2015. április 8., szerda

Holland Kupa: Kialakult a döntő párosítása

Története második fináléjára készülhet a Groningen labdarúgócsapata azt követően, hogy szerda este könnyed győzelmet aratott a Holland Kupa elődöntőjében az Excelsior felett. 

Groningen - Excelsior 3-0 (1-0)
G: Hateboer (40.), Rusnak (53.), Chery (88.) ill. -

Végig fölényben játszott a hazai együttes, a mezőnyfölény pedig az első játékrész hajrájában, egy lélektanilag nagyon fontos pillanatban góllá érett, Hateboer vette be az Excelsior kapuját. A fordulást követően gyorsan megduplázta előnyét a Groningen, így a vendégeknek egy lapra feltéve kellett megpróbálniuk visszajönni a meccsbe. Ez azonban csak a labdabirtoklásban látszott meg, az eredményjelzőn nem. Ellenben a védelem fellazult, a hazaiak könnyebben találtak lövőhelyzetet, rést, melynek a végjátékban meg is lett az eredménye, Chery alakította ki a végeredményt.

A Groningen ezzel története második kupadöntőjére készülhet, korábban egyszer már vesztesen hagyták el a játékteret, akkor a PSV aratott felettük 4-1-es diadalt. A fináléban az ellenfél a Zwolle lesz, a Twentét kiejtő alakulat címvédőként készülhet a megmérettetésre. A kérdés tehát adott, a Groningen először, vagy a Zwolle zsinórban másodszor!?

A döntő párosítása:
május 3. Zwolle - Groningen

Őszi Ádám

Német Kupa: Harmadosztályú csapat az elődöntőben!

Hatalmas meglepetés, a harmadik ligás Bielefeld büntetőpárbajt követően kiejtette a Mönchengladbac csapatát, így ott van a Német Kupa idei kiírásának elődöntőjében. 

Német Kupa, Negyeddöntő
Bielefeld (III.) - Mönchengladbach 1-1 (1-1) - büntetőkkel: 5-4
Helyszín: Schüco Arena - ??? néző
Gólszerzők: Junglas (26.) ill. Kruse (32.-büntető)
Sárga lap: Klos (12.), Junglas (24.), Burmeister (104.), Ulm (110.) ill. Hahn (45.), Hazard (65.), Brouwers (90+2.), Xhaka (104.), Jantschke (112.)
Kiállítás: - ill. -

Bielefeld: Schwolow - Dick, Burmesiter, Salger, Schuppan - Junglas (Brinkmann 46.), Schutz, Hemlein, Muller (Ulm (100.), Mast (Lorenz 76.) - Klos. Vezetőedző: Meier

Mönchengladbach: Sommer - Wendt, Dominguez, Brouwers, Jantschke - Hazard (Johnson (99.), Yhaka, Kramer, Hermann (Traore 69.) - Kruse, Hahn (Raffael 79.). Vezetőedző: Favre

A Bielefeld szereplése ezidáig is kuriózumbak számított, a harmadosztály listavezetője hatalmas meglepetésre jutott a legjobb nyolcba, többek között a Hertha BSC és a Werder Bremen is megsínylette a párosítást. A hazai pálya ellenére a jó formában lévő Mönchengladbach így is hatalmas esélyesnek számított, ám a Bielefeld védelme megmutatta, hogy mit tud, hiába alakított ki hatalmas mezőnyfölényt a vendég csapat, a támadó harmadban az akciók nagy része elhalt, míg Meier csapata a lazább vendég védelem mellett könnyebben alakított ki lövési lehetőségeket. Ennek meg is lett az eredménye, Junglas a 26. percben megszerezte a vezetést a hazaiaknak, melyre rövid időn belül a válasz is megérkezett, Kruse büntetőből tudott eredményes lenni. A képlet a második félidőben sem változott, ahogyan a játék képe sem, annyi volt a különbség, hogy a második felvonásban nem rezgett a háló, így 90 perc után készülhettek a felek a ráadásra.

A kétszer tizenöt perces ráadás nem szolgált eredménnyel, így a döntés a tizenegyespárbajra maradt, a csapatok lazíthattak egy rövidet, míg Meier és Favre kijelölte a rúgókat. Az öt-öt rúgó közül ketten hibáztak, vendég részről Raffael egyből rontott, míg Lorenzo lezárhatta volna a párharcot, ám kihagyta a Bielefeld ötödik tizenegyesét, így jöhetett a hatodik pár. Burmeister nem kegyelmezett, míg a Mönchengladbach játékosa Traore rontott, így a Bielefeld jutott az elődöntőbe.

