2014. december 9., kedd

BL: Ádáz harc a továbbjutásért, avagy kieshet a Liverpool és az Atletico! - előzetes

Eljött a nap! A 6. és egyben utolsó forduló veszi kezdetét a Bajnokok Ligája 2014/2015-ös kiírásának csoportküzdelmeit illetően. A keddi és a szerdai játéknap folyamán kiderül, mely csapatok folytathatják az egyenes kieséses szakaszban és kik lesznek azok, akik az Európa Ligában vigasztalódhatnak. A csoport utolsók számára véget ér a küzdelem az európai porondon. Remek mérkőzésekre van kilátás, nézzük a keddi programot. 

A csoport:
20:45 Juventus - Atletico Madrid (Sport 1)
20:45 Olympiacos - Malmö

A jelenlegi állás:
1. Atletico Madrid 12 pont (14:3) - biztos továbbjutó
2. Juventus 9 pont (7:4)
3. Olympiakos 6 pont (6:11)
4. Malmö 3 pont (2:11)

Az 'A' jelű kvartettben még igen nyitottak a kérdések, egyelőre csak az Atletico Madrid továbbjutása a biztos, minden más kérdés ma este dől el. A regnáló spanyol bajnok a csoportelsősségért lép pályára, míg a Juventus célja a továbbjutás. A Megyeri Balázst is foglalkoztató Olympiacos a továbbjutást érő második helyre hajt, míg a Malmö egy bravúros eredménnyel odaérhet az Európa Ligát érő harmadik helyre. Sok minden megtörténhet tehát este. Az Atletico a Juve otthonába látogat. A spanyolok számára a csoportelsősség megszerzéséhez elég egy pont, míg a Juve számára ez szintén elegendő lenne a biztos továbbjutáshoz. Azonban Allegri még az első helyre is pályázhat, ehhez két góllal kéne legyőzni Simeone tanítványait. Egy esetleges Juve vereséggel esély nyílik az Olympiacos előtt, amennyiben görög honban legyőzik a Malmőt továbbjutnak, az egymás elleni összehasonlításban ugyanis jobb az idegenben lőtt gólok száma. A Juve élete tehát egy ponton múlik. Amennyiben azonban a Malmö nyer az Olympiacos vendégeként, az északiak lépnek az Európa Ligába, míg a Juve saját eredményétől függetlenül továbbjut.

B csoport:
20:45 Real Madrid - Ludogorets (Digi Sport 2)
20:45 Liverpool - Basel (Digi Sport 1)

A jelenlegi állás:
1. Real Madrid 15 pont (12:2) - biztos csoportelső
2. Basel 6 pont (6:7)
3. Liverpool 4 pont (4:8)
4. Ludogorets 4 pont (5:10)

A 'B' jelű csoportban egy fokkal tisztább a kép, a Real Madrid csoportelsőssége biztos, kérdés, hogy Ancelotti tanítványai hibátlanul zárják-e a kvartettet, illetve megdöntik-e az ősi rivális rekordját. Az FC Barcelona korábban 18 mérkőzéses győzelmi sorozatot állított fel minden sorozatot figyelembe véve, a Real Madrid a Ludogorets ellen a 19. sikerre hajt. Ellenfele a bolgár bajnok jelenleg a csoport utolsó helyén tetszeleg, ám egy döntetlennel vagy egy győzelemmel illetve egy Liverpool botlással még elérhető lenne az Európa Liga indulást jelentő harmadik hely. A továbbjutást érő második hely a Liverpool és a Basel között dől el, a svájciak számára már a döntetlen is jó, mag Rodgers tanítványai számára csakis a győzelem az elfogadható. Hatalmas mérkőzésre van kilátás az Anfielden.

