2015. május 4., hétfő

Dortmund: Négy jelölt csatár posztra!

Roberto Lewandowski távozásával nagy űr keletkezett a Borussia Dortmund támadósorában, melyet sem Ciro Immobile, sem pedig Adrián Ramos nem tudott betölteni, Aubameyang pedig egymagában kevés, így a nyáron csatár érkezhet az új vezetőedző Thomas Tuchel kérésére. A hírek szerint már a jelöltek is megvannak. 

Négy név van a kalapban, s nem tudni pontosan, hogy mi lesz a sorsa a Ramos-Immobile duónak. Az olasz iránt a Liverpool mutatott érdeklődést, ám felreppentek olyan hírek is, miszerint Tuchel látja benne a lehetőséget, így adna neki lehetőséget a bizonyításra. Ami pedig Ramost illeti, a kolumbiai éppen sérült és nem kizárt, hogy a Hertha BSC visszavásárolja.

Hogy ki az a négy játékos? Egyikük Mauro Icardi az Inter házi gólkirálya, másikuk pedig szintén a Serie A kapusok egyik réme, a fiatal és roppant tehetséges Paulo Dybala. Spanyol honból is van kiszemelt, Carlos Bacca a Sevilla gólvágója is felkeltette a BVB figyelmét, míg Bundesliga játékosként Kevin Volland neve került a kalapba. Utóbbi esetében pár hete olyan pletykát olvashattunk, miszerint házakat nézett Dortmundban, ám ezt maga a játékos cáfolta meg, ami persze nem jelent semmit, ismerjük már ezeket a cáfolatokat...

A BVB-hez kapcsolódó további hírek: Michael Zorc teljes vállszélességgel kiállt az mellett, hogy Hummels nem távozik sehova, minden áron megtartják, míg azt is elmondta, hogy bár hivatalos ajánlat nem érkezett Gündogan játékjogáért, szinte biztosan távozik a középpályás. A Manchester United és az Arsenal mellett a Bayern München is a kérők között lehet.

Őszi Ádám

Három kérdésre is választ adott a Dortmund sportigazgatója

Rengeteg a kérdőjel a Borussia Dortmund háza táján, nap mint nap jelennek meg újabb és újabb hírek. A slágertéma ezúttal Ilkay Gündogan és Mets Hummels jövője, de Jürgen Klopp és a BVB közös jövőjét illetően is sokan faggatóznak. A klub sportigazgatója Michael Zorc rövid és lényegre törő válaszokat adott. 

"Ilkay kijelentette, hogy nyáron távozni akar Dortmundból, de továbbra is tartom az állításomat, miszerint nem kaptunk érte ajánlatot! A távozása azonban szinte biztosra vehető, amennyiben megfelelő ajánlat érkezik. Mats Hummelst viszont mindenáron megakarjuk és meg is fogjuk tartani! Jürgennek óriási hálával tartozunk a munkájáért. Hogy egy nap visszatér-e Dortmundba? Miért ne? Még mindig nagyon fiatal edző, ez csak rajta múlik. A Westfalenstadion ajtaja mindig nyitva fog állni előtte!" - mondta Michael Zorc a Borussia Dortmund sportigazgatója, az őt kérdező újságírónak.

Egy korszak tehát lezárul május végén, s kezdődik egy új, hiszen már meg is van a sárga-fekete együttes új vezetőedzője Thomas Tuchel személyében. Jelenleg nem szolgáltat rendszeres témát, de biztosak lehetünk abban is, hogy Reus klubváltása még téma lesz a nyár folyamán, míg a legfrissebb hírek szerint Immobile mégsem távozik, de újabb vetélytársat kaphat.

Őszi Ádám

Di Natale beérte, s meglőzte Roberto Baggiot

Roberto Baggio az olasz futball, a Serie A történetének egyik leghíresebb játékosa, ikonikus alakja, ám nem a legeredményesebb, ami a gólokat illeti. Persze neve ott található az élbolyban, ahogyan az Udinese veterán klasszisáé is, avagy Di Natale beérte és meg is előzte az örökranglistán a Juventus egykori gólzsákját. 

Az aktív labdarúgók közül csupán ketten találhatóak a tízes listán, ami a Serie A legeredményesebb labdarúgóira vonatkozik. A dobogó második fokán Francesco Totti található, akinek már túl sok nem lehet vissza aktív pályafutásából, a legfrissebb hírek szerint 2016-ban akaszthatja szögre a stoplist, s kaphat helyet szeretett klubja szakmai stábjában. Valószínűleg nem válik csúcstartóvá, ugyanis Siplvio Piola 33 találattal megy előtte.

Roberto Baggio múlt héten társat kapott maga mellé, Di Natale az Udinese veterán klasszisa ugyanis beérte, sőt mi több a hétvégén jegyzett találatával meg is előzte az egykori klasszist. Hogy meddig juthat el Di Natale? Nehéz megmondani, sok már az ő karrierjéből sincsen vissza, ám ha bevállal még egy szezont, beérhet akár a dobogó környékére is.

