2015. január 21., szerda

Messi vagy CR7 a jobb!? - íme a válasz a számok nyelvén

A modern kori futballszurkolók nagy többségét lázban tartja és foglalkoztatja a kérdés, hogy vajon Cristiano Ronaldo, vagy Loinel Messi a jobb. Egy biztos, mindkét labdarúgó kivételes tehetség, nevük pedig nagyon sokáig fennmarad majd a halhatatlanok között. A fórumokat és a közösségi oldalakat elfogult és elvakult madridista, illetve katalán kommentek lepik el, mindenki a maga igazát védi. Nem posztunk nekünk sem eldönteni, hogy ki a jobb, természetesen véleményünk nekünk is van, ám most a számok nyelvére fordítottuk le a két klasszis 2014/2015-ös szezonját. Azt pedig, hogy ki milyen következtetéseket von le ebből legyen mindenkinek a maga dolga...  

Fontos és szeretnénk kihangsúlyozni, hogy a Barca klasszisa két mérkőzéssel többet játszott, így alapvetően ha nem is sokkal de egy kicsivel több játékperccel rendelkezik. 

Ami a gólok eloszlását illeti Cristiano Ronaldo hat egységgel jegyez többet, igaz tíz alkalommal büntetőből volt eredményes, míg argentin riválisának ezen mutatója nulla. Ami a gyengébb lábbal szerzett találatok számát illeti, Messi fölényesen vezet, s az is megjegyzendő, hogy termete ellenére a "Bolha" háromszor volt eredményes fejjel, ami tőle igen szokatlan. Messire nem jellemzőek a 16-oson kívüli gólok, vagy csak kis arányban, ám idén Ronaldo lába sem úgy sül távolról, mint az előző években, az állás 2-2-es döntetlen. Szabadrúgások terén nem villognak a felek, CR7 nulla, míg Messi egy alkalommal tudott eredményes lenni. Ami a közvetlen közelről jegyzett gólokat illeti némileg meglepő módon Ronaldo vezet, pedig ez inkább a Barca és Messi stílusa.

Gólpasszok tekintetében döntetlen az állás mindketten tíz asszisztot adtak a csapattársaknak. A különbség a kulcspasszokban és a teremtett helyzetekben keresendő.

Ami a passzokat illeti a Barca stílusából adódóan Messi jóval többet passzolt, majdnem kétszer annyit, míg a passzhatékonyság szinte százalékra pontosan megegyezik. 

A katalánok támadója tripla annyi sikeres cselnél jár, ám az összes kísérletet tekintve a hatékonyság igen egyforma. A megnyert fejpárbajok tekintetében CR7 viszi a prímet, ez nem is lehet kérdés a testalkatól adódóan, a portugál ugyanis sokkalta atletikusabb. Szerelések, labdaszerzések terén nem áll jól a Real vezére, ezen mutató 19-1 Messi javára. A két klasszis közül Messi feküdt eddig többet a földön, az ellenfelek ugyanis vele szemben szabálytalankodtak többet. Ha picivel is, de Messi több szabálytalanságot követett el, mint Ronaldo.

Végezetül pedig a kísérleti mutatók, avagy a portugál több kapuralövést jegyez mint vetélytársa, s százalékos arányban is jóval többször talál kaput. A helyzetkihasználása Messinek jobb.

Mindenki osszon és szorozzon magában! Szerinted ki a jobb az idei szezonban!?

Szeretnénk mégegyszer kihangsúlyozni, hogy mindkét labdarúgó rendkívüli klasszis és örüljünk neki, amíg a rivalizálásukról beszélhetünk, hiszen nem egy unalmas dolog.


Őszi Ádám

CR7 és a karrier végi tervek: "Egyszer szívesen..."

Cristiano Ronaldo jelenkorunk, illetve a futballtörténelem valaha volt egyik legnagyobb alakja. A Manchester United játékosaként vált híressé, nevét Madridban a Real játékosaként tette felejthetetlenné. Az idő azonban múlandó, egyszer minden véget ér. A portugál klasszis egy interjúban beszélt karrierje befejező periódusáról. Irány Brazília... !? 

