2015. augusztus 27., csütörtök

Íme a Bajnokok Ligája csoportbeorszáda! - szerkesztőségi sorsolás

Nem bírtunk magunkkal, és úgy gondoltuk, hogy a szabályoknak megfelelően tartunk egy szerkesztőségi Bajnokok Ligája sorsolást, az igazi előtt. Hangsúlyozzuk, hogy ez nem a valós párosítás, hanem a FociClub.hu házi sorsolása. Ez nálunk már-már hagyomány, mondhatni babonából is megejtjük. 

Hasonló módon a szabályokat követve bárki elkészítheti otthon a saját csoportbeosztását, elő a cetliket, felírni a klubokat és a csoportokat, aztán már lehet is húzni a csapatokat. Egyre figyeljetek, a szabályzatot keressétek meg és olvassátok el figyelmesen. Kék és piros oldal, egy nemzet csapatai nem találkozhatnak, illetve ukrán és orosz klubcsapat nem kerülhet egy kvartettbe.

A mi sorsolásunk két halálcsoportot is hozott idén, a B és az F jelű kvartett egyaránt nagyon erősre , de talán jobb sz, hogy kiegyensúlyozottra sikeredett. Este 17:45-tőlsorsolás élőben, az eseményt egy FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ cikkben a FociClub.hu-n követhetitek.

Íme a kalapbeosztás:
1. kalap: Barcelona (spanyol, címvédő), Chelsea (angol), Bayern München (német), Juventus (olasz), Benfica (portugál), Paris Saint-Germain (francia), Zenit (orosz), PSV (holland)
2. kalap: Real Madrid (spanyol), Atlético Madrid (spanyol), Porto (portugál), Arsenal (angol), Manchester City (angol), Valencia (spanyol), Manchester United (angol), Bayer Leverkusen (német)
3. kalap: Shakhtar Donetsk (ukrán), Sevilla (spanyol), Lyon (francia), Dinamo Kijev (ukrán), Olympiakos (görög), Galatasaray (török), AS Roma (olasz), CSZKA Moszkva (orosz) 
4. kalap: Borussia Mönchengladbach (német), Wolfsburg (német), Gent (belga), Malmö FF (svéd), Dinamo Zagreb (horvát), Maccabi Tel-Aviv (izraeli), BATE (fehérorosz), Astana (kazah)

A 2014-2015-ös Bajnokok Ligája csoportbeosztása: (Szerkesztőségi, tehát nem valós sorsolás)
A csoport: 1. PSG 2. Bayer Leverkusen 3. Shakhtar Donetsk 4. Gent
B csoport: 1. Juventus 2. Porto 3. Sevilla 4. Mönchengladbach
C csoport: 1. Chelsea 2. Real Madrid 3. CSZKA Moszkva 4. BATE
D csoport: 1. Bayern München 2. Manchester Unted 3. Lyon 4. Malmö

E csoport: 1. Benfica 2. Atletico Madrid 3. Dinamo Kijev 4. Maccabi Tel-Aviv
F csoport: 1. Zenit 2. Manchester City 3. AS Roma 4. Wolfsburg
G csoport: 1. PSV 2. Valencia 3. Galatasaray 4. Dinamo Zagreb
H csoport: 1. Barcelona 2. Arsenal 3. Olympiakos 4. Astana

Őszi Ádám

BL-sorsolás előtt! - Íme a kalapbeosztás

Futballázban ég a világ, avagy mindenki aki picit is szereti a labdarúgást, izgatottan várja a csütörtök estét, amikor is Monacóban kisorsolják a 2015/16-os kiírás csoportbeosztását. Kezdés 17:45-kor, a FociClub.hu egy folyamatosan  frissülő cikkel jelentkezik majd, ha velünk tartotok, semmiről nem maradhattok le. 

Új kalapbeosztási rendszer!

Ezúttal nem a koefficiensek döntöttek, az első kalapba a nyolc legerősebbként datált európai bajnokság bajnoka került, illetve ez úgy nézett volna ki, hogy a címvédő és a hét legerősebb bajnokság, ám mivel a címvédő az FC Barcelona spanyol, a La Liga pedig bőven ott van az első hétben, így nyolcadikként ezúttal a holland PSV került az elitkörbe.

Az új szabály következtében például a PSV, a Zenit és a Benfica is első kalapos, míg a második kalap majdhogynem olyan erősnek mondható, mint az első, ugyanis a fent említett klubok olyan csapatokat szorítottak le, mint például a Real Madrid, az Arsenal, vagy éppen a Manchester City.

Ezáltal több csoportban bombaerős párok alakulhatnak ki, ám a szabály továbbra is él, miszerint a csoportkörben egy azonos nemzetből érkező klubok nem kerülhetnek össze. Így biztosan lesz a nyolc csoport körül öt, melyben lesz spanyol együttes.

