2015. augusztus 19., szerda

Bajner próbajátékon Lengyelországban! - sajtóhír

Újabb magyar labdarúgóval bővülhet a lengyel élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Ekstraklasa), avagy újabb országot hódíthat meg a No Bajner! No Pary! láz. 

A lengyel élvonal jelenlegi 9. helyezettje, a  Korona Kielce a szerdai nap folyamán hivatalos honlapján képpel együtt közölte, Bajner Bálint próbajátékon vesz részt. 

A 24 esztendős magyar labdarúgó, aki köré a média és a trollok kultuszt építettek, jelenleg szabadúszó, ugyanis az angol harmadosztályból a szezon végén kieső Notts County nem tartott rá igényt. produktuma nem volt túl rózsás, 19 bajnoki meccsen 3 Bajner gólörömöt láthattunk, igaz ekkor majd felrobbant az internet világa. 

A támadó Borussia Dortmund játékosként lett ismert hazánkban, ám előtte megjárta Sopront, a Liberty Oradea és a West Ham csapatát is. A németországi szerződés Budapest Honvéd játékosként érte, s a szigetországba visszatért rövid időszakra az Ipswich Town játékosaként, míg nem legutóbb a Notts County labdarúgója volt.

Felmerült hazatérése is, ám ebből ezidáig nem lett semmi. Azt pedig, hogy lengyel kaland lesz-e a történetből nem tudni, a Kielce honlapja nem adott információt a próbajáték hosszáról, arról, hogy mikor döntenek a magyar támadó sorsáról.

Guzmics Dávid (Wisla Krakow), Nemanja Nikolics (Legia Warszawa), Lovrencsics Gergő, Kádár Tamás és Holman Dávid (Lech Poznan) után Bajner lehet a hatodik magyar légiós a lengyel élvonalban.  

Őszi Ádám

Helyzetkép a magyar és a nemzetközi footgolf margóján! - exkluzív interjú

Ahogyan azt a minap megígértük, interjúval jelentkezünk footgolf témában. A sportág hazai atyjával Gelencsér Gáborral beszélgettünk a honi helyzetről, a nemzetközi tendenciákról és a fejlődési folyamatokról. Emellett pedig a világbajnokság is szóba került.

- Hol tart most a magyar footgolf!?
- Köszönöm kérdésed, haladunk folyamatosan a cél felé. Napról napra ismertebb a sportág és az igazi áttörés még várat magára, de nincs okunk panaszra, mert a világon számolnak a magyarokkal. A Magyar Országos Footgolf Bajnokság is egyre nívósabb és a játékosok kimondottan készülnek a soron következő fordulóra. Van, aki a nyaralását addig nem kezdi el szervezni, ameddig nem látja az éves versenynaptárt, szóval ezek a visszacsatolások azt jelzik, hogy jó úton haladunk. Azonban kell még egy kis idő ameddig még többen megismerik a játékot. Összességében elégedettek vagyunk, ugyanis közel 10 bejegyezett footgolf egyesület, szakosztály lesz az év végére és ez azt mutatja, hogy van kereslet a sportágra! Évről évre fejlődünk mi is és a sportág is.....

- Milyen fejlődési folyamatokat tapasztalhattunk az elmúlt másfél évben? 
- Pályák tekintetébe fejlődtünk, ugyanis több helyszínen elérhető a footgolf a 2015-ös esztendőben, mint azelőtt. Nagyon pozitívak vagyunk a jövő szezont illetően, ugyanis az előzetes megbeszélések szerint lehetőség nyílik újabb pálya kialakítására, egy újabb golf klubban. Természetesen szinte minden versenyen vannak új és új játékosok, és ez boldogsággal tölti el a szívünket, mert még többen segítik a munkákat már a részvételükkel is. Arról nem beszélve, hogy a footgolf játékosoknak a 80 százaléka valamilyen footgolfos képet használ a közösségi oldalán profilképként, ami mindig egy beszélgetést indít el, hogy miért is vagy ebben a cuccban?! Fejlődünk napról napra, "lyukról lyukra"...! A játékosokon meglátszik a sok-sok gyakorlás és az eredményeken is ezáltal, ugyanis ameddig tavaly elegendő volt egy "par" (az a szám ami egy adott szakaszhoz tartozik és mutatja, hogy ideálisan hány rúgásból lehet megjátszani az adott szakaszt) körüli eredmény a győzelemhez egy-egy bajnoki forduló alkalmával, addig ez ebben az évben nem fedi a valóságot, mert minden versenyen a játékosok "par" alatti eredményekkel versengenek az első helyekért. Négy kategória van az idén is, de az igazi változás, illetve előre lépés a női kategóriában van, ugyanis az idei évben sokkalta több hölgy játékos is megméretteti magát a az országos pontvadászat keretein belül. Örömmel tölt el minket, hogy a nevezők száma átlagosan több mint 70 fő!

