2013. április 2., kedd

Az UEFA és a játékvezető megoldotta, Zlatan köszönte kihasználta! - nyitott maradt a BL párharc

Kedd este Párizsban került megrendezésre a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzése, ami a PSG - Barcelona párharcot illeti. A találkozó sok indulatot váltott ki mind a játékosokból, mind pedig a katalán szimpatizánsoktól. A meccs előtt a sajtó arról beszéltek, hogy az UEFA öngólt lőtt megváltoztatott döntésével, ami Zlatan Ibrahimovic játékát illeti. A találkozó erre bizonyítékot adott, az UEFA pedig bekapta második öngólját. 

A svéd csatárklasszist eltiltották a Valencia elleni meccsen történtek miatt,  az büntetés pedig a Barcelona ellen is szólt volna. Nincsen azzal semmi probléma, ha egy fellebbezést jóváhagynak, na de azt követően, hogy kialakul egy párharc, lezajlik a sorsolás! Miért nem lehetett a döntést meghozni a sorsolás előtt? Idő és lehetőség volt rá! Sok kételyt vet fel ez a megváltoztatott döntés, melynek értelmében Zlatan már az első Barca elleni találkozón pályára léphetett. Marketing, pénz, a párharc eladhatósága? Igen, sajnos a sport a pénzről, mint sem annak szelleméről szól már...

Ezen döntést a nemzetközi sajtó többször öngólként emlegette az UEFA részéről és lássuk be ez is volt. Viszont megtörtént ezzel már nem lehet mit tenni, minthogy azzal sem amit a kedd esti meccs tartogatott. Ibrahimovic a második félőiben egyenlíteni tudott, az apró probléma csupán az volt, hogy mindezt másfél méteres lesről tette meg. A bírói síp néma  maradt, ahogyan a zászló sem emelkedett az asszisztens kezében. Ezen eset nem tartozik a kétes szituációk közé, ezt a vak is látja - Az esetet három bíró nézte, egynek intenie kellett volna,  a  másik képen látható bíró pedig hét méterről leste az esetet igaz szemből. a játékvezető segtséget nem kapott asszisztenseitől. - Ez volt az UEFA második öngólja, amivel csak rátetézett és felerősítette a szurkolók szemében a megváltoztatott döntését, annak következményét. Ibra még a 93. percben is főszereplő lett, akkor előkészítésben jeleskedett. Elmondható tehát, hogy a hórihorgas svéd támadó tetszetős közreműködésével 2-2-re végzett a PSG és párharcban maradt...

Mondhatni az UEFA és a játékvezető megoldotta, Ibrahimovic pedig köszönte szépen és kihasználta az előtte adódó lehetőséget, melyet ajándékba kapott...

Az eset több mint elgondolkodtató!

Őszi Ádám

Csatárlesen: La Liga, avagy a spanyol pontvadászat gólvágói - II. rész

A finishez közelednek az európai bajnokságok, mi pedig körülnézünk, hol hogyan teljesítenek a gólfelelős csatárok. Új cikksorozatunk a Csatárlesen címmel bír, melyben részenként mutatjuk be Európa nagyobb ligáit, azon belül pedig a góllövőlista élmezőnyét. Részletes képet adunk a játékosokról és pályafutásukról, esetlegesen előre vetítjük jövőképüket, piaci értéküket. 

Sorozatunk második részében még mindig az Ibériai-félszigeten maradunk, ezúttal Európa egyik, legerősebb és kétség kívül legnépszerűbb ligáját a spanyol pontvadászatot vesszük át. A La Liga két gigásza a Real Madrid és a Barcelona minden esztendőben kiemelkedik, őket követi jó pár csapat, de ez szezononként változik. Két csapatos bajnokságnak is szokták emlegetni, idén azonban egy csapatos lett és a második helyért harcba szállt a remek szezont futó Atletico Madrid. Nézzük, a gólokért felelős csatárok közül hogyan szerepel, miként fest statisztikájuk 29 fordulót követően.

6. Rubén Castro ( Betis) 13 gól : A 31 esztendős spanyol idén is remek szezont fut, és szezonról szezonra igazolódik, hogy mind a Betis, mind pedig a játékos számára remek döntés volt, hogy 2010-ben a klub kötelékébe került. Teljes mértékben alapembernek számít és élvezi, él a felé áradó bizalommal. A Betis harcban van a nemzetközi kupaszereplésért és ebben Castro vastagon részt vállal. Becsült piaci értéke: 4 millió euró.

