2015. május 25., hétfő

Premier League: Borús Middlesbrough, avagy megvan a harmadik feljutó!

Idén is, mint minden alkalommal a Wembley adott otthont a Championship Play Off Fináléjának, avagy annak a mérkőzésnek, mely a harmadik feljutó kilétéről dönt. Idén a Middlesbrough és a Norwich City csapott össze, utóbbi nagyon hamar lerendezte a párharcot, elég volt egy három perces rövidzárlat. 

Middlesbrough - Norwich City 0-2 (0-2)
G: - ill. Jerome (12.), Redmond (15.)

Három perc, nem több, ennyi ideig volt rövidzárlat alatt a Middlesbrough labdarúgócsapata, mely ezzel elrontotta az egész 2014-2015-ös produktumát, avagy a Norwich City váltott jegyet a Premier Leaguebe. A 12. percben Jerome gólja révén ugrott talpra a csekélynek abszolút nem mondható zöld-sárga szurkolótábor, s valószínűleg ők sem gondolták, hogy csapatuk negyedóra elteltével 2-0-ra fog vezetni, pedig ez történt, a Kanárik vezető találatából nem tudott ocsúdni a Middlesbrough, így Redmond kísérletét követően Konstantopoulos másodszor is maga mögé nyúlhatott. A Norwich nagyon stabilnak bizonyult hátul, Bamfordéknak nem sikerült feltörni a reteszt, így Ruddy kapuja érintetlen maradt, s eldőlt, hogy a Bournemouth és a Watford mellett jövőre a Norwich City tér vissza a Premier Leaguebe.

A zöld-sárga szurkolóhad tehát készülhet a sztárcsapatok fogadására, jövőre ismételten roppant nívós csapatok fordulnak majd meg a Carrow Roadon, melyen Premier League meccset legutóbb 2014.05.11-én rendeztek, akkor az Arsenal volt a Kanárik ellenfele. Ebből pedig az is kiderült, hogy a Norwich egy esztendő után egyből visszajutott a legjobbak közé.

Ami pedig a Premier League kiesőit illeti, a Burney és a QPR után a Hull City lett a harmadik kieső, előbbi kettő újoncként szerepelt az idei szezonban, s nem sikerült megőrizniük élvonalbéli tagságukat. 

Őszi Ádám

Újabb tragikus haláleset a pályán!

Ezúttal Argentínából érkezett tragikus hír, újfent gyászol a futballvilág! A pályán vesztette életét Cristian Gomez az argentin másodosztályú Atlético Paraná hátvédje.  

A 27 esztendős labdarúgó a Boca Unidos elleni vasárnapi bajnoki mérkőzésen esett össze az első játékrészben, s életét már nem tudták megmenteni. 

A mentők kiérkezéséig a két csapat játékosai mezüket levéve legyezték a földön fekvő játékost, biztosítottak a számára friss levegőt, míg a csapatok orvosai megpróbálták újraéleszteni. Életét azonban nem sikerül megmenteni, Cristian Gomez a mentőautóban a kórház felé életét vesztette. A szakértői vizsgálat szerint a labdarúgó halálát hirtelen szívmegállás okozta.

Az utóbbi időszakban sajnos több ilyen tragikus eseményről kaptunk hírt...! Cristian Gomez Nyugodj Békében!

Őszi Ádám

Videoton: Az edző is elhagyja a széteső bajnokot

Nagy a baj a Videoton háza táján! Bajnokságot nyert a csapat, indulhat a Bajnokok Ligája selejtezőjében, ám, hogy kik vívják majd meg a szóban forgó párharcokat és ki irányítja a székesfehérvári csapatot, azt nem tudni. Úgy fest, minden kártyavárként omlik össze, az esettel a nívós goal.com is foglalkozik. 

Nagyon sok a kérdőjel, egy csapatra való játékos jövője homályos, úgy fest, hogy a Videoton labdarúgócsapata teljesen szétesik, átszerveződhet a következő szezonra. Juan Calatayud a csapat kapuvédője már korábban közölte, s nyílt levelében meg is indokolta, miért nem marad a klubnál. Az volt az első röpke hír, azóta pedig mondhatni lavina követi a megnyilvánulást. Avagy pénzügyileg a bajnok nem tudja felvenni a versenyt, nem tudja megfizetni a játékosok elvárását. Sok a lejáró szerződés, az idei produktum pedig egytől egyig minden kulcsjátékos számára jó ajánlólevél. Így a távozók között lehet Sándor György, Arturo Alvarez, Stopira és Felipe Oliveira. Utóbbi esetében ciprusi érdeklődésről is hallhattunk már, ám hivatalos transzfer egyik játékos esetében sem látott még napvilágot.

