2014. június 16., hétfő

Dortmundból érkezhet középpályás Újpestre!

Nebojsa Vignjevics  vezetésével az Újpest labdarúgócsapata megkezdte a felkészülést a 2014/2015-ös szezonra. A keretben jelentős változások várhatóak, a hírek szerint több mint tíz légióst engendnek szélnek, míg lesznek olyanok, akiket kölcsönadnak. Természetesen nem csak távozók, érkezők is lesznek, két próbajátékos ott volt az első edzésen. 

Az egyikőjük a Borussia Dortmund második csapatában játszó Jérémy Serwy, aki a középpályán mozog otthonosan, a 24 esztendős belga korábban a Zulte Waregem és a Charleroi csapatában játszott.

A másik próbajátékos Laércio Cordeiro de Morais egy 21 esztendős fiatal brazil hátvéd, aki hazájában a Bahia együttesében nevelkedett.

Sorsukról a későbbiekben dönt majd a szakmai vezetés.

Ami a távozókat illeti, a klub hivatalos honlapja őket nevezte meg és köszönte meg a klubért tett munkájukat: Simon Ligot, Lansana Sagna, Bojan Mihajlovics, Pierre-Yves Ngawa, Nebojsa Koszovics, Hisham Abdallah Said, Nikolas Proesmans, Jean-Marc Makusu Mundele, Jarmo Ahjupera és Elhadji Sidibe. Míg a klub két spanyolja José María Antón és Juanan megfelelő ajánlat esetén szintén ezen társaságot erősítheti.

Őszi Ádám

VB 2014: Pályán a Nationalelf, bemutatkoznak Ronaldóék – előzetes, stadionmustra

Az ötödik játéknaphoz érkeztünk, ami a labdarúgó-világbajnokság csoportküzdelmeit illeti. Három újabb találkozó, hat újabb csapat, mely megkezdi a küzdelmet. Külön kiemelendő, hogy rajtol a 'G' jelű kvartett, melyet halálcsoportként is szoktak emlegetni, s rögtön egy német-portugál rangadóval kezdenek, mely akár álomdöntőnek is beillene. Egy biztos, ezen a napon sem fogunk unatkozni, bár az Irán-Nigéria meccs nem ígérkezik a legizgalmasabbnak.


G csoport: 
Németország-Portugália 18:00 (m1)
Salvador, Arena Fonte Nova
Játékvezető: Milorad Mažić (szerb)

Fantasztikus mérkőzéssel rajtol az ötödik játéknap, Németország és Portugália akár a döntő két résztvevője is lehetne. A két csapat eddig 9 alkalommal találkozott egymással, a mérleg pedig 4 német győzelem 3 döntetlen és két portugál siker. A legutóbbi három mérkőzést egyaránt a Nationalelf nyerte, legutóbb a 2012-es EB-n, akkor szintén a csoportban futottak össze a csapatok és Gomez gólja döntött. Az oddsmesterek Löw tanítványait tartják jóval esélyesebbnek, sok múlik azon, hogy a legnagyobb portugál sztár CR7 milyen állapotban van, mennyi játékot tud majd vállalni, hiszen mint ismeretes apró sérüléssel bajlódik. A túloldalon a legnagyobb hiányzó egyértelműen Reus, aki a felkészülés során szenvedett sérülést.

Ami a felkészülést illeti, a portugálok döntetlennel hangoltak a görögök ellenében, aztán legyőzték Mexikót és Írországot. Paulo Bento tanítványai nyolc meccse veretlenek. A Nationalelf két döntetlennel hangolt a lengyelek és kamerun ellenében, míg az utolsó meccsen hatot gurítottak az örményeknek. A válogatott 12 mérkőzés óta nem talált legyőzőre.

A mérkőzésnek az Arena Fonte Nova ad otthont, melynek befogadóképessége 56000 fő. Ebben a stadionban rendezték a spanyol-holland meccset is, mely emlékezetes 1-5-ös végeredményt hozott. 




