltalában próbálkozást hozott, gólok azonban születtek, szám szerint három. Sokáig úgy tűnt, egy újabb csúnya égésbe futhat bele az Arsenal, ám jött a 73. perc és a hétvégén kiállított, Gibbs, aki Podolski elé tálalt, a német pedig egyenlített. A Swansea nem tudta rendezni sorait és nem egész egy percen belül ismételten rezgett a háló, ezúttal Podolski készített elő, Giroud pedig góljával megfordította a meccset. A slusszpoén a végére maradt, mondhatni szegény embert még az ág is húzza, a 90. percben Flamini öngóljával egyenlített a Swansea és hozott el egy bajnoki pontot az Emiratesből. Ezzel az Arsenal mondhatni kiszállt a bajnoki címért folyó küzdelemből!

Newcastle - Everton 0-3 (0-1)
G: - ill. Barkley (22.), Lukaku (52.), Osman (88.)
Rendkívül kiegyenlített játékot és kevés helyzetet hozott az első félidő, gólnak pedig csupán a vendég szurkolók örülhettek. A 22. percben Barkley saját térfeléről indulva vitt végig egy kontrát és lőtt Krul kapujába egy hatalmas szóló végén. A második félidőben a Newcastle többet birtokolta a labdát, ám kapu előtt nagyon pontatlanok voltak, nem úgy a vendégek, akik kihasználták lehetőségeiket és úgyg hatoltak át a "Szarkákon", mint forró kés a vajon. Az 52. percben Deulofeu remek labdát adott a centerben érkező Lukaku számára, aki a kapu felső felébe varrta a labdát közelről. A vége előtt három perccel aztán Osman állította be a végeredményt, Lukaku tálalt az angol elé, aki tizenöt méterről a bal felsőbe lőtt.

Őszi Ádám

Magyar Kupa: Hatot hintett a Loki és elődöntős

Kiütéses győzelmet aratott a Magyar Kupa negyeddöntőjének visszavágóján a Debrecen, mely a nagy rivális Nyíregyháza csapatát lépte le ezúttal egy hatossal. Kondás Elemér csapata várhatja elődöntős ellenfelét. 

DVSC-TEVA - Nyíregyháza 6-1 (3-1)
G: Seydi (6.), Sidibe (38.-büntető, 78.), Ferenczi (45.), Króner (53.), Kulcsár (65.) ill. Króner (29.-öngól)
Kiállítva: - ill.  Polényi (37.)
Tj: a DVSC-TEVA kettős győzelemmel, 9:2-es összesítéssel 

Gyakorlatilag a párharc az első mérkőzésen eldőlt, azonban láttunk már csodákat a labdarúgásban, sosem lehet tudni mit hoz egy mérkőzés. A Loki azonban nem teketóriázott és Seydi révén már a 6. percben megszerezte a vezetést, ezzel összesítésben már 4-1-re módosítva a párharc állását. A 29. minutumban aztán Króner vétett öngólt, így sikerült egyenlítenie a vendégeknek, ám az idézőjeles öröm nem tartott sokáig, a vendégek Polényi szabálytalansága révén hamar, már a 37. percben emberhátrányba kerültek, ráadásul büntető következhetett, melyet Sidibe magabiztosan értékesített. A félidő utolsó pillanataiban aztán Ferenczi beállította az első mérkőzés végeredményét, a csapatok 3-1-es hazai vezetéssel vonulhattak az öltözőbe. 

A folytatásban nem kegyelmeztek Kondás Elemér tanítványai, a kevesebbet játszó játékosokban, kik most lehetőséget kaptak dolgozott a bizonyítási vágy, ez pedig egy hatalmas kiütést eredményezett. Az 53. percben Króner saját kapuja után a vendégek hálóját is megzörgette, majd bő tíz percre rá a csereként beálló Kulcsár is eredményes tudott lenni. A mintegy 1500 kilátogató szurkoló nagy ovációval köszöntötte Dombi Tibort pályára lépése alkalmából, míg az i-re a pontot Sidibe tette fel a 78. percben.

Az NB I listavezetője tehát nagyon lelépte az NB II éllovasát, összesítésben 9-2-vel lépett tovább a Loki.

További mérkőzések:
03.26. 18:00 Diósgyőri VTK - Lombard Pápa
03.26. 18:00 Győri ETO - MTK Budapest
03.26. 18:00 Újpest - Pécs

Őszi Ádám

Elképesztő gólgyártás: 50 találatnál tart a Salzburg duója!

A minap már beszámoltunk róla, hogy irgalmatlan módon leigázta az osztrák Bundesliga teljes mezőnyét a Red Bull Salzburg, mely nyolc fordulóval a vége előtt vált bajnokká. A csapatnak van két egészen kiváló gólvágója Jonathan Soriano és Allan személyében. A duó immáron 50 gólnál tart a bajnokságban, statisztikáik egyszerűen pedig lenyűgözőek. 