Juhász Roland is távozhat, s nem kizárt, hogy újfent légiósnak áll, míg Nemanja Nikolics távozása biztos, francia ás német kérője is van a válogatott csatárnak, ám könnyen lehet, hogy a lengyel Legia Warszawa lesz a befutó.

A legfrissebb hírek szerint pedig a sikeredző  Joan Carillo is elhagyhatja a süllyedő hajót, karrierjének következő állomása a horvát Hajduk Split lehet. A goal.com cikke itt megemlíti, hogy a magyarországi 180 ezer eurós éves fizetés déli szomszédunknál 250 ezerre nőhet. 

Őszi Ádám

MLS: Meglepő New York Red Bulls vereség - eredmények, tabella

Meglepő vereséget szenvedett a New York Red Bulls csapata, míg a San Jose játékosa Wondolowski karrierje 100. bajnoki találatát jegyezte az Orlando City ellenében. Utóbbi mérkőzés büntetőpárbajt hozott, egyik fél sem hibázott, így pontosztozkodás született. A cikkben eredményeket, tabellát és góllövőlistát is elhelyeztünk, illetve megtekinthető a jövőheti programot is. 

New York Red Bulls - Philadelphia 0-2 (0-0)
G: - ill. Nogueira (57.), Sapong (62.)

Hazai pályán szenvedett igen meglepő vereséget Marsch csapata a New York Red Bulls, melynek mezőnyfölénye nem hozott gólt. Jól látszott, hogy a Philodelphia előtt egy-egy labdaszerzés esetén nagy terület nyílhat, s kontratámadásokból veszélyes lehet a vendég csapat, mely a 14. percben kis híján meg is szerezte a vezetést, ám Robles bravúrosan védeni tudott. Eltelt úgy egy félidő, hogy a hazai csapat nem tudott felmutatni kaput találó lövést statisztikailag, persze ez nem egészen igaz, ugyanis az utolsó percben sikerült megforgácsolni a kapufát, ám a labda nem befelé, hanem kifelé pattant. A második felvonásban aztán jött a hazaiak számára a hidegzuhany, az 57. percben egy a kapu elé lőtt labdába Nogueira ért bele szépségdíjasan, a Philodelphia játékosa sarokkal vette be Robles kapuját. A bekapott gólból még ocsúdni sem tudott a Red Bulls, már jött is a következő, elég volt egy öt perces rövidzárlat, s a mérkőzés eldőlt. Egy szépen végigvezetett támadás a jobb oldalon, egy remek lapos beadás, erre érkezett Sapong és máris 0-2 állt az eredményjelzőn. A 75. percben közel állt a szépítéshez a Red Bulls, ám Sylvestr lábbal bravúrosan szögletre mentett. Így nem lett szoros és izgalmas a végjáték.

San Jose Earthquakes - Orlando City 1-1
G: Wondolowski (68.-büntető) ill. Kaká (64.-büntető)
Kiállítás: - ill. Shea (51.)

Kiegyenlített mérkőzést hozott a San Jose és az Orlando összecsapása, mind mezőnyben, mind pedig gólok és végül megszerzett pontok számában. Úgy is fogalmazhatunk, hogy büntetőpárbajt vívtak a felek, ám előbb meg kell jegyezni, hogy az 51. percben megfogyatkozott a vendég csapat, ugyanis Shea meglehetősen durva belépője után villant a piros. A 64. minutumban Kaká, négy perccel később Wondolowski volt eredményes, mindkét játékos büntetőből talált a kapuba. Utóbbinak ez volt MLS karrierje 100. találata, mellyel egy nagyon nívós és szűk társasághoz csatlakozott.