C csoport:
20:45 Benfica - Leverkusen
20:45 Monaco - Zenit

A jelenlegi állás:
1. Leverkusen 9 pont (7:4) - biztos továbbjutó
2. Monaco 8 pont (2:1)
3. Zenit 7 pont (4:4)
4. Benfica 4 pont (2:6)

Bár nem nagy a Leverkusen előnye, a német csapat továbbjutása már biztos, annak tükrében, hogy a Monaco és a Zenit egymás ellen vív majd ádáz harcot. A továbbjutást érő második helyre  a Zenit és a Monaco iharcol, emellett pedig mindkét együttesnek megvan az esélye a csoportelsősségre is.. A Leverkusen egy portugáliai győzelemmel biztos első lenne és az is eldőlne, hogy  a Benfica a csoport utolsó. A portugálok csakis egy győzelemmel harcolhatják ki  a harmadik Európa Liga folytatást érő helyet, ehhez azonban a Monacónak le kellene győznie a Zenitet.  


D csoport:
20:45 Dortmund - Anderlecht
20:45 Galatasaray - Arsenal

A jelenlegi állás:
1. Dortmund 12 pont (13:3) - biztos továbbjutó
2. Arsenal 10 pont (11:7) - biztos továbbjutó
3. Anderlecht 5 pont (7:9) 
4. Galatasaray 1 pont (3:15) - biztos kieső

A négy keddi csoport közül a 'D' jelű a legletisztultabb, az Arsenal és a Dortmund már továbbjutott, míg az Anderlecht biztos Európa Liga induló. Az egyetlen kérdés az az, hogy ki lesz a csoportelső. A Dortmund csak akkor veszítheti el vezető pozícióját, amennyiben otthon kikap az Anderlechttől, míg az Arsenal számára kötelező lenne a Galatasaray elleni diadal. A török óriás biztos búcsúzó.

Őszi Ádám

BL-ben vitézkedő csatárt szemelt ki a Newcastle

A rossz szezonrajtot követően összeszedte magát a Newcastle, mely jelen állás szerint a felsőházban küzd az élcsapatokkal a nemzetközi kupaindulást érő helyekért. Pardew a csapat vezetőedzője a keret megerősítését tervezi a télen a még acélosabb eredmények elérése végett. A Daily Mail információi szerint szerb válogatott támadó érkezhet a  St James’ Parkba. 

A kiszemelt nem más, mint az Anderlecht 20 esztendős gólfelelőse Aleksandar Mitrovic. A fiatal támadó alapembere a belga bajnoknak, mely a Bajnokok Ligájában is vitézkedik, igaz már nem sokáig, azonban az Európa Liga még kiharcolható a folytatást tekintve. Mitrovic az idei szezonban minden sorozatot figyelembe véve 21 mérkőzésen 9 gólt és 2 gólpasszt jegyez, játékával klubok hosszú sorának figyelmét keltette fel, eddig a legkomolyabb kérőnek a Mönchengladbach tűnt, most azonban a Newcastle is beszállhat.

A transfermarkt.de 8,5 millió euróra taksálja piaci értékét, mely párosul egy hosszútávú 2018 nyaráig szóló kontraktussal, ezáltal az Anderlecht szinte biztosan jó summával szállhat ki az üzletből. Mitrovic tavaly nyáron a Partizant elhagyva 5 millió euró fejében került Juhász Roland korábbi csapatához.

Őszi Ádám

Van Persie duplájával rangadót nyert a ManUnited! - eredmények, tabella

Van Persei duplájával és Manchester United győzelemmel zárult az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 15 fordulója. Győzelmével a United már dobogón, míg a Soton zuhanórepülésben, immáron csak ötödik. Íme a forduló további eredményei, a tabella állása és a góllövőlista élmezőnye. Hétvégén jön a következő forduló. 

Southampton - Manchester United 1-2 (1-1)
St. Mary’s Stadion, 32000 néző; Vezette: Kevin Friend
Southampton: Forster - Clyne, Fonte, Yoshida, Bertrand - Davis, Wanyama, Long (Mayuka 79.), Tadic (Hesketh 71.), Mane - Pellé.
Manchester United: De Gea - Rojo, Smalling (Evans 18.), McNair (Herrera 39.) - Carrick, Young, Mata (Fletcher 89.), Fellaini, Valencia - Rooney, Van Perise.
Gólszerzők: Pellé (31.) ill. Van Persie (12., 71.)
Sárga: Mane (89.), Fonte (90+4.) ill.  Rooney (90+2.)
Kiállítás: - ill. -