Nem ritkaság az, ha egy csapatban húsz gól felett rúg egy játékos, a házi gólkirály, ám arra igen ritkán lehet példát találni, hogy a gólok száma így megoszlik két kiváló játékos között és egyikőjük nem nyomja el a másikat. Soriano és Allan egymás ellen vívnak párbajt az osztrák gólkirályi címért, ám ha a helyzet úgy adja nem röstellik a másiknak lepasszolni a labdát, ha az jobb helyzetben van.

A góllövőlistát a 28 esztendős Jonathan Soriano vezeti 26 bajnoki góllal, melyet mindössze 20 mérkőzésen szorgoskodott össze, ha pedig ez nem lenne elég, 14 gólpassz is ott áll a statisztikákban a neve mellett. Soriano az Espanyol nevelése, Salzburgba pedig a Barcelona B csapatától érkezett, ahol 79 mérkőzésen 54 alkalommal tudott eredményes lenni. Sokan felsóhajtanak, hogy de hát az "csak" a spanyol második vonal, jelen esetben pedig az osztrák pontvadászat, igen ám, de az Európa Ligában is fantasztikusan szerepelt a spanyol, aki 9 mérkőzésen 11 gólt és 4 gólpasszt jegyez. A szezon egészét figyelembe véve Soriano 32 mérkőzésen 42 gólt és 20 gólpasszt tudhat magáénak, ami lenyűgöző.

A góllövőlista második helyezettje a 24 esztendős brazil Alan, aki 22 mérkőzésen 24 gólt és 7 gólpasszt jegyez a bajnokságban. Európába 2010-ben tette át székhelyét, nevelőegyüttesétől a Fluminense gárdájától, s azóta mondhatni ontja a gólokat, szépen beépült a csapatba. Az Európa Ligában az ő teljesítménye jóval szerényebb, mind csatártársáé, 4 gólja mellé 7 gólpassz párosul, persze ez sem akár milyen mutató. Összességében a szezon egészét és minden sorozatot figyelembe véve Alan 36 mérkőzésen 32 gólt és 17 gólpasszt tud felmutatni.

Végül pedig nem futhatunk el Sadio Mané teljesítménye mellett sem, a mindössze 21 esztendős szenegáli bombaként robbant be a köztudatba, idén minden sorozatot figyelembe véve 42 meccsen 20 gólja és 16 gólpassza van! Mané fél után fél Európa érdeklődik, erről ide kattintva olvashattok részletesebben.

Őszi Ádám

Bundesliga: A Ruhr Derby mellett bajnokavatás várható - előzetes

Igaz, hogy csupán kedd van és most fejeződött be a hétvégi forduló, ám Németország és főként a Ruhr futballázban ég, a régió ma sárgába és kékbe öltözik, ugyanis jön a Revierderby az egyik legősibb és legnagyszerűbb rangadó a Bundesliga történetében. Emellett persze nem szaladhatunk el a Bayern München berlini vendégjátéka mellett, Pep Guardiola győzelem esetén első bajnoki címét ünnepelheti! Merjük azt mondani, hogy München sem ég futballázban...? 

Négy mérkőzés egy időpontban a magyar számára nagy gonddal! A bajnokavatás lehetősége, illetve hatalmas valószínűsége miatt az Eurosport 2 ugyanis nem a Ruhr Derbyt fogja adni, hanem a Bayern München mérkőzését. A közvetítési jog ugye hazánkban csakis az Eurosport kezébe van, így két kiváló mérkőzés, esemény közül csak egyet láthatunk.

A Bayern München ha nyer mindenképpen bajnoki címet ünnepelhet Berlinben, de egy esetleges botlás is diadalmat jelenthet, ez függ a Ruhr Derby végeredményétől, a második és a harmadik helyezett csatájától. A sereghajtó Braunschweig az utolsó szalmaszálak egyikébe kapaszkodna a Mainz ellenében , mely biztosan nem adja könnyen a bőrét, hiszen ott állnak a nemzetközi kupaindulás kapujában. A Werder Bremen hat pontnyira van a kiesőzónától, míg ellenfele a Wolfsburg az Európa Liga indulás mellett még a Bajnokok Ligája iránmyába is kacsintgathat.

Végül pedig a Ruhr Derby, melyről a későbbiekben, a délután folyamán egy részletes cikkel jelentkezünk, bemutatva a párharc történetét.

