2015. november 23., hétfő

Házon belül tárgyal a Chelsea

Nem csak új játékosok megszerzése a cél az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Premier League) szereplő Chelsea berkein belül. A legfrissebb hírek szerint új szerződést kaphat a csapat egyik húzóembere. 

A londoni kékek idei szezonjáról örömódákat csakis a riválisok szurkolói zenghetnek, a Stamford Bridge népe elég komor időket él meg Jose Mourinho uralkodása alatt. Bár a keret nem változott, a bajnoki címvédőnél mégis hatalmas törés következett be, melynek okait nem igazán lehet tudni, csak különféle összeesküvés elméletekre hagyatkozhatunk. 

Pletykákat már hallhattunk, azok alapján a Chelsea aktív részese lehet az átigazolási piacnak, ám nem csak a külpolitikára, a belügyekre is figyelni kell, a klubvezetés pedig előrelátó. A csapat brazil klasszisa Willian a legjobbak közé sorolható idén, szabadrúgásaiból és idei góljaiból pedig igen látványos videót lehetne összeállítani. Új szerződésről, kontraktusváltásról ír az angol sajtó.

Jelen állás szerint a brazil válogatott szélső 2018 nyaráig érvényes szerződéssel rendelkezik, ennek lejárta még odébb van, de hosszútávú tervek esetén ezt is lehet módosítani, a hangsúly azonban úgy hírlik a fizetésen van, melyet megemelnének annak érdekében, hogy az esetleges kérők zárt kapukat döngessenek a játékosnál. 

A 27 esztendős labdarúgóra a Shakhtar Donetsk figyelt fel, s fizetett érte elég hathatós 14 millió eurós összeget még 2007-ben. A Corinthians kasszája szépen gyarapodott, igaz már akkor is 11 millióra taksálták Willian piaci árát, akinek ezzel beindult európai karrierje. A hosszan tartó ukrán légióskodás aztán oroszra változott, 2013-ban az Anzhi Mahacskala 35 milliót fizetett érte, mely tíz millióval több volt akkori piaci értékénél. Azt, hogy a dagesztáni klub hogyan ment tökre bizonyára mindenki ismeri, a kialakult helyzettel pedig a Chelsea remekül élt, s közel piaci értékével megegyező összegért 35,5 millió euróért megvásárolták Willian játékjogát, aki azóta a Premier Leagueben rúgja a bőrt, s egyre jobb mutatókkal rendelkezik. 

Őszi Ádám

MLS-rájátszás: A döntő küszöbén a Portland Timbers!

Nyugaton a New York Red Bulls és a Columbus Crew, míg keleten a Portland Timbers és a z FC Dallas mérkőzött meg a főcsoport-fináléban, melynek odavágóit rendezték a hétvégén. Sok babér nem termett a vendég csapatok számára... 

Portland Timbers - FC Dallas 3-1 (1-0)
Helyszín: Providence Park: 21144 néző; Vezette: T. Unkel
Gólszerzők: Ridgewell (23.), Asprilla (53.), Borchers (90+1.) ill. Texeira (62.)

1. félidő: A Columbus Crew és a New York Red Bulls összecsapása egy történelmien gyorsra sikeredett góllal kezdődött, s a Portland Timbers is csattanós kezdést aposztrofálhatott volna, ám a 23. másodpercben Gonzalez a vendégek hálóőre hatalmasat védett. Hatalmas lendülettel kezdte a meccset a hazai csapat, melyet tüzelt a hazai közönség, a lelátón újfent pokoli hangulat volt, a mai napig tartom magam hozzá, hogy a Providence Park a leghangulatosabb katlan az MLS-ben. Elképesztő az a szurkolói kultúra, ami kialakult. A 4. minutumban kis híján a középkezdésre mutatott a bíró, ám Gonzalez kiejtett labdája csak érintette a gólvonalt, át nem haladt rajta. Az alapszakaszt megnyerő Dallas igazból csak pislogott, kapura sokkalta veszélyesebb volt a Timbers. A 23. percben aztán góllá érett a fölény, egy szöglet után lefejelt labdára Ridgewell reagált a leggyorsabban. Az első említésre méltó vendég helyzetre szűk fél órát kellett várni, egy szélről történő betörést követően sarokkal próbálták meg bevenni a hálót, ám a kivitelezésbe hiba csúszott. A 35. percben Gonzalez védett egy fejest, ezzel meccsben tartva csapatát.