A hét eddigi eredményei:
Sporting Kansas City - New England 4-2 
Columbus Crew - Chicago Fire 2-2
L. A. Galaxy - Houston Dynamo 1-0
Toronto FC - Portland Timbers  1-0
New England - D.C. United 1-1
Montreal Impact - FC Dallas 2-1 
Seattle Sounders - Sporting Kansas 0-0
Real Salt Lake - New York City 2-0
Colorado Rapids - Vancouver Whitecaps 1-0 

A folytatásban:
máj. 28. 04:00  Seattle Sounders - Colorado Rapids
máj. 28. 04:30  Portland Timbers - D.C. United
máj. 28. 04:30 L. A. Galaxy - Real Salt Lake
máj. 30. 03:00  Sporting Kansas - FC Dallas
máj. 30. 23:00  Toronto FC - San Jose Earthquakes (Eurosport 2)
máj. 31. 00:00  Vancouver Whitecaps - Real Salt Lake
máj. 31. 01:00  New York City - Houston Dynamo
máj. 31. 01:00  D.C. United - Philadelphia
máj. 30. 01:30  Orlando City - Columbus Crew
máj. 31. 02:30  Colorado Rapids - Portland Timbers
máj. 31. 02:30  Chicago Fire - Montreal Impact
máj. 31. 23:00  Seattle Sounders - New York Red Bulls (Eurosport)
jún. 1.    01:00 New England - L. A. Galaxy (Eurosport)

A góllövőlista élmezőnye:
1. Kamara (Columbus Crew)   9 gól
2. Dempsey (Seattle Sounders), Wondolowski (San Jose Earthquakes)   7 gól
3. Martins (Seattle Sounders), Rivero (Vancouver Whitecaps), Barnes (Houston Dynamo)  6 gól
7. Perez (FC Dallas), Altidore (Toronto FC), Németh Krisztián (Sporting Kansas City), Wright-Phillips (New York Red Bulls), Giovinco (Toronto FC), Davies (New England Revolution), Kaká (Orlando City) – 5 gól

Végezetül pedig a bajnoki tabella:


Őszi Ádám

Feyenoord & Zwolle - viszlát Európa!

Három nappal ezelőtt játszották az odavágókat, immáron pedig a visszavágókon is túl vannak a holland Europa Liga Play Off csapatai, avagy a Feyenoord és a Zwolle búcsúzott az idei szezontól és jövőre nem lesz ott Európában a nemzetközi porondon. 

A Bajnokok Ligája főtábláján a bajnok PSV Eindhoven indulhat, míg az ezüstérmes Ajax Amszterdam a selejtezőből vívhatja ki az elitkörös tagságot. A bronzérmes AZ Alkmaar Europa Liga selejtezőt játszhat, míg a negyediktől a hetedik helyezettig tart a szokásos Play Off, avagy ezen négy csapat vívhatja egymás ellenében az Europa Liga indulási jogát.

A Feyenoordnak a Heerenveen csapatán keresztül vezetett volna az útja a Play Off Fináléba, ám az Otigbát is foglalkoztató csapat nagy falatnak bizonyolt, avagy Uth a hosszabbításban végezte ki a rotterdami szurkolók álmát. A másik párharcban a Vitesse és a Zwolle csapott össze, s az idegenéli sikert követően hazai pályán elég volt egy iksz is Bosz csapata számára.

Heerenveen (7.) - Feyenoord (4.) 2-2 - hosszabbítás után
G: Achahbar (41.), Kazim-Richards (110.) ill. Uth (100., 105.)
Tj: a Heerenveen 2-3-as összesítéssel

Vitesse (5.) - Zwolle (6.) 1-1
G: B. Traore (18.) ill. Necid (56.)
Tj: a Vitesse 3-2-es összesítéssel

A döntőben tehát a Vitesse és a Heerenveen méri össze tudását szintén egy oda-visszavágós párharc során, s a győztes végül indulási jogot nyer az Europa Liga selejtezőire.

máj. 28. 18:30 Heerenveen - Vitesse
máj. 31. 18:30 Vitesse - Heerenveen

Őszi Ádám

Gulácsiék ismételten a csúcson

Fennállása hatodik bajnoki címét könyvelhette el a Red Bull Salzburg. Gulácsi Péter csapata egy fordulóval az osztrák Bundesliga zárása előtt emelhette magasba a serleget.  