Halálcsoport! - Vajon idén hogyan fog kinézni?

Eljátszottunk a gondolattal, s visszafelé indulva, a negyedik kalaptól megnéztük, hogy melyek a legerősebb csapatok. Szerkesztőségünkben mindenki egyetértett abban, hogy a negyedik kalap legerősebb csapata a Wolfsburg, így onnan a német klubot választottuk. Ennek következtében pedig a BAyern München és a Leverkusen kiesett, ugye egy azonos nemzetből egy csoportban csak egyetlen egy klub szerepelhet. A harmadik kalap már nem volt ennyire egyértelmű, a választás azonban végül a Sevilla csapatára esett. Az első kalapból tehát nem kerülhet a csoportba spanyol és német klub. A lehetőségek igencsak leszűkültek, ennek tudatában pedig a második kalapból az Arsenal és a Manchester United közül kellett választani, mi az Ágyúsok mellett tettük le a voksot. Felérve az első kalaphoz pedig egyértelműnek hatott, legalábbis számunkra, hogy a Juventus kerül a halálcsoportba.

Halálcsoport (1. variáció):
1. Juventus
2. Arsenal
3. Sevilla
4. Wolfsburg

Nos, ez csak játék a gondolatokkal. Ezen csoport roppant kiegyenlített és kiszámíthatatlan lenne. Persze lehetnek olyan kvartettek, ahol például összekerül a Barcelona és az Arsenal, vagy éppen a Bayern München és a Real Madrid. A variáns sokféle, s láthatjátok, hogy egy-egy nemzetbéli klub, hány másikat zár ki. Ezért megfordítottuk a folyamatos és csináltunk úgy is egy halálcsoportot, hogy előbb az első és a második kalapból választunk. Ezt már nem vezetjük le, íme az eredmény.

Halálcsoport (2. variáció):
1. FC Barcelona
2. Manchester City
3. AS Roma
4. Wolfsburg

Egyik csoport sem lenne piskóta... Este azonban okosabbak leszünk a sorsolás után.

Bajnokok Ligája 2015/16-os szezon

Íme a kalapbeosztás:
1. kalap: Barcelona (spanyol, címvédő), Chelsea (angol), Bayern München (német), Juventus (olasz), Benfica (portugál), Paris Saint-Germain (francia), Zenit (orosz), PSV (holland)
2. kalap: Real Madrid (spanyol), Atlético Madrid (spanyol), Porto (portugál), Arsenal (angol), Manchester City (angol), Valencia (spanyol), Manchester United (angol), Bayer Leverkusen (német)
3. kalap: Shakhtar Donetsk (ukrán), Sevilla (spanyol), Lyon (francia), Dinamo Kijev (ukrán), Olympiakos (görög), Galatasaray (török), AS Roma (olasz), CSZKA Moszkva (orosz) 
4. kalap: Borussia Mönchengladbach (német), Wolfsburg (német), Gent (belga), Malmö FF (svéd), Dinamo Zagreb (horvát), Maccabi Tel-Aviv (izraeli), BATE (fehérorosz), Astana (kazah)


A 32 BL-főtáblás csapat országokra bontva:
Spanyolország (5): Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid, Sevilla, Valencia
Anglia (4): Chelsea, Manchester City, Arsenal, Manchester United
Németország (4): Bayern München, Wolfsburg, Borussia Mönchengladbach, Bayer Leverkusen
Olaszország (2): Juventus, AS Roma
Portugália (2): Benfica, Porto
Franciaország (2): Paris Saint-Germain, Lyon
Oroszország (2): Zenit, CSZKA Moszkva
Hollandia (1): PSV
Ukrajna (2): Dinamo Kijev, Sahtar Doneck
Görögország (1): Olympiakos
Törökország (1): Galatasaray
Belgium (1): Gent
Horvátország (1): Dinamo Zagreb
Svédország (1): Malmö FF
Izrael (1): Maccabi Tel-Aviv
Fehéroroszország (1): BATE
Kazahsztán (1): FC Astana

Őszi Ádám

MLS: Véget ért a Red Bulls nagy sorozata

Érzik az alapszakasz végének közeledtét azon csapatok, melyeknek rosszul áll a szénája, a Chicago és a Colorado is életben tartja esélyeit, ami a rájátszást illeti. Előbbi papírformát borított, s egy remek sorozat végére tett pontot, míg utóbbi egy igazi hat pontos alsóházi rangadót nyert meg konferencián belül. 

Chicago Fire - New York Red Bulls 3-2 (2-1)
G: Igboananike (22., 73.), Nyarko (41.) ill.  Kljestan (10.-büntető), Zubar (49.)