Őszi Ádám

Serie A: Íme a góllövőlista élmezőnye - Top10

Eltelt 29 forduló az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokságból (Serie A), a gólkirályi címre pedig jó páran igényt tartanak, még semmi nem dőlt el, egyetlen játékos sem tudott meglépni a többiektől. 

A mögöttünk álló két fordulóban gyökeres változás nem történt, új játékos nem került be a legjobb tízbe, ám játékosok helyet cseréltek egymás között. nem született mesterhármas, senki nem rukkolt elő emberfeletti teljesítménnyel. Nemrégiben, pontosabban két fordulóval korábban még Tevez és Icardi közösen vezették 15 találattal a góllövőlistát, az Inter gólzsákja, ahogyan a csapat is eredménytelen fordulókat zárt, míg az Öreg Hölgy házi gólkirálya a Genoa és az Empoli ellen is eredményes tudott lenni, így most egyedül vezeti a góllövőlistát. Előnye mindössze egy gól, ugyanis az AS milan szekerét Menez tolja, vagy fogalmazhatunk inkább úgy, hogy próbálja tolni. A francia támadó a Cagliari ellen duplával, míg a hétvégén a Palermo ellen egy góllal vette ki a részét a sikerből, ezzel pedig beékelődött a két argentin élmenő közé. 

Múltkor, sőt utóbbi két cikkünkben Luca Toni volt az előtérben, a veterán támadó, mondhatni megszégyenítve a mezőnyt, erőn felül teljesítve immáron 15 gólos és harcban van a gólkirályi címért. A hétvégén a Cesena ellen egy duplával vétette magát észre. 

Higuain, Gabbiadini és Di Natale az utóbbi két fordulóban nem tudott eredményes lenni, míg Dybala, Quagliarella és Anderson egy-egy alkalommal talált az ellenfelek kapujába. 

A sort nálunk jelen állás szerint Anderson a Lazio játékosa zárja, ám holtversenyben jó pár játékos áll 9 találattal, íme a lista: Berardi, Callejon, Eder, Thereau, Klose.


Őszi Ádám

Mi lett véled Marc Janko!? - Másodvirágzását éli a korábbi gólzsák

Bizonyára minden futballszeretőnek ismerősen cseng Marc Janko neve. Noha az osztrák válogatott gólzsák karrierje során igazán nagy sztárcsapatban nem mutathatta meg tudását, a Salzburg és a Twente játékosaként felhívta magára a figyelmet, majd eltűnt, most pedig másodvirágzását éli, igaz már nem Európában. 

Ugorjunk vissza az időben egészen 2000-ig, amikor is az Admira Wacker akadémiáján feltűnt egy ifjú titán, akit Marc Janko néven ismert meg a későbbiekben a világ. Nevelőegyüttese második csapatában remek teljesítményt nyújtott, évről évre bizonyította tehetségét, míg nem 2004-ben profiként bemutatkozhatott az osztrák élvonalban az első csapat játékosaként. A Red Bull Salzburgnak sok nem is kellett, mindössze 13 meccsel és 2 góllal a háta mögött 350 ezer euró ellenében leigazolták az ifjú támadót, egy pedig egy nagyszerű együttműködés kezdete volt. 

Marc Janko 2005 és 2010 között erősítette a klubot, mellyel három bajnoki címet ünnepelhetett, statisztikái pedig lenyűgözőek voltak. Összességében 126 tétmérkőzésen 83 gólig jutott. Kiemelkedőre sikeredett a 2008-20009-es szezon, ekkor 39 góllal lett gólkirály, ez pedig a mai napig rekord az osztrák Bundesliga történetében.

Teljesítménye számos európai klub érdeklődését felkeltette, a befutó pedig egy 7 millió eurós ajánlattal a holland Twente lett. Első szezonjában 17 gólig jutott, szerepelhetett a Bajnokok Ligájában és ordas része volt a klub ezüstérmes bajnoki szereplésében. Nevét örökre beírta a Twente kalendáriumába, ugyanis kupagyőzelmet érő találatot ért el az Utrech ellen 1-0-ra megnyert kupamérkőzésen. A következő szezonban Janko remekül szerepelt, féltávnál télen 18 gólnál járt minden sorozatot figyelembe véve, lecsapott rá a Porto, elcsábította.

A portugáliai kaland azonban valamiért nem jött be, annak ellenére, hogy 12 meccsen 5 gólt jegyzett, fél szezon után a Porto továbbadott rajta, Janko új klubja a török Trabzonspor lett, itt pedig már nem ment a gólgyártás (30 meccs 4 gól másfél szezon alatt). Karrierjét számos sérülés húzta keresztül ekkor, formáját pedig nem tudta visszanyerni, így a 2013-2014-es szezon végén túladott rajta a török klub, pontosabban Janko szabadon igazolható játékosként távozott és Ausztrália felé vette az irányt.

