2013. december 28., szombat

Dzeko gólja győzelmet ért, listavezető a Manchester City

Ha nehezen is de folytatta remek sorozatát az angol labdarúgó-bajnokságban a Manchester City, mely az újonc Crystal Palace legyőzésével továbbra is százszázalékos mérleggel bír hazai pályán és ideiglenesen átvette a vezetést a bajnoki tabellán. 

Manchester City - Crystal Palace 1-0 (0-0)
G: Dzeko (66.) ill. -

Ahogyan arra számítani lehetett, nagyon nehéz és erőt próbáló bő másfél óra várt a Crystal Palace játékosaira. Több együttes is hatalmas zakóba szaladt már bele idén az Etihad gyepén, az újonc azonban tisztes helytállt, megszorongatta a bajnokaspiráns erős túlzással. A játékot a hazaiak uralták, végig 70 és 80 százalék között ingott a labdabirtoklás és bizony a lövésekkel sem spóroltak. A célzóvíz azonban romlott lehetett, ugyanis az első félidőben 15 hazai kísérletből mindössze 2 talált kaput. A 21. percben Milner előtt adódott remek lehetőség egy parádés támadás végén, a labda azonban a felsőlécen csattant. Az első játékrész vége előtt öt minutummal Fernandinho került remek helyzetbe, ám lövése elkerülte a kaput. A hosszabbításban ismét a brazil volt rivaldafényben, ám fejesét Speroni hálóőr bravúros mozdulattal hárította. A második játékrészben aztán még nagyobb fölényt alakított ki a City (81-19), ám a vendégek több igen ígéretes kontrát is tudtak vezetni, de gólra nem futotta. A "Polgárok" hőse ezen a szombati napon Dzeko volt, a bosnyák támadó Navas passza után talált a kapuba. Győzelmével a City átvette a vezetést a tabellán, az Arsenal, egy győzelemmel azonban holnap visszaveheti helyét.

Aston Villa - Swansea 1-1 (1-1)
G: Agbonlahor (7.) ill. Lamah (36.)

Már-már megszégyenítő fölényt alakított ki az egész meccs egészét figyelembe véve a Swansea az Aston Villa otthonában, vezetést mégis a hazaiak szereztek Agbonlahor révén a 7. percben. A waalesi csapat rengeteget próbálkozott, ám a pontossággal, ahogyan a City, ők is hadilábon álltak. A 36. percben jött az egyenlítés, Lamah talált a Guzman mögött elterülő hálóba. Hiába a fölény, az eredmény nem változott a második félidőben, így mindkét csapat egy-egy pontot zsebelt be.

Őszi Ádám

Hatalmas küzdelem és hat gól a forduló nyitányán

A 2013-as naptári év utolsó Premier League fordulójának nyitómeccsén két a kiesés ellen küzdő csapat a  West Ham és a West Brom csapott össze. A szurkolók hat gólt, hatalmas küzdelmet és pontosztozkodást láthattak. 

Ezúttal Gera Zoltán nélkül utazott a West Ham United otthonába a West Brom, mely egyetlen igazi támadóval lépett pályára Anelka személyében. A túloldalon pályán volt Tomkins a részeg vandál, aki ellenállt még a rendőri intézkedésnek is pár napja egy balhésra estén. 

A csapatok nem köntörfalaztak, a vendégek mindjárt nekirontottak ellenfelüknek és a 4. percben Brunt révén oldalhálót találtak. A kirágásból azonban gól született a túloldalon, a labdát a középpályán csúsztatták meg, mely egy passz után  Joe Cole elé került, aki nem kegyelmezett és a bal alsóba helyezte el a játékszert.

A 11. percben aztán gúnyosan, viccesen megjegyezhettük, hogy Tomkins biztosan kapott a rendőröktől, ugyanis kényszerű csere miatt Demel jött a helyére, ez pedig nagy gondot jelentett a "kalapácsosok" számára, ugyanis a védelemben nem igazán feszengett egy igazi középső védő sem. Ezt követően a mezőnyjátéké lett a főszerep, sokáig nem forogtak veszélyben a kapuk, a vendégek uralták a játékot. A 31. percben egy Demele helyzetet jegyezhettünk fel, majd konstatálhattuk, hogy némileg magához tért a hazai csapat. A végjáték azonban a vendégeknek sikeredett jobban!

