2014. január 14., kedd

Arsenal: Tíz játékos akit szóba hoztak a klubbal

Javában zajlik az átigazolási időszak, mi pedig összegyűjtöttük, hogy az elmúlt két hétben kik voltak azok a labdarúgók, akiket a sajtó valamilyen úton, s módon összeboronált a Premier League listavezetőjével. 

Egy biztos, Arsene Wenger szinte minden gondolata egy csatár megszerzésén jár, jelöltekből pedig van bőven, ám eddig olyan nem akadt, akivel megegyezni is sikerült volna. A listán tíz játékos szerepel, nyolc támadó, egy támadó középpályás és egy fiatal, ám nagyon tehetséges irányító.

A listán a nevek mellett az adott játékos klubja és a transfermarkt.de által legutóbb becsült  piaci ár található. Ezen adatok után feltüntettük, hogy miként szerepeltek klubjaikban a labdarúgók, hány gólt és hány gólpasszt jegyeztek eddig az összes sorozatot figyelembe véve. Ne feledjük, Wenger egy vérbeli befejező csatárt szeretne. 

Támadók:
1. Mario Mandzukic/ Bayern München/ 23 millió euró/ 12 gól és 3 gólpassz
2. Dimitar Berbatov/ Fulham/ 5 millió euró/ 5 gól és 2 gólpassz
3. Loic Remy/ Newcastle/ 10 millió/ 10 gól és 2 gólpassz
4. Alvaro Morata/ Real Madrid/ 12 millió euró/ 2 gól és 1 gólpassz
5. Diego Costa/ Atletico Madrid/ 25 millió euró/ 23 gól és 3 gólpassz
6. Jackson Martinez/ Porto/ 30 millió euró/ 16 gól és egy gólpassz
7. Sebastian Giovinco/ Juventus/ 14 millió euró/ 3 gól és 3 gólpassz
8. Javier Hernandez/ Manchester United/ 22 millió euró/ 5 gól és 3 gólpassz

Támadó középpályás:
9. Yoann Gourcuff/ Lyon/ 6 millió euró/ 4 gól és 6 gólpassz

Irányító:
10. Saul Niguez/ Atletico Madrid/ 5 millió euró/ 1 gól és 1 gólpassz

Őszi Ádám

Hull City: Horvát válogatott támadó érkezhet közel 10 millióért

Támadószekcióját erősítené meg az angol labdarúgó-bajnokságban szereplő Hull City, mely az Everton támadóját nézte ki ezen cél megvalósítására. Nikica Jelavic nem éppen alapembere klubjának, így könnyen létrejöhet az üzlet. 

A 28 esztendős horvát válogatott befejezőcsatár a Glasgow Ranger színeiben két 45 mérkőzésen 30 gólt szerzett, s mikor csődbe ment az 54-szeres skót bajnok, ő is a távozók között volt, választása pedig a liverpooli kékekre esett, ahol Moyes irányítása alatt alapember volt, még ha a gólok nem is annyira jöttek. A skót tréner távozott a Manchester United kispadjára, az új vezetőedző elképzeléseiben pedig nem Jelavic lett az első számú támadó, hanem a kölcsönjátékos Lukaku. Mellette pedig még ott van a keretben a szintén belga Mirallas, illetve a skót Naismith. Sérüléssel bajlódik Deulofeu, Arouna Koné és Gueye, tehát ha nem is a legminőségibb támadók, de konkurencia van bőven.

A hírek szerint a "Tigrisek" 7,8 millió eurót sem sajnálnának a horvát válogatott támadóért, ám van olyan forrás is, mely valamivel 8 millió fölötti összegről számol be. 

Őszi Ádám

BRÉKING! Mutu hazatért, a román ligában folytatja - hivatalos

Tizenhárom esztendő után hazaért Adrian Mutu, a román labdarúgás fenegyereke, aki góljai mellett balhéiról, beszólásairól és drogügyleteiről híresült el. A 35 esztendős támadó az AC Ajaccio gárdáját és a francia élvonalt hagyta maga mögött. 