A portugál klasszist 2018-is szóló szerződés köti a spanyol fővárosba, esetleges klubváltásáról pedig mindig susmognak. Sokan azt várják, hogy még ereje tejében visszatér az Old Traffordra, ám úgy fest egy tengerentúli brazil kaland is látómezőben van - "Rengeteg barátom van Brazíliában, nagyon jó a kapcsolatom az országgal. A Realnál több brazilt is megismerhettem, és Kaká az egyik olyan személy az életemben, akit a legtöbbre tartok. A Corinthians és a Flamengo két igazán híres klub. Egyszer szívesen viselném valamelyiknek a mezét" - mondta CR7 a Globónak adott interjújában.

Őszi Ádám

Kihúzta a gyufát a Bayern München, haragszanak az arabok

Immáron ötödik esztendeje, hogy a Bayern München a téli szünetben Katart választja felkészülési helyéül, ezúttal pedig Szaúd-Arábia volt a végállomás, ahol a német bajnok megmérkőzött az al-Hilal legjobbjaival. A történet eddig szokványos, ezt követően azonban borult a bili. 

A megállapodás szerint a két csapat játékosai együtt vacsoráztak volna a mérkőzést követően, ám ez elmaradt. A szaúdi herceg Abdulrahman bin Musaid pedig nagyon berágott a müncheniekre - "A futballistáimat nem engedték be a terembe. Ez óriási arcátlanság és teljesen elfogadhatatlan."

Természetesen az ügy révén Markus Hörwick a német klub médiaigazgatója is megszólalt, szerinte kommunikációs hiba történt - "Félreértésről van szó. Ott vártunk a teremben az ellenfélre, és mivel mi vendégek voltunk, nem volt beleszólásunk, hogy kit engednek be hozzánk és kit nem. Természetesen az Bayern ennek ellenére elnézést fog kérni a történtek miatt."

A mérkőzést egyébként 4:1-re Guardiola tanítványai nyerték.

Őszi Ádám

Ibrahimovic válogatott báli ékpárja Franciaországba szerződhet

A footballdatabase.eu kész tényként közli, hogy a francia élvonalban érdekelt Bordeaux labdarúgócsapata megszerezte Zlatan Ibrahimovic válogatott báli fiatal ékpárját. 

A 22 esztendős Isaac Thelin idén a Malmö színeiben Bajnokok Ligája összecsapásokon mutathatta meg tudását a nagyközönségnek, s bár a főtáblán gólt nem szerzett, mezőnyjátéka felkeltette a Bordeaux érdeklődését. A 4-szeres svéd válogatott labdarúgó az IFK Norrköping felnőtt csapatában mutatkozott be a profik között, majd 2014 nyarán a bajnok Malmö leigazolta. Azóta 26 mérkőzésen lépett pályára (ebből 12 Bajnokok Ligája főtábla, illetve selejtező), s 7 ízben rezgette meg az ellenfelek kapuját.

A német transfermarkt.de csupán 300 ezer euróra taksálja piaci értékét, a hírek szerint a Bordeaux 3,5 millió eurót tesz le az asztalra. 

Őszi Ádám

Uruguayi, olasz, albán és portugál válogatottal erősített a Serie A sereghajtója

Gondban van az olasz élvonalban szereplő Parma labdarúgócsapata, mely mindössze 10 pontot szerzett 19 bajnoki forduló alatt, ráadásul egy egységnyi pontlevonással is sújtották őket. Nagy fordulatra van szükség ahhoz, hogy a gárda a szezon második felében kivívja a bennmaradást. Ami a téli átigazolási időszakot illeti, a klubvezetőség minden tőle telhetőt megtesz... 

Nemrégiben beszámoltunk róla, hogy az Atletico Madrid szélsője kölcsönben érkezik. nem ő azonban az egyetlen, válogatott játékosok egész hada sorakozik lassan a keretben, így a nagy jövés-menés arra ösztökélt minket, hogy kicsit körülnézzünk a klub háza táján.

Távozók: A mai napig két labdarúgó hagyta el a csapatot, ám egyikük sem volt kulcsjátékos. A kapuvédő Alex Cordaz a második ligás FC Crotone csapatához ment kölcsönbe, míg a jobb oldali védő Stefan Ristovski a szintén Serie B-s Latina Calcio kölcsönjátékosa lett.