Sem Koeman, sem pedig Van Gaal nem tudta pályára küldeni legjobb kezdőcsapatát, ám nagyobb hiányzói ezúttal is a kegyetlen sérüléshullámon áteső Vörös Ördögöknek volt. A találkozó hatalmas potyagóllal kezdődött, ugyanis Van Persie a 12. percben a Southampton védőjétől kapott hazaadás szerű indítást, melyre a holland lecsapott és kegyetlenül büntetett. Sokáig nem volt nagy az öröm a vendégek kispadján, ugyanis újabb sérülés következett be, egy újabb védő dőlt ki a sorból Smalling személyében. A védelem oszlopába Evans érkezett. Három perccel korábban kis híján pedig az egyenlítés is összejött a hazaiaknak, ám Pellé fejese ha centikkel is de a bal kapufa mellett hagyta el a játékteret. A 31. minutumban aztán rezgett a háló De Gea mögött, az olasz gólfelelős ezúttal már nem tévesztett, egy kipattanót közelről kent a hálóba a léc érintésével. Van Gaal a félidő hajrájára fordulva második cserelehetőségét is kihasználta, elégedetlenségét jelezve lekapta a jobb védő posztjából a mindössze 19 esztendős McNairt, aki helyett Herrera érkezett. A United Van Perise lesipuskás gólján kívül kísérletet sem mutatott be az első játékrészben, míg a Soton Long révén akár a vezetést is megszerezhette volna.

A játék képe a második játékrész elején sem változott, s bár mezőnyben felnőtt ellenfeléhez a United, újabb helyzeteket a hazai gárda dolgozott ki. Az 52. minutumban Long fejelhetett a védelem gyűrűjében, De Gea szerencséje az volt, hogy a labda viszonylag középre ment. Pár perccel később aztán Pellé duplázhatta volna meg csapata, illetve önmaga góljainak számát, ám ezúttal lövése kicsivel, de elkerülte De Gea kapuját. A 71. percben aztán a semmiből, egy rogzített szituációt követően ismételten a Vörös Ördögöknél volt az előny, második félidő béli első lehetőségét gólra váltotta Van Gaal csapata. Rooney ívelt be egy szabadrúgást, melyre Van Persie érkezett. halkan megjegyezzük, hogy a röviden a kapuvédő Forster sem volt a helyzet magaslatán, a holland támadó ezzel duplázott. A végjátékban igazán nagy helyzetet egyik fél sem tudott kialakítani, ezzel pedig nagyon fontos rangadót nyert meg a több sebből vérző Manchester United, mely ezzel zsinórban öt győzelemnél jár és immáron harmadik a bajnoki tabellán. A Southampton ellenben tovább zuhan visszafelé, a csapat legutóbbi három meccsén nyeretlen maradt, így a dobogó második fokáról egészen az ötödik helyig zuhant.

A 15. forduló további eredményei: 
Newcastle United - Chelsea 2:1
Hull - West Bromwich 0:0
Liverpool - Sunderland AFC 0:0
Queens Park - Burnley 2:0
Stoke - Arsenal 3:2
Tottenham - Crystal Palace 0:0
Manchester City - Everton 1:0
West Ham United - Swansea 3:1
Aston Villa - Leicester 2:1

Íme a Premier League jelenlegi állása:
1. Chelsea 36 pont
2. Manchester City 33 pont
3. Manchester United 28 pont
4. West Ham 27 pont
5. Southampton 26 pont
6. Arsenal 23 pont (24:18)
7. Newcastle 23 pont (17:18)
8. Swansea 22 pont
9. Liverpool 21 pont (19:19)
10. Tottenham 21 pont (18:21)
11. Aston Villa 19 pont
12. Everton 18 pont
...
18. Hull City 13 pont
19. Burnley 12 pont
20. Leicester 10 pont

Íme a góllövőlista élmezőnye:
1. Agüero (Manchester City) 14 gól
2. Diego Costa (Chelsea) 11 gól
3. Sanchez (Arsenal) 9 gól
4. Austin (QPR) 8 gól
5. Berahino (West Brom) 7 gól
5. Bony (Swansea) 7 gól
5. Cisse (Newcastle) 7 gól
5. Pellé (Southampton) 7 gól
5. Sakho (West Ham) 7 gól

Őszi Ádám