6. Artiz Aduriz ( Atletic Bilbao) 13 gól : A 32 esztendős egyszeres spanyol és jelenleg is baszk válogatott támadó immáron negyedszerre tért vissza a klubhoz ami karrierjét illeti. A szezon elején a Valencia csapatától érkezett, mondhatni olyan Llorrente pótléknak. A Bilbao katasztrofális szezont fut, sokáig a kiesés ellen küzdöttek, most azonban sikerült eltávolodniuk onnan.  Becsült piaci értéke: 4 millió euró.

5. Soldado ( Valencia) 14 gól : Csapat legjobbja, ami a gólszerzést illeti. A bajnoki szereplés mellett a kupában kettő, míg a Bajnokok Ligájában 4 gólt vállalt. A 27 esztendős spanyol válogatott csatár jól érzi magát a csapatnál, karrierje egyik ha nem a legjobb szezonja ez. Viszont akadnak érdeklődők, így távozása a szezon végeztével nem kizárt. Becsült Piaci értéke: 25 millió euró.

4. Álvaro Negredo ( Sevilla) 15 gól : A 27 esztendős spanyol válogatott csatár a hátán viszi a Sevilla csapatát, mely rosszul kezdte a szezont és jelenleg is a középmezőnyben tanyázik csupán. Mondani sem kell, hogy neve jó pár klubnál felmerült, többek között a Premier League mezőnyéből is akad érdeklődő. Becsült piai értéke: 18 millió euró.

3. Radamel Falcao ( Atletico Madrid) 22 gól : A 27 esztendős kolumbiai ezúttal is remek szezont fut, ehhez a teljesítményhez pedig párosult egy komolyabb kényszerpihenő sérülés miatt, ami meccsek kihagyását jelentette. Fél Európa őt szeretné, a Real Madridtól elkezdve egészen a Chelsea csapatáig. Nyáron ádáz küzdelem várható érte, de a maradása sem kizárt. Becsült piaci értéke: 60 millió euró.

2. Cristiano Ronaldo ( Real Madrid) 28 gól: A 28 esztendős klasszis a bajnokságon kívül minden lehetséges sorozatban betalált. A hátán viszi a királyi gárdát, nagyon sokat számít a játéka, igazi vezére lett a csapatnak. A gólkirályi címre azonban esélye sem nyílik, de teljesítménye így is kiváló. Ami a jövőjét illeti ennél kuszább történet talán csak Mourinho és Neymar körül kering. Bármi előfordulhat, nyáron választ kapunk. Becsült piaci értéke: 10 millió euró.

1. Lionel Messi ( Barcelona) 43 gól : Elképesztő és zseniális! Amellett, hogy megdöntheti tavalyi 50 gólos rekordját elképesztő statisztikát, újabb rekordot tudhat magáénak. Zsinórban 19 mérkőzésen szerzett immáron gólt, így körbe ért egy fél szezont és minden La Liga csapatnak betalált egyhuzamban. Erre még senki nem volt képes.Gólkirályi címét semmi nem veszélyezteti a 25 esztendős argentinnak, aki a gólok mellett az assziszt listán is jól áll 13 gólpasszal. Kétségtelen, hogy jövőre is a Barca játékosa lesz. Becsült piaci értéke: 120 millió euró.

Őszi Ádám

Csatárlesen: Liga Sagres avagy a portugál bajnokság kapusrémei - I. rész

A finishez közelednek az európai bajnokságok, mi pedig körülnézünk, hol hogyan teljesítenek a gólfelelős csatárok. Új cikksorozatunk a Csatárlesen címmel bír, melyben részenként mutatjuk be Európa nagyobb ligáit, azon belül pedig a góllövőlista élmezőnyét. Részletes képet adunk a játékosokról és pályafutásukról, esetlegesen előre vetítjük jövőképüket, piaci értéküket. 

Sorozatunkat a portugál bajnoksággal nyitjuk, hivatalos nevén Liga Sagres. A cím akár a következő képen is festhetne: Nézzük, miből igazolhat Európa! Tudni illik a portugál bajnokság csak úgy termeli ki a jobbnál jobb fiatal, többnyire tengerentúli támadókat. A liga élcsapatai a Porto, Benfica, Sporting trió  de esztendőről esztendőre feltűnnek meglepetéscsapatok és olykor meg is ragadnak egy darabig a nagyok közt. Ilyen együttes a Braga, mely évek óta az európai labdarúgás meghatározó csapata. Az idei esztendőben a Sporting szenved, míg a meglepetés együttes a Ferreira. Viszont nem csak a top együttesek adnak kiváló támadókat, nézzük, hogyan fest a liga góllövőlistája 24 fordulót követően.

