2013. november 26., kedd

NB I: Európa a hátunkat nézi...

Érdekes statisztikára lettünk figyelmesek, miszerint van olyan statisztika, melyben a Mennyei Bajnokság magasan veri a világot. Természetesen nem egy világrengető és azt megváltó adatról beszélünk, de akkor is, ez a miénk! 

Fontos dátum jelenleg a magyar futballtörténelemben 2012.04.20., ugyanis utoljára ezen a mérkőzésen történt meg az, hogy egyik fél kapuja sem rezdült meg. Ez az bizonyos mérkőzés a Budapest Honvéd - Kecskemét mérkőzés volt. Azóta véget ért a 2012/2013-as bajnokság és jelenleg a 2013/2014-es szezon felénél járunk pontosan. Eltelt 172 mérkőzés úgy, hogy minden egyes találkozón született legalább egy találat. Hiába, úgy tűnik piciny hazánkban a játékosok szeretik szórakoztatni a közönséget, Magyarországon a gólínség nem divat! Belegondolva azért elég érdekes adat ez, nagy kíváncsisággal várjuk, hogy mely mérkőzés lesz az, mely hivatott ennek a csodálatos rekordnak a megdöntésére.

Egy biztos, érdemes arra fogadni, hogy a mérkőzésen esik gól! A statisztikák nem hazudnak!

Körülnéztünk Európa legrangosabb bajnokságaiban, más néven a Biszem-B@szom Ligákban, hol milyen messzire nyúlik ez a nagyszerű, de szinte sehol nem jegyzett statisztika! Nos, a legjobban a La Liga áll, ott kereken 30 meccse született legutóbb gól nélküli döntetlen. A spanyol pontvadászatot a Premier League és a Bundesliga követi egyaránt 17 meccsel, míg az olaszok (Serie A) elbújhatnak a Mennyei Bajnokság árnyájában, náluk ez a szám nulla, ugyanis az AS Roma hétfőn pont ilyen eredményt ért el a Cagliari ellen.

A cikk elolvasását semmilyen korosztálynak nem ajánljuk! Egyes sorok elolvasása megzavarhatja a figyelmet és súlyos lelki károsodást okozhat, ezért javasoljuk, hogy a cikk elolvasása előtt figyelmesen olvassák el, amit most éppen olvasnak...

Őszi Ádám

Top 10: az Aranycipő góllövőlistájának legfrissebb állása

Ádáz harc zajlik az Aranycipőért, melyet a 2012/2013-as szezonban  Lionel Messi hódított el 46 góllal, azaz a La Liga kettes gólszorzója által kereken 92 ponttal. A lista élbolyában nem történt különösebb változás az elmúlt héten, a mezőny második felében azonban komoly változások álltak be. 

Az élen továbbra is Cristiano Ronaldo a Real Madrid fantasztikus formában lévő játékosa áll, aki egy gólt szerzett hétvégén, ám megsérült, pontjainak számát így is növelte azonban kettővel. Továbbra is Diego Costa a városi rivális Atletico Madrid spanyol válogatott csatára áll a második helyen, a különbség pedig nem nőt, ugyanis a "Matracosok" játékosa is betalált, méghozzá egy fantasztikus ollózást bemutatva. A harmadik, negyedik és ötödik helyen sem pontban, sem pedig személyek terén nem történt változás, Guiseppe Rossi és a Fiorentina kikapott az Udinese otthonában és gólt sem lőtt a csapat, míg Mitroglou és Finnbogason nem volt, nem lehetett pályán a hétvégi bajnokik során. A lista alja aztán innentől lefelé jelentősen átalakult, a múlt héten még hatodik helyezett Harkov játékos Devics egy helyet rontott, míg Cavani, Lewandowski, a Salzburgot vezető Soriano és a Szpartak Moszkva csillaga Movisisyan is eltűnt a tízes listáról. Egészen a hatodik helyig verekedte fel magát a Tottenham ellen duplázó Agüero, aki átvette a vezetést az angol góllövőlista élén, az eddig hiányolt Premier League játékosok pedig betoppantak, ugyanis csatlakozott Suárez és Sturridge is a listához a maguk kilenc találatával és kettes gólszorzójukkal. Suarez mérlege említésre méltó, az uruguayi csatár hét menyecske lépett pályára és kilenc találatnál jár. Egy játékos nevével még adósak vagyunk, ő nem más, mint Philipp Zulechner az osztrák újonc a Grödik csapatának támadója, aki duplájának köszönhetően került eme illusztris társaságba.