Érkezők hada: Két kölcsönjátékos tért vissza a szlovák kapuvédő Bajza, illetve a középpályás Andrea Rossi személyében. Rajta kívül ezidáig négyen érkeztek erősítésként, mind a négyen válogatott labdarúgók.

Elsőként Andi Lila csatlakozott a Parma keretéhez, az 52-szeres albán válogatott védekező középpályás a görög PAS Giannia kölcsönjátékosaként a szezon végéig erősíti a klubot.  

Ezt követően a klub bejelentette a 14-szeres olasz válogatott irányító Antonio Nocerino kölcsönvételét, az AC Milan játékosa legutóbb az FC Torino színeiben szerepelt, csakúgy mint Lila ő is a szezon végéig marad.

A következő két labdarúgó új fecske, mindannyian most egyeztek meg a Parma vezérkarával. Egyikük a már fentebb is említett Atletico szélső Critian Rodríguez, a 79-szeres uruguayi válogatott labdarúgó a szezon végéig érkezett kölcsönszerződéssel, csakúgy mint a többiek. Immáron a Parma csapatát erősíti a 27-szeres portugál válogatott szélső Varela, aki a West Bromtól érkezett kölcsönbe. 

Őszi Ádám 

Atletico Madrid: Kölcsönbe ment a válogatott szélső

A szezon végéig az olasz élvonalban folytatja pályafutását Christian Rodríguez az Atletico Madrid válogatott szélsője. A 29 esztendős labdarúgó a Parma csapatának segíthet a bennmaradásért folytatott harcban. 

A 79-szeres uruguayi válogatott szélső az utóbbi időben periférián kívülre szorult a Matracosoknál, a szezon egészét figyelembe véve Simeone mindössze 11 mérkőzésen 291 pernyi játéklehetőséget biztosított a számára.

Ideiglenes új klubja a Serie A-ban "vitézkedő" Parma, mely sereghajtó mindössze 9 ponttal. A támadósor 18-szor volt eredményes, ám ami a fő gondot okozza, az a védelem gyengesége, 41 kapott góljával ezen mutatóban is liga utolsó a csapat.

Rodriguez karrierje korábbi szakaszában megfordult a Paris Saint-Germain, a Benfica és a Porto csapatában egyaránt, a Matracosokat 2012 óta erősíti.

Őszi Ádám

Kölcsönadta német válogatott középpályását a Chelsea

Újfent kölcsönadta német válogatott középpályását a Chelsea labdarúgócsapata, Marko Marin ugyanis nem fér bele Jose Mourinho elképzeléseibe. Firenze után ezúttal irány Brüsszel. 

Noha álomszerűen kezdődött Marko Marin karrierje, mára mondhatni rémálom lett belőle. A 25 esztendős középpályás a Borussia Mönchengladbach saját nevelésű játékosa, rendkívül fiatalon mutatkozhatott be a felnőttek között, s hamar a csapat húzóemberévé vált. Két szezon után 72 mérkőzéssel a háta mögött igent mondott a Werder Bremen ajánlatára, ahol szintén remek teljesítményt nyújtott. Ekkor volt eddigi karrierje csúcsán, piaci értéke 13 millió euróra emelkedett, a Chelsea pedig leigazolta. Ezen váltás azonban a mai napig tartó törést hozott karrierjében. Londoni 2012-es érkezése óta mindössze 16 mérkőzésen erősítette a kékeket, rendszeresen a kölcsönadása mellett teszik le a voksot.

Egy szezonon át erősítette a Sevilla csapatát, jól játszott, ám visszakerült Londonba, ahol ismételten "számkivetetté" vált, így a nyáron Firenze lett karrierje következő állomása. Az olasz kaland enyhén szólva sem jött be, Serie A mérkőzésen pályára sem lépett, míg az Európa Ligában négyszer kapott lehetőséget. A történethez az is hozzátartozik, hogy a szezon elején sérült volt.

Januárban lejárt a megállapodás, a Fiorentina pedig visszadobta Londonba, ahol Mourinho elképzeléseibe továbbra sem fér bele a német válogatott labdarúgó, aki ott volt a 2010-es világbajnokságon. A Chelsea ezúttal a belga Anderlecht  vezetőivel kötött üzletet, Marin most Juhász egykori csapatában bizonyíthat. 