4. Edinho (Academica) 11 gól : A 30 esztendős korábbi ötszörös portugál válogatott támadó nagy szerepet vállal abban, hogy csapata az Academica bennmaradjon a szezon végén. Klubja góljainak 40 százalékát szerezte, a csapata pedig 12. pozícióban tanyázik és menekül a kiesés elől. Edinho a Málaga játékosa, csupán kölcsönben szerepel, így nem tudni, hogy mi lesz vele jövőre. Visszahívják és újra kölcsönadják valahova, vagy számítanak rá, netán továbbra is jelenlegi csapatának alkalmazásában maradhat. Ez még a jövő zenéje. Becsült piaci értéke: 1,5 millió euró.

4. Ricky van Wolfswinkel (Sporting CP) 11 gól: A 24 esztendős holland egyre érettebb és komplexebb játékot mutat, nem csak góljaival, de pályán nyújtott egyéb tevékenységével is remekül segíti csapatát, mely szenved a bajnokságban és óriási anyagi gondokkal küzd. Cikkünkbe kerülésének oka hétfőn este szerzett mesterhármasa a Braga ellen, mellyel az utolsó pillanatban emberhártányban sikerült elhozni idegenből a három pontot. A hírek szerint a Norwich City már megállapodott a CP-vel és 10 millió euró fejében a Kanáriknál folytatja nyártól Ricky. Egyszeres holland válogatott, ám ha gy fejlődik, reális cél lehet a csapatba kerülés és a részvétel a 2014-es VB-n. Becsült piaci értéke: 10,5 millió euró.

4. Nabil Ghilas (Moreirense) 11 gól : A 22 esztendős támadó hátán viszi csapatát, remek teljesítményt nyújt.  Együttese 23 lőtt góljából 11 az ő nevéhez fűződik, ám a kiesés szele így is kergeti az együttest, melynek ugyan annyi pontja van mit az Academicanak. Ghilas teljesítményére minden bizonnyal több csapat felfigyel, felfigyelt már és a nyáron nem lesz hiány a kérőkből. A francia honban születő, ám Algériai felmenőkkel bíró játékos az afrikai ország nemzeti csapatát választotta. Ha fejlődése gördülékeny lesz sokra viheti. Becsült piaci értéke: 600 ezer euró.

3. Albert Meyong (Setúbal) 13 gól : Ő már biztosan nem növeli találatainak számát a portugál ligában, ugyanis télen elszerződött az angolai Kabuscorp SC együtteséhez. A 32 esztendős korábbi szenegáli válogatott játékos mutatói nagyon jók voltak, ki tudja hány gólig jutott volna a szezon végére. Becsült piaci értéke: 1,5 millió euró.

3. Éder (Braga) 13 gól : A 25 esztendős portugál válogatott csatár remekül teljesít a szezonban, bajnoki teljesítménye mellett a Bajnokok Ligájában is szerepelt és két gólpassz fűződik a nevéhez. Nehéz lesz a megtartása, hiszen több érdeklődőről is hallani, de a kép még nagyon kusza és szerteágazó. Becsült piaci értéke:4 millió euró.

2. Óscar Cardozo (Benfica) 15 gól: Neve szép lassan összefonódik a portugál rekordbajnok nevével. Immáron több mint 100 gólt jegyez a klub színeiben 2007 óta, és idén sem vall szégyent eddigi 15 találatával. A góllövőlista második helyén áll holtversenyben csapattársával. A 29 esztendős paraguayi válogatott csatár neve fél szezonról fél szezonra felmerül nagyobb kluboknál, de aki meg szeretné szerezni annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Becsült piaci értéke: 17,5 millió euró.

2. Lima (Benfica) 15 gól : Ez is mutatja, hogy milyen jól eloszlanak a gólok a Benfica csatársorában, nem véletlenül ilyen kiegyensúlyozott a csapat, remek párost alkotnak Cardozoval. A 29 esztendős brazil támadó a szezon elején érkezett Bragaból és gyorsan a szurkolók kedvence lett. Becsült piaci értéke: 8 millió euró.

1. Jackson Martínez 23 gól : Az új "Falcao" egy híján annyi találattal rendelkezik, ahány fordulót rendeztek. Nagyon gyorsan beilleszkedett és alkalmazkodott, hiszen a szezon elején érkezett a mexikói Jaguares csapatától. Gólfelelősnek jött és nem vallott szégyent, sőt! Felkeltette fél Európa figyelmét. A kolumbiai válogatottban Falcao csatártársaként szerepel a 26 esztendős Martínez, akit csak az új Rademal névvel illetnek. A Barcelona és az Atletico Madrid háza táján is felmerült a neve, de a kérők sora itt nem zárul be. Piaci értéke nem magas, de szezon végére az lesz, így aki ki akarja őt vásárolni annak mélyen a kasszába kell nyúlnia. Gólkirályi címéhez kétség sem férhet. Becsült piaci értéke: 8,5 millió euró.

Őszi Ádám