2015. július 8., szerda

Felkészülés: Megkezdte a Valencia, Mina góllal debütált

A spanyol klubcsapatok játékosai egyes helyeken még rövid pihenőjüket töltik a fárasztó szezont követően, míg mások már tréningeznek. A felkészülési mérkőzések sorát azonban még nagyon egyik csapat sem kezdte meg, ezen a téren fecskének számít a denevér, avagy a Valencia labdarúgócsapata. 

Belegondolva, persze nem kell sajnálni őket, egy Real, Atletico, vagy éppen Barca játékos roppant fáradt lehet, így jár nekik a pihenő, egy kis felfrissülés, ugyanis ezen klubok sokkalta több tétmérkőzést játszanak, mint a középmezőny, vagy éppen az alsóház csapatai. A regenerálósásra azonban így sincsen sok idejük, a labdarúgás száguldó cirkusza nem igazán ismer stop táblát. 

Wiener (osztrák) - Valencia 0-4
G: - ill. Rodrigo (8.), Negredo (15.), Gaya (24.), Mina (52.)

A Valencia első ellenfeléül egy osztrák harmadosztályú csapatot választott, hogy aztán majd hétvégén már Premier League ellenféllel mérkőzzön meg a Southampton személyében. A Wiener legyőzése nem jelentett gondot, a találkozó teljes mértékben a célt szolgálta, azaz a felkészülést. A gólok sorát Rodrigo nyitotta, majd betalált Negredo és Gaya is. A záró akkord az új támadó Mina nevéhez fűződik, a 10 millió euróért vett ifjú reménység első mérkőzésén góllal debütált.

La Liga csapatok meccsei pénteken és szombaton:
Péntek 20:45 Celtic - Real Sociedad

Szombat 17:00 Athletic Bilbao - Krasnodar
Szombat 17:05 Southampton - Valencia

A csütörtöki nap folyamán hivatalos felkészülési mérkőzés keretein belül nem lép pályára spanyol élvonalbeli klub.

Őszi Ádám

Felkészülés: Megkezdte a Hertha és a Schalke is - eredmények

Egy újabb nap, újabb felkészülési mérkőzések, avagy ezúttal három Bundesliga csapat lépett pályára, s mindhárom győztesként hagyta el a gyepet, mégha ezeken a mérkőzéseken az eredmény nem is elsődleges. Megkezdte a Dárdai Pál vezette Hertha BSC és az idén szebb szereplésre vágyó Schalke 04 iy, míg az újonc Ingolstadt már a második meccsét játszotta. 

A szebb időket is megélő, jelenleg a harmadik vonalig visszasüllyedő Aalen gárdája nem bírt a Bundelsigára újoncként készülő Ingolstadt legjobbjaival. 

A Dárdai Pál álltal trenírozott fővárosiak egy ötödik ligás kiscsapat ellen kezdték meg a felkészülési mérkőzések sorát. Érdekesség, hogy mindkét gólt a középső védő szerezte Pekarik személyében. 

A gelsenkircheni kékek az osztrák másodosztály győztesével, a friss feljutóval mérkőztek meg, s arattak győzelmet. Huntelaar és Choupo-Moting is betalált, míg a középső gólt a második csapattól felkozott támadó középpályás Serkan Göcer jegyezte.

Szerdai eredmények:
Aalen (III.) - Ingolstadt 1-3 
Furstenwalde (V.) - Hertha BSC 0-2
Klagenfurt - Schalke 1-3

Bundesliga csapatok Csütörtöki meccsei:
15:45 Johor DT (Malajzia) - Borussia Dortmund

Őszi Ádám

Portugáliába szerződhet az MTK középpályása...

..., vagyis már nem az MTK középpályása, ugyanis a fővárosi klub és a labdarúgó szerződése lejárt, így az egykoron Liverpoolban nevelkedő Pölöskei Zsolt szabadúszóként válogathat az ajánlatok között. Állítólag Portugál kérője is van és könnyen lehet, hogy befutó is egyen. 