Másodvirágzás: A Sidney FC látott benne fantáziát, s egy esztendős szerződést kínált a 31 esztendős támadónak, akinek ezidáig bejött a klubváltás, hiszen 20 bajnoki mérkőzésen 16 gólnál jár, ezzel pedig vezeti az A-League góllövőlistáját. Azt nem tudni, hogy nyáron a szezon végeztével mi lesz, hosszabbítanak vele, vagy a támadó karrierje új irányt, új fordulatot vesz. Egy biztos, a sérülések egyelőre elkerülik a támadót, aki újfent meghívót kapott az osztrák válogatottba. Maradás? Netán irány vissza Európa? Vagy vonzó lehet az MLS? - nemsokára kiderül...

Őszi Ádám

Magyar válogatott lenne a Fradi légiósa

Magyarországi sajtóhírek szerint a Ferencváros brazil légiósa Somalia magyar állampolgársági kérelmet nyújthat be, a 26 esztendős labdarúgó ugyanis jól érzi magát hazánkban és szívesen viselné hazánk címeres mezét. 

Somalia 2011 nyarán került Budapestre, s egy esztendőnyi kölcsönjáték után a Ferencváros megvásárolta. Ez idő alatt a Fradi oszlopos tagjává vált, a jelenkori edző Thomas Doll regnálása alatt pedig új posztot kapott, a német mester védekező középpályásként számít szolgálataira. Szinte kihagyhatatlan eleme a mostani Ferencvárosnak. 

A Borsnak adott interjújában Somalia elmondta, fejlődni szeretne, története pedig egy tipikus brazil fiúé, aki azért jött Európába, hogy segítsen családján és annak megélhetésén.

Nem ő lenne a magyar válogatott történetének első brazil felmenőkkel rendelkező játékosa, jelenleg is a keret tagja Leandro de Almeida. A 33 esztendős labdarúgó jelenleg az Omonia játékosa, de szép szezonokat töltött a Ferencvárosban korábban. 

Őszi Ádám

Holland Kupa: Büntetőkkel döntőben a címvédő

A címvédés küszöbére került a tavalyi meglepetésgyőztes a Zwolle, mely a Twente otthonában 120 percnyi játékot követően büntetőkkel harcolta ki a fináléba jutást. A döntő másik résztvevőjének kilétére holnap este derül fény. 

Twente - Zwolle 1-1 (0-0) - büntetőkkel: 2-4
G: Mokhtar (87.) ill. Brama (82.)

Habár az oddsmestereknél meglepően nagy volt a szorzója a címvédőnek, sejthettük, hogy a Twente nem húzza be egyszerűen a mérkőzést, ha egyáltalán behúzza. Az idegenben nem mindig acélos Zwolle jól tartotta magát, végig partiban volt vendéglátójával, mely a 2010-2011-es szezonban emelhette legutóbb magasba a serleget. A mérkőzés hajrájára gól nélküli döntetlennel fordultak a felek, ám izgalmasra sikeredett az utolsó tíz perc. Brama találata révén a 82. percben a Zwolle jutott előnyhöz, ám nem sikerült kibekkelni a hátralévő időt, három minutummal a rendes játékidő vége előtt a marokkói Mokhtar egalizált, melynek következtében hosszabbításba torkollott a kupameccs. 

A ráadásban mindkét csapat fáradtam mozgott a pályán, s bár a Twente jóval többet birtokolta a labdát igazán nagy helyzetig egyik csapat sem jutott. A tét rányomta a bélyegét a játékra, egyik fél sem adta fel betonbiztos védekezését, így 120 percnyi játék után a büntetőpárbajra készülhettek a felek Schreuder és Jans kijelölte a rúgókat.

Az első pár nem hibázott, a gólszerző Mokhtar ezúttal is betalált, ám a második dúónak már nem ment, mindketten kihagyták a büntetőt. A harmadik párok újfent hálót rezgettek, míg nem negyedikként a Zwolle játékosa Van der Werff túljárt a kapus eszén, Schilder azonban nem tudott, így a vendégek ötödik rúgójának kezébe került a Twente sorsa. Necid nem kegyelmezett. a Zwolle címvédőként jutott a fináléba, ahol a Groningen-Excelsior meccs győztesével játszanak majd.

A másik elődöntőben:
Szerda 20:00 Groningen - Excelsior

Őszi Ádám