2015. május 2., szombat

Lenullázták a Bayern Münchent

Elképesztő hazai mutatókkal rendelkezik az utóbbi időben a Bayer Leverkusen, mely legutóbbi három meccsét a BayArénában egyaránt 4-0-ra nyerte, míg utóbbi négy meccsén gólt sem kapott. Ez a sorozat most tovább folytatódott, Schmidt tanítványai a friss bajnok Bayern Münchent is beállították a sorba. 

Bayer Leverkusen - Bayern München 2-0 (0-0)
Helyszín: BayArena - 30210 néző
Vezette: Christian Dingert
Gólszerzők: Calhanoglu (55.), Brandt (75.) ill. -
Sárga lap: Bellarabi (81.) ill. Dante (71.), Rafinha (88.), Schweinsteiger (89.), Weiser (90+1.)
Kiállítás: - ill. -

Leverkusen: Leno - Hilbert, Jedvaj, Toprak, Wendell - Reinartz, Rolfes, Bellarabi (Yurchenko 90.), Calhanoglu (Brandt 75.), Son - Kießling (Drmic 75.). Vezetőedző: Schmidt

Bayern München: Neuer - Weiser, Dante, Martinez (Benatia 62.), Rafinha - Schweinsteiger, Strieder, Götze, Gaudino, Lahm (Alcantara 64.) - Pizzaro (Görtler 72.). Vezetőedző: Guardiola

Sok sérült kulcsembere mellett, jó pár egészséges sztárjátékosát is pihentette a Leverkusen elleni derbin Pep Guardiola a Bayern München vezetőedzője. Visszatért a gyepre, s kezdő volt Javi Martinez, s lehetőséget kapott Weiser, Rafinha, Streider, Gaudino és Pizzaro. A felállás már némileg sejtette a mérkőzés képét, ez ellen a Bayern ellen igen is partiban tudott maradni a Leverkusen, sőt mi több, helyzeteivel jobban is gazdálkodott a hazai csapat. Leno lehúzta a rolót, míg a második félidőben Neuer kétszer is kapitulált. Az 55. percben Calhanoglu szabadrúgásból tudott eredményes lenni, míg nem a végeredményt a csereként beálló Brandt gólja után nyugtázhattuk.

A Bayern München számára a mérkőzés tét nélküli volt, sok sérülés sújtja a csapatot, így érthető, hogy Pep Guardiola a hét közi Barcelona elleni bajnokira tartalékolt, míg a Leverkusen számára ez egy roppant fontos meccs volt, hiszen a cél a Mönchengladbach befogása. A két csapat közt úgy fest, hogy az egymás elleni meccs dönthet, mely itt van a kertek alatt.

A Bundesliga 31. fordulójának eddigi eredményei:
Schalke 04 - VfB Stuttgart 3-2
Wolfsburg - Hannover 96 2-2
Augsburg - 1. FC Köln 0-0
Hoffenheim - Borussia Dortmund 1-1
Werder Bremen - Eintracht Frankfurt 1-0
Freiburg - Paderborn 1-2

Őszi Ádám

Lengyel Kupa: Elbukta a döntőt a Lech Poznan

Négy nap alatt két frontos is alul maradt, elbukott a Lech Poznan legnagyobb riválisával a Legia Warszawa csapatával szemben. Hét kötben bajnoki címet ünnepelhetett a Varsói csapat, most pedig a kupában ült fel a trónra.  

Legia Warszawa - Lech Poznan 2-1 (1-1)
G: Jodlowiec (30.), Saganowski (56.) ill. Jodlowiec (20.-öngól)
Kiállítva: - ill. Douglas (88.)

Szerdán rendezték a lengyel pontvadászat utolsó fordulóját, mely hatalmas izgalmakat hozott, a Lech Poznan kis idei bajnoknak érezhette magát, ám a Legia Warszawa fordítani tudott a Pogon Szczecin ellenében, ezzel behúzva a bajnoki címet. Szombaton a két rivális egymás ellenében vihette döntésre a szezont, a kérdés pedig az volt, hogy Lovrencsics Gergőéknek is jut-e trófea 2014/2015-ben, vagy a Legia tud duplázni. utóbbi történt.

Hiába játszott kapura sokkalta veszélyesebben a magyarjait nélkülöző Poznan, a Legia számára elég volt két kaput találó kísérlet a kupa elhódításához. Az első játékrész Jodlowiecről szólt, a lengyel játékos előbb öngólt vétve juttatta vezetéshez a poznani csapatot, majd tíz perccel később javította hibáját és a másik kapuba is betalált. A győztes gól az 56. percben született, s Saganowski nevéhez fűződik, míg a meccset a Lech tíz emberel fejezte be, Douglas szállt ki a végjátékban. Három magyarja közül egyet sem vetette be Skorza edző, igaz a keretben is csak Kádár kapott helyet, Lovrencsics és Holman nevezve sem volt.