A hír nem hazánkban, hanem Portugáliában látott napvilágot, a Record című lap arról számolt be, hogy a bombagóljairól elhíresült egykori Liverpool nevelés az Aoruca célkeresztjébe került. A klub nem tartozik az élmenők közé, rendre a kiesés ellen küzd, a mögöttünk álló szezonban 16. helyen végzett, s csak három ponton múlott a bennmaradása. A csapat a középpálya belsejét szeretné megerősíteni, ekkor került reflektorfénybe Polöskei, aki ingyen megszerezhető jelenleg.

Az egykoron nagy reményekkel Liverpoolba költöző középpályás immáron 24 esztendős, s a nagy áttörés ezidáig elmaradt a karrierjében, igaz az MTK-ban stabil alapemberré tudott válni, ám nem ilyen karrierkép nézett a számára ki.

Jelenleg felnőtt szintű magyar labdarúgó nincsen Portugáliában, a Guimares akadémiáján nevelkedik Bíró Bence, míg legutóbb Balázs Benjamin a Kaposvár korábbi labdarúgója tartózkodott a ligában, ám rövid időn belül, tétmérkőzés nélkül távozott. Fehér Miklós révén pedig bizonyára senkinek nem kell ecsetelni, a tragikus hirtelenséggel távozó válogatott csatár a mai napig a szurkolók szívében él, teljesítményével lenyűgözte Portugáliát és minket is.

Őszi Ádám

Gerrard a mércéről és arról, hogy nem levezetni jött

Steven Gerrard immáron gőzerővel készül, tréningezik és ismerkedik az új környezettel, csapattársakkal. Szombaton felkészülési mérkőzés keretein belül már pályára is léphet, míg az első tétmérkőzésre még egy hetet várnia kell a közönségnek. A liverpooli legenda az újságíróknak beszélt a mércéről, Donovanról és arról, hogy bizony nem nyaralni jött az Egyesült Államokba. 

Ha esetleg bárkiben is felmerült volna, hogy Gerrard levezetni érkezett az MLS-be, az verje ki a fejéből, az angol legenda így nyilatkozott - "Aki azt hiszi, hogy azért jöttem Los Angelesbe, hogy nyaraljak egy jót és felmarkoljam a fizetésemet, az nem ismer engem és óriásit téved. Ezt nagyon hamar be fogom bizonyítani a játékommal." - ezt követően pedig kitért a tavaly visszavonuló klubikonra  - "Landon Donovan egy igazi hős, egy legenda, aki remek eredményeket ért el a Los Angeles Galaxy-val. Az ő teljesítménye a mérce, a példa előttem. Remélem, képes leszek hasonló eredményekre a csapattal." /Fordította: Jenkifoci/

Őszi Ádám

Hírzuhatag a New York City háza tályáról

A New York City labdarúgócsapatának háza táján nagy a mozgolódás, négy labdarúgó csatlakozik a kerethez, mindannyian Európából jönnek, míg Andrea Pirlo beszélt a válogatottságról, terveiről. Összegezzük a történéseket az újoncnál. 

A klub sztárjátékosa ezidáig David Villa volt, most azonban Frank Lampard és Andrea Pirlo is csatlakozik, ezzel pedig kialakul egy nagy triumvirátus. Ezen felül pedig az Athletico Bilbao legendája Andoni Iraola és a Manchester City fiatal 18 esztendős spanyol védője Angelino is bemutatásra került, ahogyan az a képen is látható. 

A New York City történetének első szezonja nem kezdődött jól, a csapat sokáig sereghajtó volt konferenciájában, ám úgy fest, hogy kezd összeérni a keret, az utóbbi hetekben az eredmények is jöttek, az együttes pedig rájátszás közeli pozícióba ért. Az új igazolásokkal kétségtelenül erősödni fog a csapat, az azonban még nagy kérdés, hogy mire lehetnek idén képesek. Ez a jövő zenéje .