JátékosPiaci értékKlubBajnokságMeccs / gólGólszorzóPontszám
1. Cristiano Ronaldo100 millió euróReal Madridspanyol14 / 17234
2. Diego Costa25 millió euróAtlético Madridspanyol13 / 14228
3. Guiseppe Rossi14,5 millió euróFiorentinaolasz13 / 11222
4. Konstantin Mitroglou4,5 millió euróOlympiakoszgörög10 / 141.521
5. Alfred Finnbogason6,5 millió euróHeerenveenholland11 / 141.521
6. Kun Agüero40 millió euróManchester Cityangol11 / 101.520
7. Marko Devics7 millió euróMetaliszt Harkovukrán16 / 13 1.519.5
8. Philipp Zulechner400 ezer euróGrödigosztrák16 / 131.519.5
9. Luis Suárez42 millió euróLiverpool angol7 / 9218
10. Daniel Sturridge18 millió euróLiverpoolangol12 / 91.518

Őszi Ádám

Joe Hart kölcsönadása és 15 millió font az új kieszemltért - sajtóhír

Újabb pletykák láttak napvilágot a sportsajtóban, a Daily Mirror arról ír, hogy a Manchestre City-nél újabb hálóőr került szóba Joe Hart, úgymond megüresedő helyét illetően. 

A szóban forgó játékos Asmir Begovic a Stoke City  bosnyák válogatott hálóőre, akinek teljesítményére több csapat is felfigyelt az utóbbi időben. A Szigetországban nevelkedő hálóőr 2010-ben került a Stoke együtteséhez, ahol karrierje egyre csak felfelé ível, a transfermarkt.de 7 millió euróra taksálja az árát. A 26 esztendős kapuvédő 2016-ig szóló szerződéssel rendelkezik.

A hír megemlíti, hogy a Polgárok 15 millió fontot és Hart játékjogát is belevennék az üzletbe, mely szerint kölcsönadnék az angol válogatott hálóőrét, aki hétvégén sem kapott lehetőséget Pellegrini mestertől a Totenham ellen megnyert rangadón.

Eközben más sajtóorgánumok arról számoltak be, hogy Casillas közel áll a megegyezéshez a City vezetőivel. Ember legyen a talpán, aki megmondja, hogy akkor most mi az igaz és mi nem...

Őszi Ádám

Bajnokok Ligája: Sok minden eldőlhet kedden - előzetes

Egy kis szünetet követően a csoportkörök utolsó előtti fordulója kezdődik meg kedd este, a tét pedig itt már nem babra megy, ugyanis sokan az életben maradásért, a továbbjutásért küzdenek, míg van aki az Európa Ligába való részvételért vagy fogalmazzunk úgy lepottyanásért száll harcba. A forduló és egyértelműen a nap legnagyobb párharca a Dortmund és a Napoli összecsapása lesz. 

E csoport:
20:45 Basel - Chelsea
20:45 Steaua Bukarest - Schalke 04

Jose Mourinho legénysége, alias a Chelsea a Basel otthonába látogat és bizony van miért visszavágni, hiszen Londonban hazai közönsége előtt égtek meg a kékek svájci ellenfelükkel szemben. A vendégek azonban viszonylagos nyugalommal ugorhatnak neki a meccsnek, a három pont ugyanis a Basel számára fontosabb, amennyiben a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában szeretnék találni magukat. Egy megjegyzés! Emlékezzünk, mikor a Manchester United járt pórul a Basel által. Na de erre azért most elég kicsi az esély, a kékek pozíciója igen csak biztos.