Új klubja az FC Petrolul Ploiești lesz, mely a román labdarúgó-bajnokság második helyén áll két ponttal lemaradva a listavezető Astra mögött. A válogatottból kitiltott támadó tehát egyből a bajnoki címért szállhat harcba. 

A klub hivatalos honlapján jelentette be Mutu szerződtetését, mely úgy fest nagy cécót, felhajtást hoz magával. A hivatalos sajtótájékoztatót romániai idő szerint 17 órakor tartják, majd a nyugati kultúrából merítve egy órával később a stadionban mutatják be a támadót a kilátogató szurkolóknak, ahogyan azt például a Real Madrid, vagy a Barcelona szokta új játékosai esetében.

Mutu az 1999-2000 szezonban a Dinamo Bucuresti színeiben szerepelt utoljára hazája pontvadászatában, akkor 33 meccsen 22 gól szerzett, bajnok és kupagyőztes lett. Vajon a fővárosi klub hívei miként üdvözlik majd egykori kedvencüket a két csapat egymás elleni meccsén, illetve mennyire lesz balhémentes a támadó hazatérése?

Őszi Ádám

Anderson olasz sztárcsapatba kerülhet

Nagyon úgy fest, hogy a brazil Anderson Luís de Abreu Oliveira és a Manchester United frigye eddig tartott és nem tovább. A mellőzött irányító Olaszországba teheti át székhelyét. 

A nyolcszoros brazil válogatott játékos 2007-ben a Porto együttesétől szerződött Manchesterbe, ahol több mint 100 tétmeccsen lépett pályára, ám mostanra kegyvesztetté vált, az új edző Moyes már nem igen számol vele. A bajokságban mindössze négyszer lépett pályára, minden sorozatot figyelembe véve pedig nyolcszor húzhatta magára a "Vörös Ördögök" mezét, melyben meccsenként átlagosan 31 percet kapott. 

A 25 esztendős labdarúgó játszani szeretne, ez pedig a váltás felé sodorja gondolatait. A fő kérő jelen állapot szerint az olasz Fiorentina, mely negyedik helyen áll a bajnokságban és harcol a nemzetközi kupaindulást érő helyekért. A transfermarkt.de 9 millió euróra taksálja Anderson árát, akit még 2015-ig szerződés köt jelenlegi klubjához. Egy két napja kiadott esélylatolgatás során 74 százalékot adtak a transzfer létrejöttére.

A violák egyébként komoly terveket szövögetnek, így nem Anderson lehet az egyetlen érkező.

Őszi Ádám

AC Milan: Hatalmas meglepetés, Inzaghi helyett egy korábbi klublegenda ülhet a padra - sajtóhít

Igen érdekes dolgot szellőztetett meg az olasz La Gazzetta dello Sport, mely szerint nem Inzaghi veszi át a hétfőn leköszönő Massimiliano Allegri helyét az AC Milan kispadján, hanem egy korábbi klublegenda, aki ebben a pillanatban még mindig aktív labdarúgó. Nem más ő, mint a Botafogo veterán klasszisa Clarence Seedorf. 

A hír elsőre nagyon élesnek tűnik, főleg úgy, hogy a három különböző klubbal is Bajnokok Ligáját nyerő holland még soha sem edzősködött. Azt viszont tegyük hozzá, hogy 37 esztendősen karrierje végén van és bizony már jó pár dolgot elleshetett azoktól a szakemberektől, akikkel együtt dolgozott. Repertoárja megvan, már csak saját stílusát és elképzelését kellene kialakítania, de akár hányszor olvassuk, ez számunkra túl meredeknek tűnik. Tény, mindent tud a labdarúgásról, de mégis...