A Legia Warszawa tehát a héten megvédte bajnoki címét, illetve a kupában is visszaült a trónra, melyről tavaly letaszították. Ez volt a klub történetének 17. kupasikere, az ezredforduló óta pedig az ötödik.

Lengyel Kupa örökranglista:
1. Legia Warszawa 17 arany
2. Górnik Zabre 6 arany
3. Lech Poznan 5 arany

Őszi Ádám

Botlott a Dortmund, nagy lépést tett a Padeborn

Nagy lehetőséget szalasztott el a Borussia Dortmund, Jürgen Klopp csapata a Hoffenheim otthonában hagyott fontos bajnoki pontokat, míg a Bremen és a Padeborn behúzta soros bajnokiját. Utóbbi hatalmas lépést érhet a bennmaradásért folytatott harcban. A forduló előtt sereghajtó volt az újonc, most éppen bennmaradó. nagyon szoros a vége... 

Hoffenheim - Borussia Dortmund 1-1 (1-1)
Helyszín: Rhein-Neckar Aréna -
Vezette: Jochen Drees
Gólszerzők: Volland (33.) ill. Hummels (35.)
Sárga lap: Firmino (26.) ill. Kehl (48.), Kampl (56.), Durm (72.)
Kiállítás: - ill. -

Hoffenheim: Baumann - Beck, Abraham (Kim Jin-Su 81.), Bicakcic, Toljan - Volland, Schwegler (Salihovic (90+1.), Polanski, Firmino - Modeste (Schipplock 75.), Szalai. Vezetőedző: Gisdol

Dortmund: Langerak - Schmelzer, Hummels, Subotic, Durm - Gündogan, Kehl, Mkhitaryan, Kagawa (Immobile 74.), Blaszczykowski (Kampl 41.) - Aubameyang. Vezetőedző: Jürgen Klopp

Szalai Ádám kezdőként kapott helyet a Hoffenheim csapatában, s végigjátszotta a mindkét fél számára roppant fontos bajnoki mérkőzést, mely egy a végletekig kiélezett, kiegyenlített harcot hozott. A találkozót a hazaiak kezdték jobban, Modeste már a 4. percben előnyt szerezhetett volna, ám az ötös sarkáról lövése botrányosra sikeredett, Langerak könnyedén védett. Fél óra elteltével aztán Volland lövése suhant el kicsivel a jobb kapufa mellett, ekkor még pontatlan volt a középpályás, ám két minutummal később már a hálót rezgette, ezzel vezetett a Hofenheim. Sokáig azonban nem örülhettek a hazaiak, Hummels ugyanis jött, s gólt fejelt  két perccel később egy szögletnél. A félidőt egy kihagyott Modeste lehetőség zárta.

A fordulást követően aztán Kagawa hibázott 11 méterről, nagy lehetőséget hagyott ki a BVB középpályása, ám Modeste sem volt pontosan, a 60. perc derekán, s cikist később is próbálkozott, ám Langerak mögött a hálót csak a szellő mozgatta, A mérkőzés véghajrája Jörgen Klopp csapatáról szólt, azonban Aubameyang ordító ziccert rontott, majd Immobile és Gündogan sem tudott túljárni Baumann eszén, ezzel maradt az 1-1-es döntetlen, melynek a hazaiak örülhettek jobban, illetve nagy szolgálatot tettek a Werder Bremen számára, aki győzelmével előzött.

Werder Bremen - Frankfurt1-0 (0-0)
G: Selke (66.) ill. -

A két csapat közül a Bremen számára volt fontosabb a mérkőzés, ugyanis ők mér harcolnak a nemzetközi kupaindulásért, míg a Frankfurt már bennmaradónak tudhatja magát, az Európa Liga küszöbe pedig nagyon távoli. Meier nélkül továbbra sem megy a piros-fehér együttesnek, mely rúgott gól nélkül zárta ezt a hétvégét. A Werder behúzta  a meccset, Selke szerezte a második játékrészben a meccs első és egyben utolsó gólját.

Freiburg - Padeborn 1-2 (1-0)
G: Petersen (40.) ill. Rupp (70., 80.)