A csoport másik meccsén Szalai Ádám látogathat ismételten Bukarestbe, ahol a Steaua vérmes szurkolóival kell ismételten farkasszemet néznie a magyar támadónak, persze ha egyáltalán lehetőséget kap edzőjétől. A Steaua számára ez az utolsó szalmaszál és csakis a győzelem az elfogadható, amennyiben életben akarja tartani továbbjutásról szóló reményeit, de hasonló szereplés kell, ha nem csoport utolsóként szeretnék befejezni a sorozatot. A Schalke számára szintén nagyon fontos a három pont, mert egy Basel győzelem esetén az ő botlásuk helycserét jelentene a tabellán.

F csoport:
20:45 Arsenal - Marseille
20:45 Dortmund - Napoli (Sport 1)

A szezon halálcsoportja, a kvartett, ahonnan egy nagyágyú biztosan kiesik! Az Arsenal van a legjobb helyzetben jelenleg, hiszen az eddig pont nélküli Marseille következik otthon, és legutóbbi dortmundi diadaluk óriási előnyt jelent számukra. nekik nincs más dolguk, mint megverni francia ellenfelüket és nézni, mint Rozi a moziban, persze a Marseille nem adja ingyen a pontokat.

A nap és az egész forduló legnagyobb izgalommal várt meccse a tavalyi döntős Dortmund és a Napoli összecsapása, mely kötelező győzelmet ígér a németek számára, ha nem akkor viszont látásra Bajnokok Ligája. A gond csupán az, hogy a védelemből négy kezdő ember hiányzik Hummels, Schmelzer és Subotic személyében, így mondhatjuk azt is, hogy egyel többet kell lőni, mint a Napoli. Ez a meccs nem egy kislányfoci lesz, tudják a felek, miről hivatott dönteni a mérkőzés. Apropó hangolás! Mindkét együttes vereséget szenvedett hétvégén hazai pályán...

G csoport:
18:00 Zenit - Atletico Madrid (DigiSport 1)
20:45 Porto - Austria Wien

Az Atletico Madrid úgy utazhat a Zenit otthonába, hogy a csapat már biztos továbbjutó, sőt biztos csoportelső két fordulóval a vége előtt, így abszolút nem lenne meglepetés, ha egy tartalékos "Matracosokat" látnánk a kora esti meccsen. Fogadni nem mernék rájuk, ellenben a Zenit, mely jelenleg második és győzelem esetén tarthatja ezt a pozíciót, nagyot lépve a legjobb 16 felé.

A kvartett másik meccsén este a Porto már azzal a tudatban léphet pályára hazai közönsége előtt, hogy tudja, vagy üldözők lesznek, vagy pedig meglesz az esélyük az előzésre. Az ellenfél az osztrák Austria Wien együttese lesz, mely eddig csak a Zenit ellen tudott egy 0-0-ás eredményt felmutatni, és négy meccs után nulla lőtt góljuk van. A vendégek számára még az Európa Liga elérhető cél lehet, de nem gondoljuk, hogy reális.

H csoport:
20:45 Ajax - Barcelona  (DigiSport 1)
20:45 Celtic - AC Milan (DigiSport 2)

Ha valamikor, akkor most ott az esély az Ajax előtt, hogy megverje a katalán óriást, mely ezer sebből vérzik, a fél kezdőcsapat sérült, ám még így is igen erős összeállításban léphetnek majd pályára a csoportelsőség megszerzésének érdekében. Egy biztos, a holland bajnok foggal és körömmel fog hajtani a győzelemért, hiszen a második pozíció még teljesen nyitott. 

A csoport másik meccse egy fantasztikus párharcnak ígérkezik, hiszen a borzasztóan rossz szezont futó AC Milan a Celtic vendégeként szerepel, abban a stadionban, ahol sok nagy csapat megégett mát az utóbbi években, köztük az FC Barcelona. A Milan egy vereséggel pontot tehet a szezonjára, hiszen az könnyen a kiesést jelentheti számukra. Egy végletekig kiélezett küzdelmes és forró légkörű meccsre lehet számítani.

Őszi Ádám