A 40. percben Anelka talált a kapuba, ezzel pedig hatodik Premier League klubjában jegyzett gólt és egy hosszú időszakot tört meg, ugyanis legutóbb 20011-ben a Chelsea színeiben talált be a ligában. Ha lúd akkor pedig legyen kövér, a francia támadó a hosszabbítás első percében duplázott, így a vendégek vonulhattak előnnyel a szünetre. Fontos megjegyezni Carton Cole belépőjét, mely igen csak piros színűre sikeredett, ám a játékvezető csupán sárgával büntetett.

A folytatásban mindjárt egy Anelka lövést jegyezhettünk fel, ám a kapura húzott labda gyengére sikeredett, így a triplázás elmaradt. A túloldalon egy távoli Rat löketet jegyezhettünk fel, melyet Foster mondhatni könnyedén hatástalanított. Az 53. percben tovább növelhette volna előnyét a West Brom, ám Barahino lövése ha centikkel is de a jobb kapufa mellett hagyta el a játékteret. 

A 63. percben aztán a csereként pályára lépő Maiga eresztett el egy remekül megtekert lövést, melyet Foster hatalmas bravúrral tolt szögletre. Ez csak a kezdet volt! Pár őrült perc kezdete! Két perccel később ismételten Maiga próbálkozott, ezúttal azonban nem emelte meg, csak tekerte, a labda pedig a jobb alsóban kötött ki. A fordításra sem kellett sokat várni két perccel később Nolan gólja után már a hazaiak vezettek. Az öröm nem tartott sokáig, Berahino a túloldalon gyorsan beköszönt, így négy perc alatt három gólt láthatott a publikum, a felek pedig ismét döntetlenre álltak. 

A meccslabda Berahino kezében volt, egy szabadrúgás után a bal kapufát találta telibe. Több gól nem esett, ezzel pedig egy-egy ponttal kellett megelégednie a feleknek egy igazán jó és küzdelmes meccsen. Gera Zoltán csapata így zsinórban nyolcadik meccsén maradt nyeretlen, míg a West Ham továbbra is kieső helyen.

West Ham United - West Bromwich Albion 3-3 (1-2)
G: J. Cole (4.), Maiga (65.), Nolan (67.) ill. Anelka (40., 45+1.), Berahino (69.)

Őszi Ádám

Újabb edzőt menesztettek a Premier Leagueben

Nincsen tovább közös munka Malky Mackay vezetőedző és a Cardiff City számára, ezt a klub vezetői pénteken jelentették be.  

Macklay menesztésének nem csupán a rossz szereplés az oka, a csapatot iránytó tréner ugyanis összeszólalkozott Vincent Tan klubtulajdonossal. A kettejük közt megromlott viszony és a bajnokságban elfoglalt 16. hely pedig a szakember távozásához vezetett. Az i-re a pontot a hétközi hazai vereség tette fel, mikor is a Southampton 3-0-ra tudott diadalmaskodni a walesiek otthonában. Eltelt 18 forduló, a csapatnak 17 pontja van, a kiesőzóna pedig egy pontnyira. Malky Mackay a csapat sikeredzőjének számított, 2011-ben év elején vette át a csapatot és irányítása alatt jutott fel a csapat először a Premier Leaguebe. Utódját még nem jelentették be, keresik a megfelelő szakembert.

Nem ő az első edző akit menesztettek az idei szezon alatt, már-már divattá vált az edzőváltás! Szám szerint Macklay a hetedik a sorba.