Salzburg - AC Wolfsberger 3-0 (2-0)
G: Sabitzer (5.), Ramalho (12.), Soriano (51.) ill. -

Az AC Wolfberger legyőzése nem jelentett gondot, egy hármassal küldte haza a Salzburg soros ellenfelét, a mérkőzés lefújása után pedig kezdődhetett az örömünnep, ugyanis a Red Bull megvédte bajnoki címét. Gulácsi Péter kirobbanthatatlan volt egész szezon során a kapuból, s teljesítményére nem lehet panasz, igaz a bajnok védelme nem volt idén a legstabilabb, ám ezt ezúttal is rengeteg góllal ellensúlyozták. Az együttesnek nincsen és nem is volt könnyű dolga, nehezen tudja megtartani kulcsembereit, ilyen volt például Kampl és Alan esete, mindkét játékosért jó pénzt kapott a télen a csapat, ám hiányukat nehézkes volt pótolni. Ezen a nyáron is nagy mozgás várható...

Ami a gólkirályi címet illeti, egy fordulóval a vége előtt kijelenthető, hogy Soriano hódítja el a nívós elismerést, ezidáig 31 találatot jegyez, s üldözője Bercic 23-nál jár.

A 35. forduló eredményei:
Rapid Wien - Wiener Neustadt 0-0
Ried - Austria Wien 0-2
Admira - Sturm Graz 1-2
Altach - Grödig 2-0

Az Osztrék Bundesliga állása:
1. Salzburg 72 pont (98-41) - már bajnok
2. Rapid Wien 61 pont (61-38) - egy mérkőzéssel kevesebbet játszott
3. Sturm Graz 57 pont (57-41)
4. Altach 56 pont (49-49)
5. AC Wolfsberger 52 pont (44-45)
6. Ried 43 pont (49-51)
7. Austria Wien 42 pont (44-50)
8. Grödig 37 pont (46-62) - egy mérkőzéssel kevesebbet játszott
9. Admira 31 pont (31-61)
10- Neustadt 29 pont (37-78)

A legsikeresebb klubcsapat továbbra is a Rapid Wien, mely immáron biztosan második, Bajnokok Ligája selejtezőt érő helyen végez, míg őt követi az Austria Wien, a nagy rivális, mely idén igen csak alulteljesített, egy fordulóval a vége előtt hetedik a tíz csapatos Bundesligában. A harmadik és negyedik hely még nem dőlt el, ám az már biztos, hogy az Europa Ligában a Sturm Graz és az Altach indulhat. Ami a kiesőt illeti, az utolsó körben dől el, hogy a Neustadt, vagy az Admira búcsúzik az élvonaltól

Íme a legsikeresebb osztrák csapatok listája:
1. Rapid Wien - 32 bajnoki cím
2. Austria Wien - 24 
3. Innsbruck - 10
4. Admira - 8
5. Red Bull Salzburg - 6
5. First Wienna - 6

Őszi Ádám

Hat év után újra BATE Borisov...

..., avagy ennyit kellett várnia a fehérorosz csapat szurkolóinak az újabb kupasikerre. A csapat a honi élvonalban egyeduralkodónak számít, zsinórban kilenc bajnoki címet tud felmutatni, ám mint tudjuk, a kupaporond az egy más világ. 

BATE Borisov - Soligorsk 4-1 (0-0)
G: Gordejchuk (52.), Rodionov (61.), Karnitsky (65.), Signevich (73.) ill. Komorovski (72.)

Az első játékrészben egészen jól tartotta magát a Soligorsk, 0-0-val lehozták a játékrészt, ám ez a kupagyőzelemhez nem elegendő, a második felvonásban egy sebességfokozattal feljebb kapcsolt a BATE, bejöttek az utolsó passzok és húzások, ezáltal pedig rövid időszakon belül eldőlt a kupaarany sorsa. A gólok sorát Gordejchuk nyitotta az 52. percben, míg nem Rodionov és Karnitsky  is hamar feliratkozott mellé. A 72., illetve a 73. percben egy gyors gólváltás tett pontot a meccs végére. A hármas sípszó pillanatában a BATE Borisov fennállása harmadik Belarussian Cup győzelmét ünnepelhette, s ezzel a ranglistán beérte az éllovas Dinamo Minsk, illetve a Belshina Bobruski együttesét. 

A Silgorsk együttesének ez volt az első kupafináléja, az első siker pedig még várat magára a továbbiakban. 

A Belarussian Cup legeredményesebb csapatai:
1. Dinamo Minsk - 3 arany
1. Belshina Bobruski - 3
1. BATE Borisov - 3

Őszi Ádám