F csoport: 
Irán-Nigéria 21:00 (m1)
Curitiba, Arena da Baixada
Játékvezető: Carlos Vera (kolumbiai)

A játéknap második meccsén pályára lép az F-csoport két másik csapata irán és Nigéria, mondani sem kell, hogy ez a párosítás nem mozgatja meg nagyon a futballszeretők fantáziáját, de soha nem lehet tudni, hogy miből kerekedik jó meccs. A két válogatott még soha nem találkozott egymással, a szakemberek pedig sokkalta esélyesebbnek tartják az afrikaiakat. 

Ami a felkészülést illeti, egyik fél sem hangolt valami jól Irán döntetlent játszott Angolával és Montenegróval , majd zárásként legyőzték Trinidadot. Ennél is rosszabbul sikerült Stephen Keshi tanítványainak felkészülése, akik döntetlent játszottak a skótokkal, majd a görögökkel és végül vereséget szenvedtek USA legjobbjaitól.

A tornán most fog debütálni a curitibai stadion, mely a Arena da Baixada névre hallgat és az Atlético Paranaense otthona. A nézőtéren teltház esetében 43 981 fő foglalhat helyet.




G csoport: 
Ghána-Egyesült Államok 00:00 (m1)
Natal, Estádio das Dunas
Játékvezető: Jonas Eriksson (svéd)

Éjfélre marad egy igen vonzó párosítás, a G-csoport második meccse, ahol két hasonló erőt képviselő, támadófocit játszó együttes találkozik Ghána és USA személyében. A felek két ízben már találkoztak egymással, a 2006-os világbajnokságon a csoportmeccsek során Ghána 2-1-re nyert, majd négy esztendővel később Dél-Afrikában a nyolcaddöntőben futottak össze, ekkor pedig hosszabbításban nyertek 2-1-re az afrikaiak. A tippsterek némileg esélyesebbnek tartják a ghánai csapatot, ám egy igen jó mérkőzésre van kilátás előzetesen.

Ami Ghána legénységét illeti, becsúszott két 1-0-ás vereség, előbb Montenegró, majd Hollandia ellenében, utóbbi mondhatjuk, hogy egy vállalható vereség. A harmadik meccsen aztán erődemonstrációt tartottak Appiah Akwasi tanítványai, négy góllal lépték le a szintén résztvevő Dél-Koreát. Jürgen Klinsmann csapata nem hibázott, győzelemmel abszolválta mindhárom mérkőzését, Azerbajdzsán, Törökország és Nigéria is meghajolt előttük. 

A mérkőzésnek az Estádio das Dunas ad otthont, mely már debütált a tornán, itt játszották a Mexikó-Kamerun mérkőzést. Ez a torna legkisebb stadionja 42086 néző fér be.




Őszi Ádám

Visszatér Torinóba az olasz válogatott védő

A Torino FC hivatalos honlapján jelentette be, hogy megegyezett a Parma együttesével, melynek értelmében a korábbi Juve sztár Cristian Molinaro együttesükben folytatja pályafutását. 

A hatszoros olasz válogatott védő télen a Stuttgart csapatát elhagyva tért vissza csizmaországba, a szezon második felében a Parma együttesét erősítette, melynek színeiben 16-szor lépett pályára és két gólja mellett egy gólpasszt is jegyzett, ám ennél sokkalta fontosabb a mutatott védőmunka.

A 30 esztendős védő kölcsönben érkezik az "Öreg Hölgy" nagy városi riválisához, ahol la derbin biztosan kap majd hideget és meleget egyaránt. A klub közleménye szerint opciós joguk van a játékos megvásárlására a szezont követően.

