2015. szeptember 29., kedd

BL: Javítana a Barca és az Arsenal, Mourinho hazatér... - előzetes

Kedden, majd pedig szerdán ismételten pályán lesz a legrangosabb európai kupasorozat (Bajnokok Ligája) főtáblájának összes csapata. Csalódott és javításról áhítozó klubok, Lionel Messi nélküli FC Barcelona...! Reméljük a 2. forduló ezúttal súlyos sérülések nélkül telik, s a csúcsfocié lesz a főszerep. Nézzük, mi vár ránk a keddi játéknapon.

E-csoport
20:45 Barcelona - Bayer Leverkusen (M4 sport)
20:45 BATE Borisov - AS Roma

Kijelenthetjük, hogy az E-csoport kakukktojása a BATE Boriszov. A fehérorosz klub ellen minden egyes csoportellenfél számára csupán a győzelem az elfogadható. Az a klub, mely botlik ellenük, nagy hátrányba kerülhet a végelszámolásnál. A Leverkusen az első körben magabiztosan vette ezt az akadályt, most az AS Román a sor. Nincsen azonban könnyű helyzetben Rudi Garcia a csapat vezetőedzője, ugyanis komoly sérüléshullám sújtja a fővárosiakat. Az első körben a katalánokat megfogó együttes kezdőjének összeállításakor Dzeko, Totti, Strootman és az első számú kapuvédő Szczesny neve sem jöhet szóba. A győzelem ennek ellenére is kötelező...!

A csoport másik mérkőzésén a címvédő bemutatkozik hazai közönsége előtt, az ellenfél az első körben remeklő Bayer Leverkusen lesz. A hétvégén megsérült Lionel Messi, az argentin klasszisra hosszú kihagyás vár (körülbelül két hónap), így legalább két találkozót nélküle kell megvívnia a csapatnak a legrangosabb kupában. Az viszont nem lehet kérdés, hogy ki a mérkőzés esélyese, kíváncsian várjuk, hogy mire lesz képes a címvédő legjobbja nélkül, s hogy a játékrendszeren mennyit változtat Enrique mester. A két csapat 2012-ben az egyenes kieséses szakaszban került össze, 7-1-re és 3-1-re hozta akkor a meccseket a Barca.

F-csoport
20:45 Bayern München - Dinamo Zágráb (Sport 1)
20:45 Arsenal - Olympiakos Pireus

Münchenben az Allianz Arénában az első forduló két nyertese fut össze, erre pedig előzetesen senki nem számított. A Pep-csapat görögországi sikere papírforma volt, ám azzal, hogy a horvát bajnok elcsípi az Ágyúsokat szinte senki nem számolt, ez pedig gyorsan a feje tetejére állította a dolgokat a kvartettben. A német rekordbajnok fantasztikus formában van, ahogyan csatára Lewandowski is. A lengyel két mérkőzésen 7 gólt lőtt, mindenki kíváncsian várja, hogy lesz-e folytatás. Guardiola továbbra sem számíthat a következő játékosokra: Benatia, Kircchoff, Badstuber, Ribery, Robben.

A csoport másik mérkőzésén az Arsenal hazai pályán javítana az Olympiakos ellenében. Kötelező győzelem, avagy ha pontokat hullajtana a londoni csapat, komoly veszélybe kerülhetne már a második fordulóban a továbbjutásuk. Furcsa lehet ezt így hallani, de ma az életéért küzdhet az Arsenal, még egy csúnya fricska nem fér bele. Wilshere, Rosicky és Welbeck továbbra is sérült, míg Giroud eltiltását tölti. Csatár poszton komoly gondokkal küzd Arsene Wenger.

G-csoport
20:45 Maccabi Tel Aviv - Dinamo Kiev
20:45 FC Porto - Chelsea (Sport 2)

Pikáns találkozó a 'G' jelű kvartettben, avagy Jose Mourinho hazatér egykori sikerei helyszínére a Dragao stadionba. Papírforma szerint ez a londoni kékek legnehezebb csoportmérkőzése következik, Casillas pedig lehúzná a rolót. Kapcsolata a Chelsea trénerével Madridban romlott meg, bizonyára mindenki emlékszik az eseménysorra. A Premier Leagueben botladozó klub továbbra is nélkülözni kénytelen kapuvédőjét Courtoist.

A csoport másik mérkőzésén az ukrán bajnok utazik Izraelbe. A két klubnak van egymás elleni múltja, 2011-ben az Európa Ligában két döntetlent játszottak (3-3 és 1-1). A Dinamo jó formában van, ám a Maccabi hazája élvonalában is botladozik. Kulcsfontosságú, hogy a hazaiak gólzsákját Zahavit miként sikerül hatástalanítani.

H-csoport
20:45 Lyon - Valencia
20:45 Zenit Szentpétervár - Gent

A mezőny tán legkiegyenlítettebb csooportja a 'H' jelű! Nehéz megmondani, hogy mi fog történni, ugyanis egyik klub sem lóg ki nagyon a sorból. Ha valamelyiket meg kellene nevezni, az a Gent lenne, ám láthattuk, hogy az első körben a Lyont sikerült megfogniuk. A Valaencia francia földön javítana, míg a Zenit hazai környezetben nyerne és maradna csoportja élén.  

Őszi Ádám

Átigazolási hírek: Két játékost figyel az FC Barcelona!

Honi riválisától igazolna az FC Barcelona labdarúgócsapata!? - Nos, a spanyol sajtó egybehangzóan állítja, hogy a katalánok két Valencia játékosra is kivetnék hálójukat, s játékosmegfigyelőket küldtek hétvégén a Granada elleni bajnoki mérkőzésre. 

Állítólag nem csak játékosmegfigyelők, de Robert Fernández, a Barcelona sportigazgatója is helyet foglalt a lelátón, s Shkodran Mustafi, illetve Sofiane Feghouli  játékát leste. Könnyen lehet, hogy a télen ajánlatot tesz a katalán klub, melynek átigazolási embargója lejár, így többek közt Arda Turan is bevethetővé válik majd. A tiltás végett Enrique mester és csapata aktív tagja lehet a piaci eseményeknek.

Shkodran Mustafit hosszútávú 2019 nyaráig érvényes szerződé köti  a "denevérekhez", az ő megszerzése sokkalta nehézkesebb lehet. piaci árát a transfermarkt.de legutóbb 20 millió euróra taksálta. A 23 esztendős világbajnok középhátvéd a szezonban ezidáig minden mérkőzést végigjátszott, kirobbanthatatlan a Valencia kezdőjéből. 

Sofiane Feghouli esetében teljesen más a leányzó fekvése, a villámléptű  algériai szélső szerződése 2016 nyarán lejár. A felek nem tudtak megegyezni a hosszabbítást illetően, s amennyiben ez így marad, a téli átigazolási időszak lesz az utolsó, amikor még pénzzé teheti játékosát a Valencia. Villámléptű szélsőt vegyenek jó áron! - kiabálná a kofa a piacon, avagy hiába a 16 millió eurós piaci ár, idézőjelesen aprópénzért is megszerezhető lehet a játékos áron alul. 

Ez azonban mind csak pletyka egyelőre...

Őszi Ádám