Andrea Pirlo beszélt az MLS-ről, két csapattársáról Villa és Lampard személyében, illetve az olasz válogatottról és szerepvállalásával kapcsolatban is állást foglalt -  "Régóta szeretnék az MLS-ben játszani és most végre megvalósult ez a tervem. Azért döntöttem a váltás mellett, mert új impulzusra, valami teljesen új élményre volt szükségem. Azért választottam ezt a csapatot, mert egy felemelkedőben lévő egyesületről van szó, ami a rám jellemző eltökéltséggel és vággyal hajszolja a jó eredményeket. Nem nyaralni jöttem ide, a szurkolók elhivatott és odaadó játékot várhatnak tőlem. Szeretném megnyerni az MLS-t. Tanulmányoztam a csapatot és a bajnokságot és megvan bennünk az ehhez szükséges képesség. Az alapvető cél, hogy bejussunk a rájátszásba, ott pedig aztán bármi előfordulhat.

“Daviddal ma találkoztam és nagyon barátságos volt. Jól esett, hogy örült érkezésemnek. Én is boldog vagyok, hogy egy hozzá hasonló klasszissal játszhatok. Frankkel már régóta, az U21-es korosztály óta küzdünk egymás ellen klub- és válogatott szinten. Most végre csapattársak leszünk. Nagyon tisztelem az eredményei miatt, ő egy igazi legenda.”

"Az MLS-be igazolásom nem változtat semmit az olasz válogatottal kapcsolatos terveimen. Szeretnék úgy teljesíteni, hogy meghívót kapjak majd a jövő évi Európa-bajnokságra."

Őszi Ádám

Arany Kupa: Győzelemmel kezdte a tornát USA

Magyar idő szerint szerdára virradóra harsant a hármas sípszó, megkezdődött az Arany Kupa 2015-ös kiírása, az észak- és közép-amerikai országok valamint a karib-tengeri labdarúgó-válogatottak megmérettetése. Az 'A' jelű kvartett első fordulójában az örökös házigazda Amerikai Egyesült Államok győzelemmel kezdett, míg Haiti legjobbjai meglepetést okoztak. 

Panama - Haiti 1-1 (0-0)
G: Quintero (55.) ill. Nazon (85.)

Az erőviszonyoknak megfelelően Panama ragadta meg a kezdeményezést, uralta a játékot a mezőnyben, s sokkalta több kísérletet tudott felmutatni. A színvonal nem verdeste az eget, az első játékrészben 7-2 volt a lövési kísérletek aránya, míg a kaput eltaláló labdák száma 4-0 volt. Placide a haiti kapus azonban nem kapitulált egyszer sem, így a felek gól nélküli döntetlennel fordulhattak. Az 55. percben aztán megszületett a torna első találata, mely a mexikói másodosztályban szereplő Lobos támadó középpályásának nevéhez fűződik. Quintero nem kegyelmezett, túljárt Placide eszén, s úgy festett ez a találat három pontot érhet Panama számára, azonban a 85. percben jött Duckens Nazon. A Franciaországban születő és játszó fiatal csatár egalizált, ezzel pedig Haiti meglepetésre ponttal kezdte a tornát. 

USA - Honduras 2-1 (1-0)
G: Dempsey (25., 64.) ill. Discua (68.)

Honduras felvette a kesztyűt, s bizony nagyon megnehezítette a házigazda dolgát. Mezőnyben teljesen egyenrangúak voltak a felek, s nagyon kevés lövési kísérletet láthattunk, melyből Honduras többet tudott felmutatni, ám a pontosság és a helyzetkihasználás területén más volt a helyzet. Az amerikai válogatott védelme igen labilisnak hatott, a különbséget pedig Dempsey jelentette. A klubfutballban eltiltását töltő, kiéhezett  klasszis kétszer is Escober kapujába talált, melyre egy válasz érkezett. Discua csereként lépett pályára, s első labdaérintéséből bevette Guzan kapuját. USA legjobbjai tehát győzelemmel kezdték a tornát, a csapatkapitány Bradley pedig 100. alkalommal szerepelt a válogatottban.

Íme az A-csoport állása az 1.forduló után:
1. USA 3 pont (2-1)
2. Haiti 1 pont (1-1)
3. Panama 1 pont (1-1)
4. Honduras 0 pont (1-2)

Íme a góllövőlista élmezőnye:
1. Dempsey (USA) - 2 gól
2. Dicua (Honduras), Nazon (Haiti), Quintero (Panama) - 1 gól

A folytatásban:
júl. 9. 02:00 Costa Rica - Jamaica
júl. 9. 04:30 Salvador - Kanada

Őszi Ádám