Őszi Ádám

Angol Ligakupa: Hazard góljára Sterling válaszolt, megúszta a verést a Chelsea

Döntetlennel zárult az Angol Ligakupa elődöntőjének odavágója az Anfielden, a Chelsea rúgott góllal távozott, igaz Mourinho tanítványai nem igazán szolgáltak rá erre az eredményre. A pool sokkal jobb volt, ám hiába, a Chelsea betonvédelme és Courtois kivette a szelet a vitorlából. Defenzív foci ide vagy oda, a Chelsea van jobb helyzetben... 

Angol Ligakupa: Elődöntő - Odavágó
Liverpool - Chelsea 1-1 (0-1)
Helyszín: Liverpool, Anfield 
Gólszerzők: Sterling (59.) ill. Hazard (18.-büntető)
Sárga lap: Gerrard (39.), Lucas Leiva (45.) ill. Filipe Luis (45+1.), Mikel (75.)
Kiállítás: - ill. -, 

Liverpool: Mignolet - Can, Skrtel, Sakho - Markovic, Henderson, Lucas Leiva, Moreno, Gerrard (Lallana 70.), Coutinho - Sterling. Vezetőedző: Brendan Rodgers

Chelsea: Courtois - Filipe Luis, Terry, Cahill, Ivanovic - Matic, Mikel, Hazard, Fabregas, Willian - Diego Costa. Vezetőedző: Jose Mourinho

Ahogyan arra számítani lehetett idegen béli defenzív, terület átadós taktikáját vette elő Jose Mourinho csapata, mely szokás szerint gyors és életveszélyes kontrákban csúcsosodik. Hiába birtokolta azonban a pool többet a labdát, a londoniak védőfala előtt elfogyott a tudomány, komoly, nagy lehetőséget nem sikerült kialakítani. Ellenben a túloldalon elég volt egyetlen egyszer eljutni a kapuig, a büntetőterületen belül Can szabálytalankodott a 18. percben, a játékvezető pedig a tizenegyespontra mutatott. A biztoslábú ítélet végrehajtó Eden Hazard volt, s bár a félidő további részében még kósza lövést sem eresztett meg Mourinho csapata, mégis előnnyel ment az öltözőbe. A végjátékra fordulva a játék nem volt folyamatos, több ízben villant a sárga, a játékvezető igyekezett elejét venni az indulatok elszabadulásának.

A fordulást követően aztán hosszú percekig eseménytelenül zajlott a játék, majd az 59. percben a semmiből rezgett a Chelsea kapuja. Henderson adta a bogyót Sterling lábára, aki végig gyalogolt a londoni kékek védelmén, s laposan a kapuba lőtt. A gólt követően növelte a nyomást a hazai együttes a 66. percben Gerrard került nagyon tiszta helyzetbe egy visszagurítást követően, még lekezelni is volt ideje a labdát, majd 13 méterről belsővel a kapufát forgácsolta el. Nem egyész egy perccel később aztán Coutinho tornáztatta meg Courtoist, a vörösök középpályása 22-ről eresztett el egy lapos löketet, mely nem ment eléggé a szélre. A 75. percben aztán konstatálhattuk, hogy Mourinho tanítványai lövési kísérlet nélkül állnak a második játékrészben, sőt az egész találkozót figyelembe véve csak Hazard büntetője ment a pool kapuja felé, igaz akkor a labda a hálóban kötött ki. Amint ez a gondolat megfogalmazódott, Henderson eresztett el távolról egy fű alatti löketet, Courtois nyújtózkodva védett, majd az ismétlést Coutinho küldte vissza, ekkor azonban már nem volt kipattanó sem. A vörösök jól megdolgoztatták a Chelsea belga kapuvédőjét, aki a 80. percben káprázatos védést mutatott be Lallana távoli kapáslövésénél. A végét meghúzta Rodgers csapata, ám nem sikerült bevenni a kaput, így 1-1-es első mérkőzést követően települhetnek át a csapatok a Stambord Bridgere.

Őszi Ádám