Seedorf korábban tíz esztendőn keresztül szolgálta a milánói klubot, melynek színeiben tétmérkőzésen 300 alkalommal lépett pályára. Lévén egy igazi ikonról, egy klublegendáról beszélünk, aki minden létező trófeát elhódított a csapattal.

A csapatot addig is, míg fény nem derül az új vezetőedző kilétére Mauro Tassotti irányítja.

Őszi Ádám

Rangers FC: Egyszer fenn, egyszer lenn, avagy kiút a legsötétebb veremből

A korábban Glasgow Rangers néven elhíresült, mára Rangers FC néven futó 54-szeres bajnok klub, melly ezzel a számmal világrekorder, bizony nagyon eltűnt a futballtérképről. A klub szomorú históriáját, csődbemenettelét valószínűleg senkinek nem kell bemutatnunk, ellenben jelenét igen, hiszen igen kevés szó esik róluk az utóbbi időben! Egyszer fenn, egyszer lenn, avagy kiút a legsötétebb veremből. 

Az újraalapult klub egészen a skót labdarúgás utolsó profi ligájáig, a League Two névre hallgató negyedik vonalig lett száműzve, melyet közvetlen riválisai szavaztak meg, majd rájöttek, hogy bizony ez a skót labdarúgásnak minden csak nem jó, hiszen mindenkinek hiányoznak a Celtic-Rangers derbik, melyre egész Európa figyelt és bizony azóta többnyire elfordult, tehát szinte eladhatatlanná vált! Hiába, az öngól az öngól!

Az első esztendőben, tehát a 2012-2013-as szezonban a skót profi futball legmélyebb bugyrából kellett nekirugaszkodni egy hosszú útnak, mely visszavezet a Premiership mezőnyébe. A pénz nem veti, nem vetette fel a klubot, a valamirevaló játékosok pedig elhagyták a klubot, hiszen egy negyedosztály, mégiscsak egy negyedosztály, az idő fogaskereke pedig őröl, egy komoly karrierről áhítozó labdarúgónak nem fér bele 3-4 év, netán több, hogy ismét a legjobbak között legyen a csapattal. Így teljesen átalakuló kerettel, új, ám lelkes játékosokkal vágott neki a Rangers FC a League Two küzdelmeinek, melyet első nekifutásra meg is nyert, kipipált. A megvívott 36 meccséből 25 megnyert, 8 döntetlenre hozott, 3 pedig elvesztett. A mezőnyt toronymagasan előzte meg, a második helyezett Peterhead 24 ponttal végzett mögöttük, ám a döntetlenek és vereségek jelezték, van hova fejlődnie ennek a csapatnak.

Az idei szezonra tovább erősödött a klub ám jegyezzük meg, kiemelkedő játékosokat nem sikerült a csapathoz csábítani egyenlőre. A  League One (harmadosztály) automatikusan egy feljutót ad, ezt a helyet pályázta meg az 54-szeres bajnok. A számítások eddig bejönnek, 20 meccs után 19 győzelemmel és mindössze 1 döntetlennel vezetik a tabellát 17 pontos előnnyel. A gólarány elképesztő 69-8-as, a tulajdonosok pedig már előre gondolkoznak, hiszen nagy visszaesésnek kellene történnie ahhoz ,hogy a csapat jövőre ne a másodosztályban, a Championshipben szerepeljen, mely azért lényegesen nívósabb szintet képvisel és egyre vonzóbb a játékosok számára. 

Ha minden a tervek szerint meg, akkor a 2015-2016-os szezont ismételten az első osztályban kezdené meg a Rangers FC, ahol újfent düböröghetne a kelták elleni csúcsderbi! A legfrissebb hírek szerint a csapat erősítésére érkezhet a norvég válogatott védekező középpályása Stefan Johansen, akit a friss bajnok Strömsgodset gárdájától vennének meg. A 23 esztendős játékos piaci ára 2,2 millió euró, ám szerződése 2014 végén lejár, így ha pénzt szeretnének belőle látni klubjánál, akkor még időben túl kell adni rajta.