Öt győzelem és egy döntetlen után véget ért a New York Red Bulls remek sorozata, a Chicago Fire ezúttal nagy falatnak bizonyult. Kljestan  révén még vezettek a vendégek, ám nem maradt el a hazai válasz, s még a félidő előtt fordított a Fire, mely remekül ég gólra törően rúgta a bőrt. Noha Zubar révén a Red Bulls még egalizálni tudott a második játékrész elején, Igboananike duplázni tudott, második találata pedig mint kiderült három pontot ért a Fire számára. 

Ami a tabellán elfoglalt helyeket illeti, a Red Bulls továbbra is a konferencia elsősösségért játszik, s a vereség ellenére is megelőzhet riválisát a DC-t, mely három meccsel többet játszott. Keleten hatalmas a verseny a rájátszást érő hatodik helyért, az első öt, noha még nem borítékolható, de valószínűsíthető, nagy a szakadék. Minden azon múlik, hogy miként szerepel a Montreal, mely négy illetve három meccsel kevesebbet játszott a riválisoknál, ahogyan az a tabellán is látható. A New York City, az Orlando, a Philadelphia és a Chicago sorsa gyakorlatilag az ő kezükben van. De még semmit ne borítékoljunk.

Colorado Rapids - Houston Dynamo 2-1 (1-1)
G: Sanchez (20.-büntető), Doyle (79.) ill. Davis (37.-büntető)

Kapaszkodik a Colorado, nyugaton hatalmas a tolakodás a rájátszást érő helyekért. A Rapids egy roppant fontos mondhatni hat pontos alsóházi rangadót nyert meg, a Dynamo ellenében. Az első játékrészben büntetőpárbajt láthatunk, egyik fél sem hibázott. Roppant kiegyenlített volt a meccs, az akarat egyik csapatból sem hiányzott, a tét érezhető volt. Végül Doyle gólja döntött a hazaiak részére, kimondhatjuk, hogy a Rapids ezzel a győzelemmel maradt versenyben.

A folytatásban:
aug. 29. 05:00 San Jose Earthquakes - L. A. Galaxy
aug. 29. 22:00  New York City - Columbus Crew
aug. 29. 22:00  Toronto FC - Montreal Impact
aug. 30. 01:00  Philadelphia - New England
aug. 30. 01:30  Orlando City - Chicago Fire
aug. 30. 03:00  FC Dallas - Real Salt Lake
aug. 30. 03:00  Houston Dynamo - Vancouver Whitecaps
aug. 30. 03:00  Colorado Rapids - Sporting Kansas
aug. 30. 22:30  Seattle Sounders - Portland Timbers
aug. 31. 01:00  New York Red Bulls - D.C. United

A góllövőlista élmezőnye:
1. Kamara (Columbus Crew) – 18 gól
2. Giovinco (Toronto FC) – 17 gól
3. David Villa (New York City), Keane (Los Angeles Galaxy) – 15 gól
5. Wondolowski (San Jose Earthquakes) – 12 gól
6. Larin (Orlando City), Bradley Wright-Phillips (New York Red Bulls) – 11 gól
8. Adi (Portland Timbers), Bruin (Houston Dynamo) – 10 gól
10. Kaká (Orlando City),Davies (New England Revolution), Rivero (Vancouver Whitecaps), Rolfe (DC United), Martins (Seattle Sounders)  – 9 gól

Őszi Ádám

BL-selejtező: Rooney mesterhármassal operált

Kiszakadt Wayne Rooney gólzsákja, avagy a Manchester United újra a Bajnokok Ligája főtábláján, ahogyan a Leverkusen is, mely a Lazio ellenében mutatta meg mit tud. Drámai volt a keleti távolban lejátszott szerdai meccs, avagy a CSZKA Moszkva hatalmas fordítást mutatott be. 

NEM BAJNOKI ÁG

Club Brugge - Manchester United 0-4 (0-1)
G: - ill. Rooney (20., 49., 57.), Herrera (63.)

Esélyt sem adott a sérülésekkel megtizedelt belga csapatnak a United. A gólok sorát Wayne Rooney nyitotta, majd kiszakadt a gólzsák az angolnál, mesterhármasig jutott, s közel volt a negyedikhez is. Schweinsteiger gólpasszt jegyzett, míg Herrera egy higgadt befejezést mutatott be. Öt is lehetett volna a vége, ám Hernandez a 81. percben büntetőt hibázott, megcsúszott a támaszkodó lába, s a labda csúnyán mellé ment. A Vörös Ördögök a vártnál sokkalta könnyebben hozták a visszavágót, s visszatérhetnek az elitbe. Tj: a Manchester United 7:1-es összesítéssel, kettős győzelemmel

Leverkusen - Lazio 3-0 (1-0)
G: Calhanoglu (40.), Mehmedi (48.), Bellarabi (88.) ill. -
Kiállítva: - ill. Mauricio (68.)