Christian Molinaro eddigi pályafutása:
2002–2005 Salernitana 77 mérkőzés/ 1 gól
2005–2007 Siena 56 mérkőzés/ 1 gól
2005–2010 Juventus 65 mérkőzés/ 0 gól
2010–2014 VfB Stuttgart 93 mérkőzés/ 0 gól
2014–         Parma 16 mérkőzés/ 2 gól
2014–         Torino FC (kölcsönben) 0 mérkőzés/ 0 gól 

Válogatott:  6 mérkőzés/ 0 gól

Összességében: 313 mérkőzés/ 4 gól

Őszi Ádám

Megvan a Sevilla első igazolása - hivatalos

A Bajnokok Ligája indulásról lecsúszó, ám az Európa Ligában biztos főtáblás Sevilla elkezdte a keret megerősítését, ezúttal egy 3 millió eurós transzfert hajtottak végre az Almeria közreműködésével. 

A 24 esztendős Aleix Vidal hétfőn az esti órákban érkezett meg Sevillába, ahol átesett az ilyenkor szükséges orvosi vizsgálatokon, majd aláírták a kontraktust. Ezzel ő lett az andalúz csapat első nyári szerzeménye.

A mögöttünk álló szezonban 42 alkalommal öltötte magára az Almeria mezét és 7 gól mellett 5 gólpasszt jegyzett. 

Őszi Ádám

Besic fentasztikusan játszott! - íme a statisztikák

Fantasztikus teljesítménnyel rukkolt elő a Ferencváros játékosa Muhamed Besic az F-csoport nyitómérkőzésén az argentin-bosnyák összecsapás alkalmával. A 22 esztendős játékos végig a pályán volt, a statisztikák pedig nem hazudnak... 

A mérkőzést igaz 2-1-re elbukta a balkáni csapat, azonban szégyenkezniük nem kell, felvették a kesztyűt Messiékkel szemben és nem vallottak szégyent. Minket természetesen Besic teljesítménye érdekel a legjobban, így a Fifa.com-hoz fordultunk, ahol megtaláltuk a meccs, illetve a játékosok statisztikáit. Ha Besic így folytatja, a Fradi szép summát tehet zsebre érte a nyáron.

Muhamed Besic statisztikái Argentína ellen:
Lövések száma: 2
Támadó harmadba történő befutás: 6
Sebességcsúcs: 31.21 km/h - a bosnyák csapat legjobbja (a mezőnyben ezzel 2. lett Marcos Rojo mögött)
Sprintek száma: 52 - ezzel a mezőny legjobbja (a 2. helyen végző Angel Di María 46-szor sprintelt)
Hosszú passzok: 10/9 - 90 százalék
Közepes passzok: 32/32 - 100 százalék
Rövid passzok: 17/13 - 76 százalék
Összességében: 59/54 - 92 százalék - a bosnyák csapat legjobbja ( első az argentin Ezequiel Garay 95 százalékkal)
Megtett méterek száma: 12 271 méter - a mezőny legjobbja

Őszi Ádám

Törökországba szerződött a Braunschweig házi gólkirálya

A török labdarúgó-bajnokságban folytatja karrierjét a Braunschweig leköszönő házi gólkirálya Domi Kumbela. A 30 esztendős támadó a múlt szezont a hetedik helyen záró Kardemir Karabükspor csapatához szerződött. 

A kongói támadó két éve oroszlánrészt vállalt abban, hogy csapata feljutott a Bundesligába, akkor a másodosztályban 19 találattal gólkirály lett, míg a mögöttünk álló szezonban ö gólt jegyzett, ezzel pedig magasan csapata házi gólkirálya lett, mely így is búcsúzott egy esztendő után a legjobbak közül.

Kumbela 2010-ben az Ahlen csapatától szerződött későbbi sikerei helyszínére, ahol azonban szerződése lejárt, a felek pedig nem hosszabbították meg a kontraktust. A gólvágó iránt a Hamburg és a Hertha is érdeklődést mutatott, ő azonban a törökök ajánlatára bólintott rá. A szerződés részleteit nem hozták egyenlőre nyilvánosságra.

Őszi Ádám