2. forduló: A fordulást követően gyorsan kettőre növelhette volna előnyét a hazai csapat, egy szöglet utáni fejest ismételten Gonzalez tolt kapu mellé. Az 53. minutumban már nem volt azonban Gonzalez védés, Asprilla a felsőlécet érintve lőtt a felső sarokba. Érezte a bajt a Dallas, s kicsit megpörgették a meccset, Kwarasey fogott egy ziccert, ám pár perccel később ez már nem sikerült, Texeira pörgetése a hálóban talált nyugovóra. Ez a szűk vereség még belefért volna egy idegenben lőtt góllal, a Timbers azonban hathatósabb előnyt szeretett volna kiharcolni, ez pedig sikerült is, a ráadás első másodperceiben Borchers kotorta a játékszert a hálóba egy szögletet követően. Kemény visszavágóra van kilátás, az a bizonyos idegenben lőtt gól még sokat számíthat a végelszámolásban.

Őszi Ádám

MLS-rájátszás: A kiesés küszöbén a Red Bulls!

Immáron a főcsoportok fináléjának odavágóit rendezték az MLS-ben, avagy nyugaton a Columbus Crew és a New York Red Bulls volt még érdekelt. Thierry Henry korábbi csapata nagyon nehéz helyzetbe került a visszavágót megelőzően. 

Columbus Crew - New York Red Bulls 2-0 (1-0)
Helyszín: MAPFRE Stadion: 21617 néző; Vezette: A. Chapman
Gólszerzők: Meram (1.), Kamara (85.) ill. -

1. félidő: Hazai szempontból álomszerűen kezdődött a mérkőzés, a bal oldali szélen játszó Meram ugyanis már a 11. másodpercben betalált, ezzel pedig előkelő helyre iratkozik fel a liga történetének leggyorsabb góljait összefoglaló listán. Egy középkezdés utáni felívelés után jött a hidegzuhany és a hazai örömünnep. A mérkőzés egyébként abból a szempontból is érdekes volt, hogy míg a Crew kezdőjében csak egy sárgával rendelkező játékos volt, addig a Red Bulls oldalán a védelem közepének két bástyája, Kljasten és a gólgyáros Wright-Phillips is óvatos kellett, hogy legyen, amennyiben a visszavágón is szerepelni kívánt. Megsúgom, ez sikerült, sallang mentesen hozták a meccset. Már az 5. perc elején jöhetett volna az egyenlítés, ám Kljasten ziccerénél hatalmasat védett Clark. Mindkét csapat kapura veszélyesen játszott, kísérleteztek, ám a pontossággal hadilábon álltak. Egy minutummal az első játékrész vége előtt megnövelhette volna előnyét a Crew, azonban a zseniális tekerést Robles egy bravúros védéssel hatástalanította.

2. félidő: Ezen az estén Kljasten nem érezte a kaput, a 60. percben Wright-Phillips készített elő remekül, ám a közeli lövés a kapufa mellett az oldalhálót érintve hagyta el a játékteret. Lett volna tehát esélye az egyenlítésre a vendégeknek, ám ez nem jött össze. A túloldalon hasonló volt a pontosság, Robles bár nyújtózott, de egy távoli löket ha centikkel is, de a kapufa mellett hagyta el az alapvonalt. Egészen a hajráig nyitott maradt a meccs, a 85. percben azonban újra rezgett a háló. A cserként pályára lépő Cedrick tört be szép cselekkel a büntetőterületen belülre, lövését hárítani tudta Robles, azonban a kipattanó az egymagában érkező Kamara előtt volt, a gólzsák nem hibázott, a kapuba passzolt. Ezzel nagyon nehéz helyzetbe került a Red Bulls, Marsch csapata csakis egy tökéletes visszavágóval juthat tovább, az pedig, hogy nincsen idegenben lőtt góljuk, még nagyon sokat nyomhat a latba a végén.

Őszi Ádám