2013. szeptember 12., csütörtök

Top 10: avagy mely klubok könyvelték el a legnagyobb nyereséget játékoseladásból - íme a lista és az összegek

Nemrégiben arról számoltunk be, mely klubok költötték a legtöbbet játékosokra a nyáron, nos ennek van egy ellenkező oldala is, íme a tízes lista, mely együttesek tettek szert a legnagyobb bevételre játékosaik eladásából. 

A lista élén az Anzhi együttese áll, mely szinte minden sztárját kiárusította és új üzletpolitikába, gazdaságpolitikába kezdett. Átigazolásokra nem igazán költött, vagy csupán keveset, így ez az összeg nagyon szép és kerek. Nem úgy a Tottenham vagy a Real Madrid, akik rendesen részesei voltak a piacnak és eladás mellett bizony rendesen be is vásároltak. A Spurs csupán 7 millió eurós plusszal zárta a transzferőrületet, míg a Real Madrid az eladások ellenére is mínusz 50 millió euró fölött zárt. A lista negyedik helyére felkerült az AS Roma, mely igen szép summára tett szert játékosai eladásából és ennekaz összegnek kevesebb mint felét verte el. A Sevilla Navas, Negredo és Kondogbia játékjogáért kapott igen szép összeget, mag az Atletico Madrid a Falcao transzferen keresett nagyot. A Porto mindig is ott van a tízes listán, az lenne a csoda, ha nem szerepelnének rajta, ezúttal is remek játékosokat termeltek ki az európai sztárklubok számára. A Napoli Cavani eladásával szakított nagyot, de az egész összeget elherdálták és igen rendesen megerősítették a klubot Benítez mester kérésére. A Santos a Neymar transzfer kapcsán lehet ott a listán, míg A Shakhtar braziljait árusította ki és vett újakat. 


1. Anzhi 133,8 millió euró
2. Tottenham 127 millió
3. Real Madrid 114,5 millió
4. AS Roma 104,9 millió
5. Sevilla 90,4 millió
6. Atletico Madrid 78 millió
7. Porto 74,6 millió
8. Napoli 70,7 millió
9. Santos 70,2 millió
10. Shakhtar 67,5 millió

Hiába a nagy nyereségek, több klub így is negatívan zárta anyagilag az átigazolási szezont, az ukrán sztárklub például tudta mennyit költhet, ők szinte nullára jöttek ki.

Őszi Ádám

Top 10: avagy mely klubok költötték a legtöbbet a nyáron

Immáron zúgnak a bajnokságok, lezárult minden transzfer a frissen igazolt játékosok pedig beilleszkednek új együtteseikbe. Utánanéztünk, hogy melyik tíz klub volt a legbőkezűbb a nyár folyamán és felállítottunk egy tízes listát a transfermarkt.de adatai alapján. 

A Real Madrid zsebelte be az illusztris első helyet köszönhetően a Bale transzfernek. Ez a helyezés mutatja, hogy a királyiak mennyire nem támaszkodnak a saját utánpótlásukra és továbbra is eszementen költekeznek inkább és kész sztárokat vesznek. Ahogyan arra számítani lehetett, a két francia gigász a Monaco és a PSG is elköltötte a maga millióit, a hercegségi klub a második a listán, ők ugyanis komplett csapatot vettek, míg a párizsi gárda csak kiegészítette félkész keretét. Ami némileg meglepetés lehet az a Tottenham, mely a harmadik pozíciót foglalja el a legtöbbet költekező angol klubként, nos a Spurs igencsak összevásárolta magát a nyáron. A nyomunkban szorosan ott volt a modern kori angol futball új kereszteslovag a Manchester City, míg a Chelsea csupán a hetedik helyen szerénykedik. A Napoli volt a legtöbbet költő olasz klub, míg a Baraca a Neymar transzfer kapcsán csak felkerült a listára. A keleti klubok is jó adag pénz költöttek, Dzsudzsék Balázs csapata a Dinamo ott van a listán, míg a listát a Shakhtar zárja.

1. Real Madrid 172,5 millió euró
2. Monaco 166,2 millió 
3. Tottenham 121,8 millió 
4. Manchester City 116 millió 
5. PSG 110,9 millió 
6. Napoli 86.9 millió 
7. Chelsea 75,3 millió
8. Barcelona 70 millió
9. Dinamo Moszkva 67,9 millió
10. Shakhtar Donetsk 67 millió

A listán több nagy klub nem szerepel, gondolhatunk itt a remekül erősítő Liverpool együttesére, vagy a Manchester United és az Arsenal gárdájára. Előbbi a taktikára és az összeszokottságra alapoz, míg az Arsenal csupán az Özilt transferért adott nagyobb pénzt. A listán egy német klub sincs, ők sokkal megfontoltabban gazdálkodtak, mint azok, akiknek van mit a tejbe aprítani.