Kedd
márc. 25. 20:00 Hertha BSC - Bayern München (Eurosport 2)
márc. 25. 20:00 Braunschweig - Mainz
márc. 25. 20:00 Werder Bremen - Wolfsburg
márc. 25. 20:00 Borussia Dortmund - Schalke 04

A Frankfurt hat pontos biztos távolból figyeli a kiesőzónát, míg a Mönchengladbach két pontnyira van a Bajnokok Ligája indulást jelentő negyedik helytől, így számukra a mérkőzés életbevágóan fontos lesz. igazi hat pontos kiesési rangadó vár  Nürnberg és a Stuttgart csapatára, ám a házigazda négy meccses veretlenségi sorozatban van, így a vendégek bizakodóak lehetnek. A Hoffenheim és a Hannover összecsapása két masszív középcsapat párharcát hozza, míg a Hamburg és a Freiburg csakúgy mint a fentebb említett páros hat pontos kiesési derbit vív majd. nem lesz tehát izgalommentes ez a forduló sem.

Szerda
márc. 26. 20:00 Frankfurt - Mönchengladbach
márc. 26. 20:00 Augsburg - Bayer Leverkusen (Eurosport 2)
márc. 26. 20:00 FC Nürnberg - VfB Stuttgart
márc. 26. 20:00 Hoffenheim - Hannover 96
márc. 26. 20:00 Hamburger SV - Freiburg

Őszi Ádám

Premier League: Elmaradt meccsek "fordulója", manchesteri derbivel fűszerezve! - előzetes

Hét közben szántalan bajnokságban játszanak teljes fordulót, az angol labdarúgó-bajnokságban (Premier League) azonban nem, itt mondhatni kacska fordulóra kerül sor, amennyiben ezt lehet fordulónak nevezni, hiszen számtalan elmaradt mérkőzés van a ligában és ezeket igyekeznek pótolni a csapatok. 

Szám szerint öt mérkőzéssel jelentkezik a világ egyik ha nem a legerősebb bajnoksága, mely elképesztő izgalmakat tartogat a végére, mind a bajnoki cím, mind pedig a kiesők tekintetében.

Ellenkező célokért küzd az Arsenal és a Swansea együttese, ám kedd este mindkét csapat számára a három pont megszerzése lesz a feladat. A vendég walesi gárda mindössze négy pontnyira van a kiesőzónától és szeretne minél távolabb kerülni, hogy ne legyen necces a végjáték, míg Wenger tanítványai mondhatni innentől fogva nem hibázhatnak, ha még bajnoki álmokat édesgetnek.

A Newcastle hátránya már tíz pontos a nemzetközi kupaindulásért folytatott harcban, így kijelenthetjük, hogy ők elszálltak, ellenben az Everton, mely a vendégük lesz nagyon is harcban van az Európa Liga indulásért, lemaradásuk csupán két pont a Tottenham mögött. Egy biztos, hazai pályán meglopni a "Szarkákat" nem könnyű feladat.

A várva várt mérkőzés, a City kupaszereplése miatt elhalasztott manchesteri rangadó, a Vörös Ördögök és az Égszínkékek összecsapása, melyet a fél világ izgatottan vár. Mindkét csapat nélkülözni kényszerül egyik legjobbját Van Perise és Agüero személyében, ám mint mondá, mindig az a legjobb csapat, mely a pályán honol. Pellegrini tanítványai a bajnoki címért küzdenek, s ha nyernek, három pontra megközelítik a Mourinho csapatát, úgy, hogy még két elmaradt meccset pótolniuk kell. A Moyes társaság szintén nem bukhat, ha álmaikat életben akarják tartanim egy esetleges győzelemmel beszállnának az Európa Liga indulásért folytatott harcba. Igazi ádáz küzdelem és parázs hangulat várható, na meg bízzunk benne, hogy csúcsfoci.

Kedd
03.25. 20:45 Arsenal - Swansea
03.25. 20:45 Newcastle - Everton
03.25. 20:45 Manchester United - Manchester City (Digi Sport 1)

A West Ham United és a Hull City találkozása két olyan együttes párharcát szüli, mely kényelemben érezheti magát és ha hatalmas csoda nem történik egyiknek sem lesznek kiesési gondjai. A hazaiak pár hete borzasztó jó sorozatot produkáltak, azóta viszont becsúszott három vereség zsinórban, míg a Hull gyűjtögetett pontokat.

Ha az Arsenal és a Swansea esetében ellenellenző célokról beszéltem, akkor a Sunderland és a Liverpool vonatkozásában szintén megtehetem, ugyanis egy bajnokaspiránsról és egy potenciális kiesőjelöltről beszélünk. A pool hazai pályán borzasztó erős, így kétségtelenül a Suarez vezette team lesz a meccs toronymagas esélyese, ám tudhatjuk, milyen veszélyes tud lenni egy sebzett "vad"! 

Szerda
03.26. 20:45 West Ham - Hull City
03.26. 21:00 Liverpool - Sunderland (Digi Sport 2)

Őszi ádám