2012. május 23., szerda

EB 2012: Beharangozó cikksorozat 5. rész: Helyszínek Wroclaw

Az Európa Bajnokság helyszíneit bemutató cikksorozatunkban ezúttal egy lengyel helyszínt ismerhettek meg: Wroclawot, mely 2016-ban Európa kulturális fővárosa is lesz. Az ország negyedik legnagyobb városa a maga 630 ezer lakójával. A világháború őket sem kímélte, csaknem 65 százaléka romokban hevert, 303 hídja volt a városnak és ebből ma is 220 áll. Kitűnő ütemű itt a fejlődés: autóbuszokat, vasúti kocsikat, háztartási gépeket, vegyi anyagokat és elektromos berendezéseket gyártanak, valamint több külföldi cég leányvállalata is megtalálható ( Siemens, LG, Volvo, HP, QAD, Whirpool, 3M, Bosch). Emellett az ország legjelentősebb pénzügyi központja Varsó után és a gyógyszergyártása is híres. A szurkolók villamosok és buszok segítségével közlekedhetnek majd az EB ideje alatt. A városban számtalan a látványosság: hidak, műemlékek, terek találhatóak

Futtbllcsapatuk a  Slask Wroclaw, mely megnyerte az idei lengyel pontvadászatot, így története második bajnoki címét szerezte meg, emellett két kupagyőzelemmel büszkélkedhetnek és egyszerveres szuperkupa győztesek. Nemzetközi kupákban nem sikerült még maradandót alkotniuk, talán majd jövőre a BL-ben. A csapat új stadiont kapott, melyet az EB-re húztak fel, neve egyszerűen Városi Stadion, melynek befogadóképessége 42771 fő.

Az aréna az A csoport három mérkőzésének ad majd otthont a házigazda Csehország lesz.
Oroszország - Csehország
Görögország - Csehország
Csehország - Lengyelország


Szerző: Őszi Ádám



Íme az aréna és a város jellegzetességei: 
Kattints a képekre és galériában megnyitja őket nagyítva






 

 


 

 
 
 



Fociadó: Óriási felháborodást kelt! Tönkreteszi a kocsmai meccsnézést az EB során?

 Nem mindennapi hírek láttak napvilágot, mely szerint az MTVA a magas közvetítési jogdíjakra hivatkozva az EB és az Olimpia idejére megadóztatná a  szórakozóhelyeket, ha azok közvetítik a mérkőzéseket.

Nos melyik kocsma, pubtulajdonosnak van kedve ezért különböző összegeket fizetni a Vagyonkezelő Alapnak (MTVA)?

A mainap.hu úgy értesült, hogy a falusi kocsmáknak 100 ezer forintot, a klasszikus sport puboknak akár 750 ezret, míg az óriáskivetítőt felállító helyeknek 950 ezer forint környékén kéne fizetnie ha az EB meccseket, illetve az Olimpia versenyszámait közvetíteni akarják.

Többen már kibúvókat keresnek és azt mondják, egy külföldi csatorna közvetítésére kapcsolják a televíziót, ám a szinkron végett ez sem túl jó, taszító lehet a szurkolók számára, illetve sokaknak nincs lehetősége ilyen adók közt válogatni.

Elképzelhető, hogy az EB alatt ilyen üresek lesznek a pubok?
Aki közvetíteni szeretné a mérkőzéseket igyekeznie kell, ugyanis az EB kezdete előtt egy héttel május 31-ig kell leadni a nyilvános közvetítések "önbevallását". Aki ennek ellenére közvetít az akár Bízósági eljárásra is számíthat.

Szerintetek nem felháborító ez az egész? Nem mehetsz el a kedvenc kocsmádba, pubodba a haverokkal megnézni a mérkőzéseket pár jó pofa sör mellet e dolog végett! Mi következik még ezután.....?

Szerző: Őszi Ádám


A Bayern elverte Hollandiát, a szurkolók kifütyülték Robbent, ennek következménye lehet

Tegnap este Münchenben az Allianz Arénában barátságos mérkőzést játszott egymással az EB-re készülő Holland válogatott, illetve a BL trófeát szombaton elbukó Bayern München csapata. A "gálamérkőzés" 3-2 Bayern sikert hozott, ám a legfontosabb nem ez volt az este folyamán, hanem az Arjen Robben körüli események.

 Mint köztudott Robben büntetőt hibázott a szombat esti BL döntőn és csapata vereséget szenvedett. Ezt követően szinte senki nem szállt a védelmére. Amikor a tegnapi mérkőzésen beállt a Holland válogatottba a közönség tudatta vele, hogy nem felejtették el a történteket,  második hely a bajnokságban és a kupában egyaránt, illetve kihagyott tizenegyes a BL döntőn. Egyszerűen kifütyülték Robben minden egyes labdaérintését.

A mérkőzést követően Robben két válogatottbeli csapattársa  Sneijder és Mark Van Bommel a védelmére kelt.