Őszi Ádám

Roberto Carlos éles szavakkal kritizálja Eto'o-t

Roberto Carlos a Real Madrid és a brazil válogatott korábbi sztárja, jelenleg a török Sivasspor edzője igen csak rendhagyó módon kritizálta Eto'o-t a Chelsea friss szerzeményét. 

A brazil nincsen túl jó véleménnyel a kameruni támadóról, akit gyerekkora óta ismer, hiszen a Real Madrid együttesében találkoztak először, majd pedig Oroszországban ismét összeboronálta őket a sors. 

"Eto'o-t már 16 éves kora óta ismerem. Jó ember, és mindig kedveltem őt, de csak magára gondol, nem a csapatra" - mondta Roberto Carlos a Globoesporte-nak.

"Nagyon zavaró és furcsa, amikor egy futballista a játék helyet abban érdekelt, hogy olyan játékosokat akarjon hozni, akik a barátai. Mindent csinált az Anzsinál, kivéve a futballozást. Voltak kisebb problémák az öltözőben Eto'o érkezésével, de meg lettek oldva. A leigazolását el kellett magyarázni jó pár játékosnak. Elérkezett egy pont, amikor Samuel bele akart avatkozni a munkámba. Át akarta venni a klub irányítását, az én helyemet és az edzőét, Guus Hiddinkét."

Tény, hogy Eto'o nem sokat mutatott az Anzhi játékosaként, a dolog így pedig már érthető. Viszont ha klubot akar irányítani, akkor hagyjon fel az aktív labdarúgással és álljon edzőnek, ahogyan ezt barátja Roberto Carlos is tette. Ha pedig játszani akar, akkor egyenlőre ne szóljon bele a nagyok dolgába. Egy biztos, Mourinho mellett, mint "önmagát kinevező másodedző" biztosan nem él majd meg és ha nem a labdarúgásra koncentrál, akkor rövidre sikeredik Londoni karrierje.

A válogatottságot lemondó Eto'o, aki nemrég még a világ legjobban fizetett játékosa volt hat alkalommal lépett pályára idén az orosz bajnokságban és ezen meccseket végigjátszva csupán két ízben tudott eredményes lenni. Kíváncsian várjuk, mi lesz a Chelsea színeiben.

Őszi Ádám

Az MLSZ reagált Paulo Sousa lehetséges érkezésének hírére

Az MLSZ hivatalos honlapján reagált azokra a sajtóhírekre, mely szerint a válogatott élén Paulo Sousa váltja majd Egervári Sándort. A hírt izraeli lapok hozták nyilvánosságra, azonban a portugál tréner eddig nem nyilatkozott, így az MLSZ kötelességének érezte tisztázni a dolgot. 

A Videoton korábbi trénere Paulo Sousa a lelátón foglalt helyet a Magyarország-Észtország mérkőzés alatt, a sajtó pedig ebből merítette az ötletet, legalábbis más forrásra nem utal senki és semmi, miért is lenne ő a szövetség következő jelöltje.

"A szövetség határozottan cáfolja azokat a sajtóban megjelent találgatásokat, amelyek szerint esetleg a Videoton FC korábbi vezetőedzője, Paulo Sousa lehet a magyar válogatott következő szövetségi kapitánya.

Miután az érintett szakember nem cáfolta a sajtó nyilvánossága előtt a híreszteléseket, így az MLSZ feladatának érzi leszögezni, hogy nem állt és nem áll egyeztetésben Paulo Sousával.

A szövetségi kapitány, Egervári Sándor – a szövetség hagyományainak megfelelően – az MLSZ főtitkára számára köteles leadni azt a részletes beszámolót, amelyet aztán a Szakmai Bizottság és az MLSZ elnöksége hivatott kiértékelni és megvitatni. Mint Csányi Sándor, az MLSZ elnöke ezt kedden a sajtó nyilvánossága előtt elmondta, így lesz ez az elmúlt időszak mérkőzéseivel kapcsolatban is, amelyekről a következő, októberi ülésén tárgyal a szövetség vezető testülete."

Őszi Ádám