Rupp a Hős! Avagy a német cserejátékos nagyon fontos duplát jegyzett. Hiába vezetett Petersen góljával a kiesési rangadón a Freiburg, a 70. percben először, majd a 77.-ben másodszor is betalált Rupp, s mint kiderült duplája győzelmet ért, mely hat pontnak felel meg. Ezzel a Padeborn a sereghajtó pozíciójából egészen a 14. helyig lépett elő, míg a Freiburg 15. és tovább izgulhat, harcolhat. Roppant szoros a Bundesliga alsóháza, ádáz harc folyik a bennmaradásért.

Őszi Ádám

MLS: Idegenben hengerelt a Dallas

Új ligaelsőt köszönthetünk az MLS-ben, a Dallas ugyanis kegyetlenül kihasználta helyzeteit, s könnyed győzelmet aratott a Houston Dynamo otthonában, melynek következtében az élre állt, s jelen állás szerint idén a legtöbb ponttal büszkélkedik. 

Houston Dynamo - FC Dallas 1-4 (1-2)
G: Barnes (32.) ill. Hollingshead (9.), Texeira (21.), M. Diaz (52.), Castillo (55.)

Nem számított a mérkőzés esélyesének a vendég Dallas, ezt pedig a játék képe is igazolta, a Houston ugyanis hathatós mezőnyfölényt tudott kialakítani, ám csúnyán szólva ezzel kitörölhették a valagukat, vendégük ugyanis kegyetlenül kihasználta az előtte adódó lehetőségeket. Lehet, hogy csak ötször lőttek kapura, ám abból mind az öt kaput talált, s négy a hálóig is eljutott. Ez nem éppen Deric hálóőr érdemeit dicséri...! A vezetést már a 9. percben megszerezte a Dallas, Hollingshead  ment el egy kontrával, s lőtt laposan a kapuba, ez a műfaj pedig nagyon bejött a vendégeknek, a rendezetlen védelem közepette sok tér nyílott, a 21. minutumban pedig már 0-2 állt az eredményjelzőn, egy jobb oldali elfutást egy középre tett labda követett, Texeira pedig higgadtan pörgetett a hosszú sarokba. Bő fél óra elteltével aztán reagáltak a hazaiak Barnes szabadrúgásból vette be Kennedy kapuját, aki csak beleérni tudott a labdába, kiütni nem. 

A második játékrészre kifutva aztán gyorsan eldöntötte a meccset a Dallas, az 52. percben 16 méterről középről csapódott egy hatalmas bomba a kapuba elemi erővel, mely Diaz nevéhez fűződött. Három percre rá aztán érkezett a negyedik is védőjével szemben csőrrel, külsővel vette be a kaput Castillo. Ezt követően igen kiengedtek a csapatok, a Dallas pedig ligaelsővé lépett elő a lefújást követően.

Real Salt Lake - San Jose Earthquakes 1-1 (0-1)
G: Bernardez (71.-öngól) ill. Wondolowski (19.)

Elosztozkodott a bajnoki pontokon a két együttes. Csakúgy mint a Houston esetében a Real Salt Lake sem ment sokra menyfölényével, szűk húsz perc elteltével Wondolowski rezgette meg a Rimando mögött elterülő hálót. Sem az újabb vendég találat, sem pedig a hazai egyenlítés nem akart jönni, egészen a 71. percig, ekkor Bernardez a San Jose középső védője vétett öngólt. A statisztikák szerint a Real Salt Lake kaput találó lövés nélkül mentett pontot, hét próbálkozásuk elkerülte a keretet.

A folytatásban:
máj. 2. 22:00 Philadelphia – Toronto FC (Eurosport 2)
máj. 3. 01:00 D.C. United – Columbus Crew
máj. 3. 01:30 New England – New York Red Bulls
máj. 3. 04:30 L. A. Galaxy – Colorado Rapids
máj. 3. 04:30 Portland Timbers – Vancouver Whitecaps
máj. 3. 23:00 Sporting Kansas – Chicago Fire  (Eurosport 2)
máj. 4. 01:00 New York City – Seattle Sounders  (Eurosport 2)

A góllövőlista élmezőnye:
1.  Kamara (Columbus Crew), Rivero (Vancouver Whitecaps), Barnes (Houston Dynamo) – 5 gól
4. Martins (Seattle Sounders), Perez (FC Dallas), Altidore (Toronto FC),  Dempsey (Seattle Sounders), Castillo (FC Dallas), Wondolowski (San Jose Earthquakes) – 4 gól
10.  Adi (Portland Timbers), Aristeguieta (Philadelphia Union), Giovinco (Toronto FC), Kaká (Orlando City), Meram (Colombus Crew), Németh Krisztián (Sporting Kansas City), Sam (New York Red Bulls), Wright-Phillips (New York Red Bulls), G. Torres (Colorado Rapids) – 3 gól

Végezetül pedig a bajnoki tabella:


Őszi Ádám