Megmutatta a Leverkusen, avagy Schmidt csapata szó szerint lejátszotta a pályáról  olasz ellenfelét. A nyílt sisakos támadójátékra nem volt ellenszer, csak úgy záporoztak a kísérletek, mely közül három is a hálóban talált végső nyughelyére. Hiába nyert hazai pályán a Lazio, a visszavágó tükrében esélyük sem volt. Tj: a Leverkusen 3:1-es összesítéssel

CSZKA Moszkva - Sporting CP 3-1 (0-1)
G: Doumbia (49., 72.), Musa (86.) ill. Gutierrez (36.)
Kiállítva: - ill. Mario (90+2.)

A mérkőzésen a Sporting talált először a kapuba, Gutierez gólja azt jelentette, hogy összesítésben már 3-1-re vezettek a portugálok. Ekkor sok orosz szurkoló nem hihetett a párharc megnyerésébe, Doumbia vezérletével azonban a második félidőben visszajött a CSZKA, sőt, a hosszabítást is elkerülték, végül Musa találata döntött. A mérkőzést tíz emberrel fejezte be a Sporting, ez azonban már nem számított a ráadásban. Tj: a CSZKA Moszkva 4:3-es összesítéssel

A nem bajnoki ág keddi eredményei:
AS Monaco - Valencia 2-1
Tj: Valencia 3:4-es összesítéssel
Shakhtar Donetsk - Rapid Wien 2-2
Tj: a Shakhtar Donetsk 3:2-es összesítéssel

Őszi Ádám

BL-selejtező: Kazah csoda a zöld gyepen

Kedden a Valencia továbbjutása révén jegyezhettünk fel történelmi tettet, miszerint először képviselteti egy nemzet öt klubcsapattal magát a Bajnokok Ligája főtábláján. Szerdán az Astana írta magát bele Európa legrangosabb kupasorozatának kronológiájába, avagy először lesz kazah klubcsapat a csoportkörben. 

BAJNOKI ÁG

APOEL - Astana 1-1 (0-0)
G: Stilic (60.) ill. Maksimovic (84.)

Hiába nyerte meg hazai mérkőzését 1-0-ra az Astana, még így is a regnáló ciprusi bajnok volt a párharc favoritja, a kazahok pokolian nehéz visszavágóval számolhattak. Ez így is volt, az APOEL hatalmas mezőnyfölényt erőltetett ellenfelére, ám a befejezések hiányoztak, ha pedig volt, akkor az pontatlan, vagy a kapus védeni tudott. A 60. percben aztán megtört a gólcsend, Stilic káprázatos szabadrúgása azt jelentette, hogy az APOEl egalizál. Úgy tűnt, hogy hosszabbításba nyúli a párharc a ciprusi éjszakában, ám nem így lett, Maksimovic lett Kazahsztán hőse. Tj: az Astana 2:1-es összesítéssel

Partizan - BATE 2-1 (0-1)
G: Zhavnerchik (74.-öngól), Saponajic (90+3.) ill. Stasevic (25.)

Hazai pályán aratott 1-0-ás győzelmét követően bizakodóak lehettek a fehérorosz labdarúgás szimpatizánsai, azonban pokolian nehéz mérkőzésre készülhettek. A képlet egyszerű volt, gólt kell lőni Belgrádban, s a Partizan számára nem sok esély marad, ugyanis idegenben nem szereztek gólt. Ez a szerbek nagy bánatára pedig bekövetkezett, ráadásul már a 25. percben, s azt sem lehet mondani, hogy a BATE alárendelt szerepet játszott volna. A 74. percben Zhavnerchik  öngólja révén felcsillant a hazaiak számára a remény, ám még két gól kellett volna a továbbjutáshoz, ám ebből csak egy lett meg, az is a ráadás utolsó pillanataiban. A Videotont búcsúztató fehéroroszok, ott vannak a főtáblán. Tj: a BATE 2:2-es összesítéssel, idegenben lőtt góllal

A bajnoki ág keddi eredményei:
Dinamo Zagreb - Skenderbeu 4-1 
Tj: Dinamo Zagreb 6:2-es összesítéssel.
Maccabi Tel-Aviv - Basel 1-1
Tj: Maccabi Tel-Aviv 3:3-as összesítéssel idegenben lőtt több góllal.
Malmö - Celtic 2-0 
Tj: Malmö 4:3-as összesítéssel.

Őszi Ádám