Íme a 2013-2014-es szerint eddigi 18 fordulójának áldozata:
Ian Holloway (Crystal Palace)
Keith Millen (Crystal Palace)
Martin Jol (Fulham)
Kevin Ball (Sunderland)
André Villas-Boas (Tottenham)
Stewe Clarke (West Brom)

Őszi Ádám

Premier League: Az esztendő utolsó fordulója - előzetes

A csütörtöki Boxing Day után hétvégén sem pihenhetnek az angol labdarúgók, a Premier League robog tovább, a pontvadászat a feléhez érkezik, a 19. forduló végeztével. Nézzük miből élnek a labdarúgás, az angol foci szerelmesei az előttünk álló két napban. 

A szombati nyitómérkőzésen két elképesztően rossz formát mutató együttes a West Ham és a West Brom csap össze. Gera Zoltán együttese immáron nyolc meccse nyeretlen zsinórban és szépen, magabiztosan közelít a kiesőzóna felé, míg a "Kalapácsosok" utolsó előttiek és utóbbi öt meccsükön csupán egy pontot hoztak! 

Az Aston Villa és a Swansea találkozóján két olyan gárda csap össze, mely egyaránt nem tudott nyerni az utóbbi négy meccsén, míg a Hull City és a Fulham összecsapása egyaránt alsóházi rangadónak számít. A hétközi derbin a pool ellen diadalmaskodó és jelenleg ezüstérmes Manchester City otthon fogadja az újonc Palace gárdáját, mely előzetesen sok jóra nem számíthat. A felfelé ívelő pályát mutató "Vörös Ördögök" a Norwich otthonában gyűjtenék be zsinórban negyedik győzelmüket. A játéknap zárómeccsén két potenciális kiesőjelölt a Cardiff és a Sunderland méri össze tudását.

Vasárnapra négy mérkőzés marad, négy igen csak szép párharc. Szombaton felvonul az alsóház, vasárnap pedig a felsőházé lesz a főszerep. A hétközi fordulóban tíz meccses veretlenségi sorozatát elvesztő Everton a Southampon csapatát fogadja, mely hosszú idő után tudott újra nyerni legutóbb. Igazi inyencségnek ígárkezik az Arsenal vendégjátéka a "Francia Kastélyban". A Newcastle nagyon elkapta a fonalat, a francia játékosok rendesen viszik a csapat szekerét, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a klub hatodik helyezése és az, hogy csupán hat pontra vannak az első helytől. Wenger csapata számára természetesen csak a győzelem az elfogadható, de ez a meccs nem tartozik a könnyen hozható meccsek kategóriájába. Az igen csak gólínségben szenvedő Spurs a tizedik Stoke gárdáját fogadja, mely hét közben kiállítás miatt elvesztette két kezdőemberét és kapott egy ötöst, így nem éppen vannak jó passzban.

Végül pedig a forduló legjobban várt meccse, a Chelsea és a Liverpool összecsapása, avagy a harmadik és a negyedik helyezett párharca. A "vörösöknek" kijut a héten a jóból, A Manchester City elleni csütörtöki meccset követően ezúttal si egy közvetlen rivális otthonában kell, vagy kellene bizonyítani. Mourinhot a csatárjai gólinsége kergeti lassan őrületbe, de előfordulhat, hogy vasárnap a bombaformában lévő Suarez neve ég majd bele a portugál tréner agyába, amennyiben védői kapitulálnak. A két csapat legutóbb bajnoki meccsen a Liverpool otthonában találkozott, akkor 2-2 lett a végeredmény, a londoniak pályaválasztásával pedig 1-1-es döntetlen született a tavalyi szezonban.

Szombat
13:45 West Ham United - West Brom (DigiSport 1)
16:00 Aston Villa - Swansea
16:00 Hull City - Fulham
16:00 Manchester City - Crystal Palace
16:00 Norwich City - Manchester United (DigiSport 1)
18:30 Cardiff City - Sunderland (DigiSport 1)

Vasárnap
14:30 Everton - Southampton (DigiSport 2)
14:30 Newcastle United - Arsenal (DigiSport 1)
17:00 Chelsea - Liverpool (DigiSport 1)
17:00 Tottenham - Stoke City (DigiSport 2)

Őszi Ádám