2015. november 21., szombat

Tudd meg hány gólnál jár Messi, CR7, Ibra és a többi sztárcsatár!

A labdarúgásban a csatárokról esik a legtöbb szó, a szurkolók mindig őket emelik ki a legjobban, ők kerülnek előtérbe. A gólpassz, a zseniális védés, vagy éppen egy sallangmentes szerelég kevésbé ragad meg a fejekben, mint maga a gól, a találat, mely pontokat ér a kedvencek számára. De vajon tudjátok, hogy az aktív labdarúgók közül kik a legeredményesebbek? Most erre kaphatjátok meg a választ.

Kinek mit jelent a sztárcsatár fogalma!? Manapság már nagyon sok játékosra ráragasztjuk ezt a jelzőt, nem csak a szurkolók, a média is, hiszen figyelemfelkeltőbb. Ez persze nem helyes, de sajnos a közönséghajhászás egyes oldalak profiljába vág. Vannak világklasszisok, akik nyiltan elkülöníthetőek a többiektől, ám összességében a sztárcsatár megítélése egy elég relatív dolog. Mi az az életkor, amikor már nem mondjuk valakire azt, hogy sztárcsatár? Hol van az a határ, amikor azt mondjuk, hogy XY, már sztárcsatár? Nehéz belőni, ezt mindenki beláthatja, így mindenkit arra kérünk, hogy fogadja el jelenlegi listánkat, melyről bizonyára mindenki számára lesznek hiányzó gólgyárosok, de reméljük nagyjából egyetértetek velünk. Persze lehetne beszélni Dzeko, Di Natale, Mandzukic, Aubameyang vagy éppen Giroud helyéről és még sorolhatnánk, a mi 20-as listánkra ők most nem fértek fel. Ennek oka vagy megítélés, vagy pedig a szerzett gólok száma.

Vannak a listán olyan labdarúgók, akik már jócskán túl vannak fénykorukon, s jelenleg már csak levezetnek, ilyen Eto'o, Drogba, David Villa, Robin van Persie vagy épen Mario Gomez, ám az utóbbi évtizedben meghatározó egyéniségei voltak a modernkori labdarúgásnak. Senki se a jelenlegi formát vegye figyelembe, ezen számok profi karriereken ívelnek át. Az utánpótlás csapatokat és válogatott fellépéseket nem vettük figyelembe, ám felnőtt szinten mind a klubcsapatokban, mind pedig a nemzeti tizenegyekben elért  gólokat beleszámoltuk az összegzésbe. Annak lehetőségét fenntartjuk, hogy előfordulhat olyan labdarúgó aki jogosan szerepelhetne a listán, de lemaradt. 

A gólok összeszámolásánál a transfermarkt.de statisztikáit vettük figyelembe.

Nos, a jelenkor legeredményesebb, aktív sztárcsatára nem más, mint Cristiano Ronaldo, akinek üldözője Lionel Messi. A két labdarúgó között két esztendőnyi különbség van. Ám ez igazándiból nem egy verseny, a gólok megítélése is relatív, hiszen a bajnokságok és az ellenfelek erőssége is az. Sokan már megjártak egy-két ligát, klubcsapatot. 

A dobogó harmadik fokán a zseniális svéd, a PSG ásza Zlatan Ibrahimovic bitorolja. A listát és a jelenlegi tudásszinteket elnézve Neymar az egyetlen labdarúgó, akire azt tudjuk mondani, hogy odaérhet CR7 és Messi nyomdokába. Persze minden bizonnyal jönnak majd új szupersztárok, csak ennek jeleit még vagy nem látjuk, vagy nagyon halványak.


Őszi Ádám