- Milyen a nemzetközi tendencia? 
- Európában, Argentínában és az USA-ban van a legmagasabb szinten a sportág jelen állás szerint. Ezt mutatja az is, hogy milyen rendezvények vannak,voltak az idei évben. Az European FootGolf Trophy Tour 2015 versenysorozata márciusban kezdődött Spanyolországban, Marbellán egy igazán patinás golfklubban. Ezt követően további 14 országba utaznak a játékosok, hogy kiderüljön ki a legjobb. Ez a legrangosabb versenysorozat a világon és a legtöbb sportolót is ez mozgatja meg. A 15 fordulós versenysorozat kétharmadán túl vagyunk, íme az állás!

Az USA-ban is van egy 4 állomásos sorozat ami a US Pro Am Footgolf Tour névre hallgat. Itt hatalmas pénzdíjjakkal próbálják már a versenyzőket a világ összes tájáról összeszedni a szervezők. Az idei esztendőben a 4 állomáshely 4 különböző pályán volt. Májusban a magyarok kimondottan jól teljesítettek, az egyelik versenyen 5. lett a legjobb magyar - Tajtyi Róbert - BFGT - (Budapest FootGolf Team) ezt a helyezést pedig megismételte a második versenyen is. Csapattársa Podusil György a 2. helyen zárt! A 3. és 4. állomásán a tournak a magyar játékosok a középmezőnyben végeztek!

Ezen felül több nemzetközi versenyen, Svájcban, Hollandiában és Szlovákiában és Csehországban is jól szerepeltek játékosaink. 

- Nemsokára világbajnokság Argentínában, milyen esélyekkel indulnak a magyarok?
- A világbajnokság 2016-ban lesz a Argentínában ahová több mint 30 országból várjuk a versenyzőket! Hogy miért írtam, hogy várjuk!? Benne vagyok a vb-bizottságban és szervezésben segítek a kintieknek. Minden országban zajlanak a kvalifikációs versengések, hogy a legjobbak legyenek ott a megmérettetésen! Magyarországon is a FOB által rendezett fordulók után kerüli majd ki az utazó keret, amely minimum 10 fő + az aktuális világbajnok (Lengyel Béla) lesz. Illetve a szakmai stáb avagy egy videós, egy fotós, egy masszőr és egy sajtós kolléga a tervek szerint! Kvalifikációs kiírás: A 2015-ös országos bajnokság  felnőtt kategóriájának első három helyezettje, illetve a senior kategória nyertese automatikusan kvótát szerez a részvételre, továbbá az abszolút ranglistán a további legjobb hat versenyző. Emellett a magyar delegáció csapatvezetője lesz Hankó Péter.

Az elvárás nem is lehet más mint a címvédés, akár Béla vagy bármelyik másik játékosszemélyében, aki utazik és a magyar színekben fog játszani az országért! Természetesen a világbajnokságon nem számít, hogy ki milyen egyesületben játszik, ott egységesen MAGYAR csapatként leszünk! A körülmények a tervek szerint igazán kitünőek leszenk és a reményeink szerint ez lesz a világ legnagyobb szabású footgolf versenye! Bizunk a játékosainkban és szeretnénk a lehető legjobb eredményeket elérni!!!

Őszi Ádám

Válogatott: Keretet hirdetett az új kapitány! - Íme a névsor

Keretet hirdetett Bernd Storck a magyar válogatott megbízott szövetségi kapitány, Dárdai Pál utódja a szeptember 4-i hazai, és az északírek elleni, szeptember 7-i idegenbeli Eb-selejtezőkre. A bő keret 33 fős, ezt a hétvége után szűkíti Storck, majd augusztus 31-én megkezdődik a közös munkát Telkiben. 