Úgy fest tehát, hogy egyre minőségibb játékosok után néznek a klub háza táján, folyik a keret megerősítése. Ami pedig egy óriási lehetőség az a kupa, melynek esetleges megnyerésével kiléphetne a csapat a nemzetközi porondra még azelőtt, hogy újra a legjobbak között lenne. Ez pedig anyagi szempontból nem lenne utolsó szempont.

Nemsokára megtudjuk, mit hoz a világ egyik legsikeresebb klubja számára a jövő!

Őszi Ádám

Öt torpedó ért célba, nagyon elverték a Sociedadot

A spanyol labdarúgó-bajnokság (La Liga) 19. fordulójának zárómeccsén az újonc Villareal fogadta, és küldte haza jó nagy pofonnal a liga egyik legjobb formájában lévő alakulatot a Real Sociedad személyében. 

Villareal - Real Sociedad 5-1 (3-0)
G: Dos Santos (16., 33.), Uche (27., 55.), M. Gomez (58.) ill. I. Martinez (60.)

A gólgyártást Giovani dos Santos a Barcelona egykori játékosa kezdte meg a 16. percben, ekkor kellett először maga mögé nyúlnia Bravo kapuvédőnek. A 27. percben a csapat házi gólkirálya Uche volt eredményes, a gólpassz pedig Giovani dos Santos nevéhez fűződött, akire nem volt ellenszere ezen az estén a vendégeknek. Hat minutummal később érkezett a harmadik torpedó, Giovani dos Santos rezgette meg a kaput, ezzel pedig sejteni lehetett, hogy a bajnoki pontok sorsa eldőlt, míg a Sociedad számára egy csúnya zakó lebegett a levegőben.

A fordulást követően ki más lett volna a főszerepben mint Giovani dos Santos, a még mindig csak 24 esztendős mexikói másodszor is kiszolgálta nigériai csatártárást, aki az 55. percben 4-0-ra módosította az eredményt. Három perccel később aztán gomez is betalált, romjaiban hevert a Sociedad, mely a mérkőzést megelőzően zsinórban öt mérkőzését nyerte meg. A 60. percben aztán jött a becsületgól, Martinez volt eredményes. Az utolsó harminc percben nem esett újabb gól, így 5-1-es Villareal győzelmet és helycserét könyvelhettünk el a tabellán.

A Villareal múlt héten is ötöt lőtt, akkor a Vallecano volt az áldozat. Vajon hétvégén az Almeria hívek is megtudják, milyen ha egy sárga tengeralattjáró vadászatra indul?

A 19. forduló eredményei:
Granada – Valladolid 4-0
Bilbao – Almeria 6-1
Celta Vigo – Valencia 2-1
Atletico Madrid – Barcelona 0-0
Elche – Sevilla 1-1
Getafe – Rayo Vallecano 0-1
Betis – Osasuna 1-2
Espanyol – Real Madrid 0-1
Levante – Málaga 1-0

A La Liga állása 19 forduló után:
1. Barcelon 50 pont (53-12), 2. Atletico Madrid 50 p. (47-11), 3. Real Madrid 47 p., 4. Atletic Bilbao 36 p., 5. Villareal 34 p., 6. Real Sociedad 32 p., 7. Sevilla 30 p., 8. Valencia 23 p.,... 18. Valladolid 16 p. (21-33), 19. Vallecano 16 p. (19-45), 20- Betis 11 p.

A góllövőlista élmezőnye:
1. Cristiano Ronaldo (Real Madrid) 20 gól
2. Diego Costa (Atletico Madrid) 19 gól
3. Griezmann (Real Sociedad) 12 gól
4. Guerra (Valladolid) 11 gól
4. Pedro (Barcelona) 11 gól
4. Sanchez (Barcelona) 11 gól
4. Uche (Villareal) 11 gól

Őszi Ádám