Aktív labdarúgó rajtuk kívül nem fog mostanában a tízes lista közelébe kerülni, Luca Toni 148 találatnál tart, ám már ő is veteránnak számít, Del Piero pedig 40 gólra van tőle.

1. Silvio Piola (Pro Vercelli, Lazio, Juventus, Novarra) 1929 és 54 között - 274 gól 
2. Francesco Totti (AS Roma) 1992 és jelenleg is aktív - 241 gól 
3. Gunnar Nordhal (AC Milan, AS Roma) 1949 és 58 között - 225 gól 
4. José Altafini (AC Milan, Napoli, Juventus) 1958 és 76 között - 216 gól
4. Giuseppe Meazza (Internazionale, Juventus, AC Milan) 1927 és 47 között - 216 gól
6. Antonio Di Natale (Empoli, Udinese) 1996 és jelenleg is aktív - 206 gól 
7. Roberto Baggio (Fiorentina, Juventus, AC Milan, Bologna, Breschia) - 1985 és 04 között - 205 gól
8. Kurt Hamrin (Juventus, Padova, AS Milan, Fiorentina, Napoli) - 190 gól 
9. Giuseppe Signori (Lazio, Sampdoria, Bologna) 1992 és 04 között - 190 gól
10. Alessandro Del Piero (Juventus) 0993 és 12 között - 188 gól

Őszi Ádám

Championship: Feljutók, kiesők, Play Off és a gólkirály

Hétvégén véget ért az angol másodosztály (Championship) alapszakasza, avagy már csak a Play Off van vissza, már csak egy feljutó kiléte kérdéses a 2014/2015-ös szezonban. A liga gólkirálya az Ipswich gólzsákja Daryl Murphy lett, nézzük mi történt igén a második vonalban. 

Először is a gólkirályi cím, melyet Daryl Murphy húzott be. A 32 esztendős támadó igen csak megtalálta számításait az Ipswich színeiben, mely érdekelt lesz a Play Offban, s harcolhat a feljutásért. Teljesítménye mindvégig kiegyenlített volt, korábban soha egyetlen csapatában sem volt ilyen gólérzékeny az ír játékos. Murphy korábban a Celtic és a Sunderland játékosa is volt, utóbbiban öt szezonon át szolgált.

A góllövőlista élmezőnye:
1. Murphy (Ipswich) 27 gól
2. Deeney (Watford), Rhodes (Blackburn) 21-21 gól
4. Gestede (Blackburn), Ighalo (Watford), Wilson (Bournemouth) 20-20 gól

Feljutók és a bajnok! - Összesen 24 csapat, 46 mérkőzés, tehát egy nagyon intenzív pontvadászat, melynek bajnoki címe az utolsó fordulóban dőlt el, sőt annak is az utolsó percében. Ekkor fordult a kocka, a Watford hazai pályán leikszelt a Sheffield Wednesday legjobbjaival, míg a Bournemouth simán nyert a Charlton ellen. Egyik oldalon letörtség, másikon pedig eufória uralkodott el. Mindkét csapat kiharcolta Premier League jogságát.

Kiesők! -  A Blackpool csont nélkül zúgott ki, közel fele annyi pontot gyűjtve, mint a 21. helyen bennmaradó Rotherham. Az együttes nagyon kilógott a mezőnyből.  Nagy meglepetésre a Wigan is kiesett, s készülhet a harmadik ligára, míg a Millwall sem tudta kiharcolni a bennmaradás jogát.

Ami a Play Off küzdelmeit illeti: Négy csapat számára még folytatódik a szezon és most jönnek csak az igazán fontos meccsek. A z alább látható két párharc győztese pedig döntő mérkőzést vív majd a feljutásért a premier Leaguebe.

A Play Off menetrendje:
máj. 8. 20:45 Brentford - Middlesbrough
máj. 9. 13:15 Ipswich - Norwich
máj. 15. 20:45 Middlesbrough - Brentford
máj. 16. 13:15 Norwich - Ipswich

Őszi Ádám

MLS: Seattle henger és Sporting győzelem - eredmények

Újabb győzelmet aratott a Németh Krisztiánt is foglalkoztató Sporting Kansas, melynek mérkőzését végigjátszotta a magyar légiós, míg az újonc New York megismerte a Seattle erejét, s a parádésan játszó Martins-Dempsey duót. Az MLS-ben a héten nem lesz megállás, hét közben is lesznek meccsek, a programot megtaláljátok a cikkben, ahogyan az összes eredményt, a góllövőlistát és a tabellát is. 

Sporting Kansas – Chicago Fire  1-0 (0-0)
G: Nagamura (75.) ill. -
Kiállítás: - ill. Accam (89.)