"Érdekes, amikor Arjen a fináléba vezette a csapatot, senki nem elégedetlenkedett, éppen azért felháborító, amit most csináltak - mondta a keddi találkozó után Sneijder. - Furcsa, hogy egy Bayern-játékost sem talált meg a közönség, csak Robbent. Gyakorlatilag az arcába csapták az ajtót mindazok után, amit tett a klubért. Ha rajtam múlna az átigazolása, azt mondanám neki, hogy jöjjön az Interbe - még ezen a nyáron!"


"Ez szégyen, ha megnézik, hogy Robben mit ért el a karrierje során. A Bayernt Madridban a döntőbe vezette, és fontos a klub számára. A Bayern örülhet, hogy ilyen játékosa van. Arjen három évre szóló szerződést írt alá, de a helyében kétszer is meggondolnám a jövőmet. Nem tudom, mit tesz majd, de én távoznék ilyen esetben. Senki sem támogatja őt, én vagyok az egyetlen, aki kiállt mellette a sajtóban. Ő mentálisan nagyon erős. A rossz dolgok megerősítik őt." - Nyilatkozta a mérkőzést követően Van Bommel

A válogatott kapitánya Bert Van Marwijk sem ment el szó nélkül a történtek mellett.
"Nagyon zavart a szurkolók reakciója. Nagyon csalódott vagyok, hogy lehet így a saját játékosodat kezelni... Ez szégyen."

Ezt követően kérdés Robben reakciója és döntése. Nem kizárt, hogy a Rekordmaister fanatikusai az Inter kezébe lökik a csapat vezérét.

Szerző: Őszi Ádám

Barcelona: Pedrotol megválna Zubizarretta

Vajon tényleg eladják Pedrot a rossz szezonja után?
Egyes sajtóértesülések szerint Zubizarretta a Barcelona pénzügyi igazgatója aktív tárgyalásokat kezdett annak érdekében, hogy Pedrot a Barca csatárát értékesítsék. Távozásának oka Jordi Alba érkezése lehet, mivel az igazgató szeretné visszacsábítani a Valencia játékosát, ám annak árát sokallja. Pedro ebben a szezonban nem tudott kimagasló teljesítményt nyújtani, Zubizarretta pedig úgy véli, most jött el az idő, hogy eladják a 24 esztendős támadót. Ennek viszont nem örül a Barcelonát a nyártól átvevő vezetőedző Tito Vilanova aki szívesen dolgozna Pedroval.

A következő hetekben, majd kiderül, hogy ez a hír csak kacsa volt, vagy tényleg van valós háttérrel rendelkezett, mindenesetre Pedro tényleg elég silány szezont tudhat maga mögött.

Szerző: Őszi Ádám

EB 2012: Beharangozó cikksorozat 4. rész: Helyszínek Harkiv

A helyszíneket bemutató cikksorozatunkban, ma az Ukrajnai Harkivval  és stadionjával ismerkedhettek meg. A város a maga 1,5 millió lakosával az ország második legnagyobbja, jelentős ipari, kulturális és oktatási központja, főleg mezőgazdaságra és gépészetre épül,  az ország Észak-Keleti részén fekszik. Harkiv a második világháború fontos színhelye volt, több alkalommal megszállták a Németek, majd a Szovjetek visszafoglalták. Ekkor lakossága még nagyobb volt mint Kijevé, ám a háború sok áldozatot követelt, és az épületek 70 százaléka is elpusztult. Azóta a várost újjáépítették, a szurkolókat egy óriási, 28 megállós óriási metróhálózat segíti a közlekedésben az EB ideje alatt. Látnivalókban sincs hiány a városban, itt található a Szabadság tér, mely a világ ötödik legnagyobb tere, és itt épült Ukrajna első felhőkarcolója is.

Harkiv egyben Ukrajna jelentős sportközpontja is, ahol a legnépszerűbb sportág a labdarúgás. Több futballcsapata van a városnak, de elsőosztályú jelenleg csak a legnépszerűbb klub az FK Metaliszt Hakiv. Az egyesület korábban csupán egy alkalommal nyert Szovjet kupát, ám a jelenkori Ukrán futball feltörekvő csapata a Sahtar, Dinamo duó mögött az elmúlt években és stabilan ott található az élmezőnyben. A 2008-2009-es szezonban menetelkek az UEFA kupában egészen a negyeddöntőig meneteltek, ahol a nagy rivális a szintén ukrán Dinamo Kijev csapata búcsúztatta őket 3-3 összesítéssel idegenben lőtt több góllal. A Metaliszt Stadiont az Európa Bajnokságra újították fel, melynek befogadóképessége 38633 fő.

Harkiv és stadionja három EB mérkőzésen lesz a B csoportban szereplő Hollandia otthona.
Hollandia - Dánia
Hollandia - Németország
Hollandia - Portugália


Szerző: Őszi Ádám

Íme az aréna és a város jellegzetességei: 
Kattints a képekre és galériában megnyitja őket nagyítva