A bő keret 28 mezőnyjátékosból és 5 kapusból áll. Számunkra némileg felfoghatatlan, hogy a Genk kapuját védő, rendszeresen játszó és remek teljesítményt nyújtó Köteles László miért esik ennyire periférián kívülre, míg például Gulácsi Péter új csapatánál a keretben sem kap helyet, mégis meghívót kapott. 

Ott van a névsorban a múlt héten kisebb sérülést összeszedő Lovrencsics Gergó és a Videoton nagy hiányzója Juhász Roland, aki a hírek szerint rendben lesz a megmérettetésre. Emellett Gera Zoltán a románok ellen eltiltás miatt biztosan nem játszhat, ám az északírek ellen már a címeres mez és a haza szolgálatára áll. 

Fiatal utánpótlás korú játékosoknak is meghívót küldött Storck,a honvédos Botka Endre, a ferencvárosi Nagy Ádám, az MTK-s Mervó Bence, valamint Vasas ifjú labdarúgója Vida Máté is meghívót kapott.

Varga Roland némi meglepetésre kimaradt, míg Koman Vladimir és Rudolf Gergő sem kapott meghívót.

A magyar válogatott kerete: 
Kapusok: Király Gábor (Haladás), Dibusz Dénes (Ferencváros), Bogdán Ádám (Liverpool), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Megyeri Balázs (Getafe)

Védők: Fiola Attila (Puskás Akadémia), Botka Endre (Budapest Honvéd), Szolnoki Roland (Videoton FC), Juhász Roland (Videoton FC), Vanczák Vilmos (FC Sion), Guzmics Richárd (Wisla Krakow), Pintér Ádám (Ferencváros), Lang Ádám (Videoton FC), Kádár Tamás (Lech Poznan), Leandro (Ferencváros)

Középpályások: Elek Ákos (Changchun Yatai), Nagy Ádám (Ferencváros), Varga József (Ferencváros), Tőzsér Dániel , Vida Máté (Vasas), Simon Ádám (Videoton FC), Hajnal Tamás (Ferencváros), Gera Zoltán (Ferencváros), Kalmár Zsolt (RB Leipzig)

Támadók: Stieber Zoltán (Hamburger SV), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Nikolics Nemanja (Legia Warsawa), Dzsudzsák Balázs (Bursaspor), Németh Krisztián (Sporting Kansas City), Szalai Ádám (Hoffenheim), Priskin Tamás (Slovan Bratislava), Mervó Bence (MTK Budapest), Böde Dániel (Ferencváros)

Őszi Ádám

BL-selejtező: Új csillag születik Manchesterben! - eredmények

A nem bajnoki ágon is megkezdődtek a Bajnokok Ligája rájátszásbéli találkozói. A keddi játéknapot követően, olyat gy visszavágó előtt sem mondhatunk, hogy formalitás, ám tény, hogy a Manchester United nagyon közel került a visszatéréshez. Előnyben a Lazio és a Sporting, a csapatok készülhetnek a visszavágóra.  

NEM BAJNOKI ÁG

Manchester United - Club Brugge 3-1 (2-1)
G: Depay (13., 43.), Fellaini (90+4.) ill. Carrick (8.-öngól)
Kiállítás: - ill. Mechele (80.)

Pocsékul kezdte a mérkőzést a Manchester United, egy szerencsétlen labdaérintés következtében Carrick a saját hálójába juttatta a labdát, ezzel alaphangot adva a párharcnak. Ez volt a belgák első és utolsó kapura lövése, illetve kísérletből sem jegyezhettünk fel többet. Ez jelzi, a mérkőzés egyoldalúságát, ám közel sem tudott akkora nyomást kialakítani a United, olyan döcögősnek, komótosnak tetszett a játék. Új csillag születik Manchesterben, ehhez kétség nem férhet, Depay roppant magabiztos, árad belőle a bizonyítási vágy, s érzi, hogy mekkora lehetőség kapujában áll. Odafér a szabadrúgásokhoz, s már most tisztelet övezi. AZ első játékrészben két élményszámba menő gólt helyezett el a Brudde kapujába, s mesterhármast is elérhetett volna, ha Rooney remek lekészítését követően a második félidőben pontosabb, ajtó ablak helyzetben lőtt csúnyán fölé. Jól szerepeltek a Vörös Ördögök fiatal játékosai, Shaw és Januzaj is kitett magáért, arról pedig, hogy a visszavágó ne legyen annyira izgulós, Fellaini gólja tett a hosszabbítás legvégén. A gólpaszt pedig Depay jegyezte, kétségtelen, a meccs embere a fiatal holland támadó volt. A mérkőzést a belgák tíz emberrel fejezték be, Mechele tíz perccel a rendes játékidő vége előtt szállt ki.