Három vereséggel kezdte a szezont a Fire, majd három győzelem következett, most azonban ismételten pont nélkül maradt Yallop csapata. A chicagói szurkolók csak bizakodhatnak, hogy a sorminta a következő meccseken nem folytatódik. Németh Krisztián kezdőként kapott helyet, s végig játszotta a mérkőzést, mely kiegyenlített küzdelmet hozott. A mérkőzést a Chicago kezdte jobban, a 13. percben Melia nyúlott meg egy lapos lövésnél, s hárított nagyot. Pár perccel később egy szöglet után újfent a hazaiak kapusa volt rivaldafényben, ám ezúttal is remekül oldotta meg a szituációt, kapuja érintetlen maradt. A 31. percben aztán a védelem közepéből fellépő Ellis rontott ziccert, teljesen üresen kapta a labdát, ám négy méterről képes volt csúnyán fölé bólintani. Másfél perccel később három méterről sem sikerült bevenni a kaput, egy beívelést követően ugyanis a csúsztatás a felsőlécen csattant.

A fordulást követően a hazai csapat, ám Johnosn nagyot hárított, így továbbra is 0-0 állt az eredményjelzőn. A 75. percben atán már nem tudott a labda útjába állni, a harmadik tiszta fejes lehetőséget gólra váltotta a Sporting, pontosabban Nagamura, aki mint később kiderült, győztes gólt jegyzett. Gyorsan jöhetett volna a Fire  válasza, ám Melia a helyén volt. A vége előtt két perccel aztán megfogyatkozott a Fire, Accam kapott pirosat egy hátraütésért. Jelen állás szerint mindkét csapat rájátszást érő helyen tanyázik.

New York City – Seattle Sounders  1-3 (0-1)
G: Ballouchy (54.) ill. Martins (23., 66.), Dempsey (66.)
Kiállítás: Siriboe (88.) ill. -

Az újonc New York City is megismerhette a Seattle erejét, David Villa pedig csak a kispadról szállz be a meccsbe, ám nem tudott segíteni csapatán. Bár jól játszott, s több lehetőséget is alakított ki a hazai csapat, a Sounders jobban sáfárkodott helyzeteivel. A Martins-Dempsey duó nagyon ott van...! A gólgyártás a 23. percben kezdődött meg, ekkor a nigériai talált a hálóba Pappa pedig asszisztot jegyzett, ezzel az eredménnyel fordultak a csapatok, s az 54. minutumban még sikerült egalizálni. Ballouchy talált a kapuba, még jó hogy nem előbb történt játékmegszakítás, ugyanis a cserelap már le volt adva, az ünneplés után David Villa érkezett a gólfelelős helyére. Sokáig azonban nem tartott a hazai vigadalom, négy perccel később ismételten Pappa csillogtatta meg tudását, s ezúttal Dempseyt szolgálta ki. Szűk tíz perccel később aztán a gólszerző készített elő ékpárjának, Martins pedig duplázott, melynek tükrében immáron hat gólos, s egyedül vezeti a góllövőlistát. A Seattle idei 13 góljából eddig 11 a csatárduó szerzett.

A hétvége eddigi eredményei:
Houston Dynamo – FC Dallas 1-4
Real Salt Lake – San Jose Earthquakes 1-1 
Philadelphia – Toronto FC 0-1
D.C. United – Columbus Crew 2-0
New England – New York Red Bulls 2-1
L. A. Galaxy – Colorado Rapids 1-1
Portland Timbers – Vancouver Whitecaps 0-0 

A folytatásban:
máj. 6. 02:30 Houston Dynamo - San Jose Earthquakes 
máj. 7. 03:30 Real Salt Lake - L. A. Galaxy
máj. 9. 01:00 Orlando City - New England
máj. 9. 04:00 Colorado Rapids - San Jose Earthquakes
máj. 9. 21:00 Chicago Fire - Real Salt Lake
máj. 9. 22:00 Montreal Impact - Portland Timbers (Eurosport 2)
máj. 10. 01:00  Vancouver Whitecaps - Philadelphia
máj. 10. 01:00 D.C. United - Kansas
máj. 10. 01:30  Columbus Crew - Seattle Sounders
máj. 10. 02:30  FC Dallas - L. A. Galaxy
máj. 10. 23:00  Toronto FC - Houston Dynamo  (Eurosport)
máj. 11. 01:00  New York Red Bulls - New York City (Eurosport)

A góllövőlista élmezőnye:
1. Martins (Seattle Sounders)  6 gól
2. Kamara (Columbus Crew), Rivero (Vancouver Whitecaps), Barnes (Houston Dynamo), Dempsey (Seattle Sounders) – 5 gól
6. Perez (FC Dallas), Altidore (Toronto FC), Castillo (FC Dallas), Wondolowski (San Jose Earthquakes), Giovinco (Toronto FC), G. Torres (Colorado Rapids) – 4 gól
12.  Adi (Portland Timbers), Aristeguieta (Philadelphia Union), Kaká (Orlando City), Meram (Colombus Crew), Németh Krisztián (Sporting Kansas City), Sam (New York Red Bulls), Wright-Phillips (New York Red Bulls), C. Davies (New England Revolution), Gordon (Los Angeles Galaxy) – 3 gól

Végezetül pedig a bajnoki tabella:



Őszi Ádám