Lazio - Bayer Leverkusen 1-0 (0-0)
G: Keita (77.) ill. -

Roppant kiegyenlített, mérkőzést játszott egymással a Serie A és a Bundesliga két érdekeltje, mejből végül egy paraszthajszálnyival a hazai csapat jött ki jobban. Aztán a visszavágón majd kiderül, mit is ér az a paraszthajszál, avagy a 77. minutumban Keita vette be Leno hálóját. Sokat nyomhat a latba a végelszámolásnál, hogy a Leverkusen nem lőtt idegenben gólt, nehéz visszavágóra készülhet a Lazio, de ezzel minden bizonnyal a meccset megelőzően is tisztában voltak az olaszok.

Sporting CP - CSZKA Moszkva 2-1 (1-1)
G: Gutierrez (12.), Slimani (82.) ill. Doumbia (40.)

Az a bizonyos idegenben lőtt gól még nagyon sokat érhet, ám könnyen lehet, hogy a gólszerző Doumbia volt az, aki megpecsételte a moszkvaiak sorsát, ugyanis a csatár a 27. percbn büntetőt hibázott, ez pedig a végelszámolásban sokat érhet. A találkozón egyébként igen megyőző mezőnyfölényt ttudhatott magáénak a portugál csapat, mely Gutierrez és Slimani találatával megnyerte az odavágót. Folytatás egy hét múlva Moszkvában. 

A nem bajnoki további párharcai:
Szerda 20:45 Rapid Wien - Shakhtar Donetsk (Sport 2)
Szerda 20:45 Valencia - AS Monaco (M4 Sport)

Őszi Ádám

BL-selejtező: Hatalmas lehetőség kapujában - eredmények

Kedden este megkezdődtek a Bajnokok Ligája selejtezősorozatának rájátszásbéli mérkőzései, az utolsó lépcsőfok a főtábla előtt. A bajnoki ágon a Videotont búcsúztató BATE előnyt szerzett hazai pályán, míg hatalmas lehetőség kapujába került az FC Astana, avagy kazah klubcsapat a csoportkör küszöbén. 

FC Astana - APOEL1-0 (1-0)
G: Dzholchiev (14.) ill. -

Kassai Viktor vezette a kazah bajnok Astana és a ciprusi APOEL Bajnokok Ligája mérkőzését. Ez itt már a rájátszás, az odavágót követően a visszavágó az utolsó lépcsőfok a főtábla, egy halom pénz és hat újabb mérkőzés felé. Bizonyára sokan nem fogadtak volna arra, hogy kazah klubcsapat ennek a kapujába érkezhet, most azonban tényként kezelhetjük, ugyanis Dzholchiev gólja volt kedd este az egyetlen, ezzel pedig az odavágó megnyerte az Astana. Fontos, hogy az APOEL nem rendelkezik idegenben lőtt góllal. Egy roppant jó, kőkemény visszavágóra van kilátás. Ezen a meccsen is uralta a játékot mezőnyben a ciprusi csapat, ám a kapu előtt még annyi veszélyt sem tudott kialakítani, mint vendéglátója.

BATE - Partizan Belgrad 1-0 (0-0)
G: Gordejchuk (75.) ill. -

Folytatta apró léptű menetelését a Videotont is búcsúztató BATE Boriszov. A fehérorosz bajnok a szezont pazar formában kezdő Partizant fogadta, ám a szerbek sorsa az első játékrész ráadásában megpecsételődött, Jetovic megkapta második sárgáját, s ő már nem térhetett vissza a társakkal a gyepre a szünetet követően. Ha fel nem is billent a pálya, de érződött a létszám béli különbség, a vendégek a 75. percben kapituláltak, Gordejchuk  lett a hazaiak hőse. Pokoli visszavágó vár a fehérorosz bajnokra, az atmoszférára nem lehet készülni, Belgrádban ők fognak emberhátrányban játszani, már a kezdéstől.

A bajnoki ág további párharcai:
Szerda 20:45 Basel - Maccabi Tel-Aviv
Szerda 20:45 Celtic  - Malmö (Sport 1)
Szerda 20:45 Skenderbeu - Dinamo Zagreb

Őszi Ádám